Медия без
политическа реклама

Общините са получили 10.7 милиарда лева от европроекти

София е усвоила една трета от тях, основно заради метрото

БГНЕС
Метрото на София прави столицата лидер в усвояването на европари.

Общо 10.7 млрд. лв. са получили българските общини по европейски проекти от влизането на страната ни в Европейския съюз досега. Спрямо населението общините са получили средно по 1513 лв. на човек. Най-много са изплатените средства в общините Созопол и Костинброд - единствените с по над 5 хиляди лв. на човек, а най-малко - в Ковачевци и Дулово - единствените с по под 100 лв. на човек. При това Ковачевци няма нито един проект през новия програмен период (2014-2020 г.), а Дулово - само един. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Общо 9 от всички 265 общини имат изплатени средства само по един проект в новия програмен период.

До момента 50 общини са получили под 2 млн. лв. по европрограмите, а броят на общините с над 10 млн. лв. достига 103. Интересно е, че при 16 от тях реално изплатените средства са над 100 млн. лева. Те включват почти само областни центрове. Най-голям пай от европарите взема столицата - почти една трета от всички, или 3.6 млрд. лева. Основната част от тях са по проекти, свързани с метрото. Спрямо населението Столичната община също излиза пред другите области с 2726 лв. на човек. Най-малко усвояват общините от областите Сливен и Кюстендил - под 800 лв. на човек, като в тази сума не влизат средствата, изплатени към областните администрации.

Като цяло най-скъпите проекти са основно за транспортна инфраструктура като магистрали, пътища, градски транспорт, водни цикли, пречиствателни станции и др. Спрямо предишния програмен период (2007-2013 г.) най-малък ръст на усвояване по европейските програми на човек от населението се наблюдава в крайморските общини Несебър, Созопол и Приморско.

С най-висок ръст на усвоените средства след 2014 г. пък са общините Невестино, Алфатар и Симеоновград. В предишния програмен период те са получили средно под 5 лв. на човек, а сега достигат до над 300 лв. на човек. Това е сравнително малко спрямо средната стойност за страната, но показва активизиране на местната администрация и задвижване на повече проекти, коментират от ИПИ. В същото време община Грамада е единствената, която няма проекти преди 2014 г., а община Сърница не съществува до 2015 г. Към 15 юни 2018 г. усвоените средства в тях са около 400 лв. на човек.

 

ПОДЗЕМНА ЖЕЛЕЗНИЦА

Изграждането на метрото е един от големите обекти по програма "Транспорт". Тя е с бюджет от 3.6 млрд. лв., като до момента реално платени са около 24 на сто. Освен за метрото пари по нея има и за жп проекти, развитие на пътищата и др. Тези дни стана ясно, че около 1 млрд. лв. от програмата са под въпрос, тъй като заради забавяне на процедурите проектът за ремонт на жп линията Елин Пелин - Костенец вероятно няма да бъде изпълнен. Затова парите трябва спешно да се пренасочат. Информацията бе съобщена от дясната "Демократична България", а от ресорното министерство предпочетоха да не коментират, освен ако въпросите не бъдат зададени по Закона за достъп до обществена информация.