Медия без
политическа реклама

Новите правила за шума по курортите се отлагат за есента

Илияна Кирилова
Според вицепремиера Валери Симеонов от неговите предложения трябвало да са най-доволни кметовете, защото намалявали техните задължения.

Множество ограничения поставят пред бизнеса новите правила за намаляване на шума, които предложи вицепремиерът Валери Симеонов. Промените в Закона за защита от шума в околната среда бяха приети от парламента вчера на първо четене. Противопоставиха им се единствено депутатите от ДПС с аргумента, че рестрикциите ще „убият туризма” и ще отнемат правомощия на местната власт. Останалите парламентарни сили ги подкрепиха, но бяха единодушни, че законопроектът трябва да претърпи сериозни корекции между първо и второ четене. За тях бе одобрен максималният срок - до 4 седмици, което означава, че проектът ще се гледа отново най-рано в началото на есента, когато отмине активният туристически сезон по морето.

С проекта се въвежда изрична забрана във времето между 23 часа и 8 часа да се извършва работа и зареждане на търговски и производствени обекти, които са разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Озвучаването на открити площи в жилищни райони, рекреационни зони и територии със смесено предназначение няма да бъде позволено за времето между 14 часа и 16 часа, както и от 23 часа до 8 часа. Изключение се прави за автобусните и жп гарите, летища, морски гари, както и при използването на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия.

Контролът по спазването на тези правила ще бъде възложен на МВР. Нарушаването им от физически лица ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а от юридически лица и еднолични търговци – от 5000 до 10 000 лв. При рецидив санкцията скача от 2000 до 6000 лв. за физически лица и 10 000 до 20 000 лв. за организации и еднолични търговци.

Регламентира се сложна и тежка процедура при заявяването на работно време пред общините на търговските обекти. Собствениците им ще трябва да се сдобият със становище от съответната регионална здравна инспекция „относно недопускане на дискомфорт през различните части на денонощието и спазване на граничните стойности на показателите за шум”. За да получат становището, трябва да подадат в инспекцията куп документи – заявление; решение на общото събрание на собствениците в съответната сграда; изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища, които са непосредствени съседи на обекта; протокол за извършено замерване на проникващ шум в съседни жилищни помещения и др. Замерването ще се извършва от „независими лаборатории”, а при определени обстоятелства – и от здравната инспекция.

„Не се увеличава административната тежест, няма някакви допълнителни утежнения, с изключение на това, че малко се втвърдяват контролът и санкциите”, коментира поправките Валери Симеонов. По думите му действащият закон бил направен така, че да не се изпълнява.

От ДПС обвиниха Симеонов в централизация, тъй като прехвърля контрола на МВР. „Всеки закон, който по комунистически начин се опитва да налага ред, няма да получи признание от българското общество. След известно време ще търпи корекции. Начинът, по който тръгна да се прокарва този закон, имаше вид именно на саморазправа с определен тип бизнес в Черноморието”, възрази депутатът от движението Ерджан Ебатин.