Медия без
политическа реклама

С над 10% ще се увеличи екотаксата за по-старите коли

Продуктова такса вече ще има и за автобуси и камиони

Илияна Кирилова
Само за колите на възраст до 5 години няма да има промяна в таксата.

Увеличение от 12% и 13% ще има на екотаксите при регистрация на по-старите моторни превозни средства. Сумата ще е 290 лв. за колите от 5 до 10 г. и 310 лв. за автомобили над 10 години. За моторни средства на възраст до пет години сумата ще е както досега - 194 лв. Таксите се заплащат еднократно. Това става ясно от промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, които кабинетът прие вчера. Според мотивите се цели стимулиране на употребата на коли с по-ниски нива на замърсяване, отделящи по-малко вредни емисии.

Промените предвиждат още продуктовата такса за новите автомобили да бъде намалена с 10%, като ще стане 125 лв. За нови се считат автомобилите, които не са изминали повече от 6000 км и се пускат на пазара за първи път или са за лично ползване след внасянето им в България от друга страна в ЕС или извън него. За нови се считат и тези коли, при които не са изминали повече от 6 месеца от датата на първата им регистрация.

За електромобилите у нас до края на 2021 г. няма да се дължи такса, гласят още промените в наредбата. За новите хибридни автомобили таксата се намалява с около 20% до 100 лв. За тези, които са на възраст до 5 години, няма да има промяна (170 лв.), а за по-старите ще бъде увеличена и ще е от 240 лв. за автомобил от 5 до 10 години до 255 лв. за кола над 10 години.

Продуктова такса вече ще се дължи за автобуси и камиони. Досега превозните средства за превоз над 8 пътници и на товари над 3.5 тона бяха освободени от екотакса. След промените, в зависимост от категорията и възрастта си, за тях таксите ще варират от 625 до 2325 лв.

Преди по-малко от месец Българската стопанска камара излезе със становище, че няма никаква яснота как се харчат парите от събраните екотакси, чийто годишен размер е около 50 - 60 млн. лв. По изчисления на камарата допълнителният приход от новите такси ще бъде над 29 млн. лв.