Медия без
политическа реклама

Международна организация: Управляващите в България подкупват медии

Свободната преса е в токсична среда, установи Европейският център за пресата и свобода на медиите

"Насред всички международни аплодисменти за приключващото българско председателство на Съвета на ЕС настояваме институциите на Евросъюза да оказват натиск върху България за поддържане на върховенството на закона. Българските власти трябва да възстановят свободата на словото и свободната преса." 

Така започва призивът на Европейския център за пресата и свобода на медиите (ЕЦПСМ), публикуван след приключването на мисията му в България, проведена през юни. Нейната цел е да установи фактите, свързани с медийната ситуация в страната. Екипът провежда 16 интервюта с експерти, медийни адвокати, журналисти, политици и представители на журналистически организации, съобщават от центъра. Предстои резултатите да се обобщят в задълбочен анализ.

"Мисията на ЕЦПСМ в България се фокусира върху собствеността на медиите и тяхното придобиване като основни форми за натиск. Хората, които интервюирахме, разказаха за

 

липсата на прозрачност върху собствеността

 

Изтъкнато бе, че паричният поток като цяло носи висок риск от политическа и икономическа намеса и контрол. Парите от рекламата, в това число и от държавата, се разпределят по неясни начини на услужливи медии, което се описва като "силно корумпиращо". Интервюираните споделиха, че медийното законодателство се използва като инструмент за оказване на натиск върху журналистите. Анкетираните описват още високо ниво на дезинформация, кампании срещу журналисти и липса на доверие в медиите", гласят част от заключенията.

Изводът е, че в такава среда е трудно да се създава качествена журналистика поради широко разпространената самоцензура и битката да останеш независим на силно зависим пазар. Изглежда, че всичко това води до порочен кръг в напълно овладяна държава, се казва още в резюмето. 


Европейският център е със седалище в Лайпциг. Негови членове са международни организации като South East Europe Media Organisation, lnstitut fur Europaisches Medienrecht, European Federation of Journalists, Platforma en Defensa de la Libertad de Informacion и др., журналисти, автори и т.н. През януари т.г. неправителствената организация

 

проведе в Брюксел дискусия за медийната свобода в България

 

На европейските бюрократи бе обърнато специално внимание върху пропадането на страната в класациите за свобода на изразяване, откакто тя стана член на ЕС. "През последните години има няколко тревожни доклада за медийната ситуация в България. В настоящия индекс на журналистическата организация "Репортери без граници" България се намира на по-ниска позиция от всеки друг член на ЕС", припомня ЕЦПСМ в новия си доклад. 

Това е поредното международно изследване, което отчита все по-влошаващата се среда за журналистическа дейност в България. В същото време изводите на чуждите наблюдатели, че независимата журналистика се потиска и че се правят опити за овладяване на критичните медии, се тълкуват от българските политици по изключително странен начин. Вместо да предприемат истински мерки за спиране на негативните процеси, в парламента се появяват още по-странни законодателни идеи. Преди дни Народното събрание гласува с голямо мнозинство т. нар. медиен закон на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той бе подкрепен от управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти", а срещу гласува единствено БСП. Декларираната цел на закона е да създаде прозрачност на собствеността и финансирането на медиите. За целта депутатът издател предлага компаниите да подават информация в Министерството на културата за "действителния собственик на доставчика". Подобно задължение съществува и в момента по отношение на притежателите на печатни медии, но Пеевски иска в списъка да бъдат включени и собствениците на интернет издания. Освен това той предлага да се декларира всяко получено грантово финансиране и да се дават данни за лицето, което го предоставя. В същото време в закона

 

няма и дума за схемите, по които властта финансира избрани медии,

 

за което говори и Европейският център за пресата и свобода на медиите.

През уикенда колегата на Пеевски и съвносител на закона Йордан Цонев призна лаконично, че гласуваният на първо четене вариант "не бил достатъчно обхватен", тъй като имало "елемент политиците да си купуват медиен комфорт чрез финансиране по програми и комуникационни стратегии". Цонев каза по БНР, че между първо и второ четене движението ще предложи поправки, с които ще се обхване и финансирането на медии по европейски и държавни програми, комуникационни стратегии, а също и с банкови кредити. Той се фокусира специално върху това, че е най-важно да се осветли чуждестранното финансиране, като го обвърза по парадоксален начин с разпространението на "фалшиви новини".