Медия без
политическа реклама

Иван Гешев - специалният заместник на Цацаров

Започват кадрови рокади по върховете на цялата съдебна власт

Архив СЕГА
Иван Гешев обяснява, че обвинителният акт за КТБ е 11 хил. страници. Делото на практика още не е започнало, защото, откакто на 9 май му беше даден ход по същество, само се чете обвинителният акт. По сметки на "Дневник", ако прокурорите четат с досегашните темпове, ще им трябват 2 години, за да го приключат.

"Задачата, която е стояла пред екипа по това дело, е в близост до тази с дизелов двигател да се кацне на Луната. Към момента смятам, че сме кацнали. Сега дали ще дишаме и как ще протече процесът предстои да видим". Който не беше чувал за шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, след тези му думи, когато в съда беше внесено делото за източването на Корпоративна търговска банка, научи за него.

Гешев е един от наблюдаващите прокурори по мегапроцеса, който за него се оказа не дизелов, а ракетен двигател. Първо от редови градски обвинител оглави Специализираната прокуратура, която се занимава с делата срещу организираната престъпност, а вече и срещу корупцията във властта. В сряда - 4 юли, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще го избере за заместник на главния прокурор. Гласове против едва ли ще има - в колегията няма несъгласни с Цацаров. В крайна сметка всеки шеф има право да си сформира доверен екип.

През декември м.г., когато мястото на заместник на Цацаров се оваканти след избора на Борислав Сарафов за директор на националното следствие, шефът на държавното обвинение реши щатът за пети заместник да бъде закрит. Половин година по-късно бройката отново се оказа нужна, тъй като

 

ръководството на прокуратурата било претоварено

 

и някой трябва да поеме ресора по осигуряване на методическо ръководство на специализираните органи.

Мандатът на Гешев начело на спецпрокуратурата изтича през лятото на 2021 г. Той има право и на втори мандат (за разлика от зам. главните прокурори, които могат да бъдат слагани и махани по всяко време). Но като е бил зам. главен, Гешев си гарантира място във върховната прокуратура, без да се налага да ходи по конкурси. Явно добре е претеглил плюсовете и минусите. А и в прокуратурата, както казваше преди време един висш обвинител, става каквото каже главният.

"Сега" потърси Гешев с въпроси дали ще продължи да наблюдава делото за КТБ, какво го мотивира да приеме да стане зам. главен прокурор, вместо да приключи мандата си в спецпрокуратурата, както и дали би се кандидатирал за главен прокурор, за който пост името му упорито се спряга. Той обаче отказа да отговоря, преди ВСС да гласува номинацията му.

И това няма да е единствената рокада. Мястото на главен прокурор може да се оваканти по-рано от януари 2020 г., когато изтича мандатът на Цацаров. Тази есен трябва да бъдат избрани нови четирима конституционни съдии и е много възможно Цацаров да е сред тях. Макар и високо в държавната йерархия, мястото в Конституционния съд не носи кой знае каква реална власт. В Съдебната палата вече се говори, че конституционен съдия ще стане

 

не Цацаров, а председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

 

Панов е чест опонент на Цацаров. Мандатът му в съда изтича чак през февруари 2022 г. Затова логично звучи теорията, че за да бъде "разчистен" безболезнено, му се предлага поста в КС, който е и с 9-годишен мандат. Шефът на ВКС няма толкова власт, колкото главният прокурор. Не е шеф на съдиите, както главният прокурор е шеф на всеки прокурор в държавата. Но пак е един от тримата големи в системата. А през Висшия съдебен съвет може да прокарва решения. Повишението на Гешев може би ще сложи старта на този кадрил.

Бъдещият зам. главен прокурор е завършил право в Школата в Симеоново през 1994 г. Това отдавна не се приема за "грях" в системата. Все пак възпитаник на тази академия има в Конституционния съд, а друг изкара 7 години начело на Върховния административен съд. Веднага след като се дипломира, Гешев няколко месеца е оперативен работник в МВР. После 10 години е следовател. В прокуратурата е от 2006 г. Първо в районната в София, после в градската, а през юли 2016 г., без преди това да е бил в спецпрокуратурата, е избран за неин шеф. Конкурент в процедурата му беше и.д. шеф на спецпрокуратурата Андрей Андреев. В деня на изслушването обаче той оттегли номинацията си "по изцяло и строго лични причини". В полза на Гешев гласуваха 9 души. Единственият глас против беше на Елка Атанасова, но тя не мотивира вота си. По време на изслушването зададе няколко въпроса на Гешев за работата на спецпрокуратурата, които предизвикаха напрежение между нея и главния прокурор Сотир Цацаров. Сигурен знак, че Цацаров държеше на това Гешев да оглави спецпрокуратурата.

Делото "КТБ" е на светлинни години от присъда дори и на първа инстанция, тъй че засега няма как да играе роля на атестация на Гешев. Откакто му беше даден ход по същество през  май, единственото, което правят прокурорите по него, в това число и Гешев, е да четат обвинителния акт, който е 11 хил. страници. Според някои сметки само това действие ще отнеме 2 години. Спорно е изобщо как може да се разгледа и реши такъв процес. Засега от него

 

остават само крилатите фрази на прокурора

 

Като тази за Луната. Или обяснението му защо депутатът Делян Пеевски не се споменава в делото: "В това изложение го няма и г-н Путин, няма го и Обама, няма ги и много други хора. В хода на разследването ние не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема".

Гешев има и други запомнящи се изказвания. Например за споразуменията, с които често приключват делата на спецпрокуратурата, и така престъпниците си гарантират присъди под минимума. "Никога не е достатъчно, естествено, че аз искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България. Шегувам се, шегувам се. Но като се задават такива въпроси, поинтересувайте се за осъдителните присъди за такъв род дела какъв размер са, сравнете ги и тогава може да зададете компетентен въпрос. Това е един от най-добрите резултати въобще на прокуратурата по такъв тип дела". Коментарът му дойде, след като лидер на престъпна група за наркотици получи три години затвор със сделка. След това Гешев се закани, че споразумения няма да се сключват по делата за корупция.

Над 50% от присъдите на спецсъда са постигнати със споразумения. "Трябва да ви е ясно, че голяма част от криминалната престъпност е осчетоводила ареста и затвора като част от бизнеса. На него му е ясно, че трябва да сключи споразумение, след като стигне до едно ниво, и колкото по-малко, толкова по на сметка, за да може да излиза и да продължава да си работи, това е бизнес техен. Те си го изживяват като нещо нормално, след като вече няма накъде, да сключиш споразумение, да лежиш и да се бориш да лежиш колкото може по-малко", обясни Гешев.

Гешев беше звезда и покрай шумния арест на районния кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева. Той защитава тезата, че държането на Иванчева часове наред с белезници на централно градско кръстовище по никакъв начин не нарушава нито закона, нито правата й. Така било по НПК. 

"Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства - каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората! Пак щяха да кажат, че те са много добри, че има конспирация и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес...", заяви Гешев през април и засегна организацията на евреите в България "Шалом", която представлява българската еврейска общност в рамките на Световния еврейски конгрес. 

Сега този стил на работа ще се пренесе и във Върховната касационна прокуратура.