Медия без
политическа реклама

Чума по свинете идва и от север

21 Юли 2018
Pixabay

Ветеринарни специалисти са на мнение, че до месец и половина африканската чума по свинете може да прескочи границата ни с Румъния и да навлезе в Силистренско, съобщи БНТ.

Извършва се дезинфекция на влизащите автомобили през граничния пункт Силистра-Кълъраш и се конфискуват хранителни продукти с животински произход. Подготвя се е и система за дезинфекция на пункта Кайнарджа-Липница. Разчистват се терени по границата ни с Румъния, за да се опънат мрежи, които да спират преминаването на диви животни. Трябва да бъдат осигурени и места, където да бъдат изолирани конфискуваните животни, превозвани нерегламентирано. Животновъди от региона заявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да защитят бизнеса си, а стопани, отглеждащи прасета за лична консумация, се надяват болестта да не стигне до тях.

В това време започна обеззаразяването на пътища в Пловдивска област с дезинфекционния препарат "Виркон S" като превенция срещу разпространяването на чума по животните. Ще бъде дезинфекциран районът на магистрала Тракия при разклона Цалапица – Белозем и пътищата между Карлово и Калофер, Първомай – Поповица, както и пътя за Асеновград. Екипи на АПИ, които разполагат със съответната техника, ще пръскат посочените места, както и по-големите паркинги в Пловдив.

На места започва и разяснителна кампания, която да обясни предприетите мерки за превенция. Полицейски екипи на входно-изходните артерии ще следят за незаконно транспортиране на животни. Инструктират се и ловните дружинки да вземат проби от дивите животни при отстрел, те имат необходимите хладилни чанти.