facebook
twitter

Първа страница

Чума по свинете идва и от север

483
Pixabay

Ветеринарни специалисти са на мнение, че до месец и половина африканската чума по свинете може да прескочи границата ни с Румъния и да навлезе в Силистренско, съобщи БНТ.

Извършва се дезинфекция на влизащите автомобили през граничния пункт Силистра-Кълъраш и се конфискуват хранителни продукти с животински произход. Подготвя се е и система за дезинфекция на пункта Кайнарджа-Липница. Разчистват се терени по границата ни с Румъния, за да се опънат мрежи, които да спират преминаването на диви животни. Трябва да бъдат осигурени и места, където да бъдат изолирани конфискуваните животни, превозвани нерегламентирано. Животновъди от региона заявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да защитят бизнеса си, а стопани, отглеждащи прасета за лична консумация, се надяват болестта да не стигне до тях.

В това време започна обеззаразяването на пътища в Пловдивска област с дезинфекционния препарат "Виркон S" като превенция срещу разпространяването на чума по животните. Ще бъде дезинфекциран районът на магистрала Тракия при разклона Цалапица – Белозем и пътищата между Карлово и Калофер, Първомай – Поповица, както и пътя за Асеновград. Екипи на АПИ, които разполагат със съответната техника, ще пръскат посочените места, както и по-големите паркинги в Пловдив.

На места започва и разяснителна кампания, която да обясни предприетите мерки за превенция. Полицейски екипи на входно-изходните артерии ще следят за незаконно транспортиране на животни. Инструктират се и ловните дружинки да вземат проби от дивите животни при отстрел, те имат необходимите хладилни чанти.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кметове: 270 000 българи са с отнето право на глас

19.01.2019

Диян Иванов

838 3
И БСП се зае с ромската интеграция

19.01.2019

264 2
Гешев подгони хавалдарите

19.01.2019

1117 5

Коментари

Вълкодав

Сега баба Дора със свинче

Кунчев

Да Ви кажа ли от къде идва чумата по политиците или ще се сетите?

Eisblock
снимка на Eisblock

Да Ви кажа ли от къде идва чумата по политиците или ще се сетите?

- От Москва?

 

Пардон, от там идва винаги Ваксината!!!

(Емотикони:  Лице с черни очила,  Лице пушещо цигара)
vputin
снимка на vputin
Световен конгрес на чумите по света ! ? Всички чуми идват у нас на гости на най-голямата чума - чумата ГЕРБ !
маргаритка2

И тая чума ли е африканска?

маргаритка2

Може вместо ограда да се изкопае един дълбок ров по протежение на границата и да се напълни с вода. Свинете не успяват да го преплуват, а ако въпреки това чумата дойде, там Порожанов ще им закопае труповете. Отгоре се засипва с вар и два метра чернозем.

HKAndersen
Генерал , доцент , доктор Борисов ще пребори чумата ! https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu... Нема да се пУашите.
маргаритка2

Само да си довърша тезата за дълбокия ров.

 

Ако чумата не дойде, пълним го с вода и използваме за напояване и водни спортове. Лятото.

През есента източваме и използваме само земния насип за предпазване от снегонавяванията.

 

По желание на кметовете тук-там някое кръчме за удивените туристи, целогодишно.

 

aver4e
снимка на aver4e

 Ако е чума по добитъка и птиците, тя обикновено стои зад къщата и проплаква, защото се бои от кучетата. Холерата се обажда с гласа на дървесната жаба, но това е само през лятото. Може би е някоя нова болест по хората, дето още не й знаем името!

Тенец - Йордан Радиччков

Ако тогава баща ми не беше в къщи, ние с мама цяла нощ щяхме да трепереме и да се кръстиме, щото мама много вярваше в нечестиви сили, както и в болести по добитъка. Тя например знаеше, че чумата по свинете е като бабичка и се бои от кучетата, че шапът по добитъка се промъква като крадец и внимава да не се набоде на трън, щото е бос, че сипаницата прилича много на каракачанка и води със себе си дете, обуто в цървули от заешка кожа, и кога се види натясно, вика стопанина на къщата или почуква на прозореца му. Такива и всякакви други бабини деветини, а ние, докторе, знаем сега, че то не е така, ами е тъкмо обратното и че всичко това са само бабини деветини, значи, и няма място за страх, защото, както се вижда от горния пример, целият страх ще излезе една дървесна жаба, значи, рипнала от японския трендафил вътре в стаята, а човек си мисли, че кой знае какво е рипнало!

Страх - пак Радичков

 

 

Шако

Ей, ама къде го намери това от Радичков! Евалла!

Тез модерни чуми дето се появяват един месец след конгреса на европейските и световни ветеринари по темата в София много приличат на ония свински и птичи грипове, дето отдавна щяха да са ни изпотръшкали, ама добре че фармацевтите продадоха ваксини за няколко десетки милиарда долара и ни спасиха.

Тая чумаджийска врътка може да мине само в България и Румъния явно, щото за Турция и Гърция не се чула чак такваз гюролтия. 

Гарван
снимка на Гарван

Поетапно чумата от ГЕРБ ликвидира всичко живо в територията. За пенсионерите евтаназия не се ли предвижда? Сигурен съм, че не малко от тях биха я предпочели пред скотското съществуване, на което са подложени. От ЕСССР няма ли да спуснат някоя субсидийка за хуманно окончателно решение?

Justinian2
снимка на Justinian2

Ама разбира се  ! ЕС е виновен че ви управляват дебили. Десет години поред , в изборните стаи Юнкер ви държи ръчичките...?

sega_007
снимка на sega_007

Здравейте Дневник !

Егати бозата. Оставили сте си ръцете.

Влез или се регистрирай за да коментираш