Медия без
политическа реклама

Бездимните цигари ще се облагат с акциз до 40% от този на обикновените

Проектозаконът мина на първо четене в парламентарната бюджетна комисия

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Менда Стоянова първо предложи акцизът за бездимните цигари да се изравни с този на стандартните цигари. В крайна сметка след спорове с коалиционните партньори се стигна до компромисно предложение за 40%.

Нагреваемите бездимни цигари да бъдат облагани с акциз от 233 лева на килограм тютюн. Така налогът за тези изделия ще достигне до 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Вчера депутатите от комисията приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Той бе предложен от самата Менда Стоянова и веднага породи съмнения за лобизъм в полза на определени производители, тъй като е насочен срещу едно-единствено изделие на една мултинационална компания.

При този размер на налога допълнителните постъпления ще бъдат в рамките на 5-6 милиона лева вместо очакваните 15 милиона лева. "Не искам да акцентираме върху това какви пари допълнително ще влязат в бюджета сега. Важно е, че това изделие измества конвенционалните цигари и това във времето ще се случи много бързо. Нашият бюджет, който получава 2 млрд. лв. годишно от акциз на цигари, не може да се лиши от част от тях, без да има компенсационен механизъм", каза Стоянова. Окончателно разбирателство по темата е било достигнато след коалиционния съвет на управляващите във вторник.

Промените трябва да засегнат не само нагреваемите бездимни цигари, но и всички други потенциални продукти, които съдържат тютюн, но не изискват горене за консумацията му, смята Менда Стоянова. От левицата обаче не са съвсем съгласни. "Бездимните нагреваеми цигари са по-малко вредни от конвенционалните, заради което трябва да бъдат облагани с по-нисък акциз", контрира Румен Гечев от БСП. Представители на тютюневи компании цитираха изследвания на международни организации, според които бездимните нагреваеми цигари нанасят по-малко щети върху здравето на пушачите, отколкото конвенционалните.

Коалиционните партньори се споразумяха за акциза на бездимните цигари, след като идеята за облагането доведе до серия от противоречиви коментари. Намерението за повишаване на акциза за тези продукти, който да се изравни с този на конвенционалните цигари, бе обявено преди около две седмици от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, припомни БГНЕС. За аргумент послужиха загубите в бюджета - около 15 млн. лева от началото на годината, които до края на годината щели се удвоят. От ВМРО обаче заявиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група, и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравето на европейците. Заради споровете между управляващите премиерът Бойко Борисов дори нареди законопроектът да бъде оттеглен. Само ден по-късно той бе само отложен, за да бъде коригиран.