facebook
twitter

Първа страница

Бездимните цигари ще се облагат с акциз до 40% от този на обикновените

Проектозаконът мина на първо четене в парламентарната бюджетна комисия
241
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Менда Стоянова първо предложи акцизът за бездимните цигари да се изравни с този на стандартните цигари. В крайна сметка след спорове с коалиционните партньори се стигна до компромисно предложение за 40%.

Нагреваемите бездимни цигари да бъдат облагани с акциз от 233 лева на килограм тютюн. Така налогът за тези изделия ще достигне до 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Вчера депутатите от комисията приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Той бе предложен от самата Менда Стоянова и веднага породи съмнения за лобизъм в полза на определени производители, тъй като е насочен срещу едно-единствено изделие на една мултинационална компания.

При този размер на налога допълнителните постъпления ще бъдат в рамките на 5-6 милиона лева вместо очакваните 15 милиона лева. "Не искам да акцентираме върху това какви пари допълнително ще влязат в бюджета сега. Важно е, че това изделие измества конвенционалните цигари и това във времето ще се случи много бързо. Нашият бюджет, който получава 2 млрд. лв. годишно от акциз на цигари, не може да се лиши от част от тях, без да има компенсационен механизъм", каза Стоянова. Окончателно разбирателство по темата е било достигнато след коалиционния съвет на управляващите във вторник.

Промените трябва да засегнат не само нагреваемите бездимни цигари, но и всички други потенциални продукти, които съдържат тютюн, но не изискват горене за консумацията му, смята Менда Стоянова. От левицата обаче не са съвсем съгласни. "Бездимните нагреваеми цигари са по-малко вредни от конвенционалните, заради което трябва да бъдат облагани с по-нисък акциз", контрира Румен Гечев от БСП. Представители на тютюневи компании цитираха изследвания на международни организации, според които бездимните нагреваеми цигари нанасят по-малко щети върху здравето на пушачите, отколкото конвенционалните.

Коалиционните партньори се споразумяха за акциза на бездимните цигари, след като идеята за облагането доведе до серия от противоречиви коментари. Намерението за повишаване на акциза за тези продукти, който да се изравни с този на конвенционалните цигари, бе обявено преди около две седмици от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, припомни БГНЕС. За аргумент послужиха загубите в бюджета - около 15 млн. лева от началото на годината, които до края на годината щели се удвоят. От ВМРО обаче заявиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група, и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравето на европейците. Заради споровете между управляващите премиерът Бойко Борисов дори нареди законопроектът да бъде оттеглен. Само ден по-късно той бе само отложен, за да бъде коригиран.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властта внезапно се стресна от ситуацията в Сирия
София е 19-a в света по поскъпване на жилищата

15.10.2019

Алиса Иванова

693 2
Държавата не контролира продажбите на лотарийни билети

15.10.2019

Йоана Петрова

3788 10

Коментари

boboran

И колко процента от този акциз ще бъдат дадени за лечение на белодробни болести след като депутатите се "съобразиха" с мнението на професор Костов(национален консултант по белодробни болести) че тези цигари са 10(десет) пъти по безвредни от обикновените. 

Apolitichen

Нагреваемите бездимни цигари да бъдат облагани с акциз от 233 лева на килограм тютюн. Така налогът за тези изделия ще достигне до 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари.

Глупости!

"Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Акцизната ставка за цигарите е, както следва:

1. на специфичния акциз:

а) 101 лв. на 1000 къса - от 1 януари 2017 г.;

б) 109 лв. на 1000 къса - от 1 януари 2018 г.;

2. на пропорционалния акциз:

а) 27 на сто от продажната цена - от 1 януари 2017 г.;

б) 25 на сто от продажната цена - от 1 януари 2018 г.

(2) Размерът на акциза по ал. 1 не трябва да е по-малък от:

1. сто шестдесет и осем лв. за 1000 къса - от 1 януари 2017 г.;

2. сто седемдесет и седем лв. за 1000 къса - от 1 януари 2018 г."

 

Каква е "продажната цена" на бездимните цигари - със устройството (и батерията му) или без устройството? Освен това "цигарите" на IQOS не отговарят на определението на чл. 11 - не са годни за пушене "цилиндрични тела". Трябва да се "обработят" с устройство

"Чл. 11. (1) "Цигари" са:

1. годни за пушене цилиндрични тела от тютюн, които не отговарят на изискванията за пури и пурети по чл. 10;

2. цилиндрични тела от тютюн, които чрез проста неиндустриална обработка са вкарани в цигарени хартиени рула;

3. цилиндрични тела от тютюн, които чрез проста неиндустриална обработка са увити в цигарена хартия.

(2) За "цигари" се смятат и изделия, съставени изцяло или частично от вещества, различни от тютюн, но отговарящи на изискванията по ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) За целите на облагането с акциз продуктите за пушене по ал. 1 и 2 се смятат като две цигари, ако без филтъра или мундщука са по-дълги от 8 см, но не по-дълги от 11 см, съответно като три цигари, ако без филтъра или мундщука са по-дълги от 11 см, но не по-дълги от 14 см, и така нататък.

(4) Не се смятат за "цигари" изделия, които не съдържат тютюн и се използват изключително за медицински цели."

 

И това, че бюджетът има загуби от 15 млн. лв. не е вярно. Тия загуби може да се следствие на контрабанда или на пропагандата за отказване от тютюнопушене. И твърдението на Ментата, че бездимните цигари имат 1.4% дял е под въпрос. Това означава да са продадени над 50 хил. устройство и да има "преизпълнение" по ДДС-то от поне два млн. лв. Ама и ДДС-то изоставя, което означава, че контрабнадта е увеличена.

Майндърбайндър

Шамарът върху бюджета става двоен.От една страна,намаление от  акциз,а от друга,ако са по-малко вредни,удължават периода на получаване на пенсия.Ще трябва рекламна кампания за връщане към традиционното пушене.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×