facebook
twitter

Култура

Румънски филм победи в Карлови Вари

В "Не ми пука дали ще останем в историята като варвари" има дребно българско участие
720
Variety
"Не ми пука дали ще останем в историята като варвари" е за мрачна глава от историята на Румъния.

Румънският режисьор Раду Жуде се увенча с голямата награда "Кристален глобус" от приключилия преди вечер кинофестивал в Карлови Вари. Отличеният филм "Не ми пука дали ще останем в историята като варвари" разказва за етническите прочиствания, извършвани от румънската армия през 1941 г. Идеолог и главен изпълнител на нацистката доктрина в Румъния е мрачно известният маршал Йон Антонеску, който осъществява холокост не само по отношение на еврейското население (стотици хиляди жертви), но и спрямо местните цигани. "Щастлив съм да връча "Кристалния глобус" на режисьора Раду Жуде, чийто филм грабна сърцата ни", заяви президентът на фестивала Иржи Бартошка.

Филмът е с миноритарно българско продуцентско участие, имаме и малък творчески принос - чрез грима на Петя Симеонова. България бе копродуцент и на предишния филм на Раду Жуде "Аферим", но все пак би било несправедливо да си приписваме част от успеха на филма. Авторско българско участие в Карлови Вари 2018 г. нямаше. На фестивала в чешкия балнеокурорт, който тази година се проведе за 53-ти път, имаше и още една копродукция с наше участие - "Братя" (Турция, Германия, България, 2018) на турския режисьор Йомюр Атай, останал извън наградите. 

Специалната награда на журито бе за Sueno Florianopolis на Ана Кац от Аржентина. Филмът от Южна Америка отнесе и приза за най-добра актриса (Мерседес Моран). Израелският актьор Моше Фолкенфлик се окичи със съответната статуетка при мъжете за "Избавление", а най-добър режисьор е представителят на домакините Олмо Омерзу с младежката история "Зимата лети". Руската кримка "Скачачът" и "История на любовта" на Соня Прошенц са със Special Mention. Призът за най-добър документален филм отиде при сериозното биографично изследване на Виталий Мански "Очевидците на Путин". Наградата на публиката изненадващо тази година спечели филм отпреди 30 години.

Класиката "Рейнман" на Бари Левинсън бе прожектирана в Карлови Вари (режисьорът гостува и бе награден с почетния "Кристален глобус") и отново, както през 80-те, предизвика всеобщ възторг. На закриването в хотел "Термал" - соцмастодонт, издържан в стил необрутализъм - се появи и холивудската звезда Робърт Патинсън ("Здрач"), който също получи приз извън състезателната програма на фестивала. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корнелия Нинова: Ламбо, дръж се, до теб сме!

17.10.2019

1559 5
Томичовият псалтир идва за пръв път в България

09.10.2019

689
Филмът „Ирина“ на Надежда Коцева е номиниран от Европейската академия

08.10.2019

463 7

Коментари

rorik

М даа,

Даките са гонили  циганите , а са се навъдили повече от колкото у нас? Така ли излиза??

 

Братя Стругацки

Филмът е с миноритарно българско продуцентско участие, имаме и малък творчески принос - чрез грима на Петя Симеонова. 

Това много ме разсмя! Голямо участие, голямо нещо. Следващият път ще пишем, че имаме малък творчески принос в някой филм с някое българче, което разнася водата на актьорите. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×