Медия без
политическа реклама

Двойно повече чужденци работят по морето

23 Юли 2018
архив бгнес

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз са наети по морето тази година, показват данни на Агенцията по заетостта, цитирани от Би Ти Ви. От януари до началото на юли агенцията е издала разрешителни на 6700 чужденци, докато преди година за същия период те са били под 3000.

Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство. От Украйна хората са 5400, от Молдова - 671, от Киргизстан - 153. Работниците от трети страни се увеличават, тъй като процедурите бяха сериозно облекчени именно за да се преодолее кризата за кадри в активния сезон. „Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, коментира Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Морските курорти разчитат повече и на деца. Наскоро инспекцията по труда съобщи, че за първите шест месеца на годината е издала с около 20% повече разрешения за работа на непълнолетни лица спрямо същия период на 2017 г. Дадените разрешения през 2018 г. са 3733, от които 74 са за лица, ненавършили 16 г. Отказите са 59, пет от тях за ненавършили 16 г. Искането за наемане на непълнолетни се заявява от работодателя със 7 документа. Два от тях се осигуряват от търсещите работа – медицинско свидетелство за всички, а за лицата, които нямат 16 г. и работят в учебно време – план на учебните занятия.