Медия без
политическа реклама

Дракула търси булка в "Хотел Трансилвания 3"

ОЧЗ отплава на круиз в продължението на популярната вампирска анимация

снимка: Александра филмс
Вампирът хотелиер, овдовял преди повече от сто години, отново търси любовта.

Пъстрият паноптикум от чудовища, обитаващи призрачен хотел в Румънските Карпати, бе забавен и за деца, и за родители преди 6 години. Ето защо продълженията бяха неизбежни. В първата част туристът хипар Джони прекрачи прага на "Хотел Трансилвания", за да спечели любовта на Мейвис - щерка на самотния баща Дракула. Във втория филм на Генди Тартаковски (псевдоним на Генади, разбира се - американо-руснак, работил и с нашия Румен Петков по Dexter's Lab) се пръкна отрочето им. Културният сблъсък между хора и вампири и трудността да приемеш различния до себе си е тема и в третата серия, идваща от Sony под заглавие "Хотел Трансилвания: Чудовищна ваканция". В нея хотелът на Дракула присъства само в няколко откъслечни кадъра: докато хилядагодишният вдовец се опитва да намери отново любовта, дъщеря му е убедена, че той всъщност е преуморен от работа и има нужда от почивка. И вампири, и хора са с еднакви нужди в този сезон!

Тартаковски отново е на кормилото, а освен режисьор този път той е и сценарист в компанията на Майкъл Маккълърс (автор на далеч по-тъпи филми като "Бебе бос"). В третата част шарената компания от чудовища и злодеи отплава на круиз, където се отдава на плажен главобол, гмуркане до изригващ вулкан и поддръжка на лунен тен. Преди това обаче забавна ретроспекция ни отнася в края на XIX век, когато Дракула и компания са преследвани на всяка крачка от Ван Хелсинг. Ловецът на вампири все не успява и не успява, но както ще разберем - заветът му да изтрепе румънската шайка още е в сила! През това време, изтощен от вековната самота, графът с променлив успех се опитва да открие своята графиня. 

За децата "Хотел Трансилвания" продължава да е забавление. Генди Тартаковски е надарен аниматор със специфичен стил - удължени силуети, заострени ръбове и изразителни черти. Като сценарист очевидно не го бива чак толкова, защото и главната сюжетна линия, и второстепенните, в които останалите чудовища се отдават на малките си ваканционни радости и слабости, куцат. Опитът това да се компенсира с динамика на действието е донякъде успешен - всяка екшън сцена е последвана от смешка, и обратното, а понякога идват двете едновременно. 

В оригинал персонажите говорят с гласовете на познатите от предишните серии звезди - Адам Сандлър, Селена Гомес, Стив Бусеми, Мел Брукс и др., а в българската дублирана версия са Георги Спасов, Алекс Сърчаджиева, Елен Колева (особено успешна Мейвис), Ники Урумов.
На фона на постния летен афиш - прилично ваканционно забавление за семейството, но не и достоен завършек на трилогия.