Медия без
политическа реклама

Европейците ще пътуват свободно до Великобритания

Лондон обаче ще прекрати свободното движение на хора, които търсят работа и миграция, пише в Бялата книга на правителството

13 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Проевропейски настроени британци продължават да протестират срещу Брекзит пред парламента в Лондон.

Великобритания представи вчера дългоочакваната Бяла книга за Брекзит, съобщиха световните агенции. Според нея се планира разграничаване от правилата на ЕС за услугите, което означава по-ниско ниво на достъп до Обединеното кралство. Също така ще се прекрати свободната миграция на хора между Евросъюза и Великобритания и пряката юрисдикция на Европейския съд на британска земя. Планира се ново партньорство в областта на сигурността, което предвижда Великобритания да остане в Европол и Евроджъст. Заложено е европейските граждани свободно да пътуват до Острова като туристи и временно по бизнес. Представителите на бизнеса пък ще може да прехвърлят "талантливите си служители" от Великобритания в ЕС или обратното след Брекзит, пише още в стратегията. В документа се казва, че правителството е подготвено да позволи на европейските граждани да пътуват свободно без виза на Острова като туристи и за временна работа, а също така се позволява на студенти от съюза да учат във Великобритания.

Лондон и Брюксел ще подпишат договор за "обща хармонизация" на правилата и изискванията, който ще позволи да се остави отворена границата между британската област Северна Ирландия и Република Ирландия. Границата между ЕС и Великобритания ще се смята за "обща митническа територия".

Въпреки че в Бялата книга се подчертава, че ще се прекрати свободното движение на хора в края на преходния период през декември 2020 г., в документа пише, че ще е необходимо да се признае "дълбочината на отношенията и тесните контакти между народите на Обединеното кралство и ЕС". Поддръжници на "твърдия" Брекзит са разтревожени, че гражданите на ЕС ще имат преференциален достъп до Великобритания в сравнение с другите страни. Но правителствени източници намекнаха, че теоретично е възможно и с други страни да се сключат подобни споразумения в бъдеще, пише "Гардиън". Ще има повече пречки по отношение на достъпа на Великобритания до пазара на ЕС след Брекзит в сравнение с днес, като британският парламент ще има право да одобрява отклонения от правилата на Брюксел.

Публикуването на документа вчера беше придружено от хаотични сцени в парламента, след като стана ясно, че повечето депутати не са се сдобили с документа. Бялата книга е описвана като най-важния документ от референдума през юни 2016 г. Именно тя доведе до оставките на външния министър Борис Джонсън и министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, които не са съгласни с тези компромисни решения.