Медия без
политическа реклама

Реконтра

Мистериозният случай с къщата на Скрипал

Това пък е къщата на Бейкър стрийт на мисис Хъдзън, икономката на Холмс и Уотсън, които разследват делото с изчезналата скрипалска хрушчовка.

"Говори се, че ще бъде разрушена къщата, в която са живели Скрипал. Ще бъде съборен и домът на полицая". Съобщение във вестник "Сега". 

***

Стана известно, че къщата на Скрипал на ул. Сastle Street в Солсбъри мистериозно е изчезнала, преди да бъде съборена. В ранната утрин на 30 юни съседите на Скрипал били удивени - от тухления дом нямало и следа. На неговото място растяла идеално поддържана трева. По нея се разхождал и кукуригал пъстър петел порода Фанерол. При полицейската проверка се оказало, че той няма никакви документи. Не се изключва петелът да е специален агент на ГРУ. Започнало е полицейско разследване, което трябва да установи къде е къщата на Скрипал. За последно тя е видяна около 11 часа на 30 юни, в Лондон на Bayswater Road 49, в близост до Хайд парк. Не е изключено да е въоръжена.

***

Къщата на Скрипал е открита! Тя се е настанила в района на Стратфорд, североизточен Лондон, непосредствено до Олимпийския на Нейно величество парк. За да се маскира, къщата спешно се самонадстроила с един етаж. Поставила си е и комин имплант, украсен с руско петле. То поразително прилича на онова, което полицията арестува в двора на Скрипал в Солсбъри. Къщата има и нова ограда от дялани философски камъни. И тук започват две изключително неприятни новини за България! Според инспектор Съдърланд от Скотланд ярд камъните са доставени от фабриката в Балша. Тя отдавна е подозирана в незаконен трафик на мецосопрани. Любопитно е, че инспекторът е калеко на оперната прима Джоан Съдърланд - и двамата починаха през 2010 г. при опит да прелетят над Матерхорн с балон. 
Втората лоша новина, в която макар и косвено е замесено името на България, е откритият договор на къщата с Кристо Явашев за екстреното й опаковане. Този артистичен акт не е от естетически подбуди, а с чисто прозаични и престъпни цели - маскировка.

Договорът на Къщата с Кристо не бива да ни учудва. Всеки ще разбере стремежа на къщата да стане музей на Шекспир в Стратфорд-ъпон-Ейвън, а не в някакво си кьоше на Лондон. За целта настоящият музей там и избягалата къща ще трябва да бъдат опаковани в цвят хаки и да си разменят местата. Спекуланти предлагали на скрипалската къща да стане музей на популярния Джек Изкормвача, стига да се разбере най-сетне кой е бил той, но къщата троснато отказала. Не понасяла миризмата на сурови шкембета. Появила се и скрипалската пейка, с внезапно възкръснали дъски и с молба да бъде удостоена с ранг триместно кресло от периода на куийн Ан и сър Кристо да я тапицира със син брокат на златни лилийки. Помолила и за тъмна бира, по четири кварти дневно в близкия пъб. Предварително се застраховала от измами - ами ако не е пъб, а газов хъб, собственост на Бойко Борисов, приятел на Търиза Мей и мистър Борето Джонсън?! 

Привечер долетял и петелът. Той пожелал да бъде назначен за ветропоказател на кубето на "Свети Павел" в Лондон. Къщата и пейката вдигнали алчен кудкудяк, но птицата ги надкукуригала. От музея на Шекспир излязъл мистър Пиквик, ескуайър, и помирил спорещите с баснословното си добродушие. Към компанията се присъединил и внукът на Баскервилското куче - Гуддог.

Ключови думи:

Реконтра, фейлетон, Скрипал