Медия без
политическа реклама

Mamma Mia! атакува на два фронта - в операта и в киното

Фестивалът "Опера на върховете" ще се проведе от 13 до 29 юли в Белоградчик

снимка: Форум филм
По касовия мюзикъл бе създаден филм, който също пожъна успех и сега предстои продължение.

Хитовият мюзикъл на АББА Mamma Mia!, гледан от над 60 милиона души по света, ще се играе на българска сцена. Премиерата му е на 18 юли в Софийската опера и балет. Музиката и текстът на песните в спектакъла, изигран за пръв път през 1999 г. в Лондон, са на Бени Андершон и Бьорн Улвеус от знаменитата шведска четворка, а либретото - разказващо за младо момиче, което търси своя баща в навечерието на сватбения си ден - е на Катрин Джонсън. Режисьор на българската версия е директорът на Софийската опера Пламен Карталов, който заяви на пресконференция, че има своя авторска концепция и българската постановка е много различна от стотиците, направени досега по света. 
В състава влизат драматични и куклени актьори - Люси Козарева, Весела Делчева, Орлин Горанов, Ники Сотиров и Еделина Кънева, артисти от Софийската опера и Музикалния театър "Стефан Македонски". Представления в операта ще има и 19, 20, 21 и 22 юли. В края на месеца продукцията ще отпътува за Белоградчик, където ще бъде представена на фестивала "Опера на върховете".
Събитието на открито се провежда вече за трета година на открита сцена сред Белоградчишките скали. От утре до 29 юли публиката ще може да види балетни спектакли и опери, някои от които бяха изиграни преди месеци на сцената на Болшой театър при гастрола на Софийската опера и балет в Москва. Балетите "Жизел" и "Корсар", оперите "Кармен" от Бизе и "Тоска" на Джакомо Пучини са в програмата. 
Откриването на оперния фестивал под звездите на 13 юли е с "Реквием" на Джузепе Верди, който организаторите посвещават на 370-ата годишнина от основаването на Никополската епархия, на 330 години от избухването на Чипровското въстание и в памет на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850 г. Солисти ще бъдат Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Камен Чанев, Светозар Ангелов. На финала на фестивала посетителите ще могат да гледат спектакъла "Вагнер Магура: Богове, великани, джуджета и валкюри", който ще се състои в пещерата Магура.

 

ЕКРАН
Два дни след мюзикъла в София идва и филмовата премиера на "Mamma Mia! Отново заедно". През 2008 г. творбата на Бьорн и Бени се превърна и в хитов филм с участието на Мерил Стрийп, Пиърс Броснън и Колин Фърт. Действието се развиваше на гръцкия остров Калокери (в действителност Скопелос и Скиатос), а лентата бързо стана любима и на българската публика. На 20 юли е световната премиера на продължението, в което отново участват всички знакови актьори от първата част, плюс ветеранката Шер. В същия ден ще бъдат и първите прожекции на филма у нас.