Медия без
политическа реклама

ЕК глоби "Гугъл" с рекордните 4.3 млрд. евро

Компанията е санкционирана за злоупотреба с доминиращото положение на операционна система "Андроид"

19 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви на пресконференция в Брюксел рекордната глоба, наложена на "Гугъл".

ЕК наложи на "Гугъл" рекордната глоба от 4.34 млрд. евро за злоупотреба с доминиращото положение на операционната система "Андроид", използвана от електронни мобилни устройства. Това обяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от информационните агенции. Според Брюксел компанията е наложила ограничения върху операционната система в полза на собствените си продукти, така че да гарантира монопола си сред онлайн търсачките. ЕК отправя три обвинения на "Гугъл": компанията изисква от производителите на мобилни телефони и таблети с "Андроид" да задават търсачката му по подразбиране и да инсталират предварително браузъра Chrome, преди да им позволят да предложат достъп до приложението Play store; не разрешава на производителите да продават мобилни устройства, базирани на конкурентни операционни системи, изградени на базата на отворения код на "Андроид"; финансово стимулира производителите и мобилните мрежи да предоставят услугата му за търсене като единствена предварително инсталирана опция.

"Гугъл" използва операционната система "Андроид" като средство за укрепване на господстващото си положение на пазара на интернет търсачките... Това е незаконно съгласно антимонополните правила на ЕС", заяви Вестагер.  В момента операционната система "Андроид" се използва при над 80% от смартфоните по света. ЕК започна проверката през април 2015 г. , след като получи оплакване от "Феърсърч"  – търговска група, която първоначално включваше "Майкрософт" (Microsoft), "Нокиа" (Nokia), "Оракъл" (Oracle) и др. 

Размерът на наложената на "Гугъл" финансова санкция е изчислен на базата на приходите от услуги за реклама в търсачката на устройствата с "Андроид" в цялото Европейско икономическо пространство. Компанията има срок от 90 дни, за да коригира незаконното си поведение или ще понесе допълнителни наказания от 5% от дневния оборот на компанията майка "Алфабет". От "Гугъл" обявиха, че ще обжалват решението на ЕК.

Това е втора глоба, която ЕК налага на "Гугъл". Миналата година Брюксел санкционира компанията с 2.42 млрд. евро за злоупотреба с доминиращо положение на пазара.