Медия без
политическа реклама

На Енцелад има всички условия за живот

09 Юли 2018
Уикипедия
Така изглежда Енцелад.

Наскоро учените откриха органични съединения в гейзер на луната на Сатурн Енцелад. Това откритие дава нови надежди, че живот може да има и в други части на Вселената. Данните на сондата "Касини" категорично отчитат наличието на сложни органични молекули на иначе покритата с лед луна на Сатурн.

Учените по целия свят, особено тези, които са заинтригувани от ксенобиологията, твърдят, че в сравнение с другите луни в Слънчевата система Енцелад има най-голям шанс да е дом на някаква форма на живот. Защо? Защото става дума за луна, която под ледената кора има топъл океан и каменно ядро. Последни проучвания показват, че океаните на Енцелад съдържат прости органични съединения, минерали и молекулярен водород, което е много важен източник на химическа енергия.

Наскоро публикуваните резултати от проучванията сочат, че океанът на Енцелад също съдържа сложни органични съединения, добавяйки още един аргумент в полза на теорията, че тази луна на Сатурн има основните химически условия за възникване на живот. Всъщност на друго място в Космоса не са откривани всички необходими елементи за живот - само на Енцелад. 

Това откритие не е окончателно доказателство, че на далечната луна има живот, но доказва, че нейният океан е място, където могат да се осъществят химичните реакции, необходими за възникване на микроорганизми. Как са взети проби? Енцелад има много пукнатини, от които към Космоса излизат струи от пара и лед. На 28 ноември 2015 г. "Касини" прелита през такъв поток и събира проби. Учените от Югозападния институт, Университета в Хайделберг и други институции прегледаха тези данни и откриха следи от големи, сложни органични въглеродни вещества. Това откритие се потвърждава чрез сравняване на спектралните линии с аналогов експеримент, осъществен на Земята. Учените предполагат, че тези вещества се появяват в резултат на химични реакции в топлата вода, която влиза в контакт с каменното ядро ​​на луната. "За първи път открихме толкова големи и сложни молекули в извънземен воден свят", обяснява Нозаир Каваца, учен от университета в Хайделберг. Важно уточнение - той признава, че засега учените не могат да решат дали източникът на тези вещества е биологичен или геологичен. И в двата случая може да възникнат микроорганизми. "Има подобни хидротермални извори на Земята и има много организми, които живеят върху тях", казва Каваца.