Медия без
политическа реклама

Пилетата отново могат да станат динозаври

Динозаври могат да се появят чрез обратен инженеринг.

Вдъхновени от генетичните изследвания на палеонтолога д-р Алън Грант - герой от поредицата Jurassic Park, учените смятат, че биха могли да създадат жив динозавър и това ще им отнеме само от 5 до 10 години. Джак Хорнер, който работи като консултант по четирите филма на сериала, вярва, че отговорът се крие в... пилетата.

В началото на 90-те години на миналия век, когато Хорнър е бил съветник на Стивън Спилбърг, учените предполагали, че ключ за възможно създаване на динозаври се крие в тяхното ДНК - комар ухапал динозавър, а после бил залят от смола и т.н. По-нататъшни изследвания на остатъците от ДНК обаче показват, че те са разрушени и първоначалното предположение е отхвърлено. 

Учените от "Харвард" и "Йейл" се обръщат към процеса на обратна еволюция, т.е. да върнат днешните пилета към техните праисторически корени.

"Разбира се, птиците са динозаври, ние просто трябва да ги "поправим", за да изглеждат по-скоро като тях", казва д-р Хорнър пред списание People. 

Той цитира четири основни разлики между динозаврите и сегашните птиците. Това са: опашките, горните и долните крайници и устата.

Хорнър и неговият екип вече са работили върху промените в някои елементи в генетиката на пилетата, като са манипулирали техните ембриони. С обратен инженеринг той е успял да създаде пилета, които приличат на велосипатор, но не е постигнал голям напредък при крилата и краката.

"Опашката е най-важната част от проекта. Напоследък успяхме да постигнем нещо, което ни дава надежда, че тази работа няма да продължи дълго", добавя той. Открили са, че през годините на еволюцията определен ген е "изключен" - и така той предотвратява опашката да расте и да се развива.