Медия без
политическа реклама

Мбапе блести все повече за "петлите"

12 Юли 2018Скай Спортс
ЕПА/БГНЕС
Килиан Мбапе често подминаваше играчите на Белгия със скоростта и техниката си

Килиан Мбапе бе главен герой за Франция при победата с 1:0 срещу Белгия на полуфинала. Той имаше гениални отигравания. Само за една минута, в 56-ата, Мбапе направи няколко неща, с които накара човек да се чуди какво точно гледа. С изключителната си скорост той проби защитата на Белгия, след това даде правилния пас към Блез Матюиди, а после с необикновено умение проби, обърна се и и подаде към Оливие Жиру само с едно движение. За всеки играч може да се направи видео с най-добрите отигравания. За Мбапе обаче няма нужда от редактиране. Нужна е само една минута, в която той показва, че има абсолютно всичко. Скоростта на тялото и ума. Техниката и характера да взима брилянтни правилни решения на най-голямата сцена.

19-годишният Мбапе бе единственият тийнейджър сред всички звезди на терена в полуфинала. Той направи няколко пробива, даде страхотни пасове на Жиру и на Бенжамен Павар. Жиру се провали, а ударът на Павар бе спасен.  

"Това, което той прави до момента, е фантастично, но той трябва да продължава да подобрява играта си много. Килиан е много интелигентен, но още се учи и, независимо от таланта му, трябва да продължи да се учи", каза треньорът Дидие Дешан.

Младите играчи често чуват, че трябва да са по-добри при взимането на решения. На 19 години Мбапе играе така, че човек може да се чуди дали не е прекалено добър в това. Той не спираше да пробива и да подава, но пък неговите колеги не спираха да пропускат. Трябваше Самюел Юмтити да вкара гол, за да донесе успеха. Мбапе не направи асистенция. Той не отправи удар към вратата, какво остава да вкара гол. Но когато всичко свърши, той беше направил шест ключови подавания - два пъти повече от всеки друг на терена. Нито един играч на Белгия не успя да завърши с повече от един такъв пас. 

Мбапе направи и 7 успешни дрибъла, докато съотборниците му имаха общо три. Младокът е водещ в този отбор на "петлите", който има достатъчно качества, но често изглежда прозаично, ако Мбапе не се прояви. Има много играчи от световна класа в този отбор на Франция, но №10 е малко по-различен. 

Трансферът на Кристиано Роналдо от "Реал" в "Ювентус" превзе заглавията на медиите по-рано във вторник, но когато футболът започна, Мбапе го измести. Преди последния сигнал вероятно президентът на "Реал" Флорентино Перес е стоял с треперещи пръсти над чековата си книжка. Ако Килиан продължава да играе така, Перес може и да даде празен чек на ПСЖ.

Мбапе обаче мисли само за националния и се надява да спечели титлата: "Роден съм през 1998-а, никога не съм виждал как феновете празнуват на "Шанз-Елизе". Ще дам всичко най-добро от себе си на финала. "Златната топка" не ме интересува, искам световната титла."

Попитан за критиките, че симулира често, Мбапе отговори: "Всеки да си мисли каквото си иска. Ако съм обидил някого, съжалявам."

Срещу Аржентина той стана най-младият футболист, отбелязал два гола в мач на световно след Пеле през 1958 г. Бразилския крал го направи на финала. При тази форма на Мбапе кой може да отхвърли възможността той да успее да повтори това постижение на финала в неделя?