Медия без
политическа реклама

Капитанът на Хърватия: Добре че не се стигна до дузпи

Англичаните проявиха неуважение и допуснаха огромна грешка

13 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Лука Модрич безуспешно е опитал атрактивен изстрел със странична ножица към вратата на Англия.

Капитанът на Хърватия Лука Модрич изрази облекчение, че не се е наложило тимът да изпълнява дузпи в трети пореден мач на световното първенство. В сряда хърватите постигнаха исторически обрат срещу Англия с 2:1 след продължения и за първи път се класираха за финала на световното първенство по футбол. Съперник на балканския тим в мача за титлата в неделя ще бъде шампионът от 1998 г. Франция.

"Нашият отбор притежава невероятен характер. Заслужено сме на финала, защото играхме по-добре през второто полувреме и в продълженията. Слава богу, че не се стигна до дузпи - сподели Модрич. - Физически се чувствахме много добре. Финалът ще е още по-труден, защото срещу нас ще се изправи най-силният отбор на първенството."

Полуфиналът срещу англичаните на ст. "Лужники" в Москва беше трети пореден 120-минутен двубой за хърватите, при това изигран в разстояние само на 11 дни. На 1 юли "ватрените" елиминираха с дузпи Дания на 1/8-финалите, а на 7 юли сториха същото с домакина Русия на 1/4-финалите.

В историята на световните първенства има още само три отбора, на които се е налагало да играят три мача с продължения в елиминациите – Белгия през 1986 г., Англия през 1990 г. и Аржентина през 2014 г., като само "трите лъва" го бяха правили в последователни фази. Първите два от тях заеха 4-то място в крайното класиране, а третият стана вицешампион.

Модрич изрази огорчение от повсеместното подценяване на физическите сили на хърватските футболисти. Халфът на "Реал" (Мадрид) посочи, че именно тази нагласа е изиграла лоша шега на британците.

"Показахме на целия свят, че не сме уморени - заяви 32-годишният Лука. - Доминирахме и във физическо, и в психологическо отношение. Доминирахме във всеки аспект. Английските журналисти и телевизионни анализатори подцениха Хърватия и това бе огромна грешка. Те трябваше да бъдат по-скромни и да покажат по-голямо уважение към съперниците. Прочетохме всички тези думи и си казахме: "ОК, ще видим кой ще бъде умореният накрая". Това е най-големият успех в историята на хърватския спорт и ние трябва да бъдем горди."

 

Ключови думи:

Лука Модрич