:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всички са недоволни от новите цени на тока

Енергийните дружества се оплакаха, че поевтиняването с 5% ще ги вкара в спирала от загуби
След като новите цени на тока, които трябва да влязат в сила от 1 август, неприятно изненадаха трите електроразпределителни дружества (ЕРП), вчера и голяма част от държавните енергийни фирми заявиха, че очакваното поевтиняване с 5% ще ги вкара в допълнителни загуби. Това стана на обществено обсъждане на новите цени на електроенергията в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Част от дружествата се оплакват от съкращаване на инвестиционните им разходи, а други - от намалените цени за включване към мрежата. Всички обаче са единодушни, че заради упражненията в тази област рискуват да изпаднат в несъстоятелност.

След като две от ЕРП-та - ЕВН и "Енерго-Про", заведоха искове срещу България в арбитражния съд, вчера и от ЧЕЗ заявиха, че поредното затапване на цените ще изправи дружеството пред сериозно изпитание. Според Зорница Генова от чешката компания новите по-ниски нива на признатите технологични загуби ще са в тежест за компанията, тъй като само за 6 месеца са намалени с над 5%. Шефът на ЕВН Йорг Золфелнер се обърна към ДКЕВР и заяви, че енергетиката в България е "в спешно отделение и вие сте лекарите". Дружеството е на загуба, като към момента дупката гони около 300 млн. лв. Основната причина е изкупуването на зеления ток, но новото намаление на цените също ще окаже влияние върху загубите, смятат от ЕВН. Само поевтиняването на тока от март ще натрупа нови загуби от 35 млн. лв. годишно, показва отчетът на компанията, с който "Сега" разполага. Стефан Абаджиев от "Енерго-Про" пък добави, че ако ЕВН са в "спешното отделение, то "Енерго-Про" е вече в реанимацията". Дупката за компанията от мартенското поевтиняване на тока ще бъде 24.6 млн. лв. за година, а отделно от това дружеството ще бъде на минус и от намалението от идния месец.

Срещу новите цени от август вчера възразиха и от няколко електроцентрали, като ТЕЦ "Варна" и ВЕЦ "Банска Бистрица". На загуба ще бъдат и от столичната "Топлофикация", ЕСО и др. Шефът на "Електроенергийния системен оператор" Иво Лефтеров обясни, че на ръководената от него компания се пада да понесе сериозна част от намалението на тока. Новата цена за достъп до високо напрежение ще увеличи загубата й, която е 38 млн. лв. "Предвижда се намаление на цената за достъп до мрежата от 2.40 лв., но не е отчетено, че това ще доведе до нови разходи за компанията", заяви Лефтеров и допълни, че ЕСО е изправен пред сериозен риск. Досега за достъп се плащаха по 6.48 лв. на мегаватчас.

По-евтиният ток ще се отрази и на "Топлофикация София". "Намаляването на цените на електроенергията, която НЕК изкупува от нас, ще доведе до затруднено разплащане с "Булгаргаз", заяви шефът на дружеството Стоян Цветанов. Приходите от производство на ток помагат на столичната топлофикация да се издължава за природния газ на "Булгаргаз" и така да субсидира цената на парното. Стоян Цветанов се учуди, че ДКЕВР е заложила признатите загуби по мрежата да са над 13%, при сегашните около 16.5%. "Такива стойности нямат и най-добрите топлофикации в света", възмути се той. Регулаторът отхвърли и идеята за две тарифи за парното - за пестеливи и пилеещи.

Единствено доволни - поне засега, се оказаха от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", които отбелязаха, че приемат предлаганата изкупна цена на тока, произвеждан от тях. Ръководството на централата обаче може да промени мнението си, тъй като ДКЕВР са взели предвид настоящите цени на въглищата. От миньорските организации вече поискаха по-висока изкупна цена от сегашните около 72 лв. на тон. Според синдикатите тя трябва да достигне около 90 лв. и чрез това да се гарантира работата на миньорите. "В продължение на три години цената на въглищата не е увеличавана, като даже е била намалявана. Цената, на която в момента работят "Мини Марица-изток", не е нормална и е изкуствено ниска. Така самото предприятие работи на загуба", коментира неколкократно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обаче всеки път пропуска да отбележи, че по-високата изкупна цена на въглищата може да доведе до ново искане за увеличение на тока.

Любопитно е, че при вчерашното обществено обсъждане икономическото министерство се оказа без становище. Пратеникът на Драгомир Стойнев - Атанас Филипов от дирекция "Сигурност на енергоснабдяването", заяви, че министерството ще предостави позицията си допълнително. Крайният срок за това обаче изтича днес.

Окончателното решение за цените на тока ще се вземе на 29 юли. Дотогава частните и държавните фирми, синдикатите и др. могат да изразят писменото си становище пред ДКЕВР.

26
4486
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
23 Юли 2013 19:30
Любопитно е, че при вчерашното обществено обсъждане икономическото министерство се оказа без становище. Пратеникът на Драгомир Стойнев - Атанас Филипов от дирекция "Сигурност на енергоснабдяването", заяви, че министерството ще предостави позицията си допълнително. Крайният срок за това обаче изтича днес.

Да не би да има изненадани
23 Юли 2013 19:46
След като новите цени на тока, които трябва да влязат в сила от 1 август, неприятно изненадаха трите електроразпределителни дружества (ЕРП), вчера и голяма част от държавните енергийни фирми заявиха, че очакваното поевтиняване с 5% ще ги вкара в допълнителни загуби
Да си разменим позициите. Иначе все потребителите сме неприятно изненаданите.
23 Юли 2013 19:56
читателъ -
23 Юли 2013 19:56
Щом са недоволни от начина за определянена цените и че ги карат да си намалят загубите до приемливо ниво, да продават и да си вдигат чукалата.
Ако има интерес от купувачи значи няма опасност от фалит, а само от намаляване на печалбите до нормални равнища.
23 Юли 2013 20:06
Всички? И потребителите?
---------------------------------------
Блогът на Генек
23 Юли 2013 20:30
Енергийните дружества се оплакаха, че поевтиняването с 5% ще ги вкара в спирала от загуби

Те са частни дружества, след като не им отърва и не виждат как биха оцелели, да пускат кепенци и чупката ...
Ревнали са като магарета дори за орязването на такъв нищожен процент от печалбата ... Нагли
Поевтиняването пък е подигравка с хората - 5% от цената колко е? 1 стотинка, 2 ???
23 Юли 2013 21:08
читатель 23 Юли 2013 19:46
23 Юли 2013 21:11
А протестиращите? Сократе?! Тема за нов плакат - "Искам увеличение на тока - секи месец" Деба цирка, деба!
23 Юли 2013 21:11
За първи път от 1989 година насам неприятно изненадани са всички други, с изключение на обикновените потребители . И вой до небесата! Ще печелим цели 5 процента по-малко ! Направо държавате ше се срине ! Пропуснати ползи от остриганите до живо месо хорица ! И всички вият - седерастия, герберастия,умни, красиви,успели, фото и вятър мафиоти, енерго-разазпределителни хиени. Мъкааааа....
23 Юли 2013 21:38
Иначе все потребителите сме неприятно изненаданите.
Рано е още. Едва сме 23 юли. До втори август има време.
23 Юли 2013 21:40
Споко, и на потребителите ще им дойде ред да бъдат неприятно изненадани и да вият...
23 Юли 2013 21:44
"В България цените на тока са несправедливи"

„Цените не могат да бъдат високи или ниски, когато се съпоставят сами на себе си. В този случай цените могат да бъдат справедливи или несправедливи. В България цените на тока са несправедливи. Справедливите цени са възможни само при наличието на конкурентен пазар. Административно определените цени са като правило несправедливи“ – казва Дончев.

„За съжаление в България липсва конкуренция не само на енергийния пазар. Конкуренцията е част от липсващата справедливост. Имената на виновниците ще бъдат запомнени от историята, като "строители” на съвременна България. Това са т.нар. политици на прехода, които повече от 23 години имитират промяна, стараейки се да не променят нищо“ – сочи той.

„На конкурентния пазар всеки потребител ежедневно гласува с парите си, избирайки продуктите на една или друга фирма. По този начин дори израсналият в тоталитарно общество се научава да прави разумен избор и става гражданин. А гражданинът ще иска да бъде свободен и ще реши да си направи държава, която да му съдейства в постигането на това желание. И тогава тези герои - политиците на прехода, ще загубят своята държава“.

Според Дончев основният проблем в енергетиката от последните години е, че е не са насърчени проекти в областта на енергийната ефективност, не се е създал конкурентен пазар на производители и търговци на енергия и не са се насърчили инвестициите в подобряване на качеството на преноса и разпределението на енергия.

В същото време, според него, е било възможно да се подпомогнат от бюджета "енергийно бедните" наши съграждани, да не се пречи на газификацията, защото „тя е най-добрата алтернатива за борба с енергийната бедност; за подобряване на енергийната ефективност и за намаляване на парниковите газове“.

„И всичко това - без да са нужни средства от бюджета“ – отбелязва Сашо Дончев.


„ВЕИ-проектите са може би най-голямата далавера в енергетиката“.

„И в двете европейски директиви по темата екология и парникови газове е предвидено, че всяка страна-членка след задълбочен анализ ще приеме най-ефективните за нея инструменти и механизми за постигане на заложените цели. Вие да сте чували някой да е правил и представял на обществото подобен анализ?“ – пита той.

„Ако беше направен подобен анализ, обществото щеше да разбере, че понякога в нашата изостаналост могат да бъдат открити предимства. Нито една от развитите европейски страни нямаше възможността да постигне заложените цели чрез газификация, защото тя при тях отдавна е факт. И това налагаше единствено възможното решение - да се инвестира в скъпите фотоволтаични централи. Ние обаче нямахме нужда от тях.

Но днес фотоволтаичните централи в България са факт. Какво може да се направи при тази ситуация?

Не само са факт, но вероятно сме на първо място в Европа по инсталирана мощност на глава от населението. Това е категорично доказателство, че сме тарикатска нация. След като "инвестирахме" милиарди левове в стремежа да спечелим, без да работим, търгувайки с коли втора употреба и жилища "на зелено" с пари на кредит, дойде ред и на така наречената зелена енергия.

Но докато "инвестициите" на дребните тарикати стоят празни и никому ненужни или гният по автокъщите и обществото не смята, че трябва да им покрива загубите, не така стои въпросът с инвестициите на големите тарикати. Те имат гаранциите на държавата и неотменимите договорни ангажименти за изкупуването на произведената от техните фотоволтаични централи енергия. Няма никакво значение, че тази енергия е никому ненужна. Всички ние ще платим за нея, защото тези инвестиции са насърчени със закон. Без значение, че този закон е продукт на безскрупулно лобиране. В държавата на тарикатите почти всички закони са такива. C'est la vie!“.

Според мен, нито един от съществуващите проблеми в енергетиката не може да бъде решен с направените промени в нормативната уредба, казва още Дончев.

„Нещо повече! До днес абсолютно порочният модел на "единствен купувач" беше присъщ само в сектора "Природен газ" в лицето на "Булгаргаз", а сега е законово внедрен и в сектора "Електроенергетика". При това той е в полза на държавна и политически зависима фирма.

От това със сигурност ще последва нова наказателна процедура от страна на ЕК. Но управляващите, които ще трябва да платят цената за тези нарушения, ще ги платят с бюджетни средства и много гръмко ще кажат, че виновен за това е техният политически опонент. И нещо, което е трябвало да се направи в полза на потребителя, дълго време е бавено, а виновните за това няма да платят от собствените си сметки, а с парите на клиентите, потърпевши от техните политики.

Аз не мисля, че този модел е полезен за някого. Вие знаете, че "Овергаз" над 20 години се бори срещу този модел, който всъщност е най-вреден за "Булгаргаз". Чрез този модел политиците, които до един са популисти, административно притискат цените на енергията, като по този начин абсолютно умишлено водят към фалит досега само "Булгаргаз", а с тези промени - и НЕК“ – казва Сашо Дончев.

Бедността ни идва от прогнилия политически модел

„...Бедността в България не е резултат от високите цени на тока, а от прогнилия от корупция политически модел. Ако помислите, ще разберете, че това притискане на цените е още по-вредно, отколкото изглежда на пръв поглед. В България има не малко хора с добри доходи. Някои от тях имат и големи къщи, т.е. консумират несравнимо повече енергия от средностатистическия българин. И се оказва, че чрез тази политика държавата проявява най-голяма загриженост за сметките на тези не бедни граждани. Именно те са най-големият печеливш от тази държавна грижа.

Едновременно с това трябва да купуваме скъпия ток на близките до властта тарикати. И знаете ли как се решава тази невъзможна задача - и вълкът сит, и агнето цяло? Ами с цената на приходите и най-вече публичния образ на ЕРП-та. Акционерите и специалистите в тези предприятия знаят и искат да инвестират в подобряване на качеството на електроснабдяването, но на тях през ДКЕВР не им се разрешава, защото това ще вдигне цената и тогава ще стане невъзможно да обслужим интересите на ВЕИ-инвеститорите. А така тяхната услуга си остава с лошо качество, което пък помага на политиците да ги посочат с пръст и т.н. Историята ви е позната.

Как тогава с намалени цени е се покрие официално обявеният дефицит в енергетиката от 2 млрд. лв? В същото време министърът на икономиката и енергетиката обеща наесен да вдигне цената на въглищата, за да се запази социалният мир.

За всички проблеми в енергетиката аз познавам само едно средство - конкуренцията. Погледнете какви са цените на енергията в богатите САЩ! Те са нето вносители на енергоресурси, но нямат нито цент държавни инвестиции в енергетиката. Резултатът е - в пъти по-ниски цени на всички видове енергия. Наличието на държавни предприятия в който и да е отрасъл е източник на корупция“.

На въпрос къде да търсим корупцията, Дончев отговаря:

„Как къде? Там, където има държава. Нима не е ясно, че само от държавата може да се краде? Защо не й пука на държавата за тези кражби ли? Много просто! При всеки управленски мандат има 3000 политически назначения. Всяка година тези чиновници имат да разпределят и усвояват около 30 милиарда лева, което за целия мандат прави над 100 милиарда лева. Едните, каквото успели откраднали и си отишли, а може и да сме ги изгонили, но на тяхно място избираме нови. А те, новите, със сигурност биха били страшно ядосани на старите, ако видят, че нищо не е останало за тях. Но не го правят, защото ние като добри хора-християни с грижа за тяхното благополучие им зареждаме отново и отново бюджета. И по този начин, улисани в проблемите по разпределението и усвояването на новите 100 милиарда лева, те не че забравят, но не намират време да потърсят сметка на старите бандити. И така животът си върви. Ние от време на време се ядосаме, попсуваме, но нали същите тези не ни оставят без проблеми, се захващаме с тяхното решаване, махаме с ръка и до следващия път на нашето недоволство“.

Дончев отбелязва, че започва да е оптимист и че хората най-накрая са се събудили.

„Май се посъбудихме! Готов съм да повярвам, че това е началото на края“.
23 Юли 2013 21:45
Потребителите винаги имат едно неприятно чувство когато откриват студената вода.
23 Юли 2013 22:46
На конкурентния пазар всеки потребител ежедневно гласува с парите си, избирайки продуктите на една или друга фирма.
Е, нали имаше едни потребители, де ежедневно гласуваха с парите си в "Лайф чойс интернешънъл" АД, ЛЕКС и др. конкуретни фирми, пък после плащаха с главите си.
Имаше и свободни потребители, едни се изключваха от парното, други се включваха към тока с креватни пружини, но повечето платиха със здравето си, а някои станаха завинаги свободни, виснали на ел. стълб или посетени от "бялата гостенка".
Чудя се, дали някога у главите на пазарните паразити ще увре мислата, че всеки потребител ежедневно гласува с уменията си, избирайки един или друг продукт. Можеш да имаш страхотен продукт, дизайнерска батерия, почти вечна, от наноструктури, супер напрежение - цели 17 волта постоянен ток . Моите джебове да преливат от финикийски знаци. Но никога няма "гласувам с парите си" за твоята батерия (любимата дори няма и да я забележи - за нея автомобилът върви само с дизел ), що никъде не мога да я използвам. Няма как да се сдобиеш с нещо, за което не знаеш нищо. Освен ако не те излъжат, опс рекламират, че нещото ти е панацея на некъдърността ти.
Но дори и пространството между ушите да преливаше от технологични решения и конструкции на автомобили за 17 волта постоянен ток или минитрансформатори, трябва да "корумпиран" държавата да въведе "еко-стандарт" всички автомобили да са с "енергийноспестяващи" акумулатори от 17 волта или да "корумпирам" автопроизводител за да заложи допълнително трасформатор и да го убедя, че въпреки допълнителните разходи той ще спечели. (е, не колкото мене )
Освен това за някои стоки изобщо не искам да гласувам ежедневно като газова инсталация, ел. инсталация, подови настилки, канализация. Тъй де, няма животът ми всеки ден да започва отначало. Тия прости неща, пазарниците, ще не можете да ги вденете!? Да не сте насекоми и всеки ден да се прераждате!?
24 Юли 2013 03:33
И аз изразявам недоволство (потребителско). Трябваше да паднат с поне 50%, за да са що-годе реални (цените). ОСТАВКА НА ЧЕЗ!!!
24 Юли 2013 06:37
Недоволството няма да е за дълго.
24 Юли 2013 07:50
С тези аборигенски доходи и тази цена е на предела на възможностите.
24 Юли 2013 08:17
Всички са недоволни от новите цени на тока


Кои са тези всички бе, аз съм доволен?
24 Юли 2013 10:28
Това всичко , всички ,си ги употребяваме за щяло и не щяло и в Хасково. Само че в Аскоу му икаме сички и сичку.
24 Юли 2013 11:59
лъжа и манипулация!
и аз, и моята фирма сме доволни дори само от мисълта за възможно намаление на цените за населението. сега с нетърпение чакаме също толкова голямо намаление на цените за промишлеността.
24 Юли 2013 13:34
Не цената на тока е висока, а доходите са мизерни, защото няма работеща икономика. А няма българско правителство, което да признае това.

Огледайте се, говорим за 5% промяна, това са 5 лева на 100 лева сметка. Това е смешно популистко решение.
24 Юли 2013 13:43
Еми нормално да са недоволни то днешно време с какво можем да бъдем доволни !
24 Юли 2013 13:43
Но кой ли го интересува какво мислим ние !
24 Юли 2013 14:03
Важното е, че не го повишиха, а за намалението - каквото дал господ.
24 Юли 2013 19:11

Всички са недоволни от новите цени на тока

Моля, моля, за мене новите цени са 6, но още може да се желае!
29 Юли 2013 07:06
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД