:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военното министерство се развихри с амбициозен план за 2.3 млрд. лв.

Министърът на отбраната спира съкращенията в армията, връща социалните придобивки и започва тотална ревизия на фирмите
На фона на оскъдния бюджет и плачевното състояние на армията новото ръководство на Министерството на отбраната пише план за покупка на ново въоръжение и техника за милиарди. Той трябва да се реализира за периода 2014-2028 г. и да покрива всички оперативни способности, които миналия месец бяха договорени с НАТО. Става въпрос за 56 цели, зад които стоят определени проекти. Те се изчисляват на 2.3 млрд. лв. Сред тях са покупка на безпилотни летателни самолети, защита на хеликоптери от РПГ, на пристанища и на черноморската граница. Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв.

"Ще предложим и очакваме утвърждаването от Министерския съвет и след това от Народното събрание на програма за инвестиции и превъоръжаването на въоръжените сили в съответствие с този амбициозен пакет от цели", обясни вчера военният министър Ангел Найденов. Той не обясни откъде ще се вземат средствата за финансиране на плана, но призна, че очаква парите за отбраната да нараснат до 1.5% от БВП при предстоящата актуализация на бюджета. В момента военният бюджет е около 1.2% от БВП. Тези пари обаче могат да стигнат само за плащане на задълженията на МО. Само Военномедицинската академия например има около 91 млн. лв. задължения.

Подобен план за модернизация беше изготвен по времето на правителството на НДСВ, но той се провали и приключи само с няколко "златни" проекта. Те също бяха оправдани с изпълнение на натовските цели. Така се стигна до започването на спорни проекти като купуването на хеликоптери "Кугър","Бел", самолети "Пилатус", втора употреба военни кораби и автомобили "Мерцедес". По време на тройната коалиция този план на практика беше замразен, а купената техника остана без поддръжка. В момента от всички хеликоптери лети само един "Кугър", а младите пилоти нямат на какво да се подготвят. Планът на НДСВ не се изпълни и заради лошо финансово планиране. Затова част от проектите са били прехвърлени и сега ще залегнат в новия план за модернизация. Такъв е проектът за покупка на нов вид изтребител. Найденов посочи вчера, че проектът е замразен, но МО не се е отказало от него и работната група продължава да работи. Покупката на нови изтребители пък беше основен приоритет на кабинета "Борисов".

След месец престой в МО министърът разкри отчайващото състояние на армията. Военното министерство започва цялостен одит и на всички търговски дружества. По думите на Найденов дружеството "Военно издателство", което беше заложено от ГЕРБ за приватизация, е било водено към фалит. Също така рязко са спаднали и приходите и в дружеството "Интендантско обслужване". По думите на Найденов военни складове са давани без пари на 10 частни фирми, които са съхранявали близо 6500 тона боеприпаси. Затова от компаниите ще бъде поискано да плащат реални наеми за използване на военните складове. Освен това министърът ще прекрати практиката военни поделения да получават дарения.

Вече има образувани две досъдебни производства за обувките за рейнджърите в Афганистан, съобщи Найденов. Първото е за качеството им, а второто - за общото количество, което е било произведено - над 30 хил. чифта. Приключила е проверка и на "Военна полиция" за качеството на униформите за контингента в Афганистан, които са били предадени на прокуратурата и се очаква решение дали ще има трето досъдебно производство. В момента в ход е проверка на "Военна полиция" на качеството на бронежилетките и каските на рейнджърите.

Министър Найденов даде ясно да се разбере, че ще ревизира и реформата в армията. Миналата седмица е било взето решение да се спре свиването на специалните части в Пловдив от бригада в полк и така няма да бъдат съкратени 300 души. Спира се и реорганизацията в авиобазата в Безмер, заради което няма да бъдат съкратени 200 военни и 20 цивилни. Във Враца пък се възстановява закритото поделение, като първоначално ще бъдат назначени 250 военни. Засега се отлага реформата на седем бази на бригада "Логистика", което ще спаси 700 военни.

МО ще предложи да се върне и старият вариант за пенсиониране, чиято отмяна предизвика напрежение в армията в началото на годината. Вече са предложени промени в Кодекса за социално осигуряване, с които ще падне въведената от ГЕРБ възраст, обясни Найденов. "Ще поискаме да отпадне от бюджета фиксирането на обезщетението на безработните съпруги на 270 лв. и да се обвърже с минималната заплата", посочи военният министър. Това ще стане при предстоящата актуализация на бюджета.



КАЛИНКИ

27 служители в администрацията са назначени без конкурс по времето на правителството на Борисов. Други 24 служители са започнали работа в МО по заместване и все още не са назначени на постоянни длъжности, съобщи министърът. Така той хвърли камъни в градината на заместника си Иван Иванов, който беше началник на "Човешки ресурси" в МО по времето на Аню Ангелов. Иванов напусна няколко месеца преди да падне кабинетът на ГЕРБ. Пред "Сега" той не успя да даде смислено обяснение как са ставали тези назначения и се оправда с факта, че решенията са се взимали от политическото ръководство на МО, а не от него. Незаконно назначените в крайна сметка нямало да бъдат уволнявани.
45
6511
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
08 Юли 2013 19:39
... защита на хеликоптери от РПГ
... в момента от всички хеликоптери лети само един "Кугър"

И като му турнеш взривните блокчета срещу РПГ, фърчикоптера ще трябва да разтовари боеприпасите за да се дигне.
Абе я най-добре да си седят на земята, и без това Баце им издуха ресурса.
08 Юли 2013 20:00
Дискусията ни с АНайденов е, на кой Дявол служи той. Тя и сама по себе е, Политика !
Всяко друго от г-н Хминистъра е, Хсекторна политика, контролирана от друг Дявол.
За какво си говорим в тези дни, Дами и Господа, докато някой демонстрира, Своето "хвършене на хработа" ???
08 Юли 2013 20:26
Аууууууу Военната полиция Тука ли си там стой...До преди време едни пенсионирани зелени чорапи пазеха военноисторическия музей..И всичко си беше на мястоо..Пое го военната полиция и хоп- кражба на ценен експонат
08 Юли 2013 20:31
защита на хеликоптери от РПГ
Бе аз да питам..Все пак РПГ - е ръчен противотанков гранатомет..Демек..против танковете, дето пълзят по земята..Нашите еликоптери такива ли са??? Карат ги по земята??? Щото май против фърчилата- то ли еликоптер, то ли самальот има едни други джаджи, дето се наричат Стрела или Стингер по новобратски
08 Юли 2013 20:34
и без това Баце им издуха ресурса.

То по убаво мотопеди да бея купили. И те повече ресурс имат

Абе боклук. При предното издание на правителство каква сума бехте договорили само за кораби.
Милиарди му се приискали.
Това което трябва да се направи е парите за пенсии до нормална пенсионна възраст в бюджета ви.
Да видят хората колко струвате. Като пари. Що иначе ..... теляци и охранители
08 Юли 2013 21:08
Всеки ден - нова заплаха за България
08 Юли 2013 21:31
Предишните засилваха МВР, сегашните - Армията...май и едните, и другите ги е страх от народа им...
08 Юли 2013 21:40
komar1 08 Юли 2013 20:31
защита на хеликоптери от РПГ
Бе аз да питам..Все пак РПГ - е ръчен противотанков гранатомет..Демек..против танковете, дето пълзят по земята..Нашите еликоптери такива ли са??? Карат ги по земята??? Щото май против фърчилата- то ли еликоптер, то ли самальот има едни други джаджи, дето се наричат Стрела или Стингер по новобратски

Както са тръгнали - май ще трябва да бранят хеликоптерите от прашки с камъни и стрели с лъкове.....ако питате Манолова или някой около нея - няма да се учудя..
08 Юли 2013 21:42
Скакауец!
08 Юли 2013 21:48
Той трябва да се реализира за периода 2014-2028 г. и да покрива всички оперативни способности, които миналия месец бяха договорени с НАТО


До 2028 - я НАТО, я камиларя
08 Юли 2013 21:56
Е то 1.2% даже май е малко в сравнение с други държави. Какво точно ги правят е друга тема.
08 Юли 2013 21:58
Няма камиларя...Майчето е рекла така!!
08 Юли 2013 21:58
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
08 Юли 2013 22:00
фърчикоптера ще трябва да разтовари боеприпасите за да се дигне
Важмото е ВИП-а на борда.2 милиарда за въздушни таксита са дреболия за богата България.
08 Юли 2013 22:03
Найденов с възлюбената му сетра Галева изпълняват бързо социалните си обещания - да прекратят по-скоро мъките на избирателите си, независимо как.

-------------------------
дистанционен парламент

08 Юли 2013 22:17
Шо ке прайме со таа армия , бре? Ке я ослободиме Македония, ли? Море она е слободна, аме не ни сака.
08 Юли 2013 22:21
То с тая армия колкото и безпилотни да купят най-много за 6 часа Македония да ни освободи.Или АОК.Не са решили,не са го направили
08 Юли 2013 22:26
Ами и тези са гладни, стояха четири години в опозиция, сега им е паднало да папкат. Пък и не се знае колко още време ще са на власт. Важно е правилните фирми да сключат договори и правилните комисионни да отидат в другарските джобовете. А дали хеликоптерите и самолетите ще могат да летят не е от значение.
08 Юли 2013 22:28
Предишното издание на тридупестата коалиция обзаведе армията с баварски петици в маскировъчен цвят « Пепел от рози ».
Сега на ред са бентлита в цвят « Черупки от орехи »
08 Юли 2013 22:29
Вместо еsprit de corps-кастрирани корпуси,да компенсираме тюфлеците с компютърна техника...Кога успяха да договорят с НАТО нови задачи за месец,кога сметнаха комисионните?
08 Юли 2013 23:22
2.3 милиарда! Няма да можеш да ги откраднеш, мръснико!
Заминавай си! Още утре!
08 Юли 2013 23:46
Той не обясни откъде ще се вземат средствата за финансиране на плана, но призна, че очаква парите за отбраната да нараснат до 1.5% от БВП при предстоящата актуализация на бюджета.


Сал да ни беше казал с колко процента ще се увеличи БВП.
09 Юли 2013 00:08
Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв.

Дано тези поне да могат да летят, щото онези осма ръка май щяха да ни ги карат в насипно състояние, като Лего, да си ги дооправяме и досглобим от отломките.
Но защо не виждам в списъците на необходимата техника елитни марки перални машини? С какво нашият корпус ще обслужва големите братя? Хайде, за сушилни иди-доди, в топли страни се ходи, едно ТПК ще им издялка щипки, ама пералните?
"Покойници, вий в друг полк минахте", че ако бяхте останали, тези всичките нямаше да ги има...
09 Юли 2013 00:23
че ако бяхте останали, тези всичките нямаше да ги има...
Теляци винаги е имало.Само сега са с лампази.
09 Юли 2013 01:01
Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв.

"нови" в смисъл на новопроизведени или в смисъл нови за България? щото те и португалските трета употреба са нови и несрещани досега. цената се е повишила, защото във веригата прекупвачи са се появили още няколко бозайника.
09 Юли 2013 01:20
България има нужда от дългосрочен план. За съжаление, някои хора си отделят времето от живота за да мислят, планират. И в последствие, някой друг идва и му се изплюва на труда.
09 Юли 2013 01:24
България има нужда от дългосрочен план. За съжаление, някои хора си отделят времето от живота за да мислят, планират.
Като сме на военна тема-основен принцип:Първа цел,втора цел,направление.Осигуряване на необходимите ресурси,провеждане на операцията.Някой да е чул целите?Освен простотията "оперативна съвместимост"?Да им плюя на времето!
09 Юли 2013 07:48
Де я армията?
Министерство има, армия – не...
Тогава – какво смята да прави Найденов? Далавери?
-------------------------------
Блогът на Генек
09 Юли 2013 09:19
Колко е хонорарът за писане на дългосрочен план?
09 Юли 2013 09:20
Де я армията?


Убаво си се сетил да питаш, ама малко късно. Българска армия няма от почти 70 години.
09 Юли 2013 09:44
И,както беше написано навремето в тиражката"Работническо дело",на разходите за военни нужди, в бюджета:-"Ще бъдат отпуснати толкова средства,колкото е необходимо!".
09 Юли 2013 09:59
..Все пак РПГ - е ръчен противотанков гранатомет..Демек..против танковете, дето пълзят по земята..

Има поне няколко документирани случаи на хеликоптери поразени от РПГ от Войната в Залива насам. Стингър или Игла се намират трудно, за разлика от РПГ-7. А ако четири-пет прогресивни гранатометчика устроят засада на хеликоптер на шайтаните на подходящо място шансът им да го гътнат е почти толкова голям колкото и ако един прогресивен ракетчик стреля със Стингър. При това разходите за джепане (противотанкови гранати) е несравнимо по-ниска от тази на една ракета Стингър. Разбира се, тази сметка не отчита евентуалното воздвижение на прогресивните гранатометчици до прогресивни мъченици, щото ако хеликоптера на шайтаните е "гъншип", същият носи огнева мощ за воздвижение на три пазара и два кишлака правоверни. Ама от друга страна, кой ти брои кандидатите за правоверни мъченици - така или иначе они свършване нямат.
Ако става въпрос за тези 2,3 млрд лв. - ами браво. Макар че, на тяхно място аз бих ги дал повечето за роботи и индивидуална екипировка на войниците ни, не за втора ръка и четвърта боя самолети.
09 Юли 2013 10:38
Пари като вестници !
09 Юли 2013 10:43
Този министър е потомствен военен. От информациите които имам за него не мога да съм негативно настроен. Разликата с предния е очевадна.
09 Юли 2013 11:11
Де я армията?
Във Военно историческия музей.
09 Юли 2013 11:28
защита на хеликоптери от РПГ
Бе аз да питам..Все пак РПГ - е ръчен противотанков гранатомет..Демек..против танковете, дето пълзят по земята..Нашите еликоптери такива ли са??? Карат ги по земята??? Щото май против фърчилата- то ли еликоптер, то ли самальот има едни други джаджи, дето се наричат Стрела или Стингер по новобратски

А както е известно, хеликоптерите са душите на загиналите танкове.
09 Юли 2013 11:30
На всички многознайковци по-горе дето приказват за "издухан ресурс" на хеликоптерите ще им кажа да си затварят устите и малко повечко да прочетат за хеликоптерната техника. Ресурс има достатъчно (3000 часа), дотук максимум по 1000 са налетяни.И не е вярно,че има само един, защото се работи по въпроса и постепенно всички ще бъдат отново в сервисно състояние. Четете pan.bg и ще научите много неща.
09 Юли 2013 11:54
Който не храни своя армия, храни чужда
09 Юли 2013 11:54
Тов.Маузер,
Компетентен коментар за прогресивното оръжие на прогресивните сили!
09 Юли 2013 12:02
Който не храни своя армия, храни чужда
Дрангов не е на мода при кадровите на казан.
09 Юли 2013 12:25
Абе, не видях, предвидили ли са нова подводница?
На времето на тройната коалиция, имаше планове да се купуват малки подводници за борба с терористи и бракониери ... Просълзяват ме тия идиоти, просто
09 Юли 2013 13:54
Ми време е да се задействат нещата, защото държавата трябва да започне да функционира.
09 Юли 2013 14:11
Важното е, че пенсионерите подкрепят Прав. на Ореш. за социалната му програма.

Интересно откъде ще се намерят пари хем за пенсионерите, хем за военните, като и без това индустрията като цяло е съвсем замряла?

Поне магистрали да строяха...
09 Юли 2013 14:49
С нещо трябва да им се замажат очите на натовците, а това най-лесно става с план, който пак ще се провали. Ако искат да се въоръжаваме да ни субсидират както Израел или Египет.
09 Юли 2013 15:02
Де я армията?
Министерство има, армия – не...
Тогава – какво смята да прави Найденов? Далавери?

Ами администрацията на министерството - цивилната, дето е уж с конкурси - къде 700, е и Больше - щом 50-те без конкурси са 7% според министЕра - смятайте всите колко са, Башкъ щабът - сигурно той ще е хиледарка, пък и ординарци ако има - щот във филма за ординареца - лейтенантчето от военното училище имаше(освен да са ОрдинарКИ)...генералите пък имат и адютанти....та от 30-хилядна армия - половината са администрация... не моАт прегази тарапаната на Цариградско - не мой стана като в ЕгипеД.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД