:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Посланиците на Германия и Франция подкрепиха протеста срещу олигархията

На 25-ия ден "висящото кафе" пред парламента преминава във велошествие из центъра на София
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Митингът от неделя вечер, в който според МВР са участвали 3 хил. души.
Посланиците на двете най-влиятелни европейски страни - Германия и Франция, излязоха с безпрецедентна съвместна позиция срещу олигархичния модел на управление в България и с апел да бъде чут гласът на гражданите, които протестират вече 25-и ден срещу кабинета "Орешарски". Матиас Хьопфнер и Филип Отие припомнят пред "24 часа", че принадлежността към ЕС е цивилизационен избор, несъвместим с олигархичния модел, който може да доведе единствено до образуване на "държава в държавата". За първи път след началото на мирните протестни шествия, предизвикани от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, европейски дипломати реагират публично на случващото се. Правят го с аргумента, че доброто управление е в интерес както на всички българи, така и на европейците, тъй като 40% от средствата по еврофондовете идват от немските и френски данъкоплатци.

"Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера", констатират двамата дипломати. Те подчертават колко е важно на публични длъжности да се назначават безспорни личности, които поставят общественото благо над личните си интереси, и това да става чрез "прозрачни и обмислени процедури". В области като борбата с организираната престъпност и корупцията, контрола на търговския обмен и осигуряването на енергийна независимост "непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", смятат те.

Като припомнят, че демокрацията не може без плурализъм на медиите, Хьопфнер и Отие изразяват притеснението си от "нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото". "Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така, както и на бъдещето на България", се казва в позицията.

Часове преди да излезе тя внушително многохилядно множество изпълни софийския булевард "Цариградско шосе" в неделя вечерта за 24-ти пореден ден. За първи път маршрутът бе променен и шествието стигна чак до колелото на Четвърти километър. Наблюдатели веднага направиха алюзия с грандиозния син митинг от 1990 г. Сега множеството бе предшествано от парад на градските спортове. Точната бройка на излезлите на улицата така и не стана ясна. Според МВР тя е около 3 хил. души, но от вътрешното ведомство уточниха, че са броили само гражданите на пл. "Независимост". Според чужди медии по булеварда е имало около 70 хил.

--------- ХОРЕОГРАФИЯ НА ПРОТЕСТА

Станалото традиционно сутрешно кафе пред парламента от днес преминава във велошествие из центъра на София, решиха вчера участниците в него. Сборният пункт е в 8 ч. на фонтаните на президентството. Участниците трябва да са с велосипеди или мотори. Целта на новата хореография е да привлече най-после вниманието на управляващите, които от месец се правят, че не го забелязват, обясниха организаторите. В петък, когато е парламентарният контрол, те планират да провеждат свой, граждански контрол над депутатите.

Демонстрантите обмислят да дарят парите, събрани от продажбата на "висящи кафета" по време на сутрешните протести, на семейството на полицая, който почина след изтощителните смени по време на шествията.

127
6921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
127
 Видими 
08 Юли 2013 19:42
Европа ни подкрепя срещу БСП както през 1990 г. Но сега трябва да сме бдителни и да не позволим да ни купят за паница леща.
ВНС и европейска конституция, час по-скоро
08 Юли 2013 19:44
Демонстрантите обмислят да дарят парите, събрани от продажбата на "висящи кафета" по време на сутрешните протести, на семейството на полицая, който почина след изтощителните смени по време на шествията.

Това ли се откъсна от сърцето на умните, красивите и богатите?
Колко трогателно...
08 Юли 2013 19:52
Ей мискини такива, не ни се месете!!! Разкарайте се! Ние сами ще се справим с това.
08 Юли 2013 19:53
Шшшшшшт, не викай.
08 Юли 2013 19:54
Я по най-бързият начин нашият амбасадор в Париж да дръпне една критика на франсетата относно гоненията,на които подлагат българските и румънски житани и да попита,защо,аджеба,не щат да ги интегрират във французкото общество.Да обърне внимание и на икономическата криза във Францата и на младежката безработица,особено силна сред африканските младежии.Може и по други въпроси да критикува.
Абасадорът в Берлин да пита,защо "Сименс" корумпира администациите тук-там по света,защо Шрьодер заработи за "Газпром" и що Германия е против да се строи ново летище край Истанбул.И на този амбасадор му се дава свобода да критикува смело за каквото се сети.
08 Юли 2013 19:55
Мррръъъссницийй капиталистически...
08 Юли 2013 19:55
Посланиците на Германия и Франция подкрепиха протеста срещу олигархията


Ами? Г-жо Горанова, вкарвате посланиците в много криво положение.
08 Юли 2013 19:58
Тези дипломати, вълците ги яли. Нас ни ни интересува становището на генерал-губернатор Милер и неговата тръба.
08 Юли 2013 20:00
Крайно време е да започнат и "висящи стачки"! Помните ли ги? От `90-91 година? Де`а и седерастите! нищо ново не научиха за 23-24 години!
08 Юли 2013 20:00
Посланниците съвсем изтъпяха. Олигархията ни малко управлява в бЪЛГАРИЯ. Това е девиз на протестиращите, на които могат да бъдат простени липсите на политологическо мислене.
08 Юли 2013 20:01
Щурчо, и откога спря да се интересуваш от мнението на д-р инж.Генерал-лейтенант Баце?
08 Юли 2013 20:02
Нас ни ни интересува становището на генерал-губернатор Милер и неговата тръба.


Милер има говоряща тръба? Дано да я покажат по телевизора.
08 Юли 2013 20:03
Влянча, ,
08 Юли 2013 20:05
Олде, не се знаеме от вчера. Нема що, да ми навираш разни бацета.
Всякогаш съм говорил за националните ни интереси.
08 Юли 2013 20:06
Галя Горанава :Посланиците на двете най-влиятелни европейски страни - Германия и Франция, излязоха с безпрецедентна съвместна позиция срещу олигархичния модел на управление в България и с апел да бъде чут гласът на гражданите, които протестират вече 25-и ден срещу кабинета "Орешарски".

Ето пълния текст на позицията, публикувана на 8 юли във в. "24 часа":


"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите.


Отказ от олигархичния модел


Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера.


Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност.


Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.


Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор.


Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”.


Да бъде чуто гражданското общество


Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България. Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.


Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България.


Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото.


Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.


Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона.


***


Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани.


Горанова е дописала посланниците. Защо ли?
08 Юли 2013 20:09
Галка мила,
Кучето е шашнато от днешните ни хмедии.
Голямо сапунисване, Мила.
Бих помолил Протеста, да ги блокира в бункерите им, докато изсъхнат като чирузи.
Забележи, заедно с постоянните им "хости", от Червен Колю и Копринка, та до хикономиста Каролев и осталная паплач...
Как да оживее без бой над такива, една дълбока Промяна, Галка ???...
08 Юли 2013 20:10
Всякогаш съм говорил за националните ни интереси.

Чии национални интереси по-точно - проучванията за шистов газ вкл. и от "Газпром", или пресъхналия проект "Набутко"?
08 Юли 2013 20:19
През май 2013 г. строителната продукция е намаляла с 10.8%. Сградното строителство е на минус с 8.5 на сто, а строителството на пътища, мостове, пречиствателни станции, ВиК мрежа и т.н. за пореден път се срива с двуцифрени проценти. Там спадът за май е 13.8% на годишна база.
Промишлеността е надолу с 6 на сто. Шоково спадат производството на превозни средства - с 36.6%, на химични продукти - с 13.4%, ремонтът и инсталирането на машини и оборудване - с 24%. През май са произведени и по-малко тютюневи изделия и храни - съответно с 9 и 7.2 %

Другарчета, не облайвайте посланиците на Франция и Германия, защото много е възможно заради вас още към края на 2013 г. правителството след Орешарски да търси хуманитарна помощ от тези държави.
Аксиома е, че БСП означава систематично разоряване на страната плюс купонна система за населението й
08 Юли 2013 20:21
внимателният
08 Юли 2013 20:22
Като припомнят, че демокрацията не може без плурализъм на медиите, Хьопфнер и Отие изразяват притеснението си от "нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото".


А бе, тия направо са светкавични. Не помня в близките месеци Свинчо да е пазарувал медии. Но се беше активизирал баш докато на власт беше Будиста и купи сума вестници, сайтове и радиостанции. Де бяхте тогава да се възмутите?

А и, у нас свобода на словото няма- тъй казват Репортери без граници. Ма не от вчера и от преди седмица, ами от години... то и вашите медии са тъй, не се правете на улави.

08 Юли 2013 20:23
Посланиците на Германия и Франция подкрепиха протеста срещу олигархията

Ако протестът беше срещу олигархията щяха да блокират подстъпите към Бояна, Симеоново, Драгалевци и Банкя.
08 Юли 2013 20:24
Другарчета, не облайвайте посланиците на Франция и Германия, защото много е възможно заради вас още към края на 2013 г. новото ни правителство да търси хуманитарна помощ от тези страни.

на хапни един бъргър, че да остискаш до помощта.
08 Юли 2013 20:26
Ахъм, 70 хиляди... ахахаха...

Така снимани протестите, могат и 100 хиляди да ги изкарат... ракурс по главите в низходяща линия. Житно поле до безкрай...

5 в Пловдив, 7 във Варна, 10 в Благоевград... зЕро в Бургас, Стара Загора и РусИ
08 Юли 2013 20:30
Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него.

Това не разбрах за кого се отнася. И за кога, преди или след предсрочните избори.
08 Юли 2013 20:31
Немския посланник кога разбра,че имаме олигархия; преди или след като тичаше да оправя ДДС - то и търговските отстъпки на Била и Метро.
08 Юли 2013 20:33
То шубето е в София, не е в Русе или Каспичан.
08 Юли 2013 20:35
Чии национални интереси по-точно - проучванията за шистов газ вкл. и от "Газпром", или пресъхналия проект "Набутко"?

Нищо от това. България не е територия. Ако, имахме истински българи, шефове на дипломацията ни, отдавна щяхме всичко да осребриме в наша полза.
08 Юли 2013 20:35
Не помня в близките месеци Свинчо да е пазарувал медии.

Последните покупки бяха Нова ТВ и Канал 3. Купи ги една Тиква.
08 Юли 2013 20:47
Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него.

Това важно нещо от посланическия ферман е адресирано към гей берастията на ББ /буда банк.../.Ама новите ибрикчии не са го видели.Ибрикът пречи... }
08 Юли 2013 20:51
Колко усилия положиха предшествениците на тези посланици, за да ни натресат ГЕРп на главите... Сега кого ли са ни приготвили?
08 Юли 2013 21:30
Посланниците съвсем изтъпяха.

Ама грозните и глупавите наистина ли си мислят, че френският и германският посланик са се събрали в неделя я на охлюви с шабли, я на джолан с бира и като им доскучало и дотъпяло, решили да напишат нещо? Цъ, тавагишчи, това си е съзнателно и категорично изразяване на позиция на двете най-влиятелни държави в ЕС, толкова по-съществено, защото тези две държави много рядко успяват да застанат на единна позиция, още по-съществено, че едната от тях в момента е символ и най-значителен пример на социалистическо управление в ЕС.
.
П.С. И още нещо впечатляващо - след изявлението сутринта цял ден правителството мълчи. Няма незабавна реакция на министър председател, на външен министър, няма извикани за обяснение посланици, не са пратени посланиците в Берлин и Париж да се обясняват с Меркел и Оланд. Мълчат и си траят като в тих катарзис.
08 Юли 2013 21:44
Туй нещо с примирение го отбеляза и Копринка Червенкова.
08 Юли 2013 21:44
Смешни и жалки са нападките срещу посланиците на двете най-мощни страни в ЕС и "упреците" към г-жа Горанова.
Как точно могат да кажат това, което искат, без мракобесието да ги обвини в опит да нарушат конституцията?

Според действащата конституция, партиите са единствените субекти на политиката в България. Чл. 12. (2) забранява изрично участието на гражданите, тоест на 95% от българите в политическия процес Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.

Как си представяте открито да говорят за гражданско общество в страна, чийто основен закон е копиран от робовладелските държави?
От най-диктаторските и най-изостаналите робовладелски държави, защото в древните Гърция и Рим гражданите са имали повече политически права, отколкото днешните роби в олигархична България.
08 Юли 2013 21:45
Ваши превъзходителства, откога демократична Франция и Германия не приемат волята на българските избиратели, изразена на последните избори?
Демокрацията вече не е ли на мода у ЕвроССР, или се преминава към управление с декрети от Брюксел, а изборите са само за замазване на очите на хората?
08 Юли 2013 22:01
в-к "Капитал" тези за колко пари са ги купили?
Кутев, тези протестират щото и тех ли ще облагаш с данъци?
Миков, тези правилната позиция ли отразяват и ако не, нема ли и в Германия и Франция да поискаш да правиш обръщения?

БСП кликата ни докара до невиждан срам!
08 Юли 2013 22:03
Генерал -губернаторите казаха......Хау!Да ги разбере и Винету Банкянски,ромите и другите аборигени ,дето още се мотаме по територията и си мислим че имаме държава
08 Юли 2013 22:06
Цъ, тавагишчи, това си е съзнателно и категорично изразяване на позиция на двете най-влиятелни държави в ЕС, толкова по-съществено, защото тези две държави много рядко успяват да застанат на единна позиция

Манрико,
С цялото ми уважение, но демаршът не е просто позиция.
Правото на ЕС има примат над националното право на всяка от страните-членки. Наистина, няма конституция на ЕС, но конституцията далеч не е единственият източник на общосъюзно право. Първият друг такъв източник, за който се сещам, е Лисабонският договор и императивът му "Европа на гражданите!".
Та според мен Германия и Франция ни казват "Дотук с мракобесната ви конституция!".

П.С. Питам Манрико, Щурчо, Нострадамус и другите колеги, които мислят.
Моля червените адвокатура и амбразура да не се затрудняват.
08 Юли 2013 22:11
То хубаво ,но защо подкрепяха Тиквата?
08 Юли 2013 22:11
Внимателен,ЕС не са Франция и Германия-каквото и да си го мислят.Ха ми намери къде в Лисабонския чужд посланик може да се бърка в националната ни политика?Не става въпрос за ЕК,ЕП.....а за навждане на Вигенин,който би трябвало да връчи нота заради безпрецедентната наглост на двамата!Ако не си забравил,освен тъпия син парцал със звездички все още имаме национален флаг!
08 Юли 2013 22:15
Моля
Манрико, Щурчо, Нострадамус и другите колеги, които мислят
да ни покажат къде точно е написано, че всякакви могат да се бъркат в управлението на държавата ни!
Мерси!
08 Юли 2013 22:15
Та според мен Германия и Франция ни казват "Дотук с мракобесната ви конституция!".

П.С. Питам Манрико, Щурчо, Нострадамус и другите колеги, които мислят.
Моля червените адвокатура и амбразура да не се затрудняват.


Въобще не ме затрудняваш с тези щуротии.
08 Юли 2013 22:21
Депутатите да тренират изнасяне с припълзявания, пребежки и под обстрел с павета.
Докато протестите са мирни - Историята им дава шанс да се подготвят за наближаващата зимъска развръзка.
08 Юли 2013 22:24
T72_не_е_трактор мили, от 08 Юли 2013 22:11,
Хайде да си говорим още глупости. Утре Превъзходителствата ще са в първи ред на Протеста !!!
Ние ги поканихме, а ти хорганизирай своя Контрапротест с други амбасадори, че и не заслужаваш да ти ги подсказвам дори...
08 Юли 2013 22:25
Тракторе,
Просто е. Ако до края на седмицата Германия и/ или Франция отзоват посланиците, които... попълни с некои от врелите-некипели, дето ги пишете цел ден, значи правите сте вие. Ако ли не, прави сме ние, които казваме, че Германия и Франция правят същото, което би направил всеки околийски началник, за да вкара в пътя пиения селски кмет, решил да си играе на Господ в селото
08 Юли 2013 22:25
Туй, че сме я докарали дотам разни дойчовци, франсета, руснаци, американци и кви ли още не, да ни сдават акъл хич не е добре. Затуй съм казал, че требе да се свика ВНС и сами да си оправиме къщичката.
08 Юли 2013 22:32
Един беше писал "освободителя ще ни пороби".Грешал е-сами сме си роби И него правилно политическите ориентирани мекерета ще махнат от учебниците в името на цивилизацията и евро политкоректността.
08 Юли 2013 22:32
Няма незабавна реакция на министър председател, на външен министър, няма извикани за обяснение посланици, не са пратени посланиците в Берлин и Париж да се обясняват с Меркел и Оланд. Мълчат и си траят като в тих катарзис

Ти пък, чакай малко, нали трябваше първо спешно да го обсъдят с Милер, пък сигурно и той е бил изненадан...
Тю, така да им провалят големия шлем...
08 Юли 2013 22:37
Протест ,воден от чужд посланик е инвазия.И ако някои мекерета не осъзнават че докато каним чужденци да ни решават вътрешните проблеми винаги ще ни онождат диалог е невъзможен.Докато досега спорът беше за политиката,партиите и държавата в момента възторженото цвилене на някои безродници поставя под въпрос смисъла да съществуваме като нация.Доган наистина изглежда като националноотговорен политик и патриот на този фон.
08 Юли 2013 22:40
Яяяяя чак сега видях, че списувателката на тази новина е госпойца Горанова Ясно.
от другите медии, където беше публикуван целия текст без спестяване, стана ясно, че двете страни подкрепят българите да веземат правилните решения в името на доброто на всички-протестиращи и непротестиращи. Похвалили са някои-:протестиращи и мвр/, скастрили са други, настоятелно са подсетили трети, че мястото им е в парламента и т.н
08 Юли 2013 22:44
Не Горанова се строява в редица зад чужд посланик!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД