:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стив Ханке: Разчистете корупцията - тя е големият проблем

Преди да вземате заеми и да увеличавате бюджетния дефицит, погледнете Гърция, казва идеологът на валутния борд у нас
Стив Ханке
Световноизвестният икономист Стив Ханке горещо защити валутния борд, досегашната финансова политика и избора на Калин Христов за финансов министър. Според Ханке тревогите за изпразването на фискалния резерв са излишни, приказките за заеми са опасни, а големият проблем на България е корупцията. "В България това е ендемия, всичко е корупция у вас и го повтарям от 1997 г.", коментира в интервю за БНР американецът, който има водеща роля за въвеждането на паричния съвет у нас.

Според проф. Ханке всеки, който е против валутния борд в България, е за лудница. И обясни защо смята така: "Кой иска да върви към хаоса? Ако се откажете от валутния борд, лихвените проценти веднага ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, безработицата също ще се повиши. На финансовия министър в България би му било много трудно да контролира бюджета без валутен борд".

Стив Ханке подкрепи наложения от експремиера Дянков курс на финансова дисциплина. "В това правителство се поддържаше горе-долу стабилен бюджетен дефицит. Ако имаше по-голям дефицит, икономиката би тръгнала надолу. Рейтингът на българските ценни книжа ще се понижи, инфлацията ще се повиши и инвеститорите ще се уплашат", поясни професорът. "Четох, че бившият вътрешен министър Цветанов коментирал, че бюджетният дефицит трябва да бъде малко по-голям. Не знам колко вътрешният министър разбира от икономика, но по-големият дефицит би забавил икономиката", каза икономистът.

"Ако искате да вземате заеми и да увеличавате бюджетния дефицит, погледнете Гърция. Тя прави точно обратното на това, което България прави от 1997 г. насам, и затова няма да се оправи никога", заключи проф. Ханке.

Неотдавна и друго икономическо светило - Нуриел Рубини, известен противник на валутните бордове, обяви, че в България системата работи добре и че трябва да пазим паричния съвет до влизането си в еврозоната. Проф. Рубини също смята, че България води правилна фискална политика и не бива да променя курса.



СУПЕРЛАТИВИ

"Познавам Калин Христов от много години и мисля, че е отличен избор. Той е първокласен човек. Познава много добре икономическата система на България, експерт е по проблемите на валутния борд, а бордът е опората и сърцето на цялата система", бе коментарът на проф. Ханке за новия финансов министър.



15
2308
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
14 Март 2013 20:32
и Ханке го казва, кой ли не още за корупцията, но няма как да се спре това със старите мутри във властта.
14 Март 2013 20:34
Аз съм твърдо против валутния борд, г-н Ханке. Някой друг в България за сега? Не мисля, за съжаление...

Предлагам г-н Ханке да прочете МЕ-ММТ програмата, но се съмнявам, че икономическата му мисъл, спряла някъде през 1971 г., ще разбере нещо:

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

Г-н Ханке, обадете ми се, имам горната програма и на английски някъде.
14 Март 2013 20:34
Ако се откажете от валутния борд, лихвените проценти веднага ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, безработицата също ще се повиши.

Ех, професоре, професоре, ако изключим дефицита, останалите 3 следствия ГЕРБ успяха да ги "изпълнят" и без да събарят борда.
14 Март 2013 20:54
Много ясно - без борд България става неуправляема, пълна с руснаци и никаква сигурност за западняците, особено американците. Прескъпо ще им струва охраната само. Но едва ли българите ще живеят по-зле. Те и сега са си бачкатори и проститутки. Но в хаоса може да изчезнат циганите.
14 Март 2013 21:47
Може да я загащим, ама през Политическият модел, Професоре. Търсиш "петела", без да го чуваш...
14 Март 2013 22:11
bonzaj
14 Март 2013 20:54
Много ясно - без борд България става неуправляема, пълна с руснаци и никаква сигурност за западняците, особено американците. Прескъпо ще им струва охраната само. Но едва ли българите ще живеят по-зле. Те и сега са си бачкатори и проститутки. Но в хаоса може да изчезнат циганите.


Момче, голям тюрлю гювеч ти е в главата.
15 Март 2013 00:42
Стерн, Бонзай, Марков, пишете пълни глупости и се излагате! Такива като вас и на Господ ще намерят поне 100 кусура. Хайде малко по-кротко.
15 Март 2013 01:18
Валутният борд няма алтернатива, ако не искаме постоянно да бъдем подлагане на спекулативни атаки и хиперинфлация. Българският валутен пазар е прекалено малък и прекалено лесен за злонамерени атаки за да бъде свободен.
-
Що се отнася до валутният курс, то валутният борд не е пречка за неговата промяна. Само дето няма нужда, защото, като покупателна способност 1 лв. се равнява на 1 евро. И това може да го каже всеки, който се движи из Европа. От друга страна евтината собствена валута стимулира износа и ограничава вноса. Затова сегашният валутен курс е оптималният компромис.
15 Март 2013 02:37
този галош се прави, че не разбира, че висшияТ израз на корупция е над 200 млрд. в гърция...

но никой не стреля по галоши, нали?
15 Март 2013 10:10
Още един гуру. До сега къде беше, че идеята го осени толкова късно? Или им бяха удобни българските послушковци и чак като ги наритаха в България евродемократите започнаха да дават оценките си. И този с чужд кръст прави политиката ...
15 Март 2013 11:15
Всеки, който помни януяри 1997 г., когато пенсиите бяха 2 долара, заплатите - 15, цените в магазините се сменяха няколко пъти на ден, цигари нямаше - та тия хора няма да заменим валутния борд за нищо.
15 Март 2013 11:45
Разчистете корупцията - тя е големият проблем


Г-н Ханке,Вие искате невъзможното от нас.
То ни е в кръвта,как да живеем безкръвно...
15 Март 2013 12:08
Но па точно Стив Ханке е тъпо до се изказва за нашия валутен борд след като през август 2003 написа остра критика сещу него като модификция, позволяваща монетарна политка н правителството - което се оказа в крайна сметка полезно. Значи през 2003 пише статия, че България "разрушава" своя валутен борд, а 11 години по-късно я хвали. Малко безпринципно, бих казал.

Натисни тук
15 Март 2013 12:33
злонамерени атаки
Ау, тук се пръскат революционни идеи против пазара и на негово величество Инвеститора. Но аз ще остана.
От друга страна евтината собствена валута стимулира износа и ограничава вноса.
И колко евтина требе да стане валутата ни за да изнасяме за САЩ самолети, космически ракети, самолетоносачи, "поршета" и подводници? Може и обикновени интегрални схеми (RAM памети, видиокарти, флашки - без Яневските) или полимерни гратулати, нанокристални стикове за голф .
Малко безпринципно, бих казал.
По-скоро в духа на традицията при изказването на икономически гадателства, опс прогнози.
15 Март 2013 21:34
„....всичко е корупция у вас и го повтарям от 1997 г.".
Абе,Ханке не е ли чул,че всъщност през 1997 г. избухна политикономиката в нов вариант.В съчетание със сътвореното „спасение” от световно неизвестните Ран и Ът корупцията тръгна по нов,този път демократичен път.И не стои на едно място,а се развива последователно и непрекъснато до ден днешен.
„Ако имаше по-голям дефицит, икономиката би тръгнала надолу” ?!?
Световно известният Стив Ханке не обяснява защо голямата икономика си продължи устойчиво надолу.Луд е този,който казва,че имало реален икономически ръст в България.Всичко се срути, след което започна някакъв ръст от вече много ниската база и то на „дребната част” от икономиката.Единственото положително нещо в „българския модел” на новата икономика е,че хранителните магазини се напълниха и това беше решено добре със съвсем естественото и отдавна познато на нормалния свят освободено развитие на дребното частно производство,и на хранителни стоки,естествено. Макар и това да не обхвана свободно най-предприемчивите,а главно тези с подарения първоначален капитал от всякакъв вид.Навлязоха и хранителните вериги.За борда Ханке е прав.При тази окакана „политическа класа” нямаше да остане абсолютно нищо неокакано и със сигурност щяхме да се озовем в хаос.Не че сега не сме,но има надежда,макар и само в порядък на бъдеща пълна промяна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД