:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР кара безплатно коли на фирма на разследвания Гриша Ганчев

Вътрешното ведомство прилага нова схема за получаване на облаги от частния сектор - тест драйв на автомобили
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Не е ясно колко коли е предоставила "Литекс Моторс" на МВР, за да ги тестват. Автомобилите обаче могат да се видят по улиците.
Две години след като вътрешният министър Цветан Цветанов бе принуден под обществен натиск да забрани даренията, МВР изнамери нов начин да получава скъпи вещи от бизнесмени, които разследва. Новата схема, по която министерството получава облаги от частния сектор, се нарича тест драйв.

"Литекс Моторс" е дала на МВР да тества коли, произведени в завода в Ловеч. Това става ясно от отговорите на МВР и "Литекс Моторс" на въпроси на в. "Сега". Заводът бе тържествено открит през февруари 2012 г. от премиера Бойко Борисов и Гриша Ганчев. Бизнесменът в момента се разследва за данъчни престъпления и закана за убийство.

От МВР потвърдиха, че са получили автомобили по тази схема, но не уточниха нито броя им, нито колко време ги ползват. Идеята е колите да се тестват и след това институцията да реши дали да си купи от тях. "Колите най-вероятно ще останат за проби и през тази зима", обясниха пред "Сега" от вътрешното министерство.

"Литекс Моторс" като национален производител на автомобили има практика да предоставя на частни лица, компании и държавни институции свои продукти за тестване за определен период от време. Целта на провеждането на тези тестове е уверяването на съответните лица и страни във високото качество на произвежданата и предлагана от българския автомобилен производител "Литекс Моторс" продукция", отговориха от компанията. Оттам също не пожелаха да уточнят колко и какви коли са предоставили на МВР.

Няма утвърдена практика за срокове при даването на коли по тази схема. Обикновено продължителността на тест драйва се уточнява при индивидуална договорка между клиент и продавач. В повечето случаи частните купувачи вземат колата за един ден. Ако става дума за сериозна сделка, срокът може и да е по-дълъг. Има и съвсем привилегировани - например водачът на листата на ГЕРБ в Ловеч депутатът Анатолий Йорданов получи джип от "Литекс Моторс" за няколко години тест драйв.

Не е ясно дали раздаването на току-що произведените автомобили е започнало преди ареста на сина на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, през май миналата година. Тогава полицията атакува офисите на "Литекс Комерс" в столицата. На разпространените след акцията снимки ясно се видя, че полицаите са пристигнали на обиска с джип, произведен в Ловеч. След ареста си Данаил Ганчев бе обвинен в данъчни престъпления заедно с другите двама изпълнителни директори на компанията, а полицейската акция стана известна като "Захар", тъй като разследващите твърдяха, че е укривано ДДС от сделки с тази стока. Впоследствие обвинение като лидер на организирана престъпна група получи и самият Гриша Ганчев. Той бе обвинен и че е заплашил с убийство шефа на НАП Красимир Стефанов. Разследването се води от спецпрокуратурата, но за почти година обвинителен акт още не е внесен.

На запитване на "Сега" по Закона за достъп до информация от МВР отговориха, че към момента не са купували коли от "Литекс Моторс", нито пък са обявявали обществена поръчка за доставка на автомобили, която да е спечелена от компанията. Според отговора министерството не е получавало и дарения от фирмата.

След като през 2011 г. Цветанов забрани на частни лица и фирми да даряват МВР, ведомството въведе друга схема за получаване на облаги - то започна да се самодарява чрез фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), която е 100% негова собственост. Освен това Цветанов остави възможността подаръци да правят и общини. По тази схема бургаското Пето РУП се сдоби с нова сграда, дарена от "ЛУКойл Нефтохимик" на община Бургас с изричното желание тя да я преотстъпи на полицията.

От отговора на МВР не става ясно дали БМВ е получавала като дар коли от "Литекс Моторс", нито дали е купувала от тях. Ведомството само посочва, че тази информация се съхранява в самото търговско дружество, и пренасочва въпросите към него. От МВР обаче бяха категорични, че БМВ не е дарявала на министерството коли на ловешката компания.

Само преди дни МВР отчете, че през 2012 г. е получило дарения за близо 9 млн. лв. От регистъра става ясно, че БМВ е дарила автомобили и мотоциклети за над 650 хил. лв. Коли е дарило и Министерството на финансите, но за много по-малка сума. Автомобили за над 350 хил. лв. е предоставила и друга фирма на вътрешното министерство - "Проинвекс".



ВРЪЗКА

Разследваният за данъчни престъпления бизнесмен Гриша Ганчев официално не фигурира сред управляващите "Литекс Моторс". Връзката му с това дружество обаче е повече от явна. "Литекс Моторс" АД е с два съдружника - "Литекс комерс" и "Ауто инвестмънт". 99.93% от "Литекс комерс" са собственост на "Литекс инвестмънт лимитид" - фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови. Неин представител у нас е Гриша Ганчев. Като физическо лице той притежава останалите 0.07% от дружеството.

Сред управителите на "Литекс Моторс" е Илия Терзиев, който преди време е бил и в управлението на "Литекс комерс". Същият фигурира и при други фирми от империята на ловешката компания - "Литекс Бус", основана през март миналата година. В управата на същата фигурира и името на Милко Димитров, който бе един от арестуваните при акция "Захар".
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Гриша Ганчев и премиерът Бойко Борисов откриват завода за производство на колите от марка Great Wall. Името на бизнесмена официално не фигурира сред управляващите компанията "Литекс Моторс".
52
9830
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
03 Февруари 2013 18:48
Винетки имат ли?!
03 Февруари 2013 18:54
Винетки имат ли?!


По-добре да проверят дали имат ГО и технически преглед, че на патрулка досега май не съм виждал подобни стикери
03 Февруари 2013 19:42
Амиии..не може ли и на мен една кола за тест драйв ???????
03 Февруари 2013 19:44
"Литекс Моторс" като национален производител на автомобили...


Смех смех смех ... само сглобяват, нищо не произвеждат

А касателно знака за ГТП : мислите, че не могат да си ги "прегледат" сами и да си сложат стикери ли ?
03 Февруари 2013 19:44
Комар1,ти може да поискаш и депутатски тест-драйв,а?До края на следващия мандат,едва ли не.
03 Февруари 2013 19:50
Да дадат по една магарешка бричка на Самуил и Петър, та да млъкнат....
03 Февруари 2013 19:51
Е защо не бе Aтанасе... Два мандата изкарах с предишните парламенти..Масларова, Адемов, Банкова, Деница Димитрова...Що зор беше да ограмотя и гербаджиите дето станаха депутати.. ма още на първата година се отказах.Сега чакам следващия парламент
03 Февруари 2013 19:57
Цвък тества!
03 Февруари 2013 19:58
Безплатното каране на частни коли от държавен наказателен орган е съмнително. Вероятно е и осъдително, не знам.

Но е като приятелска закачка в сравнение с нещото, наречено "частен съдебен изпълнител".
Не зная за вас, колеги, но на мен ми се струва все по- чудовищна самата идея да оставиш в частни ръце наказателната функция на правосъдието.

Във всички страни, времена и общества наказанието е в ръцете на държавата.
Обратното противоречи и на идеята за държава, и на обществения договор
03 Февруари 2013 20:05
Бе то остави карането, ами и бензин редовно им наливат безплатно.Пусти спонсори..Ама и аз с моя късмет...Все не попадам на такива спонсори
03 Февруари 2013 20:50
Сензацията и скандалът в статията видно не са се получили. Няма нищо по естествено фирмата на МВР да и привежда печалбата си под формата на дарение, нито МВР да работи по европроекти, чрез общините.
-
Що се отнася до тестдрайва, то това е една много добра идея, която ще позволи Грейт Уол да докажат качествата си, за да може след време и у нас да стане, както по света - колите на полицията да са от марка произвеждана в съответната страна. Все пак е добре парите на българският данъкоплатец да се харчат за български продукти.
03 Февруари 2013 20:57
Какво е това тестване, бре, с години? Че май до срока на гаранцията?
И това ако не е заобикаляне на закона, здраве му кажи.
Отсега се кандидатирам да тествам първия космически кораб на ловешкия завод, ей тъй, зарад черните ми очи и едните ми мечтания...
03 Февруари 2013 21:00
Ъхъ...Пиши ме навигатор..Пенсионер съм и съм много икономичен.. По кофичка кисело мляко само на ден
03 Февруари 2013 21:04
Ъхъ...Пиши ме навигатор..Пенсионер съм и съм много икономичен.. По кофичка кисело мляко само на ден


Веднага си записан, за мен ще е чест
03 Февруари 2013 21:11
И за мен!! Трогнат съм!!
03 Февруари 2013 21:34
***


1.6 Спамът и флудът (едносрични и повтарящи се постинги,
както и оф-топици) са недопустими.

03 Февруари 2013 21:55
Новината тази вечер: подробности и документи за агента "Буда":


Ха да видим ще се намери ли журналист в Б-ия да го попита за досието.. target=_blank id=url>Натисни тук
03 Февруари 2013 23:24
Бъчварова призна: БСП и ГЕРБ са с еднакви проценти=През пролетта хората щели да осъзнаят, че само ГЕРБ може да ги спаси
Натисни тук
03 Февруари 2013 23:25
Само да напомня, че Законът за МВР и членът в него, който разрешава МВР да получава дарения- БЕЗ ограничения!- е приет от Мнозинството на БСП+НДСВ+ДПС през 2006 г.!
Аз НЕ виждам нищо лошо, ако МВР законно получава дарения- стига срещу това МВР да НЕ си затваря очите(което трябва да бъде доказано!) за незаконни действия на дарителите си! А даренията за МВР НЕ са "подкуп"- защото Подкуп е само ако дарението е ЛИЧНО за някое длъжностно лице в МВР и то приема дарението като за него лично и във връзка с дарението извърши /или НЕ извърши/ действие по служба, което е било длъжно да извърши /или да не извърши/ по служба!
03 Февруари 2013 23:26
МВР има право по закон да изземе и кара и моята кола и вашите. И така е почти във всички законодателства в света. Вероятността да изземе от гражданин, който притежава стотици автомобили е по-голяма, отколкото от този, който няма нито една. Така че, хайде моля, по-полека!
03 Февруари 2013 23:32
карагьозов,
няма никакво изземване. Има един много правилен ход от страна на "Литекс Моторс" да докаже в практиката качествата на произвежданите от тях "Грейт Уол". Така и им прави реклама и увеличава продажбите и проправя пътя към нещо типично за всички страни - колите на полицията да са от местен производител.
03 Февруари 2013 23:48
Нещо за несъществуващия скандал на деня:
“Не”, гласи SMS-ът, пратен преди минути от премиера Бойко Борисов до ПИК.
Чрез есемес той бе помолен за коментар на излезлите документи за вербовката му в Държавна сигурност, където се е водел от 1996 г. като агент Буда. Часове по-късно коментарът му е просто “Не”. Не е ясно обаче какво означава отговорът му – “Не, не съм бил агент Буда” или “Не, не искам да коментирам”.
Според бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, към Седми отдел на ДС е принадлежал и вицепремиерът Цветан Цветанов. Той не бе открит за коментар. Но пък Петков потвърди, че знае за агентурното минало на министър-председателя, от което според него са изчезнали важни документи. Така вероятно няма да стане ясно за кого е донасял премиерът – дали за герои от подземния свят, за дипломати или политици?


Натисни тук
04 Февруари 2013 00:07
E6,
криминалното минало на Борисов може и да е било изненада за някого през 2001 г., когато стана главен секретар на МВР. 12 години по-късно това са известни на всички факти, които видно нямат способността да повлияят на никого за отношението му към Борисов.
-
Изявлението на Борисов, че ще остави Дянков финансов министър и при евентуален втори мандат е отказало хиляди пъти повече хора от решението им да гласуват за него, отколкото публикацията на "Кангрешънъл Куотъри", американските грами за престъпното му минало и всичко в този дух.
04 Февруари 2013 00:34
Изявлението на Борисов, че ще остави Дянков финансов министър и при евентуален втори мандат е отказало хиляди пъти повече хора от решението им да гласуват за него, отколкото публикацията на "Кангрешънъл Куотъри", американските грами за престъпното му минало и всичко в този дух.

Даже и в това се съмнявам.
Според менЕ (а и ти го потвърждаваш) сега ще се изкарат всичките кирливи ризи, за да няма изненади в навечерието на изборите.
Принципът е: "Ето ти едно л@йно под носа. Ще ти мирише известно време, пък после ще свикнеш" (даже може и да ти липсва миризмата по някое време).
Мисля, че добре е измислено - просто при човек САМО с тъмно минало, при продажни медии и напълно изчезнало гражданско общество съчетано с липсата на всякакви морални ценности и нормален светоглед това е възможно най-правилната тактика.
Не вярвам Цвък сам да го е измислил...
04 Февруари 2013 00:49
куките да му мислят. китайските консерви на грейт уол са зле на креш тестовете. гоблина от ловеч пак ги е насадил на яйца хехе..
04 Февруари 2013 08:23
Продадохме един апартамент и сигурно ще дадът един за тест драйв за 100 години на Ц.Ц.....
04 Февруари 2013 09:18
Изявлението на Борисов, че ще остави Дянков финансов министър и при евентуален втори мандат е отказало хиляди пъти повече хора от решението им да гласуват за него, отколкото публикацията на "Кангрешънъл Куотъри", американските грами за престъпното му минало и всичко в този дух.
Това е нещо като изявлението на Доган за разпределянето на порциите в държавата. Аз обаче си мисля, че Борисов отсега се прицелва в следващото коалиционно правителство, в което първият човек на ГЕРБ (ако участват във властта) ще бъде Дянков. Знаем, че Борисов е самостоятелен играч, поради което няма да участва лично в коалиционно правителство и оттук възниква необходимостта да се търси първи човек на ГЕРБ, който да участва в едно такова правителство. По тази линия ми се струва, че напрежението между Дянков и Цветанов до изборите ще се засилва.
04 Февруари 2013 09:56
куките да му мислят. китайските консерви на грейт уол са зле на креш тестовете. гоблина от ловеч пак ги е насадил на яйца хехе..


"Според китайските експерти девет от десетте автомобила, подложени на краш тестове, получават максималните пет звезди за безопасност. С една звезда по-малко е оценен единствено BYD G6. По-важното обаче е, че Great Wall Hover заработва максималните пет звезди"
04 Февруари 2013 10:08
Всъщност това си е реклама. И даже може ГрейтУол да плаща на МВР за нея Въпрос на гледна точка.
04 Февруари 2013 10:54
Милиционелите винаги намират ефективен начин да прекарат Народа - данъкоплатец и техен работодател!
04 Февруари 2013 11:17
Не е лесно да си прост, но ръководството на МВР е и чисто
04 Февруари 2013 11:58
Интересно кой близък до властта пое бизнес нишата освободена от борчето Ганчев
04 Февруари 2013 11:59
Гледах ги тези автомобили. Докарали са ги на вид. Ама разходът им е над 7л на всички. Погледнете доста западни марки вече са с под 4л на 100км. При постоянно увеличаващи се цени на горивата ........
04 Февруари 2013 12:05
На разпространените след акцията снимки ясно се видя, че полицаите са пристигнали на обиска с джип, произведен в Ловеч.


Как се казваше тази операция? "НАГЛИТЕ" не беше ли?
04 Февруари 2013 12:06
Погледнете доста западни марки вече са с под 4л на 100км. При постоянно увеличаващи се цени на горивата ........
Можеш ли да дадеш пример за 4- или 6-цилиндров бензинов автомобил (каквито са посочените полицейски автомобили), западно производство, който харчи 4 литра на 100 км.?
04 Февруари 2013 12:14
От гамата модели на "Грейт уол" у нас вече познат е "Ховър", който се предлага от края на 2006 година. Автомобилът е дълъг 4.65 метра, широк 1.81 м., висок 1.75 м. и има междуосие от 2.7 м. Просветът е почти 20 сантиметри, а предния и заден ъгъл на заход са съответно 30 и 24 градуса."Ховър" разполага с багажник с обем между 810 и 2074 литра. Автомобилът ще се предлага както със задвижване 4Х4, така и само с предно предаване.Базовото оборудване включва автоматична климатична система, въздушни възглавници, ABS, EBD, двойно оптични фарове, 17 цолови алуминиеви джанти, фарове за мъгла; LED задни светлини, датчик за дъжд, и т.н. Като опции се предлагат DVD система със седем инчов сензорен екран и USB вход, камера за заден ход, кожен салон, ел. регулиране на шофьорската седалка, Bluetooth свързване на телефон и др.Двигателят на "Грейт Уол Ховър" е четирицилиндров, 2,4 литров с мощност 136 к.с., 200 Нм
04 Февруари 2013 12:20
Не разбирам защо се вайкате толкова ? За кой това е нещо ново ? Всеки си прави каквото си поиска и никой не му държи сметка. Чат пат, като за нещо в даден момент стане як медиен скандал.... от горе уволняват двама, трима "работника" да си измият ръцете и това е.....
04 Февруари 2013 13:30
deneb03 Февруари 2013 20:57

Какво е това тестване, бре, с години? Че май до срока на гаранцията?
И това ако не е заобикаляне на закона, здраве му кажи.
Отсега се кандидатирам да тествам първия космически кораб на ловешкия завод, ей тъй, зарад черните ми очи и едните ми мечтания...

Сега, мечнанията ти тук нямат нищо общо.
А само зарад черните очи не става. Ще трябва и още нещо
04 Февруари 2013 15:53
Еми че кво, за Литекс е добре,ч е им тестват колите, тъкмо по този начин ще докажат качеството си, пък полицаите нека карат български коли, да дават пример малко поне с това, ако не с друго…
04 Февруари 2013 16:11
Ще трябва и още нещо


Ако ми кажеш какво е "още нещото", срещу което точно МВР тестват точно тези коли, и аз ще предложа "още нещо"...
04 Февруари 2013 16:36
deneb04 Февруари 2013 16:11

Ще трябва и още нещо


Ако ми кажеш какво е "още нещото", срещу което точно МВР тестват точно тези коли, и аз ще предложа "още нещо"...

Ако си служителка, ще тестваш по техните условия
Ако не си.... лично договаряне
04 Февруари 2013 16:46
ще тестваш по техните условия


Е точно за тях питам.
04 Февруари 2013 16:54
МВР кара безплатно коли на фирма на разследвания Гриша Ганчев

Думата е рекет
04 Февруари 2013 16:58
Думата е рекет


Тц, нямам рекет, няма да ме огрее
04 Февруари 2013 17:07
Тю...Ойде космическият кораб на кино
04 Февруари 2013 18:44
Тю...Ойде космическият кораб на кино


Не е, ще си търся каквото ми трябва, докато направят кораба, все ще найда достатъчно количество рекет.
И аз имах опасения, че ще да е това насрещната престация, ама никога не съм имала на склад...
04 Февруари 2013 18:49
ООО...значи...има светлина в тунела
04 Февруари 2013 19:22
Автомобилите на Литекс, Велика Стена, миришат ужасно. Вследствие на тази постоянна воня ползващите ги полицаи несъмнено ще получат ментални отклонения с неизвестни последствия при носене на службата. Спокойно могат да настояват за доплащане "труд при вредни условия".
04 Февруари 2013 19:56
Освен за далавери,не можаха ли да помислят за по-важните неща управляващите,народа гладува те се почудиха в какви автомобили да се качат.И как го измислиха "тест драйв" евала на съветниците ви господа управляващи.
06 Февруари 2013 11:24
За разлика от депутатите поне от МВР карат български коли, пък за тест драйва не е толкова учудващо институция да тества по-дълго време
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД