:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата пак сътвори дефицит на винетки

Пътната агенция се учуди и се зарадва на високия интерес към годишните стикери и поръча на пожар извънредни тиражи
Снимка: "Сега"
През 2012 г. са продадени общо 7 037 174 стикера от всички видове, а приходите за хазната са близо 205.7 млн. лева, похвали се пътната агенция. Годишната винетка за лека кола струва 67 лева.
Покупката на годишни винетки за пореден път се оказа мисия невъзможна в първите дни на февруари. Беше ясно, че след изтичането на гратисния период за старите годишни стикери - 31 януари, ще има засилено търсене на винетки за 2013 г. То обаче свари неподготвена отговорната агенция "Пътна инфраструктура", а през уикенда в половин България шофьорите напразно обикаляха по бензиностанции и други дистрибуторски пунктове. След като отвсякъде заваляха оплаквания, пътната агенция разпореди на пожар допълнителни тиражи и доставки.

Валидността на старите годишни винетки изтече на 31 януари. От АПИ твърдят, че новите са в продажба от 20 декември и че вече са били разпространени 1.1 млн. бройки с валидност 1 година. В събота агенция "Фокус" съобщи, че годишни винетки няма в цели области - Плевен, Благоевград, Видин, Смолян.

Масовият дефицит едновременно изненада и очарова пътната агенция. "Неочаквано за нас, но с възторг го приемаме, че имаме много голямо търсене на годишни винетки. Разбира се, ние ще откликнем на това търсене. Поръчали сме на печатницата извънреден печат в почивните дни, в понеделник ще има още 220 000 винетки, които дистрибуторът ще разнесе из страната", обясни шефът на АПИ Лазар Лазаров. Той се впусна в уверения, че колите с извънредните тиражи светкавично отпътуват към областите, в които има сигнали за липса на винетки. АПИ пусна и горещ телефон - 0897991314. От коментарите на Лазаров изобщо не стана ясно кой ще поеме отговорността за лошото разпределение и недостига и ще има ли санкции за виновните.

Тази година за дистрибуцията отговаря консорциум между "Български пощи" и фирмата "ВИП Секюрити". Крайните пунктове за продажба на винетки са близо 3000 - различни вериги бензиностанции, пощенски клонове и др. Оказа се, че дистрибуторът още не е сключил договори с малките бензиностанции, но според АПИ това било нормално, защото дистрибуторът е нов. "Както знаем, той има 4-годишен договор, който започна в началото на тазгодишната кампания, така че в момента се дооформят мрежите", коментира Лазаров.



НОМЕРА

АПИ сама въведе "календарното" правило - няма значение дали сте си купили винетката на 1 януари, на 15 март или на 30 юни - тя важи само за годината, за която е отпечатана. Така по принуда всички шофьори, които често пътуват, си купуват годишен стикер през януари-февруари. И също по традиция точно по това време търсените стикери свършват, намират се само седмични и месечни. По същия начин в последните дни на годината, когато хората пътуват за кратко по празниците, масово изчезват най-търсените винетки - седмичните, и шофьорите са принудени да взимат от по-скъпите, месечните.

29
4539
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
03 Февруари 2013 18:47
Всички глоби трябва да се отменят!
03 Февруари 2013 21:10
Бат Димо - не мисля, това че българинът последния момент си купува всичко.. и не намира винетки, не го оправдава.
03 Февруари 2013 21:16
последния момент си купува всичко.. и не намира винетки, не го оправдава.


Какво значи последният момент?
Във всеки момент трябва да има винетки, след като е задължително поставянето им, даже ако ще да е заради факта, че вчера съм си купила кола и досега не ми е трябвала...
Или искаш да кажеш, че непредвидливостта на държавата, респ. на този, комуто е възложила изпълнението, трябва да се компенсира по задължение с предвидливостта на гражданите, която предвидливост има и финансово изражение и за някои хора е от значение кога точно ще дадат тези пари?
Гражданинът няма задължение да предвижда кога друг няма да си свърши работата, така че липсата на такова задължение именно напълно го оправдава, но пък не оправдава този, който не е осигурил нещо, което трябва да осигурява непрекъснато и целогодишно.
04 Февруари 2013 00:12
От АПИ твърдят, че новите са в продажба от 20 декември


Пълна лъжа!
04 Февруари 2013 01:02
Ама как ще се минат да отпечатат винетки, та да залежават по чекмеджетата на бензиностанции и пощенски клонове?! Винетката не е като виното, отлежалото вино е по-добро, отлежалата винетка е жива загуба за Пътната Агенция. Бойко, закрий я тая скапана агенция!
04 Февруари 2013 01:02
Това прилича на изненадата от декемврийския сняг.Съвсем изненадващо населението търси винетки в края на януари и трови съня на държавния служител.Защо не си ги поръчват през септември,та да има време за осмисляне на този каприз ?
04 Февруари 2013 01:21
Другарят Ленин отдавна го е казал: Трябва по-широко да се прилагат разстрелите!
04 Февруари 2013 07:10
Аз си мисля че тея дивотии се правят умишлено, за да се тормози народа. Какъв е смисъла от постоянния тормоз не зная, но изглежда има, защото няма как простотии в такова количество да са случайност.
ПП итересно веднага се намират уроди които обвиняват народа, все едно той измисля простотиите или обясняват колко нужна и справедлива била винетката, щото някой можел да кара само по черни пътища или да зарежда в чужбина и затова не можело да се вкарат тея пари в горивото като данък. Е, нема друг такъв овчи народ да търпи такива гаври.
04 Февруари 2013 08:25
Първо трябва да се продадът месечните...
04 Февруари 2013 08:48
А в другите страни как има дневни винетки?? Или ние пак не сме като другите
04 Февруари 2013 08:52
Защо требе да си купувам ,нова винетка ,преди да е изтекъл срока на старата....
04 Февруари 2013 09:18
Голям рев беше, че в Пловдив нямало винетки, пък аз точно в Пловдив си купих. Е как един приходящ, който е за малко, може да си купи винетка, а местните не могат? Или просто трябва постоянно трябва да се оплакваме за всичко?
Да не говорим, че задължението за винетка е от началото на годината. Това, че старите важат и януари, е гратис период точно за закъснели, които по една или друга причина не са могли да си намерят навреме. Навреме - до края на поредходната година, а не до края на януари!
04 Февруари 2013 09:20
Да не говорим, че задължението за винетка е от началото на годината.


И откъде този извод?
04 Февруари 2013 09:40
Ало Войводата!
Срокът на годишната винетка е от 1 ян. до 31 дек. Януари, следващата година, е гратисен период, в който водачът има възможност, забележете цял месец, да си купи нова винетка! А това, че някои тарикати, тръгнали да си търсят винетка на 31 ян. си е за тяхна сметка! А най-голямата глупост е, че сменят дизайна на винеткигте всяка година и по този начин винаги ще има дефицит, защото изработването на една винетка не е никак евтино! А относно смяната на дизайна, че се правело заради фалшивите винетки, също не е вярно, фалшификатите излизат веднага след одобрението на дизайна! Тука някои плачат за еднодневни винетки, а не се замислят колко трябва да струват, след като изработването на седмична винетка струва около 1.0 лв., а за дистрибуция и продавачите какво ще остане!
04 Февруари 2013 09:46
Мисля, че вината за кризата с винетките е по-скоро на дистрибуторите, а не на АПИ. Те би трябвало да си направят своевременно - като всички търговци - предварителните заявки. Вярно, че и АПИ извършва директни продажби, ама колко са те ...
04 Февруари 2013 09:48
Добре де..в другите страни ИМА или НЯМА еднодневни винетки??? Това е простичкият въпрос, а не колко струва изработването и колко ще остане за дистрибутора
04 Февруари 2013 09:49
Убаво де, нема нужда от такива възклицания. Яз си взех винетка на 31.01. ама ме подразни това за последния срок...Продавачите просто са си поръчали по-малко бройки..
04 Февруари 2013 10:05
Комарчо!
Има еднодневни винетки, ама струват много повече, отколкото у нас би следвало да струват еднодневните! А разходите за производството им е горе-долу еднакво! Да не говорим, че в много държави няма изобщо винетки! Там си имат платени магистрали. А в Еропейския съюз е забранено смесената система на заплащане.
04 Февруари 2013 10:07
Аха..Жив и здрав
04 Февруари 2013 10:08
Значи...пак не сме уцелили ваксата
04 Февруари 2013 10:16
Беднотията, беднотията Комарчо!
04 Февруари 2013 10:28
Аз си мисля че тея дивотии се правят умишлено, за да се тормози народа. Какъв е смисъла от постоянния тормоз не зная

Ами смисълът е тест доколко издържа мат'ряла. До кога само ще мрънка и псува без да поиска сериозна сметка за дивотиите.
Нещо като онзи виц, дето пашата вдигал данъците до момента, когато раята вече не мърморела, а саме се смеела.
04 Февруари 2013 10:49
Срокът на годишната винетка е от 1 ян. до 31 дек.


Добре е, когато се правят твърдения, първо да се прочете нормативната уредба, в която изрично е посочен срокът на валидност на винетките - няма гратисен, няма друг период, срокът е един.

Чл. 12, ал.3 от Наредба за реда и условията за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, за изминато разстояние, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища и за специално ползване на републиканските пътища или части от тях:

"Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари следващата година".
04 Февруари 2013 11:00
Ами не могат катаджиите още на 1 януари да хукнат да глобяват.. Все пак...празнували са Нова година, пък на 1 е Василььовден, след това пак празници Кое по-напред?? Та...затова тихомълком са въвели гратисен период.Хем зелевата чорба е свършила, хем са се поохарчили за подаръци..Та..тъкмо от 1 февруари му е време
04 Февруари 2013 14:09
"Пътната агенция се учуди и се зарадва на високия интерес към годишните стикери и поръча на пожар извънредни тиражи"
На какво се зарадва? На некадърността си да събере парите на хората, или че успя за пореден път да ги изнерви?
04 Февруари 2013 15:21
Колко ли трябва да си ПРОСТ, за да предлагаш продукт със себестойност 15 ст., на цена 67 лв. и да не може да насмогнеш да снабдяваш пунктовете за продажба на тази държавна далавера.... Разбирате ли? Няма конкуренция. Притежанието е задължително (за пътуване из страната). Печалбата гарантирана - и ти...?? Свърши материала за далаверата - ще се наложи да почакате за да бъдете издоени за пореден път???
Аз пък си мисля, че ако не намерят по пунктовете винетки до края на гратисния месец, шофьорите да бъдат освобождавани от винетна такса за настоящата година, а директорите на АПИ - разстрелвани (защото никога не могат да изплатят загубата която са причинили)...!
Познайте, дали ще има недостиг догодина???
04 Февруари 2013 20:59
Винетки няма?!? Липсва най търсената в тези дни стока /с гарантиран пазар - търговецът едва ли ще произведе по-малко от 2012, нали важат цяла година/,защо ли? Да поразбълникаме тинята. Точно днес, сутринта, един циганин ми предложи хартийката за 40 лв. Вярно е, чета си криминалета, но... Ако тръгнем по веригата дали няма да стигнем до "високи върхове". Дали държавата отново ни си прави далаверата за да "изхранва" на наш гръб своите хора /както е с все по-високите "пътни глоби"/. Дали държавни люде / за да се направи такава "грешка" трябва доста власт, не предизвикват този, явно изкуствен дефицит, в собствена изгода. Действията на "тази държава" /имам пред вид управлението и/ правят всяко литературно криминале постна манджа.
05 Февруари 2013 04:06
05 Февруари 2013 04:06
A МТЛБ ще почнат ли да ви продават?То и МТЛБ не помага в тия условия,май...Българската винетна пътна мрежа(е,и не само винетната де) изглежда да е напълно проходима само с луноходи...И айде не се мотайте,теглете новите кредити,че Голф четворката навърши две петилетки!Бързайте,бройките са ограничени!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД