:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евродепутати искат защита от ЕС за българите във Великобритания

До 2 седмици Лондон трябва да отговори на проблемите на българските студенти
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Полският се оказа вторият най-популярен език във Великобритания след английския, изпреварвайки пенджаби и урду, показват резултатите от преброяване на населението от 2011 г. Поляците са съсредоточени в Лондон, където процентът на населението с майчин език, различен от английския, е най-голям - 22%, или 1.7 милиона жители.
Лидерите на българската и на румънската делегация в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент - Ивайло Калфин и Каталин Иван подписаха писмо до президента на Еврокомисията Жозе Барозу по повод достъпа до пазара на труда във Великобритания за работници от България и Румъния. Писмото е подкрепено с подписа на председателя на парламентарната група на социалистите в ЕП Ханес Свобода. Според тях изявленията на британски министри за очаквана вълна от имигранти от двете най-нови европейски членки след отпадането на ограниченията за работата във Великобритания в края на годината, се основават на неверни аргументи и противоречат на многобройните доказателства, които и ЕК, и страните членки имат. Ивайло Калфин, Каталин Иван и Ханес Свобода настояват Еврокомисията да обяви ясно мерките, които ще предприеме, за да избегне опасността някои страни членки да не спазят срока и да продължат да държат затворени трудовите си пазари за български и румънски работници.

Кметът на Лондон Борис Джонсън също се включи в разгорещените имиграционни дебати и предупреди, че може да има "значителни проблеми в столицата след премахването на ограниченията за работа за румънците и българите през декември", пише в. "Дейли мейл". Джонсън предложи министрите да се опитат да предоговорят сегашното споразумение, позволяващо на имигранти от двете страни да живеят и работят във Великобритания от началото на 2014 г. "Ще подкрепим имиграцията на талантливи хора, но се опасявам, че ако не бъде правилно управлявана, имиграцията от България и Румъния ще доведе до увеличаване на бездомниците по улиците, както се случи с по-рано присъединилите се страни", добави кметът на Лондон. Българският посланик в Лондон Константин Димитров се е срещнал с изпълнителния директор на британската Гранична полиция Роб Уайтмън във връзка с проблемите при издаване на документи за достъп до пазара на труда в Обединеното кралство на български и румънски граждани, съобщиха от МВнР в софия. До две седмици компетентните британски власти ще отговорят на направените от българска страна предложения за подобряване на прилагания понастоящем режим. Те се отнасят до изискванията към студенти за подаване на заявление и изисквания по отношение на доказване на частна здравна застраховка, както и за улесняване на издаване на разрешение за работа за дипломирани студенти в британските университети. За разрешаването на създалата се ситуация ще помогне и организирането на два приемни уикенда, в които около 200 души ще могат да подадат на място заявления в град Шефилд.

Политически противници се обединиха и поставиха началото на група в сряда, която да поведе кампания за това Великобритания да остане в Европейския съюз, след като премиерът Дейвид Камерън заяви, че възнамерява да проведе референдум за еврочленството, ако партията му спечели още един мандат, съобщи АФП. Центърът за британско влияние чрез Европа (CBIЕ) - многопартийна организация, която лобира за оставане на Великобритания в ЕС - обяви, че се надява да убеди избирателите, че нейната позиция е "разумният" вариант. Дори представители от правителството влизат в групата и призовават за "политически отпор" на призивите Великобритания да си върне правомощията от най-големия си търговски партньор или да го напусне. Министърът без портфейл Кен Кларк заяви, че би било "фатална грешка", ако Великобритания напусне съюза.
17
3103
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
31 Януари 2013 19:56
но се опасявам, че ако не бъде правилно управлявана, имиграцията от България и Румъния

Как се вързва "имиграция" със "свободно движение на хора..."?
Да говориш за имиграция в рмките на ЕС е все едно да говориш за наличие на жителство в даден град на отделна страна.
31 Януари 2013 20:01
много шум за нищо
Веднъж законите на ЕС да работят и в наша полза. Няма измъкване от ангажимента да си отворят трудовия пазар, освен излизане от ЕС, нищо друго не ги спасява.
А защо България не се заеме с въпроса защо българите и напускат масово, вместо да се занимава с пошлотии?
31 Януари 2013 20:25
Това английско нагнетяване на проблема, започна да избива не само в ксенофобия, но и дискриминация!
Прекаляват с българското търпение и толерантност, избиват го чак на расизъм. Но тези заигравки на Камерън, няма да му решат икономическите проблеми и политическа изолация.
Иначе от англичаните можеш да се научиш на прагматизъм и точност в преценките, винаги са готови да те разберат, особено ако имаш логични обяснения, доводи и знаеш как да се защитиш.
31 Януари 2013 20:29
За британците всеки чужденец, който е на територията на тяхната държава, дори да е в командировка, се води имигрант. Друга дума за чужденец на тяхна територия нямат
31 Януари 2013 20:33
винаги са готови да те разберат, особено ако имаш логични обяснения, доводи и знаеш как да се защитиш.


И ако не засягаш джоба им, щото ако могат да смъкнат нещо покрай теб никакви доводи, подписани договори и агрументи не предат. Ще те разберат, но пак ще те оберат Така че пази боже от тяхната прагматичност, изработена да облужва основно самите тях и непременно за сметка на другите.
31 Януари 2013 20:49
И ако не засягаш джоба им, щото ако могат да смъкнат нещо покрай теб никакви доводи, подписани договори и агрументи не предат.

А гърците и еврейте още щом те видят веднага разтварят кесийте си и те канята на софрата, без всякакви задни мисли, само заради топлото гостоприемство и доброто възпитание. Това, което си написал е добро обобщение за човечеството. Навсякъде по света съществува правилото за проба:
"Ако мине!"
Нека не бъдем черногледи максималисти, хубаво е да търсим зрънцето доброта и позитивизъм.
31 Януари 2013 21:07
Нека не бъдем черногледи максималисти, хубаво е да търсим зрънцето доброта и позитивизъм.


Британците убиха всичко "светогледо" в мен И съвсем не си права, че всички европейци са еднакви. Има много големи национални специфики, но могат да се усетят като поживееш известно време в дадена страна. И понеже съм живяла в доста страни, та казвам, че най-голям потрес изпитах от британското "светоусещане" - потрес, примесен с голяма доза погнуса.
31 Януари 2013 21:26
Еврооткровението на Обединеното кралство прелива в Евронеискреността, която го владее...
31 Януари 2013 22:24
Хубава акция на българските и румънските социалисти.
31 Януари 2013 23:15
Тази медийна истерия в британската преса ще има само обратен ефект.
Който българин е искал да дойде, вече го е направил. Който е решил да изчака 2014 и да си спести определени формалности, едва ли ще се разколебае само щото Борис Джонсън бил казал еди кво си.
Англичаните трябва да си спазват европейските договори и по темата няма мърдане.
На финала ще изглежда сякаш са отстъпили, защото нищо не могат да направят по повод на свободното придвижване и свободния достъп до пазара на труда.
Напълно излишно медйно упражнение, което може и да върне някои крайно националистически гласоподаватели при Консервативната партия, но едва ли ще им спечели следващите избори.
Просто икономиката е по-важна тема.

П.П.
Министърът без портфейл Кен Кларк

Кен Кларк беше доскоро министър на правосъдието, заемал е и други постове, вкл. и финансов министър (1993-97) при Джон Мейджър, когато прави много за възхода на британската икономика навремето. Краен еврофил, невероятен мозък и страшен пич.

31 Януари 2013 23:28
Не трябва да отстъпваме и милиметър от договорите, които сме подписали при присъедняването ни в ЕС. Или те вън от ЕС или ние. Малко ли са седем години да чакаш за да станеш равноправен член на ЕС? Иначе британците като народ не са лоши хора...аз лично съм живял и работил една година в Англия и лошо от тях не съм видял, само дето един английски селяндур ме срита в глезена, когато взех участие в един селски мач и после три месеца глезена ме болеше а първите дни след шута едва натисках съединителя на колата. По принцип по възрастните англичани са по-разбрани и по толерантни, докато младите не са много ориентирани на кой свят живеят и следват определени стереотипи на поведение. Полицаите им също класа и доста добре обучени им липсва нужната наглост и надменност с която сме свикнали тук... Мен лично само веднъж са ме спирали, една полицайка ми вика, че карам много бавно и предизиквам задръстване, беше супер любезна и аз супер любезно й обясних, че току що съм тръгнал и колата още не е загряла, та те така....дори не ми поиска документи да показвам...обаче като цяло са студени хора...също като славяните...имам предвид чистите славяни, каквито ние не сме...ние не сме хладни а гостоприемни като турците...
01 Февруари 2013 01:34
А защо България не се заеме с въпроса защо българите и напускат масово, вместо да се занимава с пошлотии?

Специално за UK мога да ти отговоря.
1: Възможност да получиш жилище от държавата което в БГ няма как да стане.
като на север е достатъчно условието да започнеш да учиш в колеж.
2: Напълно безплатно образование в колеж на север, осигурен банков кредит на юг.
3: Не се усеща типичната за южните държави възрастова дискриминация.
4: Безусловна безплатна медицинска помощ.
5: Липса на ДДС за хранителните стоки. Консерва боб в Lidl там е дори по евтина от тук.
6: На север при раждане на дете се получава месечен стоков кредит от държавата до навършване на пълнолетие
на стойност около 1200лева, който при отказ за ползване може да се трансформира в банков влог.
7: Минимално заплащане около 15 лева на час. По ниска безработица от БГ.


Стигнахме до сакралното число 7 едва ли има смисъл да продължавам повече!
За това Българите ще продължават да напускат масово докато не се доближим икономически до UK. А да настигнем GB можем само под управлението на Lee Kuan Yew и то за не по малко от 30 години.
01 Февруари 2013 08:29
Извинявам се на всички, които ще се почувстват потенциално засегнати. Опитвам се да бъда безпристрастен и да не изхождам от националната си принадлежност /не че някога съм й придавал каквото и да било значение/. Фактите са следните: условията за живот в Обединеното кралство са значително по-добри от тези в България. Условията за живот и в двете държави са продукт на вековни усилия на техните граждани. Усилията на гражданите представляват плод на умствена и физическа тяхна дейност, които от своя страна са израз на техния манталитет, възпитание и какво ли още не. С множество изключения, които обаче потвърждават правилото, изводите се налагат от само себе си: Обединеното кралство не следва да бъде "побългарявано", усилията на българските граждани следва да бъдат насочени към подобряване на условията за живот в тяхната страна /която - както е добре известно - разполага с редица сравнителни предимства откъм природни ресурси, от които множество граждани на Обединеното кралство се възползват/. Фундаментална крачка в тази посока се явява измитането на цялата политическа сган от обществения живот чрез бойкот на всякакви избори и инициативи на театралната й трупа, докато последната не се озове в тотална обществена изолация, и чрез всевъзможни форми за обществено въздействие, водещи до избор на компетентни, безкористни и мъдри управляващи. Изобщо не съм сигурен в коя посока трафикът би бил по-интензивен след десетина години нормално управление на държавата ни. Hasta la victoria siempre!
01 Февруари 2013 09:22
Докато Англия е ЕС трябва да изпълнява заложените правила там. А кой, кога и защо ще живее там си решава всеки гражданин на ЕС.
Не всеки може да приеме английския начин на живот и мирогледа им на Велика колониална империя , но който го понася трябва да има достъп до него.
Браво на Калфин! Той е един от евродепутатите, които се борят и то доста успешно, но България не се говори и пише за това.
01 Февруари 2013 09:23
Обективно Острова е привелекален за рояк мурдапи защото действително социалната система е щедра ( в смисъл ако си скъсан ) и затова и данъците са крепки . Като пример : ако имаш пари и дупе да строиш в лондон от това дето го построиш 10% отива за съвета и сега действителен сценарий : купyваш апартамент от план за XXXXXX.00 GBP - на супер място(15 мин west end - tube ride ) , ограден , 24 охрана , консиеж и .тн благинки - снасяш стинките и радостно чакаш деня да ти връчат ключевете ( както казваше старшина дараджанов от слииен) . Денят идва радост безбрежна да ама туй дето не го знаеш е че на 10 метра извън оградата цъфти блок идентичен по архитектура и стоеж като новичкото ти гнезденце ( надлежно закупено с тлъста банкова ипотека ) притежание на СЪВЕТА или на местен език 'council estate " . Добре няма лошо - месец два и катуните от мурадапи(африка , арапия и тн ) почват да се настаняват - 3-5 мурдапчета мама и тате работа не видели ,здраво захапали държавната цицка . Ок няма лошо - да ама не - почва се : няма понятие кофи за смет - от прозореца на улицата . Парцали - те пране под прозрец , над позорец , викове крясъци на мурдапски , кражби но колела ( регистрирани на 24 cctv) от подземнят гараж ( мурдапското блокче има подсигурен достъп до гаража чрез пожарният изход ) - нови xxxx.00 внсоки за да се изолира с метални панели паркинга за колела .
Излишно е да продължавам изложението на сагата - мисля пейзажа е ясен.
Ок не са сицганин роден ама разликата се една та за туй островитяните се посирват - и аз тоже шото тази сган като се се изсипе - ще носи български паспорт .
Преди нашенски патриоти да почнат да врякат - много добре знам че болшинството от сънародниците ми си изкарват хляба и са по надлежни и от местните ама за съжеление това не се вижда и защо да се вижда никомо нищо не пречи и не създава главоболия - това дето ше лъсне и ще дрънчи по медиите е МУРАДПЛЪКА и нека сме откровенни няма начин да не се случи ( туй-де нашенският мурдаплък)
01 Февруари 2013 09:24
Hasta la victoria siempre!
Да живее империализма, колониализма, пиратството, борсата и шантажа на банковата система! A, колега choanarchytm?

Докато България е търпяла турското иго и мракобесие, Великобритания е влачила злато, знания и ресурси от всички части на света.
Аре стига алабализми, политкоректност и сорофско зомбиране.
Всъщност горното важи за всички бивши и настоящи колониални държави. На всичкото им влачене и грабеж над остналия свят са затънали в поредната финансова криза.
01 Февруари 2013 14:29
Сега обаче англичаните като хора не се отличават с никакви особени качества, но редът при тях е друг. Всъщност при тях го има, а при нас не.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД