:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Битката за трона на патриарха: "Линкълн" срещу "Ролекс"

Скандали съпътстваха избора на делегати в епархиите в страната и в чужбина
СНИМКА: БГНЕС
В 15-те епархии у нас и в чужбина вчера избираха 80 делегати за събора, който на 24 февруари трябва да избере новия патриарх на Българската православна църква.
Със скандал заради спуснати списъци и бойкот преминаха вчерашните епархийски избори за 80 делегати, които на 24 февруари трябва да определят следващия български патриарх. Събитието беше следено от чуждите медии, а кореспондентът на германската обществена телевизия нарече битката за патриаршеския трон "Линкълн" срещу "Ролекс" заради лукса без мярка, демонстриран от митрополитите.

По устав всяка епархия излъчва по петима представители за патриаршеския събор - трима клирици и двама миряни, а Софийската - двойно повече делегати - десетима, от които шестима са клирици и четирима миряни.

Списъкът с кандидати, изготвен по устав от наместник-председателя и временно изпълняващия длъжността софийски митрополит Кирил, създаде сериозно напрежение на изборите в митрополията. Още в четвъртък софийският епархийски съвет отхвърли предложените от владиката имена с мотива, че част от тях не са църковни хора. Ден по-късно от Софийската митрополия официално обявиха, че изборът на нов патриарх се саботира. От митрополията признават, че в процеса на изготвяне на списъка са се появили разногласия. Против се обяви пред БНР вчера и архиерейският наместник на Самоковската духовна околия отец Петър Стоименов, който обясни, че аргументите да не подкрепят избирателните списъци са два: няма представители на седемте духовни околии и това, че в спуснатия списък от митрополит Кирил са непознати за тях лица: член-кореспондент проф. Аксиния Джурова, доц. д-р Александър Омарчевски, акад. Антон Дончев, доц. Иван Димов Петев, адвокат Иван Минев, проф. Климентина Иванова, адвокат Мария Кьосева и акад. Стефан Борисов Воденичаров. Той дори обяви, че е заплашван с уволнение и че ще заведе жалба в Светия синод за нарушаване на устава. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали са избрани същите имена от списъка, но от митрополията по-рано се заканиха да не правят промени.

По неофициална информация бойкотът е дело на привържениците на пловдивския митрополит Николай, който не успя да оглави Софийската митрополия. Впоследствие той обяви бойкот и на заседанията на Светия синод, който обаче не продължи дълго. Междувременно вчера Николай заяви официално, че не желае да става патриарх. Той се сочи като един от претендентите за поста още от смъртта на патриарх Максим на 6 ноември, макар да не отговаря на условията. Уставът на БПЦ посочва, че кандидатът трябва да е митрополит, да е навършил 50 години и да е управлявал епархия поне 5 години.

Вчера Николай призова митрополитите, които имат право да бъдат избрани, да не се отказват, защото според него може да се направи извод за опит за манипулиране на вота. "Недопустимо е църквата да оставя такова усещане у народа и не може лошите практики от политическия живот да се пренасят в църквата", посочи той.



ОГЛЕДАЛО

"Линкълн" срещу "Ролекс": това е формулировката, с която мнозина разочаровани вярващи описват в интернет борбата за власт и за шефския пост в БПЦ", така кореспондентът на обществената германска медия ARD Инго Лирхаймер описва ситуацията в православната църква. Журналистът е впечатлен как на Богоявление митрополит Кирил благославя вярващите от автомобила си. "Владиката не е враг на лукса", коментира той и разказва за "Линкълн"-а, в който се вози архиереят. "Кирил не е единственият, изкусен от материалното. "Ролекс"-ът е символ за епископ Николай", казва още журналистът. Той припомня, че болшинството от митрополитите са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, а някои владици имат бизнес интереси.
33
4905
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
13 Януари 2013 18:34
Що ми се струва, че освен битката между "Линкълна" и "Ролекса", се води още една - срещу православието и българите?
---------------------------------------------------
Блогът на Генек
13 Януари 2013 18:46
Битката за трона на патриарха: "Линкълн" срещу "Ролекс"

И нека по-добрият победи!
13 Януари 2013 19:29
Битката за трона на патриарха: "Линкълн" срещу "Ролекс"

Само накрая да не стане така, че да дойде онзи с летящата чиния и да се смени основното вероизповедание у нас.
13 Януари 2013 19:51
Николай е на 46 няма и право да стане патриарх, макар че страшно много му се иска. Ако варненецът, който е на 56 стане, шансовете на пловдивчанина стават нищожни, защото Кирил вероятно няма да умре скоро. Затова Николай иска патриарх да стане някое старче, което да се помине след 5 години.... Тънки сметки. Всички сми грешни, Господи, само Ти си безгрешен!
13 Януари 2013 20:46
Генек
Това е истинската битка - за душите на хората. Предварително се оплюват всички, та който и да спечели хората да се чувстват омерзени.
НО - има събуждане и раздвижване в народа. Младите посещават църквите и търсят корените си, помагат на бедни и прочие. Жилав е българския дух, да се молим Богу за България и за всички хора. Приемането на новата кола от Варненския митрополит е грешка но трябва да се знае, е колата струва точно колкото шкода октавия и определението "лукс" не е съвсем на място. Независимо от това в тия трудни времена този нов автомобил бе крайно неподходяща придобивка за един свещенник. Голямо изкушение. Въпреки това тази война срещу правослвавието е война за духа на България и ние няма да отсъпим.
Да живее Православна България!
13 Януари 2013 20:52
По-скоро битката е един отдел на ДС срещу друг отдел на ДС ...
13 Януари 2013 22:12
"Владиката не е враг на лукса"


13 Януари 2013 22:51
Никаква "православна България" не съществува - моята България е секуларна държава, а функцията на попчетата е да са като маймунките в зоопарка - шоу за туристите - нищо повече.
В този смисъл, следва да сме благодарни на Психолай, понеже той още дълги години (надявам се) ще е значим източник на смях и веселие за атеистичния български народ.
13 Януари 2013 22:51
Тенденциозна сорофска статия
13 Януари 2013 23:04
Битката за трона на патриарха: "Линкълн" срещу "Ролекс"

И нека по-добрият победи!


За камулфаж баталията ще бъде "Сейко" срещу "Сергейко". Накрая идва сенсей Бойко и наплясква всичките...
13 Януари 2013 23:09
=
13 Януари 2013 23:12
Никаква "православна България" не съществува - моята България е секуларна държава

Хей, ти да не си Крадлив Дедо, та се пишеш собственик на България?
13 Януари 2013 23:41
@Andrey,твоята България умира. Рухва като Вавилонската кула.

А ние се надяваме да направим друга - нова и православна. Твоята ще ни затрудни само с мащабите на отломките си.
14 Януари 2013 00:59
"Битка" няма, но имаше интриги, корупция и няколко неуспешни опита за пуч от страна на мутрогербероактивистката агитка в БПЦ начело с неквалифицирания за патриарх Николай срещу традиционната канонична БПЦ. Имаше и доста некомпетентни вестникарски материали, вкл. и тук само вчера и днес - общо три (плюс още един четвърти, копнат от сайта на БПЦ, но разводнен с малко вестникарска некомпетентност).

За всички здрави българи, незаразени с гербероидния бацил, борбата на БПЦ за запазване независимостта й е симпатична - това е борба на гражданското общество срещу натиска на мутрогерберизма за тотален контрол над всичко. След официалния край на седераския разкол с покаянието на еп. Инокентий преди няколко седмици, не бива да има и няма да има нов приматски разкол в БПЦ.

Темите за ченгетата с раса и тази за цялостната роля на БПЦ в обществото в случая не са актуални. Особено темата за "ченгетата" сега е фарсова, предвид това кой "ръководи" държавата, а и чий син е Николай и пр. Обновлението на БПЦ ще става плавно, "по мере" на напредъка на общата ни цивилизованост, което мутрите върнаха под морското равнище.
14 Януари 2013 01:36
Предстоят два "рубежа" за гражданското общество в неговото израстване срещу приматския режим - референдума за Белене и избора за патриарх. По референдума хората сякаш за пръв път взеха да мислят с главите си, или хладилникът (електромерът) взе преднина пред телевизора. Разбира се, не е само до цената на тока, но и до реиндустриализацията на България, до воденето на прагматична, а не идеологизирана и корупционно мотивирана политика, до създаването на добри работни места, повишаването на заетостта, производителността и доходите, развитието на науката и техниката и оставането на България в клуба на развитите технически страни. И в случая с избора в БПЦ една достолепна стара духовна институция, иначе наистина не актуална и не особено популярна за повечето българи, изведнъж застана на челния форнт на съпротивата на българите срещу приматщината, за достойство и независимост на гражданите, на интелигенцията. Почнах да чета редовно сайта на bg-patriarshia.bg и, сериозно, често ме възхищават с писанията си.

Мъжкият ни хор, който днес започна репетиции в новата зала на 76 ул., е от родители, учители и приятели на нашия бълг. детски хор и училище. От скоро се радваме на много топла връзка с бълг. църква. От техния хор идват трима певци при нас, чува се, че и сам отец Петър ще дойде. Ще имаме концерт в църквата в неделята преди Цветница. Концертът на 16 декември с детския хор в църквата стана истински празник, изчистена беше известната взаимна неловкост от минали години, получи се пълно единство на двете групи - хората от църквата, по-стари, бежанци от комунистическо или просто стари емигранти и косервативни, и хората от училището и детския хор, повечето млади семейства, израснали в късния соц. Децата също са приобщени, всички пяхме Многая лета. Ние сме, разбира се, светски академичен хор, ръководят ни Стефка Евстатиева, вокален педагог, и Краси Иванчева, диригент, които водят и детския хор от много години. Маги Душкина ни е пианист. Имаме руски татко, надяваме се и на няколко американски в най-скоро време, имаме и дядовци. Моят син обеща да дойде следващия път, и синът на диригентката, и двамата около 25 г.
14 Януари 2013 02:00
Oт тая битка, ще спечелят двама-носителят на Бялото було и новият наместник на освободената епархия.
Кирил прекалено агресивно и нахъсано се е затичал към патриаршеския трон, но да не се препъне на финалната права.
14 Януари 2013 02:02
Тия са от третодивизионни - Линкълни, Ролекси...
Следващият мач ще е от А-група: Майбах - Брегет..



Ненаситници.
14 Януари 2013 02:59

Който от тия и да спечели - християните губят. Защото за настоящите чернодрешковци главен е водещият офицер , а Исус е между другото.
На висшите попета - десейски мекерета им требе по един шут отзаде и с мотиката на нивата .

Още Ботев го е казал.
14 Януари 2013 03:03
така кореспондентът на обществената германска медия ARD Инго Лирхаймер описва ситуацията в православната църква

Явно соровците са навсякъде, включително и в немските държави телевизии. Атаката срещу православието скоро ще бъде подета и от друго сорофско котило- китайската държавна телевизия
14 Януари 2013 03:16
Беден ли си дедо попе-/не матреално де/в д... д. е..
14 Януари 2013 05:01
Сещам се веднага за едно стихче на Трендафил Акациев:

"Мачка лочи суроватка,
срещу нея поп-тулуп.
Кратка схватка,
тупа-луп.
Попа лочи суроватка."
14 Януари 2013 05:18
Трендафил Акациев- соровист!
14 Януари 2013 10:13
Ъхъ - всеки, който не се лигави на православните простотийки, е соровист, мутрогербаджия, предател и враг на българщинАта
14 Януари 2013 12:01
"Рев разтърси черковните керемиди.
Монасите се събрали и решили:
Онзи глупак отец Павел,
пак е забравил,
че игумена има хемороиди
"
14 Януари 2013 12:10
Що ми се струва, че освен битката между "Линкълна" и "Ролекса", се води още една - срещу православието и българите?


А, тя тази битка нашите чернокапци я водят вече близо 70 години.
Под мъдрото ръководство .... знаеш на кого...
14 Януари 2013 12:50
Оригиналът: Линкълн срещу Ролекс Натисни тук

Инго Лирхаймер, кореспондентът на мрежата от обществени тв- и радиостанции в Германия ARD
14 Януари 2013 15:01
Да живее БПЦ и Православието! Долу соростутките и мошениците.
14 Януари 2013 15:38
Сорофци изпозлват нормалните напрежения около избора на патриарх, та белким разклатят устоите на БПЦ .Щото то друго не остана автентично сързано с българите в тази Територия , на каквото превърнаха БГ.
За най-голяма изненада на познавачите от вътре на процесите, Крупнишкия епископ Инокентий се оказа дипломата между двата лагера / Кирил и Гавраиил / . Вероятно ще е един от водещите в църквата след избора и във всички случаи ще му се даде епархия. Наистина се оказа сериозен клирик, плюха го, защото искаше независима политика от руската църква, без значение ,че е доктор по теология от Москва.
14 Януари 2013 15:44
Едно нещо остана неокрадено в България и това е БПЦ. Сорофските хиени се чудят ,какво ли не да правят за да опоскат църквата.
НО няма да стане тоя път, да ви е ясно
14 Януари 2013 15:45
tent 14 Януари 2013 15:38
14 Януари 2013 17:16
Ако се абстрахираме от случката с дарения нов автомобил, като хвалба за Кирил Варненски може да се каже, че е много деен и във Варна към няколко църкви има трапезарии за бедни, в момента се строи приют, строят се нови църкви, от скоро се издава детско православно списание, работят много добре с общината и общинския съвет, постоянно се организират изложби, четения, прожектират се православни филми, има неделни училища, младите свещенници са мнозинство и пр.
Освен това подаряването на голямата икона от Атон на Кирил Варненски е голям знак. Гръцкия монах намекна, че почти всички православни Патриарси са я пожелавали в миналото и на никого не е била дадена. От начало и на Кирил са отказали, но същата вечер на един от монасите му се присънила самата Божия Майка и му казала да я дарят на Варненския Митрополит и България. Никой не може да обвини гръцките монаси към особено пристрастие към нас Българите, затова и случката изглежда достоверна. Според мен това е голям знак и е много вероятно Бог да е предопределил Кирил Варненски за Патриарх.
14 Януари 2013 18:03
...са непознати за тях лица: член-кореспондент проф. Аксиния Джурова, доц. д-р Александър Омарчевски, акад. Антон Дончев, доц. Иван Димов Петев, адвокат Иван Минев, проф. Климентина Иванова, адвокат Мария Кьосева и акад. Стефан Борисов Воденичаров.

Интересно е, че никой не коментира, че комунисти - атеисти се предлагат да избират патриарх на БГ.


14 Януари 2013 19:10
Интересно е, че никой не коментира, че комунисти - атеисти се предлагат да избират патриарх на БГ.

Интересно, вие всичките ги познавате в какво качество? На техен партиен секретар? Или те носят табелки "атеист" и значки на реверите си?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД