:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ревизори от МС и Световната банка влизат във фонд „Научни изследвания”

Сергей Игнатов вече допуска, че може и да има нарушения
Инспекторатът на Министерски съвет и Световната банка влизат във фонд „Научни изследвания". Това стана ясно след среща при премиера на министъра на образованието и протестиращи учени от Софийския университет.
Игнатов съобщи, че Инспекторатът на МС ще влезе във Фонда още днес, за да направи проверка. Той каза още, че се е свързал със Световната банка и че така ще бъде удовлетворено желанието на учените външна за България институция да провери конкурсната сесия.
Игнатов категорично заяви: „Ако някой някъде е съгрешил, откраднал, създал корупционна среда, той трябва да понесе отговорност". Доскоро министърът не допускаше дори на думи да има подобно явление във фонда.
За тези, които се смятат ощетени и си четат рецензиите и подават възражения, Игнатов каза, че резултатите ще бъдат преразгледани. Има процедура, има заделени над 2 млн. лв. точно за ощетените, подчерта той и изтъкна, че ако се установи, че те трябва да бъдат финансирани, ще бъдат финансирани.
Игнатов изтъкна още, че от средата на ноември на сайта на Министерството е качен нов проект на правилник на Фонда, който ще гарантира повече прозрачност. Игнатов посочи, че Министерството приема предложения за текста и че очаква по-широко обсъждане, за да може от началото на годината да има нов правилник.
Деканът на Химическия факултет Тони Спасов каза, че учените са много доволни от срещата. Той разказа, че премиерът подчертал, че България има нужда от своите силни учени и че те трябва да работят заедно с Министерството на образованието за българската наука, защото общество, базирано на знанието, не може без силна наука. Вероятно отношението на Борисов към скандала с фонда се е променило в резултат на гневните СМС-и, които му изпратиха млади протестиращи учени. Допреди това той заявяваше, че гледал предаването на Емил Кошлуков по тв 7, посветено на Научния фонд, и от него разбрал, че там всичко е наред. Заседанието на просветната комисия на парламента, посветено на същия проблем, бе провалено надвечер от ГЕРБ. След 2 часа дебати бе дадена почивка. След нея в залата се върнаха само двама депутати от ГЕРБ, така бе провален кворумът, както и гласуването да се създаде работна група, която да разследва ситуацията във фонда.
40
3145
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
19 Декември 2012 17:14
Бушончетата дали сещат Жегата? Щото босът им я сетил.
19 Декември 2012 17:19
Допреди това той заявяваше, че гледал предаването на Емил Кошлуков по тв 7, посветено на Научния фонд, и от него разбрал, че там всичко е наред.


Да му имам на Рапона каналите за информация...
19 Декември 2012 17:19
В момента в просветната комисия на парламента тече изслушване на Сергей Игнатов по същия въпрос.

Изслушват колко всичко е идеално?
И как има още два милиона за "ощетени". Пък неощетените са си "усвоили" своето.
19 Декември 2012 17:21
Ще има полза единствено ако заедно с бушончето изгърмят малоумният ЗРАСРБ и също тъй малоумният недоизгласуван закон за средното образование. Ама надали.
19 Декември 2012 17:27
Много интересно развитие. От една страна отделиха 2 милиона за да притъпят протеста, което няма да стигне до никъде. От друга страна Мумията запя друга ария. Всичко е в ръцете на протестиращите. Още нищо не са постигнали.
Много интересно защо Световната банка, а не международен научен одит. Макар, че Световната банка също може да отрие принципни нередности, особено ако сравнява с други страни (по-бели и по-малко мутренски от нашата).
Бойко не се е впечатлил от учените и истината. Той се е уплашил от международна реакция. Но сега хитрува. Защо не се отстрани Гюров, поне докато тече проверката? А направо и да се уволни? Защото целта е да се притъпи скандала, а не да се реши. ГЕРБаджийски работи.
19 Декември 2012 18:16
Има процедура, има заделени над 2 млн. лв. точно за ощетените, подчерта той и изтъкна, че ако се установи, че те трябва да бъдат финансирани, ще бъдат финансирани.

Защо, ако си убеден, че си свършил работата както трябва, заделяш пари за да компенсираш ощетени от "правилно" свършената работа???
19 Декември 2012 18:40
Недоразумението Христо Петров пак се е изявило - нарекло ни "озверели": http://novinite.bg/articles/26710/Upravitelyat-na-Fond-Nauchni-izsledvaniya-nareche-uchenite-ozvereli
След което герберите издебнали почивка и се изнесли, та да не продължи заседанието: http://news.ibox.bg/news/id_1204982413
19 Декември 2012 19:16
Що се отнася до недоносчето ЗРАСРБ, току-що научих, че Шуменският университет е произвел в рамките на една година 80 професори.
19 Декември 2012 19:24
Монка, метни едно око на далаверите на тия шарлатани , че ще се изтрепат кой да гепи повече! Те за нищо не стават, ама като има фонд за разграбване са много активни. Виж там, оправи ги, че ни писна от тях!
19 Декември 2012 19:31
Той, Монката, е счетито на шарлатаните.
19 Декември 2012 19:33
Геновева, дарлинг, що не ги скастриш тез момци?
19 Декември 2012 19:34
А след паразит , вече ме наричат и озверял. Да както казат руснаците зверею, като виждам такива недоразумения да са "грижат" за българската наука. Вън и на съд.

Защо тези мошеници не се запитат, защо учените са на улицата, а не в лабораториите, където им е местото.
19 Декември 2012 19:43
Туй явление, Световната банка, повече банка ли е, или е повече световно правителство (съд, прокуратура, съвет на старейшините и планетарен мозък по съвместителство) Чудя си се
19 Декември 2012 19:43
Тия не правят абсолютно
никаква наука, че и пари искат.
БАН са същата работа, ама гледам
са се кютнали.
Ми Коледа иде.
Де що можаха - изтърмъчиха.
На Рожен, нашите звездобройци
проспали некаква звезда.
Въобще батака е пълен, че направо
се чудя на Дянков, как още не им
е дръпнал шалтера?
В България през последните 50 години,
никога не е имало наука.
Само се имитира, че се прави такава.
Професорите, доцентите, академиците
и сичките кандидати за постове, по-добре
да плетат търлъци, повече ще са
полезни за Родината, отколкото да се
правят на интелигенция.
България кой знае, какво нема да загуби,
ако ги закрият.
Дори нема и да се разбере, че ги нема, но
големо количество пари ще се спестят
от данъците на трудовия народ.



19 Декември 2012 19:48
Какво общо има Световната банка, за да проверява?
19 Декември 2012 19:49
Тия не правят абсолютно
никаква наука, че и пари искат.

А, един форумен Фауст, изучил всичките науки, съдник и специалист по всичко се е пръкнал от нищото.
Може пък да не е Фауст, а най-банален Калибан, дето вместо да проговори под грижите на Просперо, той поовладява артикулацията само колкото да започне да псува
19 Декември 2012 20:10
SvSophia 19 Декември 2012 19:49
Тия не правят абсолютно
никаква наука, че и пари искат.

А, един форумен Фауст, изучил всичките науки, съдник и специалист по всичко се е пръкнал от нищото.

Ми тя науката според НЕГО /и неговите последователи/ се прави от фризьорките, щофьорите и ония които се разпознават в: Аз съм прост и Вие сте прости и затова се разбираме. Затова и БАН не печели проекти, а фирми /ЕООД/ с предмет на дейност фризьорски услуги.
Председателят на образователната парламентарна комисия Огнян Стоичков от "Атака" каза, че фирма с предмет на дейност търговия със селскостопанска продукция и с риба, и занимаваща се с канализационни и с бръснарски услуги е спечелила проект за насилието в съвременното българско общество.

http://www.cross.bg/1341689
19 Декември 2012 20:16
А цялата тая работа, с нападките срещу учените, прилича на:
Исследование, проведенное американскими врачами в Афганистане, показало, что солдатам США угрожают нападения местных макак, пишет The Washington Post. Медики советуют военному командованию принять соответствующие меры, чтобы обезопасить своих служащих.
...
Как правило, макаки, которые нападают на американцев, принадлежат местным жителям или солдатам Афганской национальной армии (АНА).

http://lenta.ru/news/2012/12/19/macaca/
19 Декември 2012 20:17
Васик,и аз да се изокам,питайки-като какви го раздава СБ по казуса с далаверата.Или не са намазали резаните,та затова,а,Дневалния?Ако случайно не си информиран,земи да питаш любимия си Мони,да ги накаже.Аман от педерастия по Територията
19 Декември 2012 20:26
Може пък да не е Фауст, а най-банален Калибан

Тцъ.... По-зле е от Калибан. Най-обикновен талибан дрънкащ на кухо.
19 Декември 2012 20:29
Монка, метни едно око на далаверите на тия шарлатани , че ще се изтрепат кой да гепи повече! Те за нищо не стават, ама като има фонд за разграбване са много активни. Виж там, оправи ги, че ни писна от тях!

Лаврентий...прими меры!

п.с. лично мнение- мамичката ви мръсна герберастска да *** /завършва на БА!/
п.п.с.уточнението е за герберасти онли - и те да са час, моля!
19 Декември 2012 20:37
Гледам ги по БНТ - първо на протеста на аграрниците, после на изслушването в Парламента. Пътници са! Едната идиотка на виковете Оставка! на оставените без заплати учени им отговаря Оставка, оставка, ама да видим кой ще ви плаща тогава заплатите. Другият идиот, след като му прочетоха, че фирма с предмет на дейност ... фризьорски услуги (!) печели финансова помощ за научен проект - изследване на причините за ... агресията (!), ломоти, че бил учуден (пак !, задължителна е чуденката тук) как са ... пропуснали, но пък щели да проверят. Калинка до калинката, мила моя майно льо, дебил до дебила.
19 Декември 2012 20:38
Васик, колко викаш е давал Серж за нАука?
В пъти, пъти повече, нали така?
И колко е откраднато?
В пъти, пъти повече, а?
19 Декември 2012 20:40
Ако могат, да ми простят другите форумци за поведението и изказванията, но тия -
19 Декември 2012 20:44
Скандалът във Фонд "Научни изследвания" вече е в топа за 2012 г. на световните научни скандали...
19 Декември 2012 20:46
Сталин звонит Берия:
- Лаврентий, пропала трубка - диверсия. Прими меры.
- Будет сделано, товарищ Сталин.
Через неделю.
- Товарищ Сталин, разрешите доложить: в связи с пропажей вашей трубки проведено расследование. Обнаружен заговор. Арестовано 400 человек. 389 уже признались в диверсионной деятельности, приговорены и расстреляны.
- Не торопись, Лаврентий, я уже нашел мою трубку.
* * *
19 Декември 2012 21:02
старателното укриване на временните научно-експертни комисии и на списъка с рецензенти направо смърди!
за незапознатите: ВНЕК се сформират за определена конкурсна сесия и след като си свършат работата биват разпускани. Те приемат рецензиите, извършват класиране, изготвят протокол с мотиви. Протоколът заминава при управителя, който пък го внася на заседание на изпълнителния съвет (ИС), където се случва окончателното класиране.
Съставите на ВНЕК се назначават от ИС.
Броят и видовете ВНЕК са описани в ЗННИ и в правилника на фонда.
20 Декември 2012 00:32
Е, сега какво миене на ръцете ще падне, след като министърът вече откри сезона ...
20 Декември 2012 00:48
В пъти, пъти повече, нали така?
И колко е откраднато?
В пъти, пъти повече, а?

Тц. За едното има документи, за другото - герберски приказки.
А за откраднотото от герберите - сега ще видим
20 Декември 2012 03:30
Ревизорите от Световната банка просто ще установят че парите са дадени и изхарчени съгласно законите. Ако има проекти с формални дефекти, могат да изгърмят. Световната банка не могат да се произнесат за научната стойност на проектите. Отбележете, Игнатов е поискал тази проверка от СБ.
Уверен съм че Министерският съвет също ще търси финансови дефекти в изпълнението на проекти с години назад и формални дефекти. Не знам защо си мисля, че първо ще бъдат одитирани проекти на СУ и БАН. МС не могат да се произнесат за научната стойност на проектите и техните научни качества.
Така че положението е пак под кривата круша.
20 Декември 2012 05:13
Дедушка Мазай , защо се косиш , като че ни мине на всички. Фондът , представи си , така , хипотетично , може да е дал и някой лев за наука. Например един лев на всеки хиляда е по предназначение.По- реалистично е един лев на десет , или може би на сто хиляди.
Ама цял един лев.И то за наука.Какъв героизъм.След този подвиг славен , как да не гледаме ведро и оптимистично на бъдещето на научните присвоявания ?
20 Декември 2012 05:14
Цитат: "На 15.10.2012 г. ние избрахме професорите и дфн Николай Милошев и Димчо Солаков от НИГГГ-БАН за нови член кореспонденти по науки за Земята. ЕК комисия ги представи със съответно 126 и 130 общ брой научни публикации и с над 1000 и 259 цитати. Аз познавам и двамата кандидати лично и трябва да ви кажа, че особено броят на цитатите на Н.Милошев силно ме смути. Н. Милошев защити докторска дисертация през 2009 г. с 52 цитата, стана професор през 2011 г. с 63 цитата и аз намирам за странно, чe през 2012 г. да има вече над 1000 цитата. Всички знаем, че в on-line ресурсите на Централната библиотека на БАН са включени научните търсачки SCOPUS и ISI Web of Knowledge, не само за да се осигури on-line достъп до много научни списания, но и за да се търсят цитати. Тези търсачки, широко приети в Европа като задължителни за доказуема наука, вече се използват и у нас за проверяване на научното присъствие на учените чрез броя на научните им публикации отразени там, цитатите (без автоцитати) и широко приетия h-индекс като комплексна характеристика за научната продуктивност и ефективност на автора.
Сега искам да ви представя сравнение между декларираната от авторите и съответно представена от ЕК наука изразена чрез брой научни публикации и цитати и тази която се намира в ISI Web of Knowledge. Използвах тази търсачка, т.к. там са отделени цитатите без автоцитати. Копие на резултатите са представени в Приложение към този доклад. И така: Николай Милошев е разпознаваем с 33 статии, 11 цитата, а комплексната му оценка изразена чрез h-индекса е 3; Димчо Солаков има съответно 16 статии, 24 цитата и h-индекс също 3. Колеги, разбира се, известно различие в цифрите е нормално да се забелязва, но разлики от един и даже два порядъка са невъзможни." //Вчера Н.Милошев е избран за зам.председател на БАН.
20 Декември 2012 05:34
Игнатов ли ? Имаше едно време един такъв , от Видин го въздигнаха за СЕКРЕТАР на ЦК на КОМСОМОЛА по идеологията.Бедна ви е фантазията колко пропаганда и колко агитация похарчи - милиони от тогавашните пари. Не че разбираше нещо от това , което си мислеше , че прави.Но харчеше.И то как - законно , с решения.
И сега - пак Игнатов.Не е от Египет. От Видин е. Син е на оня Игнатов ? Може и да е. Няма лошо.Въпрос на домашно възпитание. Агитпропчикът от онова време , протеже на Лилов и на Петър Младенов , си е свършил работата - научил е наследника кое как става. Някога на парите за харчене им викаха - инвестиция за формиране на всестранно изградени личности. И ни формираха , златнатамлада червена върхушка пилееше народната пара на Събора на плодородието и по софрите в международния център в Приморско. Сета е по-простичко : просто си се краде.Ако се вгледаш кой прахосва парите от помпозния ФОНД ЗО НАУКА и на кого ги дарява , ще видиш , че в България нищо не се променя , освен гръмката фасада.
20 Декември 2012 05:44
Агамемнон, всичко е ясно. Има разлика между "общ брой научни публикации" (тук влиза всичко, даже публикации в списание "Наука за баби и внуци" и публикации в списания с импакт фактор в JCR, които влизат в ISI. Има разлика между цитирания изобщо (вкл. цитати в дисертации, дипломни работи, списания от Афганистан, "скрити" автоцитати и т.н.) и цитирания в ISI, понеже в последното влизат само цитирания в списания с импакт фактор без автоцитати и без "скрити" автоцитати. И ако в правилника ви за изисквания за академик и чл.кор. тези работи не са прецезирани, кой ви е крив.
А иначе цялата история идва да покаже колко МНОГО съм прав като казвам че БАН трябва да се закрие. Блато. А после търсят кусури на ФНИ. Не виждат гредата в собственото си око...
20 Декември 2012 05:54
А пък този h индекс е пълна порнография. Ако съм написал 5 ценни статии всяка с 1000 цитата и други 1000 статии с по 5 цитата (имам 1005 статии с 10,000 цитата) - имам h=5.
А ако някой има 6 статии с по 6 цитата (общо 6 статии с общо 36 цитата) има h=6.
20 Декември 2012 06:00
Много си права,бабоЯго !
Ето цитат от доклад до Изборната комисия: "Поради това, че в правилника не е казано какво ще наричаме “научна публикация”, сега се срещат драстични разлики между декларираните от кандидатите бройки и реалните взети от световните научни информационни източници. При цитатите обаче, драстични разлики не би трябвало да се наблюдават, т.к. те се търсят именно чрез тези световни научни информационни източници. За съжаление, при избраните вече нови член кореспонденти по науки за Земята се наблюдават разлики от един и даже два порядъка точно при цитатите. Тази тревожна констатация е представена в таблица, изготвена по данни от ISI Web of Science, както и в Приложение към доклада, където е направено сравнение между декларирани и реални наукометрични показатели за “извадка” учени от науки за Земята. Тя показва, че разлики от един и два порядъка при цитатите се наблюдава само при избраните вече нови член кореспонденти.
Манипулираните по този начин начални данни водят до печални изводи!".
20 Декември 2012 06:27
Агамемнон "При цитатите обаче, драстични разлики не би трябвало да се наблюдават, т.к. те се търсят именно чрез тези световни научни информационни източници."
Не е верно. Търсене по Скопус и ИСИ и Гоогле е само един от методите. Другия е личната комуникация между авторите и приятелите на авторите.
Един пример. Имам колега с над 800 цитата, работи съвместно с китайците. Според Скопус и т.н. има само 200 цитата. Разликата от 600 цитата се прави по следния начин: той моли своите колеги китайците да го цитират където и да е: презентации в конгреси вкл на местно ниво, дисертации, дипломни работи, статии в долнопробни списания, вебинари, многотиражки и т.н. Така че тези 600 цитата не са автоцитати, нито "скрити" автоцитати. Те реално съществуват.
20 Декември 2012 08:34
Baboqgo, тук не си права.""личната комуникация между авторите и приятелите на авторите"" има своите големи ограничения. А и научните търсачки броят цитати и публикации само в престижни издания. Но тук въпросът е друг. Проф.Милошев трябва да стане зам.председател на БАН (вчера той вече стана).За целта той трябва да бъде чл.кор. Но той няма необходимото присъствие на международния научен пазар. Там той е неразпознаваем. Следователно трабва да се излъже (с благосклонното съгласие на комисията). И ето - зам.председател става този "световно неизвестен учен" ! Цитатите,които той си приписва, са на 2 порядъка фалшифицирани. Той добива властови и материални привилегии в ущърб на другите кандидати, които ДАЛЕЧ го превъзхождат.
20 Декември 2012 08:44
В правилника за избор на член кореспонденти се казва, че освен формалните критерии за притежаване на степен “доктор на науките” и възрастово ограничение, то кадидатите трябва да са “....обогатили науката с важни постижения и да са получили известност и признание в страната и чужбина,....”. Това означава, че тези наши колеги трябва да имат разпознаваема наука, която е забелязана и цитирана от научната общност, т.е. техните научни трудове и цитати в значителна степен трябва да се откриват от научните търсачки. Сред другите кандидати за чл.кор. имаше такива хора, но те бяха пренебрегнати. Използвана беше груба лъжа, измама.
20 Декември 2012 08:45
Агамемноне, ясно е че става дума за далавера. На върха на БАН стоят далавераджии. Трябва да се прекръсти на БАД - БГ академия на далаверите. Не случайно прилича на bad.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД