:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 197
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството раздаде 74 млн. лв. за няколко часа

Най-много получи здравното министерство, след като Конституционният съд спря трансферите от НЗОК към ведомството
С наближаването на коледните празници стана традиция правителството да раздава щедро милиони. За няколко часа вчера Министерският съвет раздаде над 74 млн. лв. на различни министерства, агенции, служби и общини независимо от постоянните обяснения, че пари в бюджета няма. По тази причина премиерът заяви, че няма да има коледни добавки за пенсионерите и увеличение на парите за майките и детските надбавки.

41 655 500 лв. даде правителството на здравното министерство. С парите ще се покрият разходите за медицинските дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през 2011 г. са заплащани от ведомството, обясниха от Министерския съвет. Това е останалата сума, която не беше трансферирана от здравната каса към министерството след решението на Конституционния съд в средата на годината, че заложеното в бюджета на НЗОК прехвърляне на 100 млн. лв. от здравни вноски към ведомството е противоконституционно. Досега здравният министър Десислава Атанасова твърдеше, че министерството покрива тези разходи със собствени резерви.

В същото време парламентът отхвърли вчера предложението на синия депутат Ваньо Шарков да се актуализира бюджетът на касата с останалите от трансфера пари, за да може касата да ги изхарчи. Така в края на годината остатъкът в НЗОК ще влезе в общия бюджет на страната, което е противоконституционно.

Кабинетът отпусна 7 млн. лв. допълнително на социалното министерство, които трябва да покрият извънредното увеличение на заплатите на социалните работници от 1 юли с 20%. Други 7.8 млн. лв. бяха предоставени като допълнителна субсидия на БНТ за 2012 г.

С постановлението се одобряват и прехвърлянето на 1.5 млн. лв. по бюджета на Националната разузнавателна служба. Парите са за изплащане на обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за неотложни текущи и капиталови разходи. Това означава, че вълната от напускащи военни заради промените, с които се въвежда пенсионна възраст за тях, не е подминала и разузнавачите. НРС е подчинена на Закона за отбраната.

Допълнителни 16 499 300 лв. получиха и 23 общини. Пари ще се използват за инфраструктурни проекти, както и за покриване на просрочени задължения. Сред тях са общините Смолян, Царево, Шумен и любимата на премиера Дупница, която ще получи 1.5 млн. лв. Правителството реши от фонд "Земеделие" да бъдат прехвърлени 7 млн. лв. към бюджета на земеделското министерство.
25
8570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
12 Декември 2012 19:42
Образование???
12 Декември 2012 19:50
раздаде над 74 млн. лв. на различни министерства, агенции, служби и общини независимо от постоянните обяснения, че пари в бюджета няма

Значи пари, както винаги, няма за майки и пенсии. Заминистерства и агенции винаги се намират. При тованикога н се поставят условия от рода "ако има излишък в бюджета", "ако постъпленията през месец ... са достатъчни" (и, егати късмета, точно него месец не са достатъчни...за пенсиите, де).
12 Декември 2012 20:18
А тая година раздават и (като) за последно!
12 Декември 2012 20:39
Е нали нямаше пари? Как така за БНТ пак са дадени допълнително 7,8 млн.? нали наскоро получиха и 1 млн. за футболното първенство
Натисни тук
12 Декември 2012 20:42
Така в края на годината остатъкът в НЗОК ще влезе в общия бюджет на страната, което е противоконституционно.

Къде в Конституцията въобще пише за НЗОК ? Ето какво пише там:
Чл. 52.
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

Ако Конституцията е нарушена, а тя е нарушена, то е в неосигуряването от държавата на достъп до здравеопазване на 30% от българските граждани.
12 Декември 2012 21:12
Бойче, от вчера съм почнал да те питам, - к'о стана с пенциите бе джанъм?

P.S. Да не би "оня" социолог, А.Райчев, да излезне прав, а?
12 Декември 2012 23:59
А... какво пречи децата и внуците да дадат по 5-10 лв. на родителите и бабите и дядовците си, вместо да се отклоняват за тях от нуждите на останалите възрастови групи?


Години наред телевизията все ни показваше как пенсионерите казват, че дават тези пари на внуците си... да си вземат по някое сандвиче с картофки и количка в Макдоналдс, например...
Все пенсионерите ли ще са приоритет, нищо че си гласуват уж по съвест...


13 Декември 2012 00:05
В същото време парламентът отхвърли вчера предложението на синия депутат Ваньо Шарков да се актуализира бюджетът на касата с останалите от трансфера пари, за да може касата да ги изхарчи. Така в края на годината остатъкът в НЗОК ще влезе в общия бюджет на страната, което е противоконституционно.


Сефте комендантски. На кого от управляващите му дреме на дедовия, че се газят закони и коСТЕНтуция? След като власт, която да ги подгони, още не е открита, ще си газят из киреча докато им омръзне. А овцете... тях никой не ги и пита.
13 Декември 2012 00:17
Nafarr,
Има едно нещо, което и Дянков и Борисов видно не го разбират. С лишаването от бонуси, те не просто лишават хората от пари, а им отнемат празника. Лишават ги от Коледа.
-
Какво е Коледата ? Подарък, отпускане на кисията, радост, необичайност. И хората могат да забравят, че не са им дали бонуси, но това, че са им развалили празника, че са ги лишили от Коледа и то за пореден път (нещо което никое друго правителство и в най-тежките времена не е правило) със сигурност няма да забравят поне до изборите.
-
А най-глупавото е, че "великата икономическа" скопена логика на Дянков, дори не съзнава, че дадените коледни бонуси ще се върнат мултиплицирани, като данъци в бюджета.
13 Декември 2012 00:30
Защо е необходимо БНТ да поддържа толкова канали? Ние зрителите нямаме ли право на мнение?Милиони текат там без да се знае защо?
13 Декември 2012 05:25
Brightman, много точно сте го казали. Не биваше да се лишават тези две групи от празника.
А пари за това със сигурност могат да бъдат намерени, дори и с цената на заем от дцк с падеж месе, два. Европа като ни плати, то тези пари биха били върнати от където са взетиили заема разплатен.

Прекалено дребнаво постъпват.

А иначе естествено внуците и децата пратим подаръци на родителите. Въпроса е за внимание от страна на държавата.
13 Декември 2012 08:47
А... какво пречи децата и внуците да дадат по 5-10 лв. на родителите и бабите и дядовците си, вместо да се отклоняват за тях от нуждите на останалите възрастови групи?

Я, още един Дянков.
Цели 10 лева?
Как ти се откъснаха от сърцето...
13 Декември 2012 09:06
Я, още един Дянков.
Цели 10 лева?
Как ти се откъснаха от сърцето...

Те на такива не им трябва да им дават. Те и сами си вземат достатъчно. Я гледай Вяра Петрова. Че и само тя да е...
13 Декември 2012 09:15
Има едно нещо, което и Дянков и Борисов видно не го разбират. С лишаването от бонуси, те не просто лишават хората от пари, а им отнемат празника. Лишават ги от Коледа.

Разбират го Те, Много добре го разбират. Ама какъв празник бе, догодина избори, ВИЕ ще ми празнувате, я се стегнете и помислете - за кого да гласувате?
13 Декември 2012 09:22
С лишаването от бонуси, те не просто лишават хората от пари, а им отнемат празника. Лишават ги от Коледа.

Първо, доколкото знам, "бонус" обикновено се нарича парична награда за добре свършена работа. Пенсионерските добавки не са бонуси, а подаръци. Второ, защо все се свързва Коледата с материални неща - пари, ядене, пиене, подаръци. То бива, бива консуматорство, ама чак толкова!
13 Декември 2012 09:29
То бива, бива консуматорство, ама чак толкова!

Ти това за пенсионерите ли?
13 Декември 2012 09:36
Ти това за пенсионерите ли?

Очевидно - за автора на мнението, на което отговарям и за мислещите като него.
13 Декември 2012 09:40
Повечето българи разбират Коледата, като повод да преядат и препият. Ей затова сме на този хал!
Не трябва да се дават бонуси, а да се вдигне минималната заплата на 1000 лв, а минималната пенсия - на 500 лв. Щом държавата има пари за самолети, а частниците за джипове, значи пари има!
Проблема е, че знаем само да мрънкаме по форуми и пред приятели, на чашка, а не излезем по улуците, като гърците, да си потърсим правата!
13 Декември 2012 10:01
Манрико, объркал си нещо паричните потоци. Празничните добавки за пенсиите директно отиват в касите на магазините. Оттам, в джобовете на производителите, в държавната хазна и за заплати на заетите в търговията. Пенсиите отдавна не плюскат, а пари за погребение вече са си приготвили. Всичко, което им се даде върви нататък по реда си, на ползу роду...
13 Декември 2012 10:23
То бива, бива консуматорство, ама чак толкова!


Вие се бъзикате ама 150 лева пенсия си е едно бавно умиране.
Нещо като смъртна присъда която формално се отлага във времето. Спомням си моята майка като получаваше оня бонус от хайдуците мисля че беше стотина лева така се ратрепера та се уплаших да не получи удар.Наистина повечето пенсионери са пачки имат по няколко жилища прибират наеми лятото дават на туристи и много добре си живуркат при тая система.Лошото е че ние които идваме след тях пострадалите от безработицата на т.н.преход изобщо няма да вземем пенсия.
Това обаче изобщо не вълнува всички минали през управлението и тия които създават поредната партия.
13 Декември 2012 10:33
nikcv
13 Декември 2012 10:23
Съвършено си прав. Сит на гладен не вярва. На тях пенсии няма да им трябват. Те толкова са си "заделили" за старини, че и за внуците им чак ще има.
13 Декември 2012 10:50
За бракмите втора употреба се извадиха пари. Фокус мокус, препаратус. Това ли е най-важното.
13 Декември 2012 15:40
А пари за коледни пенсии няма
13 Декември 2012 17:07
Много ми е интересно през следващите заседания колко още пари ще се раздадат. хубаво е да визим сметка най-накрая...
13 Декември 2012 17:53
Спомняте си, как от 20.11.2008 до 31.12.2008 г изчезнаха 4.3 млрд лева. Оправдание имаше за 300-400 милн.... Сега поне е по-прозрачно и значително по малко.
ББ няма основание да си изготви закон, според който правителството не може да бъде съдено за действията си до 31.12.2012 г.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД