:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми

Учените са скандализирани от безпардонен конфликт на интереси при провеждането на конкурсите за финансиране на проекти
Снимка: БГНЕС
Рангел Гюров оглави Фонда за научни изследвания, без да има нужната хабилитация. Постфактум стана доктор в Библиотекарския университет, при положение че Гюров е геолог. Част от проектите, спечелили конкурса, са на фирми, собственост на негови колеги от НБУ, или на негови рецензенти.
Обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор проф. Сергей Игнатов в момента е министър на образованието, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания. Научната общност е скандализирана от пълната липса на прозрачност при провеждането на тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14.8 млн. лв. Това са средствата, които държавата отделя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти.

17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две. Те ще получат лъвския пай от общото финансиране - общо около 5 млн. лв. Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ. 67 от проектите са на университети, институти и болници, а 11 на вузове в комбинация с фирми.

Назначението на Рангел Гюров през март 2012 г. предизвика скандал и стигна до парламентарната комисия по образование. Причината е, че той беше назначен незаконно от министър Игнатов, тъй като няма хабилитация в България, каквото е нормативното изискване. Гюров се кичи с титлата "професор" и беше шеф на департамента "Науки за земята и околната среда". Професорската му титла е от Ангола, където през 80-те години преподава в тамошния университет, а единствената легитимна в България хабилитация е "доктор". Наскоро в разрез със закона Гюров е станал "доктор на науките" (т.нар. "голям доктор") в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), чийто ректор е проф. Стоян Денчев. Подобно на професорската титла на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, и тук процедурата за хабилитацията на Гюров поражда ред съмнения. Първото е дали изобщо библиотекарският университет има право да провежда подобна процедура, тъй като няма акредитация за геология - областта, в която се изявява Гюров. По тази причина темата на научния труд "Информационни архитектури на геодинамичното поведение на земната кора" е записан в професионално направление "Обществени комуникации и информационни науки". Оказва се, че рецензентите не са случайни хора. За добре свършената работа 80-годишният акад. Ячко Иванов е награден с "почетен плакет за изключителен принос за развитието на българската наука". Наградата бе поднесена от председателя на Изпълнителния съвет проф. Рангел Гюров в присъствието на министъра на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов", информира сайтът на фонда. Друг рецензент на Гюров - проф. Божидар Божинов, е възнаграден с 260 000 лв., които ще получи под формата на финансиране на проект, одобрен от фонда. Парите ще отидат в семейната фирма на 80-годишния Божинов "Грунд 1" ООД, регистрирана в апартамент. Божинов заедно със 76-годишната си съпруга ще изследват опазването на сгради и съоръжения при подземно транспортно строителство. Предметът на дейност на фирмата обаче няма никаква връзка с науката - покупка на стоки с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки собствено производство, складови и превозни сделки, туристически и рекламни услуги и пр. При раздаването на награди не е забравен и ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев, който дава спорната хабилитация на Гюров. Вузът печели общо четири проекта - самостоятелно или с партньори, на обща стойност 960 000 лв. Лично проф. Денчев е класиран като ръководител на проект за 360 000 лв. на тема "Политики за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование".

Научната общественост не остана безучастна към безобразията във фонда. От два дни сред учените се разпространява писмо до парламентарната комисия по образование и до министъра на образованието, в което се настоява за преразглеждане на конкурса. Има съмнения и за законността на конкурса. Мотивите са незаконното назначение на Гюров и уволнението на един от членовете на Изпълнителния съвет на фонда - проф. Мирослава Кортенска, в хода на процедурата, което променя първоначалните правила и условия за провеждането й. Кортенска бе освободена със съобщение на сайта на фонда, тъй като е възразила срещу начина, по който се класират проектите. В писмото на учените се посочват фрапиращи факти за нарушения, безочлив конфликт на интереси на Гюров и негови приближени и дори търговия с влияние. "Правят впечатление големият брой проекти, спечелени от учреждения, свързани с Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ - НБУ (където е на щат), и библиотекарския университет (откъдето получава титлата "доктор на науките"). Според нас това е търговия с влияние", посочват учените. Те посочват като пример за безпардонен конфликт на интереси два проекта. Първият е с ръководител гл. ас. д-р Ралица Берберова, която наследи Гюров като шеф на департамента "Науки за земята и околната среда" в НБУ. Проектът е на тема "Мониторинг и превенция от екологични бедствия чрез изготвяне на методика за изследване на земно-насипни съоръжения на речни крайбрежия и микроязовири чрез георадар" и на стойност 198 000 лв. Вторият проект е с ръководител проф. Бойко Рангелов на тема "Изследване и изграждане на основни елементи от системата за мониторинг и ранно предупреждение при земетресения в района на София и Перник", финансиран с 480 000 лв. "Г-жа Берберова е наскоро защитила докторантка и най-близка сътрудничка на Рангел Гюров, а Бойко Рангелов е съавтор на Гюров. Изглежда и в двата проекта г-н Гюров е дал пари на себе си на обща стойност 678 000 лв.", посочват учените в писмото си. Според тях е куриозна ситуацията да се дава финансиране на две фирми, регистрирани в деня, когато изтича крайният срок за подаване на проектни предложения - 17.00 часа на 16 юли т.г. Става въпрос за фирмите "Спейс рисърч" ООД и "Булкюб" ЕООД, които ще получат 480 000 лв. за "изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция". Учените са възмутени и от факта, че класираните проекти са обявени, без да бъдат посочени получените от тях точки. Друг скандален факт е, че рецензиите по некласираните проекти ще бъдат достъпни чак от 20 януари догодина. При това кандидатите имат право да видят рецензиите само на собствените си проекти, а не и на одобрените. "Освен че противоречи на световната практика (рецензиите са достъпни едновременно с резултатите), не виждаме смисъл в това забавяне освен с цел манипулация", се посочва в писмото.

Вчера Гюров заяви пред "Сега" по телефона, че не бяга от въпросите и ще отговори на всички, но трябва да получи разрешение на пресцентъра на просветното министерство. По-късно пред "Сега" медийната съветничка на Игнатов и преподавател в НБУ д-р Евелина Христова пък заяви, че атаките идват от неуспели кандидати. Според нея министърът ще вземе отношение по казуса, когато е достатъчно запознат с него.

Очевидно скандалът с обраслите около бившите и настоящи кадри на НБУ фирми и приближени тепърва ще се разраства. Засега остават открити няколко въпроса: ще остане ли безучастна законодателната и изпълнителната власт към безобразията във фонда, който от години се тресе от съмнения за злоупотреби и източване на средства; законна ли е процедурата, след като председателят на Изпълнителния съвет Рангел Гюров е назначен в разрез със закона; ще се анулира ли тазгодишната процедура предвид очебийния конфликт на интереси. Възможно е скандалът покрай раздаването на пари от научния фонд да влезе в полезрението на Брюксел и България за пореден път да бъде порицана. Според бивши управители на фонда подобни скандали при предишните процедури не е имало. Според тях основната причина е, че средствата сега са по-малко. При една от конкурсните процедури по времето на предишния кабинет парите, които се разпределяха за проекти от фонда, бяха 50 млн., а при следващата - 30 млн. лв.





ОЩЕ ФАКТИ:

- Сдружение "Активирани води" е създадено на 14 юни 2012 г. - месец преди крайния срок за конкурса - и се занимава с дейности за свободното време, производство на кухненски прибори и търговия с продукти за стерилизация и дезинфекция. Заедно с "Нова консултантска компания" ЕООД печели проект "Активация на води и влиянието им върху биосреди" на стойност 350 000 лв.;

- Срещу 160 000 лв. "Омда" ЕООД с едноличен собственик известния син активист доц. Петко Симеонов ще изследва "запазването на народната памет на документите, отнасящи се до спонтанната политическа, гражданска и икономическа активност в периода 1984-2001 г.";

- "БКК" ООД, регистрирана в блок в столичния кв. "Лозенец", е на бизнесмена Георги Георгиев и Антон Вилхелм Краус - син на бившия зам.-кмет и транспортен министър. "БКК" ще получи 190 000 лв., за да проучва геотермалната енергия, макар че предметът й на дейност е строителство, проектиране и изграждане на инфраструктури и търговия със строителни материали;

- "Лорен" ЕООД печели проект за 250 000 лв. за идентифициране на проблема насилие и регулацията му в съвременното българско общество. Не е ясно точно къде ще отидат парите, тъй като има две фирми с това име. Първата е в София на името на 80-годишната Ели Б. Христова. Компанията е регистрирана през март 2011 г. и се занимава с продуцентство, посредничество, импресарска и рекламна дейност, школи за изкуства за деца и възрастни, организация на тържества по различни поводи за деца и възрастни, размножителни услуги, фотографски и видео услуги, предпечатна подготовка, маркетинг, звукозапис студио, галерия за произведения на изкуството и т.н. Втората е в Перник и се занимава с товарен автомобилен транспорт. Собственик е Зоя Костова, на 59 години. Другият изпълнител на проекта е фондация "Развитие и реализация на обществения ресурс" с управител Галин Димитров, който има и други фирми с разнообразен предмет на дейност.

- Сдружение "Път на творчеството" ще конструира осмотичен двигател. Проектът е за 350 000 лв. Дружеството е регистрирано в Пловдив с управител Кирил Коликов, който пък има семейна фирма "МОСТ" за внос и износ на материали, суровини и услуги, строителство, туристически услуги и пр.

- Забележителен е проектът, в който ще се изследва отношението на публиката към музейната институция. Стойността на проекта е 260 000 лв., но ще се изпълнява от ЕООД, регистрирано с капитал 2 лв. "Азарофф" ЕООД се занимава с фундаментални научни изследвания и индустриални изследвания, а също и с търговия с антикварни предмети. Не е ясно с какъв капацитет ще се осъществяват анкетите, след като и другата фирма на същата собственичка - Азарова, няма връзка с темата на проекта - тя е за транспорт и опаковане на предмети за музеи.

- Фондация "Тракия", с управляващи Васил Божков, Кирил Христосков, Светлин Русев, Веселина Инкова, Иван Маразов, Радосвет Радев и др., получава 220 000 лв. от фонда за проект, който ще изследва древните техники за обработка на археологически находки от метал.

- "Е Ес Консултинг" печели проект на стойност 440 000 лв. за система за автоматично пробиване на кости в ортопедичната хирургия. Любопитна подробност е, че фирмата е регистрирана в деня, в който изтича крайният срок за подаване на проектните предложения - 16 юли. Седалището е в апартамент в столичния район "Изгрев". Едноличен собственик е 34-годишната Надежда Цонова.



-----------------------

ОЦЕНЯВАНЕ

----------------------

Оценяването на проектите става по 4 групи критерии, като максималният брой точки е 100, а минималният за класиране на предложенията - 57 т. В първата група са критериите, свързани с научната стойност, във втората се оценява капацитетът на изпълнителите - научен опит на ръководителя и научния екип, съответствие между компетенциите на екипа и проектното предложение (въз основа на научни публикации, патенти, внедрени технологични решения и т.н.). Третата група включва критерии, по които се оценява изпълнението на проекта - потенциал за продължаване на изследванията и след приключване на проекта, обоснован финансов план и мобилизация на ресурси от различни източници, включително финансиране от бизнеса. В последната група "Въздействие" се оценяват значимостта на решаваните научни проблеми за икономиката и обществото, приносът за развитието на съответната област от науката или практиката и др. Частните фирми могат да участват наравно с научните организации и университетите, но трябва да докажат, че имат научен "бекграунд" и капацитет, за да изпълнят предложенията си. Предвид критериите за оценяване логично следва изводът, че фирми, регистрирани в деня на изтичане на срока за внасяне на проектите, трудно могат да докажат възможности да ги изпълнят.



--------------

История

--------------

Фондът е създаден през 90-те години, но по сегашния си правилник работи от 2007 г. В указанията за тазгодишната сесия се посочва, че целта на конкурса е да насърчи "провеждане на качествени и конкурентоспособни научни и научно-приложни изследвания в следните приоритетни области: енергия, енергийна ефективност и транспорт; развитие на зелени и екотехнологии; здраве и качество на живота, биотехнологии и екологично чисти храни; нови материали и технологии; културно-историческо наследство; информационни и комуникационни технологии; научни изследвания с приложения в педагогическата сфера".



снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Интересно как просветният министър Сергей Игнатов ще обясни пред премиера Бойко Борисов скандалите във Фонда за научни изследвания.
101
23393
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
22 Ноември 2012 19:40
Наши фирми, ще има отчисленя към партийната каса
22 Ноември 2012 19:49
Ха-ха-хааааа. Този пуц, НБУ, бил дори университет. И му давали пари не само балъците.
22 Ноември 2012 19:53
Странно, как чак сега прогледнаха. Предишните години да не мислите е било по-различно? Че и при предишните правителства?
22 Ноември 2012 19:58
Писмо, написано от доц. д-р Виктор Атанасов от Физическия Факултет на СУ с искане за преразглеждане на резултатите от конкурсната сесия на Фонд Научни изследвания – 2012 г.:

ИСКАНЕ
Настоящото писмо е във връзка със сесията „ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ И НАУЧНОПРИЛОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ПРИОРИТЕТНИТЕ ОБЛАСТИ“ – 2012 г. на Фонд Научни Изследвания:

ИСКАМЕ ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ
Подписаните смятаме, че процедурата по класиране и обявяване на спечелилите проекти е опорочена и настояваме за преразглеждане на резултатите. Аргументите за това са следните:
1. На 15 ноември 2012 г. се появи списък с класиралите проекти без да бъдат обявени получените от тях точки. Също така не са обявени приоритетните области, по които са класирани (тези области са пет и са обявени на страницата на фонда) Това дава широко поле за злоупотреби и манипулации.
2. Рецензиите по некласираните проекти ще бъдат достъпни чак от 20. 01. 2013 т.е повече от два месеца след обявяване на резултатите. Освен, че противоречи на световната практика (рецензиите са достъпни едновременно с резултатите), не виждаме смисъл в това забавяне освен с цел манипулация.
3. Съмняваме се в обективността и еднаквостта на прилагането на обявените критерии. Искаме да се направи сравнителен анализ на поставените оценки, т.е. дали за едни и същи компетенции и условия, на които отговарят организациите, предложили проектите, се дават еднакви оценки. Това включва изпълнимост на предложенията, доказана с налична работеща апаратура и научна компетентност на екипите (в света е прието научната компететност да се доказва със статии и цитати в съответната област според базите данни Scopus и ISI Web of Knowledge и с патенти) и финансови възможности на фирмите (средствата посочени като самоучастие в проекти да са доказано налични).
Причината за последното е куриозната ситуация с проект FFNNIPO_12_01654 на стойност 480 000 лв., спечелен от фирмите СПЕЙС РИСЪРЧ ООД (ЕИК 202149183) и БУЛКЮБ ЕООД (ЕИК 202150335), регистрирани в деня на крайния срок за подаване на проектни предложения – 17 часа на 16.07.2012 г. с капитал 100 лв. Тази информация е
потвърдима на страниците на Търговския Регистър ( http://www.brra.bg/ ).
4. Във връзка с горното, искаме Фондът да дефинира разбирането си за “наука”. По наше мнение част от проектите изобщо не могат да са научни (това не значи, че не са полезни, но в тази сесия не им е мястото). Такива примери има много, ако се съди по заглавието (приемаме, че то е достатъчно информативно). Без да имаме нищо лично ще СИСТЕМА НА ДОКТОРАНТСКО УЧИЛИЩЕ В УНИВЕРСИТЕТСКИ СТРУКТУРИ” и “КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ” Настояваме водещи и с най-голяма тежест да бъдат международните научни критерии. В края на краищата става въпрос за фонд “наука”.
5. Искаме да отбележим огромния дисбаланс по направления и по линия “фундаментални – приложни изследвания” на спечелилите проекти. На практика за фундаментални изследвания могат да се броят само няколко от проектите, съдейки отново по заглавията. Същото важи и за проекти, свързани с естествените науки, за сметка на социалните науки и информатиката. В резултат на този дисбаланс са пренебрегнати водещи в България научни центрове като СУ и БАН.
6. Прави впечатление големият брой проекти, спечелени от учреждения, свързани с Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ – НБУ (където е на щат) и Библиотекарския университет (от където получава титлата “доктор на науките”.
Според нас това е търговия с влияние.
Безпардонен конфликт на интереси преставляват следните два проекта:
FFNNIPO_12_00368, с ръководител ГЛ. АС. Д-Р РАЛИЦА МИТКОВА БЕРБЕРОВА, НБУ, „МОНИТОРИНГ И ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ЕКОЛОГИЧНИ БЕДСТВИЯ ЧРЕЗ ИЗГОТВЯНЕ НА МЕТОДИКА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЗЕМНО-НАСИПНИ СЪОРАЖЕНИЯ НА РЕЧНИ КРАЙБРЕЖИЯ И МИКРОЯЗОВИРИ ЧРЕЗ ГЕОРАДАР“, финансиран с 198 000 лева; и FFNNIPO_12_00847, с ръководител ПРОФ. БОЙКО КИРИЛОВ РАНГЕЛОВ, МГУ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" – СОФИЯ, „ИЗСЛЕДВАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ СИСТЕМАТА ЗА МОНИТОРИНГ И РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В РАЙОНА НА СОФИЯ И ПЕРНИК“, финансиран с 480 000 лева. Г-жа Берберова е наскоро защитила докторантка и най-близка сътрудничка на Рангел Гюров, а Бойко Рангелов е съавтор на Гюров. Изглежда и в двата проекта г-н Гюров е дал пари на себе си на обща стойност 678 000 лева.
7. Искаме да попитаме как са определени печелившите проекти: дали всяка комисия е определяла своите проекти независимо от другите или за всички проекти е имало една класация. Ако последното е вярно настояваме тази практика да се прекрати и резултатите да се преразгледат, защото няма критерии, по които могат да сравняват проекти в естествените и социалните науки, например. В европейските страни не е позната практиката научни изследвания и хуманитаристика да се финансират от един и същ фонд.
Настояваме Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта да използва дадените й от закона правомощия и да разгледа нашето искане.
21. 11. 2012 г.
гр. София
22 Ноември 2012 20:01
Рангел е уникален формен имитатор, като героя на Тодор Колев от "Двойникът".
Класика!
Не е ясно какво още трябва да стане за да го разкарат.
Тая работа със сигурност ще се размирише и извън България и като нищо догодина ще се уредим с някой от ония специалните "но белови награди".
22 Ноември 2012 20:06
Предишните години да не мислите е било по-различно? Че и при предишните правителства?

С предишните не могат да се мерят. Оня черевенопрашковец Азер, авера на Серго, забърса 9 милиона за една преписана мот-а-мот индонезийска дисертация от интернет.
Но това не означава, че може да има оправдание за туй чудо на чудесата екстрасенса Рангел.
Тоя, освен че е тъп като добруджанска тиква, е й достатъчно нагъл и тепегьоз.
Достатъчно е да обениш два лафа с него за да разбереш за кво става въпрос.
Разбира се, доказано дС ченге. Шестак.
22 Ноември 2012 20:07
браво на Ванина!

Само, че тук доста се е поoбъркала:
Според бивши управители на фонда подобни скандали при предишните процедури не е имало. Според тях основната причина е, че средствата сега са по-малко. При една от конкурсните процедури по времето на предишния кабинет парите, които се разпределяха за проекти от фонда, бяха 50 млн., а при следващата - 30 млн. лв.


Съветвам я да вземе интервю от бившия управител на фонда чл-кор Емил Хорозов, ама да не го ореже както направиха жалките манипулатори от
"Хрътките" в БТВ... да поразгледа и сайта Натисни тук
22 Ноември 2012 20:12
Интересно, на какво се надяват протестиращите! След всичките безобразия, въведени с т. нар. Закон за разтежа на акад. кадри ... (който беше въведен без да срещне особена съпротива) вече посредственостт е неудържима!
22 Ноември 2012 20:15
геология - областта, в която се изявява Гюров

Трофим Денисович Гюров би могъл със същия успех да се "изявява" и в оперното пеене, ядрената физика, биологията или историята на Византия. Без никакъв проблем.
22 Ноември 2012 20:29
Хайде холан, едно време правеха наука/бизнес по гаражите в Калифорния, а ние сега ще правим наука+бизнес по апартаментите (на някои "наши" другари)
22 Ноември 2012 20:36
indiec 22 Ноември 2012 20:12
Интересно, на какво се надяват протестиращите! След всичките безобразия, въведени с т. нар. Закон за разтежа на акад. кадри ... (който беше въведен без да срещне особена съпротива) вече посредственостт е неудържима!


петицията срещу ЗРАС беше подписана от над 700 души, сред които доста водещи български учени от страната и чужбина,
всички по-сериозни научни институции пратиха писма с възражения

но е също вярно, че законът на мумията беше масово подкрепен от огромната псевдонаучна армия, главно уманитарна,
населила десетките менте университети - имаше и наивници, които не си даваха сметка, че
научната им кариера ще зависи оттук насетне изцяло от благоволението на местните университетски велможи

"на какво се надявали протестиращите" - ами това е инициатива на млади хора, някои от тях защитили и върнали се от чужбина,
привикнали на други порядки, евала, че все още се намират будни младежи, оставете им поне надеждата...
22 Ноември 2012 20:46
комар - Проблемът, е че след няколко дни, медиите ще забравят за всичко.. просто ще си вземат това заради което викат и готово. Нищо лично просто бизнес.

Някой, който има влияние в медиите не си е получил дължимото. И медиите ще викат докато той си го вземе.
22 Ноември 2012 21:00
Мястото на Игнатов и Гюров е в затвора. Няма да има образование и наука в България докато не бъде изрязан тумора НБУ. До последната злокачественна клетка!
22 Ноември 2012 21:05
Бе тва Библиотекарския ПУЦ какъв университет е!?
22 Ноември 2012 21:19
Мдаа. За сметка на това СУ нямат пари за парно. Преподаватели и студенти ще подскачат от крак на крак и ще бият клинци.
22 Ноември 2012 21:26
Бе тва Библиотекарския ПУЦ какъв университет е!?

Това е връо за ДС мултаците от Шесто.
Все пак за бибилотеки, книги става въпрос, а не за топки и щанги у ВИФ-о или за маркучи и пищови от Симеоново.
А бе, къде са тука редовните каскети да кажат една добра дума за тяхните хора Гюров и Денчев, борци за националната сигурност на държавата?
Тия хора, навремето честно са си изпълнявали дълга ъкв Партия и Държава, а ние сега им скачаме.
22 Ноември 2012 21:38
Става въпрос за фирмите "Спейс рисърч" ООД и "Булкюб" ЕООД, които ще получат 480 000 лв. за "изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция".
Тая тема мирише на Нобеловка.
22 Ноември 2012 21:40
Естествено,аз не съм достатъчно образован,но би ли ми би обяснил някой,какво е това наносателит?За наночекисти сме се начели в сий форум.
22 Ноември 2012 21:41
А оня Руменин, с "магистралите на духа", дали е намазал или да?!
22 Ноември 2012 21:54
Този както е бил в братска социалистическа Ангола 80-те трябва да има досие също
22 Ноември 2012 21:59
А аз симислех, че за сумата от 8000-10000 лв самофинансиране можеш да получиш "научна степен"-доктор по психология само във Варненския Свободен Университет. А то и тaкива "мастити" професори-тикви са и ректори.
После защо децата искат да завършат висше образование в чужбина, а българските университети са далеч след 300-то място в световната ранглиста.
22 Ноември 2012 22:18
От обявените резултати от проверката става ясно, че в НБУ шестима преподаватели на ръководни постове са с досиета от общо 57 проверени лица. Агенти на ДС са били Атанас Близнаков, Екатерина Христова, Иван Маразов, Радослав Цончев, Рангел Гюров, Толя Стоицова. Основателят на първия частен университет в България проф. д-р Богдан Боданов е бил доносник, вербуван още през 1978 г. за Шесто главно управление.

Тия са героите на нашето време!
22 Ноември 2012 22:32
Първо, наносателитът няма нищо общо с нанотехнологиите. Няма да се учудя, ако тоз сателит е изял хляба на малкото истински специалисти по нанотехнологии у нас. Наносателитите са, дето се вика, просто друга бира. Темата звучи като подходяща за нивото на НБУ, но изненадващо не е от там, така че явно има и други изработени освен нанотехнологиите. Обаче свързаните със сателита фирми са от цялото котило фирми, регистрирани като по калъп специално за участие си във въпросния конкурс на ФНИ.
22 Ноември 2012 22:35
Това се очакваше и беше една от целите целта на ЗРАС игнатовка - първо хабилитации на менте професори после точене на фонда по особено нагъл начин.

А лицето РГ, според мен не е било професор в Ангола, всеки който е бил в латиноговоряща страна, хеле португласко знае, че професор = преподавател.

Проф. Хорозов се опита да направи нещо, но срещу наглия серготеп каквото и да се прави не дава резултат, там гьонсуратлъка е безмерен. Хубаво ед асе пише да тези безобразия, поне да знаят че ние знаем.

ПС Как е защитила аспирантката Берберова, като в СКОПУС няма такава т.е. без нито една публикация или с научен шум, аман от калинки.
22 Ноември 2012 22:43
"изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция".
Какво не й харесвате на темата?! Млечният път свети ли? Свети. Даже с око се вижда. Може ли тази светлина да бъде поляризирана? Може да е, може да не е - затова се изисква изследването. Но тази светлина като мине през земната атмосфера, до голяма степен губи първоначалната си поляризация поради флуктуациите на плътността на атмосферата, а от там - и на показателя за пречупване. Затова се искат наносателити , които да изследват поляризацията извън земната атмосфера. Ама защо да бъдат нано - ами за да са малки, и с един малък ракетен нано-двигател да могат да достигат на нужната орбита. Така няма да се хабят много тонове ракетно гориво, а само един литър. Принос срещу глобалното затопляне!
Също има трудности при транслирането на данните до Земята. Просто ядренния реактор в наносателита е нано, и бързо му се изчерпва нано-радиоактивното вещество. Пък трябва и да захранва и нано-поляриметъра на борда му. Като погледна темата, ами тя е на нивото на НАСА, и го прехвърля даже. И това само за някакви си мижави няколко стотин хиляди лева - нищо пари. А работата е от такова естество, и с такива перспективи, че много скоро ще са необходими още няколко десетки милиона евра, за да продължи супер-интересното проучване. Така, ми, я вижте НАСА какъв бЮджет има, пък още не са направили нано-сателит. Руснаците - тоже не са направили нищо подобно. Безаналогово!!!
ГЮров, друг път да знаеш: дай ми аз да ти правя рецензиите за "удобните" проекти, и ще имаш не рецензии, а шедьовър!!! Срещу скромните 10,000 лева евро на рецензия (какво му плащаш?).
22 Ноември 2012 22:53
Анастасе, чети и се учи шо е тъй нано, пико и т.н. сателити:
Натисни тук
22 Ноември 2012 22:57
Ех Ванина, Ванина,
Защо трябваше да разръчкваш този говновоз с пръчка? Такава смрад се разнЕсе. Ами ако се бръкне по-надълбоко - не си представям как ще се разсмърди.
И това е цветът на нацията??? Науката е слънце, а? Във душите грей??? Да им %+*%№@§€%ПМ! (не ми се ще даже и съкратено да го пиша - ще ме баннат веднага).
22 Ноември 2012 23:07
Ще трябва май да разочаровам Баба ни Яга. Наносателитите не се изстрелват в орбита с нанодвигатели, нито пък се захранват с нано-ядрени реактори. Иначе проектът е точно от областта на магиите на баба Яга. Половината милион левчета едва ли ще стигнат само за изстрелване на спътник, ако изобщо се е предвиждало реално да има такова нещо. Така че въпросното спътниче ще трябва да го изстрелват с прашки или да прибягват до магии. Ама то пък малка магия ли е да регистрираш 2 (две) фирми точно в деня на срока за документите.
22 Ноември 2012 23:17
Става въпрос за фирмите "Спейс рисърч" ООД и "Булкюб" ЕООД, които ще получат 480 000 лв. за "изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция".


И каква стана тя: Работиш в Софийски университет - шеф на катедра във Физическия факултет. Натисни тук
Правиш си фирма Спейс рисърч и си получаваш проект. А Софийския университет да духа супата...
Но такава е практиката в цялата страна.
Във всяко министерство калинка до калинка със собствени фирми, имащи проекти от същите министерства.
И как така главни асистенти стават ръководители на проекти като не са хабилитирани.
22 Ноември 2012 23:21
Натисни тук
Публикации на гл.ас. д-р Берберова. Както виждате, тя е продукт на БАН : от 36 "публикации" - 8 са в издания на БАН.
Натисни тук
Публикации на Проф. д-р д-р Р. ГЮров:
Монографии: ...
2. Gurov, R., B. Ranguelov, The corkscrew theory – a new mechanism of the solid Earth geodynamics, Rotational processes in geology and physics, Geological faculty of Lomonosov Moscow State university, Istitute of Volcanology and Seismology, Far division Russian Academy of science, M., URSS, 2007, 411-431
Абе, туй URSS, демек СССР, не изчезна ли в 1991????
22 Ноември 2012 23:36
Дедовец, " Ще трябва май да разочаровам Баба ни Яга."
Абе какво е важно в една рецензия? Да има добро чувство, да лъха топлота човешка... Какво са тук някакви миозерни пари? Баба ти Яга може да е разочарована, но важното е приятелите на ГЮров да не бъдат разочаровани, да си идат в къщи с ведри лица и с усмивка... Само така може да се правят хубави нано-изделия.
Ето, и ти си съгласен, че парите са малко за такъв грандиозен проект: "Половината милион левчета едва ли ще стигнат само за изстрелване на спътник". Значи с тези мизерни пари, дет нямат половин милион, и то лева, сега ще купим една хубава къща, за да могат умните лЮде да почиват и да творят. После, като се получат следващите 100,000,000 евро, ще мислим и за изстрелването. Както каза дядо Цар: "Като му доде времето...".
22 Ноември 2012 23:38
"публикации" - 8 са в издания на БАН


верно са "публикации"...това е научен шум, за щастие в институа към който все още се числя таково чудо ще бъде резнато още на предзащитата, а за западния университет, в който работя в момента да не говорим.

А колкото до качеството на СЕНС конференциите на ИКИто(там има и доста качествени учени)...без коментар ....просто познавам част от публиката там (им а доста смешни хабилитации).
22 Ноември 2012 23:48
Остап Бендер е наивен първокласник спрямо Героите на нашето време - УБИТ води в класацията
22 Ноември 2012 23:52
СЕНС или нон-сенс, ИКИ или Мики - не е важно. БАН ли е? БАН е. Защо не са спрели тези тъпотии още при първия referee report?
23 Ноември 2012 00:16
нбу трябваше отдавна да е закрит ..в Европа такова чудо никъде няма...както и т.н американски уни. в Благоевград сграда и кадри на тамошния университет..
изобщо наука в Бг кочинката отдавна няма..
а тоя трябва ад го затворят в каторга..заедно с игнатов..ама ..мечтиии
23 Ноември 2012 00:44
мдааа аз също мисля, че със закриването на ВАК сега всеки може да си произвежда всичко. Пример, след закриването на ВАК рязко се покачи броя на защититите - само за 3 месеца след това недостигът на доктори в университетите бе овладян геройски. .... и не е вярно, че в западни страни няма аналог на ВАК, пак си прокараха свой интереси а от страни ни се "присмиват" с "congratulations".
23 Ноември 2012 00:45
Учените са скандализирани от безпардонен конфликт на интереси при провеждането на конкурсите за финансиране на проекти


Вместо властта да е скандализирана за набутването на обръчи от странни фирми, скандализирани са учените. И правилно, от тяхр файда за джоба на мутрите няма. Разпадът на нравите в мамковината ни върви с катастрофално бързи темпове. А виновникът е само един... Други няма.
23 Ноември 2012 00:59
***** наглите прасета.
Нищо не се е променило от 90те насам, ако не и от преди това.
23 Ноември 2012 01:29
Ужас и безумие..
Бих се радвал да видя статията и в немски таблоид.
23 Ноември 2012 02:46
Архив!Положителен ефект от многото договори би имало при лесен достъп до резултатите от договори.И рязане на заплати,ако архива е "поочистен" Един от малкото саитове с списък и преинтересни теми: "МОН-ФНИ, Древни брегови линии на Черно море и условия за човешко присъствие 02-337, 2008/2010, 360 000 лв. Явор Шопов"......" “Общ физичен модел на деградация на системи за управление и контрол в АЕЦ Козлодуй с продължаващ ресурс, съдържащи електронни и контакторни елементи и изолационни материали”"...." Контролно-диагностични измервания на 222Rn за целите на техническите мероприятия за снижаване на концентрациите му в сгради (142/2009)" Натисни тук
23 Ноември 2012 03:25
Брилянтен пример за реализация на енергиина независимост.По вероятна от "Набуко". "БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ГАЗОВИ ХИДРАТИ" Натисни тук
23 Ноември 2012 03:48
Гюров се кичи с титлата "професор"

Ааа, не е само той. Имаме и други кичещи се - Божо Д., Е.Дайнов, (д-р)Тренчев,...
23 Ноември 2012 04:35
Проф. Д-р Б. Рангелов е учен със световна известност, с над 220 научни публикации и участия в научни форуми по целия свят. Рангелов има две издадени книги на английски и български по въпросите на земетресенията, цунами и явления с катастрофален характер, за което е получил и висока научна награда. Доколкото знам, Рангелов е единствения в страната търсен специалист по въпросите на цунами вълните.Това, че е съавтор с друг (критикуван тук учен), не намалява с нищо нивото и значимостта на неговата научна работа. Ученият, обикновено публикува в колектив от други, съпричастни по някакъв начин, учени и няма да се изненадам, ако Рангелов, при общо огромния обем публикации в реномирани издания, има стотина имена като съавтори.
23 Ноември 2012 07:25
Не е само Гюров със съмнителна хабилитация, а и самият Игнатов. Голямата докторска титла на последния, а от там и професурата му е изключително съмнителна. Дали въобще е написал дисертация и кога е имал време за това точно, когато е министър.
Наскоро в разрез със закона Гюров е станал "доктор на науките" (т.нар. "голям доктор" в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), чийто ректор е проф. Стоян Денчев.
Този "университет" ударно прави доктори, професори и какво ли не на поискване. Всеки, който не може да покрие стандартите за дадена титла (сега длъжност) ходи при Денчев. Там се дават много странни звания и изключително странни специалности.
23 Ноември 2012 07:32
Ambasador 23 Ноември 2012 04:35

Проф. Д-р Б. Рангелов е учен със световна известност, с над 220 научни публикации и участия в научни форуми по целия свят.


Дрън-дрън. Я, посмали манго. Web of Science отчита за споменатия професор 11 публикации (от тях 5 конференции) с общо 14 цитата и h-index = 3.
Това е световна неизвестност, а не известност.
23 Ноември 2012 07:36
мдааа аз също мисля, че със закриването на ВАК сега всеки може да си произвежда всичко. Пример, след закриването на ВАК рязко се покачи броя на защититите - само за 3 месеца след това недостигът на доктори в университетите бе овладян геройски.
Конкретно, когато преди 5 години станах професор в нашия университет има традиция да се награждават с грамота хабилитираните и защитилите доктори през ВАК. Бяхме само 3-ма аз, един доцент, и един доктор. Тази година преброих 15 професори, а доцентите не можах да преброя - доста голямо двуцифрено число. Ние във ВАК (бях член на Съвет на ВАК) имахме стриктни изисквания и който не ги покриваше не се явяваше. Сега по университети и институти тези изсквания са многократно намалени и въпреки това има рецензии, в които пише "Кандидатът не е покрил критериите за доцент, но поради липса на хабилитирано лице в катедрата предлагаме да бъде избран". Скоро избраха един академик, ако отворите SCOPUS нищо не излиза на неговото име.
23 Ноември 2012 07:39
http://ecatalog.nbu.bg/default.asp?V_Year=2012&PageShow=teacherpresent&P_Menu=teachers&Fac_ID=12&P_ID=2182&P_Name=%CD%E0%F3%EA%E8%20%E7%E0%20%C7%E5%EC%FF%F2%E0%20%E8%20%E0%EB%F2%E5%F0%ED%E0%F2%E8%E2%ED%E8%20%E5%ED%E5%F0%E3%E8%E8%20-%20%C4%CE&T_Name=%E4%EE%F6.%20%E4-%F0%20%C1%EE%E9%EA%EE%20%D0%E0%ED%E3%E5%EB%EE%E2&T_ID=1457

Публикациите на Проф. Др. Бойко Рангелов - 99% конгреси.
23 Ноември 2012 07:41
Вижте bulgarianscienceproblems !!!
23 Ноември 2012 07:53
Хора като Ячко Иванов, Юхновски, Константин Косев, Кирил Боянов и доста други все още важничат на събранията на академиците без да си дават ни най-малко сметка че са виновни пред българската наука, пред БАН. Те вкараха в ръководството на Академията лъжеучени, кадруваха и насърчаваха уравниловка, обезличаваща истински добрите учени. Те не само че не искаха забягнали по времето на комунизма, големи наши учени да се върнат, но се стремяха да прогонят и останалите, знаещи и можещи, ‘конвертируеми’ на Запад.

Имаше хора които вярваха че академичното тяло ще се промени. Някои мислеха за възможно след 4-5 години върховен орган на управлението на БАН да стане Общо събрание, съставено от представители на САЧК и на професорското тяло – избирани от САЧК и от научните съвети на институтите. Сега се разбира че това е невъзможно да се случи в близко бъдеше защото старaтa партийно-кадесарска прослойка се възпроизвежда.

Корпусът на академиците трябва да бъде напълно отделен от структурана на БАН като изследователски център – при това не като клуб на „заслужили”. Нека да си плащат членски внос както е навсякъде по света.


Лазарин Лазаров
bulgarianscienceproblems
23 Ноември 2012 07:53
Това включва изпълнимост на предложенията, доказана с налична работеща апаратура и научна компетентност на екипите (в света е прието научната компететност да се доказва със статии и цитати в съответната област според базите данни Scopus и ISI Web of Knowledge и с патенти) и финансови възможности на фирмите (средствата посочени като самоучастие в проекти да са доказано налични).
Това не е вярно. нито в САЩ нито в Великобритания цитатите се гледат. Статиите е друга работа. Но искам да отбележе, че хора, които са работили в научните отдели във фирми не могат да имат много статии, защото фирмите не желаят да се публикуват резултати, а от там от цитати. А тези учени са най-подходящи за разработка на проекти, покриващи направленията на фонда. Основното, което се гледа трябва да е качеството на проекта и дали покрива изискванията на фонда за актуални направления и доколко авторите могат да изпълнят проекта. Вие може да бълвате огромно количество статии, които мултиплицират познати теми, с които се пълнят списанията и от там да събирате огромно количество цитати, без работата ви да има някаква кой знае колко практическа стойност.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД