:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1/4 от шофьорите нямат застраховка "Гражданска отговорност"

След КАТ и Гаранционният фонд започна акция срещу неизрядните водачи
Борислав Богоев
Тенденцията българските шофьори да си спестяват застраховката "Гражданска отговорност" продължава. Под 75% от водачите у нас са сключили задължителната полица, сочат данните на Комисията за финансов надзор и на застрахователите. Тревожната статистика се дължи и на немарливост на собствениците, които държат колата на трупчета в двора или гаража и си мислят, че не им трябва полица. Всъщност ако не свалят регистрационните табели и не ги върнат в КАТ, автомобилът се води, че е в движение и застраховката е задължителна. Според застрахователи от около 950 000 коли, които нямат "Гражданска отговорност", поне 200 000 са трайно паркирани или рядко излизат на пътя.

Според зам.-председателя на КФН Борислав Богоев по-коректният начин за изчисляване обхвата на "Гражданската отговорност" е, като се сметне относителният дял на пътнотранспортните произшествия по вина на водачи, които нямат задължителната застраховка в общия брой на настъпилите инциденти. По този показател без необходимата полица в момента се оказват само 2% от шофьорите. Богоев обаче смята, че по-голямата част от превозните средства, които нямат застраховка, са или извън движение, или се използват много рядко.

Според статистиката обикновено нарушители са собствениците на автомобили в малките градове и селата. Водачите там много често считат за нормално да не сключват "Гражданска отговорност", защото за тях това е излишен разход.

Гаранционният фонд стартира вчера кампания за изпращане на писма на всички собственици на автомобили без "Гражданска отговорност". Уведомления ще получат всички шофьори, които не са сключили задължителната застрахователна полица към 4 ноември тази година. От фонда предупреждават, че е възможно някои от шофьорите да получат уведомление дори ако са застраховали колите си, тъй като не всички брокери поддържат актуални данни за клиентите си. В такъв случай гражданите трябва да се обръщат към своя застраховател. Писма ще получат и тези, които са прехвърлили автомобила си на друг собственик в първите дни на месеца.



Синхрон

КАТ вече стартира масираните проверки за наличие на "Гражданска отговорност". Глобите за шофьор с автомобил без застраховка е между 400 и 600 лв. за физически лица и до 5000 лв. за фирми. При повторно нарушение санкциите са съответно до 2000 лв. и до 10 000 лв. Освен това за определен период от време се взема книжката на водача, като за нарушението си той получава акт по застрахователния кодекс и му се отнемат конкретен брой контролни точки.

13
2938
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
19 Ноември 2012 20:03
От една страна ГО вече е електронна и в обща БД на застрахователите. Така, че едно съпоставяне на тази БД с тази на КАТ веднага ще извади поименно несключилите я. Със следващите санкции.
От друга страна застрахователите постоянно реват за увеличаване на премиите защото, видите ли, увеличавали обещетенията,до милион на загинал. Въпреки, че не се е чула да дадат повече от 30-40000 хиляди на загинал. Което резонно кара шофьорите да се питаме за чий плащаме повече, а някои хич да не плащат. Да не говорим,че заради факта, че никога не съм причинявал щети ми намаляват премията с 5% (10 лв.), а защото съм си ползвал Каското (неправилна преценка при влизане в подземен гараж и помлени предна врата с всичките й системи вътре, калник и праг) ми вдигат премията с 80 лв.
Явно двете гледни точки са твърде далечни за да се пресекат в приемливо решение.
19 Ноември 2012 20:55
Реален казус:
Катастрофа. Няма пострадали. Има нанесени обаче значителни материални щети да потърпевшия водач - примерно 15000 лв.
Виновният водач има напълно валидна застраховка ГО и е спокоен, че застрахователя ще покрие щетите. Застрахователят обаче занижава оценката и "изчислява" щетите на 10000 лв.
Изненада - в този случай държавата съди и ще осъди виновния водач, защото е извършил престъпление - причинил е значителни щети (всичко над 14 МРЗ в България се счита за значителна щета)!
Не вярвате ли? Прочетете Наказателният кодекс, чл. 343, ал. 1(а). Наказанието е лишаване от свобода или пробация! За капак застрахователят ще изплати обезщетение чак след приключване на делото!
Единственият начин виновният водач да избегне наказателна отговорност е да плати щетата! В този случай има шанс да се отърве с 1000 лв глоба, освен ако не помоли потърпевшия да пусне заявление до съда, че иска прекратяване на делото.
Застрахователите и създаденото от тях лоби в България са уникални!
19 Ноември 2012 21:22
Всъщност ако не свалят регистрационните табели и не ги върнат в КАТ, автомобилът се води, че е в движение и застраховката е задължителна. Според застрахователи от около 950 000 коли, които нямат "Гражданска отговорност", поне 200 000 са трайно паркирани или рядко излизат на пътя.


И защо не я опростите малко тая простотия? Кви са КАТ та да им връщам номерата като съм ги платил и ми принадлежат!Ако ги върна в КАТ ще ми върнат ли парите за табелите? Освен това задния номер е закован с болт който при самоинициативно премахване става проблем за собственика на номера и автомобила.Още една бг простотия несрещана никъде другаде по света. Ще ползва или няма ползва гражданска отговорност е личен проблем на водача на МПС-то паркирано на трупчета пред входа и никой няма право да го задължава да прави гражданска след като автомобила не се движи и най малкото автомобила да се води,че е в движение! За това нещо по добре застрахователите да следят техническият преглед на колко автомобила са направини в България,а не разни рег.номера и прочие стакмистики.
19 Ноември 2012 21:23
Привлича застрахователя по делото?...
19 Ноември 2012 21:45
Привлича застрахователя по делото?...
По наказателното?
19 Ноември 2012 22:01
Мисля , да е реч за броя незастраховани автомобили , а не за техните водачи ...
19 Ноември 2012 23:11
Абе застраховани, незастраховани - важното е късите им светлини да са включени и да са си сложили коланите!
20 Ноември 2012 00:37
1/4 от шофьорите нямат застраховка "Гражданска отговорност"

Застраховката е за МПС-то, а не за шофьора.
Примерно 1/4 от шофьорите имат по 20 МПС-та, на които не правят застраховка ГО. Останалите 3/4 от шофьорите имат по едно МПС, за което са направили застраховка ГО. Според статията 1/4 са без ГО, а всъщност са 87%.
Тук тънкият момент е, че ни карат да плащаме сякаш наистина 25% от МПС-тата се движат без ГО, а те са 1-2%. Останалите не се движат и не може да се случи случка с тяхно участие, за която да се плаща от гаранционния фонд, а вноските за него се увеличават ли увеличават.
20 Ноември 2012 06:11
'немарливост на собствениците, които държат колата на трупчета в двора или гаража и си мислят, че не им трябва полица'
Какъв риск създават тези МПС, които са на трупчета в гаража, а собствениците им са на гурбет в чужбина?
Или просто са преценили, че няма да използват колата си за година-две-три???

Поредният вой на застрахователните компании по това време на годината.
Между другото част от тях се усетиха, че не могат да вдигат безкрайно цените и за пръв път от много години имаме спад!
20 Ноември 2012 09:57
Допреди няколко години над 90% от водачите имаха сключена застраховка ГО, но застрахователите се полакомиха и вдигнаха няколко пъти нивата на застрахователните премии, при което резултатите не закъсняха.
20 Ноември 2012 10:55
Гражданската отговорност --само в държавна застрахователна компания.
20 Ноември 2012 13:32
Значи 3/4 от шофьорите са балъци със застраховки? А колко от каращите без свидетелства за управление са застраховани? Непрекъснато има някакви акции и някакви проверки- как е възможно 1/3 от шофьорите да са без застраховка? Това значи, че и автомобилите им са без технически преглед... Ако се разсъждава в тази посока ще излезе, че не само шофьорите са неизрядни, а и призваните да налагат спазването на правилниците и разпоредбите не си вършат работата.
Всъщност чия вина се визира в заглавието- на неизрядните шофьори, или на държавата, която не е в състояние да осигури прилагането на собствените си разпоредби? Нали неизпълнението на законите и разпоредбите не е свобода, а "слободия"... е и? Кой е виновен за изнесеният в заглавието факт?
20 Ноември 2012 16:47
застрахователите с цялото им лоби в Бг са за бесене. Няма нищо от добрите практики в западна Европа и другите развити демокрации.
Просто лъжат, крадат и грабят!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД