:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВФ предупреди кабинета да не се поддава на натиск за заплати

Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, считат експертите на фонда
Правителството не бива да се поддава на натиска за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера. Всяко преизпълнение на приходите следва да бъде насочено в друга посока - увеличаване на фискалния резерв. Желателно е и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране на фона на все по-високите разходи на НОИ и застаряване на населението.

С тези препоръки за предизборната 2013 г. излезе в края на редовната си мисия у нас Международният валутен фонд. Препоръките идват на фона на протести за увеличение на заплатите в силовия сектор и спорове за премахване на част от привилегиите при пенсиониране на военни и полицаи, а прогнозите за икономиката догодина са скромни - 1.5% ръст.

Според експертите на МВФ бюджетният дефицит за 2012 г. ще падне на 1.25% от БВП, а икономическият ръст ще е 1%. "Залагането на същия дефицит за 2013 г. ще запази доверието към страната, което ще доведе до по-ниска доходност по държавния дълг", коментира ръководителят на мисията на МВФ за България Катрина Пърфийлд. Според експертите на фонда при тази рамка на дефицита правителството не може да си позволи да се поддава на натиска за увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, защото увеличението му в резултат на емисията на еврооблигации през юли е временно, припомнят от МВФ. Експертите обаче не отхвърлят като възможност евентуални корекции на дефицита, ако икономическата ситуация рязко се влоши и препоръчват по-активна политика в подкрепа на икономиката и заетостта.

"Нашите прогнози са реалният растеж на БВП да достигне 1% през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене вследствие на усвояването на структурните фондове на ЕС", заяви Пърфийлд. Прогнозата за 2013 г. е за 1.5% икономически ръст благодарение на възстановяването на износа. Вече се разбра, че в проектобюджет 2013 заложеният ръст е по-оптимистичен въпреки съмненията, изразени и от бизнеса - 1.8%. "В случай на сериозен икономически спад трябва да се позволят корекции на дефицита в съответствие с икономическия цикъл. Необходими са и структурни реформи, които да подкрепят растежа на икономиката и заетостта", изтъкват от фонда. Като пример Пърфийлд посочи по-големи капиталови разходи за базова инфраструктура, осигурени чрез по-добро усвояване на еврофондовете, въвеждането на стимули за наемане на нискоквалифицирани млади кадри на пазара на труда, реформи в образованието. Сред редовните препоръки е и пенсионната реформа, включително и ограничаването на възможностите за ранно пенсиониране на фона на общото застаряване на населението.

СТАБИЛНОСТ

Слабият икономически растеж е предизвикателство и за банковия сектор въпреки стабилността му, изтъкват от МВФ. Експертите припомнят, че необслужваните кредити продължават да растат и по данни за юни 2012 г. са стигнали 16.9% от всички кредити. Според фонда банките трябва да бъдат активни, като преструктурират необслужваните кредити или отписват напълно или частично несъбираеми вземания под контрола на БНБ.
61
4985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
02 Октомври 2012 19:44
Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв

След като профукаха готовооставен резерв от 4,5 млрд.
На това му се вика да изтървеш питомното за да гониш дивото.
02 Октомври 2012 19:54
Тая очилата червенобузеста селянка, дето съветва правителството да не увеличава заплатите от 400 на 450 лв. да заповяда да поживее в БГ две години с нашите средни доходи, в несигурност за работата си, при непрекъснато скачащи цени на всичко, в двустайна панелка, задължително топлофицирана, и после пак да дойде да раздава акъл. Чак е обидно някакви посредствени лели да се държат с нас и управляващите ни като че ли тук е Централна Африка. То и резултатите от "съветите" им - от Ран-Ът и Анчето Макгърч насам - вече се видяха - бедна, болна, застаряваща и затъпяваща нация, все по-дълбоко затъваща в собствената си убогост. И продължават с тъпа упоритост да натискат главата на удавника все по-надълбоко с някакви мантри, за които се видя не само че не работят, ами сриват една по една държавите.
02 Октомври 2012 19:56
"Нашите прогнози са реалният растеж на БВП да достигне 1% през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене вследствие на усвояването на структурните фондове на ЕС", заяви Пърфийлд.

А как усвояването на структурните фондове води до увеличено вътрешно търсене?
02 Октомври 2012 20:01
Тия са трупове, също като Миглена Кунева.
...и слава Богу...
02 Октомври 2012 20:25
Залагането на същия дефицит за 2013 г. ще запази доверието към страната...

Това ако се опита да го каже на Меркел, одма ше и бие шута.
02 Октомври 2012 20:37
София, права си, само че изводът е, не че " не работи", а че трябва да не работи, трябва да ни натикат в кучи г...з, да станем роби в собствената си страна, която няма и дълго да е собствена, ако четем първата статия в "Наблюдател" на този брой!
02 Октомври 2012 20:38
Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, считат експертите на фонда
Редно е да се запитаме,какво беше това животно фискален резерв.И колко е той в момента/ако го има/
02 Октомври 2012 20:44
дет се вика : (снимка: натиснете тук)
А интересно, тези от МВФ, дето твърдят това, знаят ли с каква заплата живеят хората в България? Вероятно са попадали, но не им дреме - някакво си племе там, ако изчезне, за тях ще има повече пространство.
02 Октомври 2012 21:18
След избухването на /предизвиканата/ световна финансова криза МВФ не просто трябваше да се разпусне, а ръководителите да получат много тежки криминални присъди. Всички спазват препоръките и заповедите на МВФ, а почти никой не е в цветущо състояние, по тази причина МВФ освен ненужен е изключително вреден. Същото се отнася и за Световната бан/д/ка, но повдигнато на трета степен. Където са пипнали, трева не е поникнала, където пратят емисар (като Дянков) раждаемостта рязко намалява, а смъртността се повишава с много проценти. Вероятно тези двете са най-паразитните структури в световен мащаб.
02 Октомври 2012 21:22
Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, считат експертите на фонда

Гледам че никой не пита, та аз да го сторя...а, впрочем, що всеки приход требе се тура на банкова сметка, ако немаме дома пари за леб и лекарства?
02 Октомври 2012 21:25
Специално в Республика Булгаристан (бившата България), тези отрепки допуснаха контролирана хиперинфлация (световен прецедент) с която магически ограбиха населението в рамките само на месец-два, което никога никъде не се е случвало. Дълбоко недолюбвам ГЕРБ, но ако имат глави на раменете трябва да правят обратното на "съветите" на МВФ, които освен непоискани са НАПЪЛНО незаконни!
02 Октомври 2012 21:27
@Meat
След избухването на /предизвиканата/ световна финансова криза МВФ не просто трябваше да се разпусне, а ръководителите да получат много тежки криминални присъди.

По-скоро трябваше да се разпусне (заедно със Световната банка) още когато Ричард Никсън суспендира Бретънуудските споразумения (imho). Или поне да бъдат силно реформирани.
02 Октомври 2012 21:32
Св.София-
02 Октомври 2012 21:34
Тия тъпаци от МВФ и СБ не им ли омръзна да настъпват мотиката постоянно по функционалната й част!? Или съветите им имат някакви цели неизвестни на нас? Защото глупостите, които плещят са си откровен идиотизъм... Убеден съм, че ако поискаме кредити в юани или рубли тутакси ще получим необходимият ни финансов ресурс, без да се налага да самоубиваме половината от населението и да загробваме мижавата ни икономика.
Уважаеми "специалисти" от МВФ или ни лъжете, което значи че сте нагли мошеници или просто не сте изучавали в достатъчна степен икономическите теории, което значи, че сте тъпи и съветите ви пет пари не струват!
02 Октомври 2012 21:46
МВФ е маша на Рокфелер и сие, а Рокфелер и сие е на мнение, че населението на земята трябва незабавно да се намали драстично до 7-800 милиона
02 Октомври 2012 22:13
я да видим кой на кого слугува
и да си покаже твърдоста
02 Октомври 2012 22:14

Синдърела - Рокафела
02 Октомври 2012 22:16



На всякакъв друг натиск да се поддава, само не и за заплати.



02 Октомври 2012 22:22
Интересно как хора със заплати от хиляди долари на месец дават акъл на другите да пестят
02 Октомври 2012 22:44
Е нормално, нали ако на всички се вдигнат заплатите за техните няма да остане
С МВФ и Световната банка трябва да се постъпва, както постъпи Аржентина и Исландия. Същото важи и за троянските им коне като Дянков...
02 Октомври 2012 22:47
ДОЛУ МВФ!С тия си съвети при Бернанке-тоя долен печатар дето разкатава майката на квазиикономички като нашта с печатането на нови долари!
02 Октомври 2012 22:49
Тия са трупове, също като Миглена Кунева.
...и слава Богу...



Само за протокола. Казва се Меглена. Пък за труповете в моргата...
02 Октомври 2012 22:59
МВФ дали може или не може да каже на частния бизнес да увеличава или не заплатите?
02 Октомври 2012 23:15
И аз да се спра на същия цитат:
Всяко преизпълнение на приходите следва да бъде насочено в друга посока - увеличаване на фискалния резерв.

Само дето са пропуснали добавката към съвета - резервът да се влага задължително в указаните от "експерта" на МВФ банки.
02 Октомври 2012 23:22
Препоръките за новите работни места, инвестициите от българският капитал, иновациите и технологиите, нещо ми се губи в мъглата!

02 Октомври 2012 23:47
Правителството не бива да се поддава на натиска за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера. Всяко преизпълнение на приходите следва да бъде насочено в друга посока - увеличаване на фискалния резерв. Желателно е и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране на фона на все по-високите разходи на НОИ и застаряване на населението.

Форума -

Значи агентчето на сб/мвф профука милиарди и СЕГА, същите свине отново "съветват"... нямам думи - либерал-толерстията наречена по-прецизно (формулирана от тях новоговороголямобратска икономика) - "брайбърайзейшън" икономи, отново - след като си назначиха "правителството" (толкова шороштутки/правителство никога не е имало в Новата история на Новговора).... Във ВСЯКА нормална ДЪРЖАВА - лицето с.д., заедно с тиквата и шайката лобисти щеше отдавна да виси по уличните стълбове.... СЕГА със цялата си наглост, свинете искат от мат'ряла да заоълни дупката отворена от геноцидаджията на фондация "Л.Ж." от който собственият му баща се отказа... ето на този материал - трябва да се реагира с крайни средства - дойде ли как марси - показа ли зъбките на ДЕМОКРАТИЯТА???
02 Октомври 2012 23:55
По-скоро трябваше да се разпусне (заедно със Световната банка) още когато Ричард Никсън суспендира Бретънуудските споразумения (imho). Или поне да бъдат силно реформирани.


След като др. Никсън затвори златното гише, САЩ успя да придърпа над 70% от световното злато и там е заровено кучето (също и кучката). По този начин Златният Стандарт няма как да се случи без САЩ и Федералната резервна банка може да си печата гущери точно колкото си поиска; и го прави в такава степен, че Щатите използват в момента над 12 ТРИЛИОНА които никога никъде не са съществували! Кеф.
02 Октомври 2012 23:57
мили спомени - след като геноцида над населението в булгаристан и Аржентина, наречен - "най-успешната намеса на мвф" навъртя над 2 годинки - Аржентинците отговориха подобаващо на тази рецепта - изгониха изродите, икономически социопати-геноцидададжии с камъни!!!! в следващиоте 3 години бяха най-бързо развиващата се икономика на континента си.... защо ли????????????

П.С.
как ли тъпото племе не проумя, че "бърд контрол", "колътъръл демидж", "колонъйзейшън" и так далее, не са нещо абстрактно - не местният мат'рял само може да "цалува" на едно и на друго място... ОТВРАТ - ще вдене ли, че загуби "Студената" и СЕГА го ЕКСТЕРМИНИРАТ!!!!!!!!!!
03 Октомври 2012 00:04

Meat

02 Октомври 2012 23:55

както винаги сте прав...след Бретън-Ууд и след прилапването на златото във федералниот резерв (групичка от 12-13 ЧАСТНИ банки - къде ли се скри Доклада на Сенатора???) се започна със обезпечението на световната резервна валюта - за нео-п..хм икономистите....чрез Ирак, скоро в Сирия=>Иран, малки конфликти не броим....
Най ми харесват жалките лумпенизирани и индоктринирани с жълти стотинки апологети на Новият Световен Ред....
03 Октомври 2012 00:04
Членовете на МВФ да поживеят 1 година с минималните доходи на българина в България и ако оцелеят може да се вслушаме в съветите им.
03 Октомври 2012 00:07
***
03 Октомври 2012 00:21
***
03 Октомври 2012 01:28
Абе защо тая Катрин ПРЪДфийлд не си ЕПМ..! Дефицит 1,25%,а на Гърция дето дължи 300 млрд. евро допускат 6-8%. Абе тия хора имат ли представа как се живее с тия мижави заплати и пенсии..? Вместо да кажат - понеже сте бедни,може временно да завишите дефицита на 3-3,5% за да може да се вдигнат доходите поне с инфлационният индекс. Законно и допустимо е 3% - защо да се мъчим и изнемогваме с 1.25% дефицит..? Един шут и аут от територията. И без това не им дължим пари на МВФ - откъде накъде ще ни душат както питбул души зайче..! Де...а и жестоките и тъпи бюрократи. Още веднъж - ДЕПМ. Изедници гадни..! Нямат работа в България.
03 Октомври 2012 01:40
Тази вечер липсва Долцинея Тобозка ухаеща на гюбре.А спасението е колкото можеш повече спестявай
03 Октомври 2012 03:23
За съжаление намирам,че МВФ е прав!И не бийте вестоносеца!Защото правителството пак се гласи да увеличава заплатите на полицаи и чиновници,а вас кучета ви яли!Не разбирате ли,че тези пари ще ги вземе от вас под форма на скрити данъци?!Защото не предвижда да премахне плоския данък,независимо че и в ЕС и САЩ го намират за вреден?!Колкото и повишаването данъците на богатите да е популистка и козметична мярка,тя дава възможност на държавите да изпълняват своите функции.В кризата трябва да се подпомагат единствено онези групи,които имат нужда.А чиновници,министри,депутати и прочие трябва да получат увеличение,когато си свършат така работата,че икономиката да тръгне и държавата да се замогне.
03 Октомври 2012 05:13
МВФ, както пише от много време, всъщност преживява възраждане на кейнсианските си начала (тук, също и книгите на Дж. Стиглиц).
03 Октомври 2012 08:05
@Meat
След като др. Никсън затвори златното гише, САЩ успя да придърпа над 70% от световното злато и там е заровено кучето (също и кучката). По този начин Златният Стандарт няма как да се случи без САЩ и Федералната резервна банка може да си печата гущери точно колкото си поиска; и го прави в такава степен, че Щатите използват в момента над 12 ТРИЛИОНА които никога никъде не са съществували! Кеф.

еее, това вече е следствие от суспендирането

А ние си подарихме златодобива, даже не и за жълти стотинки
03 Октомври 2012 08:27
annetaz

03 Октомври 2012 03:23

За съжаление намирам,че МВФ е прав!И не бийте вестоносеца!Защото правителството пак се гласи да увеличава заплатите на полицаи и чиновници,а вас кучета ви яли!Не разбирате ли,че тези пари ще ги вземе от вас под форма на скрити данъци?!

Глупости! Ако приемем, че "полицаи и военни" са грубо 100000 това значи, че тези увеличения ще са в полза на около 400000 хиляди човека, т.е. на 1/10 от населението на държавата. Кого по-точно да ядат кучетата!? Освен това това "увеличение" семейството на полицая или военния къде ще си го пъхне? Ще трупа банкови сметки? Или "дим да го няма" на екскурзия в чужбина? Ами не! Ще го внесе в реалната икономика. Ще купи обувки, дрехи, няква трошка и т.н. Разберете, че всички българи сме в една лодка. И докато има примитиви с мислене от типа "алчни пенсионери изпълзяха на припек" все ще ни международновалутофондят!
03 Октомври 2012 09:34
Ами добре, няма да се вдигат заплатите, в бюджетната сфера.
Но как ще спрете назначаването на висши чиновнически синекури длъжности, на наши хора ?
А ?
Във всички ведомства, заплатите на тия горе са в пъти повече от заплатите на тия долу.
А тия горе, не са случайни.
Все съпруги, дъщери и любовници на едни хора, дали пари за Партията.
И кога ще почне /ако въобще някога се случи/ поименен и подробен анализ, на всеки човек поотделно, защо е там горе, кои са му връзките, кой го назначи, под чия протекция и т.н.
Познавам лично хора, които са на директорски или зам. постове, от ... 1988 г. досега.
Несменяеми.
Егати, толкова правителства паднаха, абе тоя неговия човек "там горе" така ли не го смениха за тия 22 години, бе ?
Алоу МВФ, нещо по въпроса да кажете ?
03 Октомври 2012 09:41
МВФ предупреди кабинета да не се поддава на натиск за заплати
Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, считат експертите на фонда
Типична болшевишка политика: "Защо да подобряваме живота на мужиците, след като те и при царя бяха свикнали да живеят зле". Фискален резерв се трупа по време на икономически ръст, бюджетни излишъци и приток от кредити и чуждестранни инвестиции (както беше до края на 2008 г.), за да се харчи във времена на криза и бедност, като сегашните. Всъщност, финансовият ни министър прилага онова, на което е научен и което винаги е правил - да прилага рестриктивни програми на МВФ и СБ, без бонусната им част обаче - целеви и стабилизационни заеми. Така прецакването на българите е двойно.
Слабият икономически растеж е предизвикателство и за банковия сектор въпреки стабилността му, изтъкват от МВФ. Експертите припомнят, че необслужваните кредити продължават да растат и по данни за юни 2012 г. са стигнали 16.9% от всички кредити. Според фонда банките трябва да бъдат активни, като преструктурират необслужваните кредити или отписват напълно или частично несъбираеми вземания под контрола на БНБ.
Естествено е, че лошите кредити ще растат при замразени заплати и увеличаваща се безработица. Странно е, че навсякъде другаде банкерите реват срещу "преструктуриране и отписване на дългове", което би причинило дефлация, като ламтят за рефинансиране от правителствата и централните банки, а у нас настояват да се отписват дългове!
03 Октомври 2012 09:43
Да ви пикая на експертите.
03 Октомври 2012 09:52
МВФ дали може или не може да каже на частния бизнес да увеличава или не заплатите?
Частният бизнес ако го питаш, той никога няма да увеличи заплатите. Увеличаването на заплатите се прави като в Гърция - първо държавата увеличава възнагражденията на своите служители, след което и частният бизнес се принуждава, за да не губи кадри. У нас заплатите в публичния сектор бяха замразени в продължение на 3 години, което даде сигнал и на частния бизнес за замрамяване и дори за намаляване на заплатите. Именно срещу увеличаването на заплатите в държавния сектор скачат сега експертите от МВФ.
03 Октомври 2012 09:53
Всяко преизпълнение на приходите следва да бъде насочено в друга посока - увеличаване на фискалния резерв.

А всяко неизпълнение на приходите при ГЕРБ намалява фискалния резерв, което е обичайното. Преизпълнение на приходите - може би МВФ смята за преизпълнение емитирането на облигациите за 950 милиона евро, като сумата от това наистина влезе в ФР и вече се изразходва с пълни темпове. Само през август 2012, ФР е намалял с 167.2 милиона лева. Преизпълнение на пригодите - приходи над заложените в бюджета. Е, като заложиш в бюджета по-високи заплати за фуражките и по-високи приходи, има ли преизпълнение на приходите - няма разбира се. За какво говори МВФ?
03 Октомври 2012 09:55
Желателно е и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране на фона на все по-високите разходи на НОИ и застаряване на населението.

Това отдавна трябваше да се направи - да няма ранно пенсиониране заради категорията труд, а фуражките като навършат определена възраст да ги уволняват и да си намерят друга работа като всички останали и да работят колкото останалите.
03 Октомври 2012 09:58
"Нашите прогнози са реалният растеж на БВП да достигне 1% през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене вследствие на усвояването на структурните фондове на ЕС", заяви Пърфийлд.

Фондовете на ЕС - едва ли може да очакваме по-силно вътрешно търсене заради усвояването на фондовете на ЕС. Това досега можеше да го има през 2010, през 2011, а сега изтича и 2012 и усвояването пак никакво го няма. За 2013 не се очаква нещо по-различно - новите управляващи няма да имат време да преодолеят тежкото наследство от ГЕРБ.
03 Октомври 2012 10:00
Като пример Пърфийлд посочи ....въвеждането на стимули за наемане на нискоквалифицирани млади кадри на пазара на труда, реформи в образованието.
Е, МВФ ни натиска да образоваме циганите и да стимулираме фирмите да ги наемат на работа, но защо не си ги назначат там при тях в МВФ?
03 Октомври 2012 10:01
Усвоените структурните фондове от ЕС достигат в много малка част до населението, за да се очаква ръст на потреблението. По-голямата част от усвоените средства потъват в банки и офшорки и се изнасят навън.
03 Октомври 2012 10:02
едва ли може да очакваме по-силно вътрешно търсене заради усвояването на фондовете на ЕС.


Така е. Калинките на Миро, облажили се покрайфондово, сигурно предпочитат шопинг терапия за изтерзаната си съвест по Шанз-Елизе, нежели в мол София
03 Октомври 2012 10:25
Гледам че никой не пита, та аз да го сторя...а, впрочем, що всеки приход требе се тура на банкова сметка, ако немаме дома пари за леб и лекарства?

Гледам, че никой не ти отговаря, та аз да го сторя - дома имаме пари за леб и лекарства, но да речем нямаме за синьо сирене, за хайвер - никак. Тогава е по-добре, ако приходите се увеличат, увеличението да не се изяжда цялото, а нещо да се задели в резерв за черни дни. Щото навсякъде е криза, не е ясно докога приходите ще се увеличават и дали няма да намалеят или да секнат. Така е и за разумните хора, така е и за разумните държави.
03 Октомври 2012 10:28
Желателно е и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране на фона на все по-високите разходи на НОИ и застаряване на населението.

Абсолютно подкрепям !!! И съм убеден, че въпроса не е `дали` , а `кога` ! Нека си работи полицая, нека си покрива тестовете, ако се окаже, че на 55 вече не може да се справи с изискванията, ще се преквалифицира. Има си държавни програми за това. Не се е родил с катаджийска палка в ръцете.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД