:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България има готовност да приеме 1000 бежанци в палатков лагер

България има възможност да приеме 1000 души в палатков лагер при евентуална бежанска вълна от Сирия. Това съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците при МС Никола Казаков пред "Сега". Числото е записано в плана за реакция при бежанска вълна. Подобен лагер може да се разположи в пограничните райони. Ако това се случи, кабинетът на практика ще изпълни искането на Сирийската свободна армия у нас да бъде изграден такъв лагер. Досега България официално не е поемала ангажимент да приема бежанци от военния конфликт в Сирия.

Планът за реакция при криза обаче може да се задейства само след разрешение на ЕК. "Ние преценяваме ситуацията, а комисията трябва да даде разрешението", обясни Казаков. Ако това не се случи, България ще трябва да настанява чужденците в центровете за бежанци в новозагорското село Пъстрогор, в София и в Любимец.

Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че през последните два месеца има 50% увеличение на сирийските бежанци. Той допълни, че заради очакваната вълна са увеличени патрулите на граничната полиция. В момента в Турция има около 130 хил. души, избягали от Сирия.

"Засега не отговаряме на критериите за бежанска вълна", коментира Казаков. За подобно явление може да се говори, ако през границата за едно денонощие преминат 500 души. Сега броят им е по 14-15 всеки ден. Казаков потвърди, че има ръст на подалите молби за закрила. Според отчета на агенцията от началото на 1993 г. до края на август 493 сирийци са пожелали закрила. Но има сериозно разминаване с данните на МВР, които сочат, че през последните два месеца у нас нелегално са влезли 200-250 чужденци, по-голямата част от които са сирийци. За същия период м.г. нелегалните емигранти са били 100-150 души месечно. В отчета си за този месец агенцията е записала, че общо 119 души са потърсили закрила, а от началото на годината броят им е 614.

Всички минават по каналите за Западна Европа през зелената граница, обясниха от МВР. При залавянето им повечето искат статут на бежанци. "В приемния център в Пъстрогор има академични преподаватели и богати хора от Сирия, които са дошли тук, за да избегнат военния конфликт и да се върнат, когато той приключи", обясниха от МВР. Според тях целта на тези хора не е да отидат в западноевропейска страна, а да изчакат приключването на сраженията.

Ако при задържането си чужденците не поискат статут на бежанци, отиват в центровете в Любимец и Бусманци. Процедурата да го получат трае между 3 и 6 месеца. От началото на годината държавата е дала такъв статут на едва 11 души. Доста по-голям е шансът чужденците да се сдобият с хуманитарен статут, който се дава, когато животът на конкретния човек е заплашен от въоръжен конфликт в родината му.

Засега от българска страна не са поемани никакви конкретни ангажименти за приемане на бежанци. Цветанов и турският му колега са договорили в края на миналата седмица в Анкара съвместни екипи, които да обикалят границата и да залавят нелегални.
51
3506
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
02 Октомври 2012 19:57
България не трябва да приема бежанци от Сирия - тази битка не е наша. Ако има нещо, на което тези тъпунгери в правителството могат да се поучат от Иван Костов, то е твърдият му отказ да пусне косовски албанци в България през 99-та. Ама тези са сервилна немислеща паплач и да се учат от опита на миналото не е във възможностите им.
02 Октомври 2012 20:27
Референдум!!!
02 Октомври 2012 20:39
Идиоти!!!
Даже Костов го разбра...
-------------------------------------
Блогът на Генек

02 Октомври 2012 20:42
Ето тази новина вече е нещо много показателно. Какво друго да кажем, освен едно ЗБОГОМ?!?
02 Октомври 2012 21:32
"Ако това се случи, кабинетът на практика ще изпълни искането на Сирийската свободна армия у нас да бъде изграден такъв лагер."

Ние не знаем ултиматума на Сирийската "свободна армия" и като затуй , ще трябва да кандисаме пред Турция ...
02 Октомври 2012 21:41
Марси ще каже кво ще става!
02 Октомври 2012 22:27
искането на Сирийската свободна армия


Каква е тази "Сирийската свободна армия" и от кога предявява искания спрямо БГ правителството ??????

Имам чувство , че ГЕРБ , не искат да спечелят следващите избори. Изглежда прогнозите са за трудна година. То не бе "Белене", данъци върху лихва от спестявания и пенсии, сега и това.
Тия хора НЕ искат да спечелят следващите избори , но и ние не се даваме и ги поддържаме .
03 Октомври 2012 02:28
България няма готовност да приема бежанци от никъде.
Политиците , които говорят от името на България да си ги прибират и издържат у тях. Без това имат по няколко къщи и апартаменти.
03 Октомври 2012 03:27
генек 02 Октомври 2012 20:39
Идиоти!!!
Даже Костов го разбра...

Това твърдение е наложил се мит.
По времето на Костов и югославската война имаше шиптъри и босненци "бежанци" в все още не приватизираните почивни станции в Родопите. Може да е нямало масова бежанска вълна, може да е било помощ за семействата на избрани хора и едни специални "бойци" приятели на ФАЩ, но тарамбуки бежанци имаше. После ги прибраха да строят новата държава Косово.
Не ми е приятно да го казвам , но България игра много мръсна игра, докато беше войната в Югославия. Така, че форумци не се чудете, като излезат някои факти наяве. Комшиите няма да пропуснат да ни го напомнят в момент в който най-много ще ни заболи.
03 Октомври 2012 08:05
Ммм дааа,
Ми то имаше и сърби бежанци, които не искаха да режат уши и мародерстват.
03 Октомври 2012 08:38
Очевидно започват опитите за осъществяване на този план - Натисни тук. Като се има предвид продажността на актуалния туземен политслугинаж, ще е чудо ако не успее! Т`ва ходене на Цв. Цв. до Турция за поредното на Ердоган не е на добро. Ето и изявлението на Говорителя на т. нар. "Сирийска Свободна Армия" - Натисни тук. В него човекът направо си казва, че предпочита въпросните "бежанци" да не бъдат разселвани из страната, а да се настанят компактно в Сранджа-Сакар.
03 Октомври 2012 08:55
Се тая, щом българите изчезваме, се освобождава място. Дали ще го заемат турци или цигани или сирийци, все едно. Убаво за оставащите българи в всеки случай няма много.
03 Октомври 2012 09:16
Ето и изявлението на Говорителя на т. нар. "Сирийска Свободна Армия" - Натисни тук. В него човекът направо си казва, че предпочита въпросните "бежанци" да не бъдат разселвани из страната, а да се настанят компактно в Сранджа-Сакар.
Натискът за приемане на сирийски бежанци идва повече на Турция, отколкото от сирийската страна. Това са похвати още от времето на Османската империя - заселване на пришълци и разреждане на местното, християнско население.
03 Октомври 2012 09:20
@SvSophia

Съгласен напълно! Но не зависи от нас. В Босна не беше наша война, в Афганистан, в Ирак. И в Иран няма да е. Ама като кажат големите - не 1 000, ами, 100 000 бежанци ще приемем, на принципа "Всяко домакинство - със сириец"
03 Октомври 2012 09:27
Значи от една страна на младежи от Близкия изток не се дават визи /чрез мълчалив отказ на Външно/, за да следват у нас, щото били от рисков регион, а с мерак можем да приемем бежанци пак от този регион.
А и как точно стигат до България тези хора - от сирийската граница през цяла Турция минават като на парад ли? Хайде холан...
И тези хора някой проверява ли ги? Всички ли професори и академични преподаватели или има и индоктринирани ислямисти между тях?
03 Октомври 2012 09:29
Е, те това, го не разбирам...До вчера се хилехте като пачи и доволно показвахте кукиш на Боку, че го не приимват у Шенгеня, а днес скачате наопаки. Що тъй бе Миме? А?
Или ще речете, че сте против Шенген, ама най-повече сте против Боку. И за това кандисвате на всичко, само да не е Боку. Да, ама с Шенген идват и палатките, и мюслимите, и бангалорците от вси Азия
P.S. Щях да пропусна - и безвизово пътуване - като бонус за по-имотните - идва
03 Октомври 2012 09:39
Белкис Будур,нерде Шенген нерде Сирия!
03 Октомври 2012 09:39
RumenS
03 Октомври 2012 08:55
Се тая, щом българите изчезваме, се освобождава място. Дали ще го заемат турци или цигани или сирийци, все едно. Убаво за оставащите българи в всеки случай няма много.

Много късогледо мнение!
Мюслитата ще го ударят на тероризъм като в Турция, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и т.н., а циганите ще чакат наготово помощи. България е бедна държава с малко територия.
03 Октомври 2012 09:40
Резултатите от войната на Гоцевия приятел Асад с гражданите на Сирия не закъсняват.
България, като част от Европа не може да стои на страна, заравяйки си главата в пясъка.
03 Октомври 2012 09:42
При Свинаров 40 бойни самолета изчезнаха от базата в Добрич
" 12.11. 2005 г. Протестно шествие-митинг против предстоящото разполагане на американски военни бази в България.
НДСВ загроби България с дълг от 2,5 млрд. евро – уж за армията
Публикуваме поредица от материали по темата „Кой и как унищожи Българската армия“, за да напомним на престъпните управници, че нищо не е забравено, а на българските патриоти – че е време да потърсим възмездие..."
Натисни тук
03 Октомври 2012 09:48
България има готовност да приеме 1000 бежанци в палатков лагер

Аааа, много скромно, другари герберасти!
Вие сте способни! Знам, че ако поискате, за целия сирийски народ място ще намерите!
Такова надупване никога не е било!
03 Октомври 2012 10:02
България няма капацитет да приема каквито и да са бежанци. А това за университетските преподаватели и професорите са пълни глупости, достатъчно е да си спомним случая за изнасилената студентка от сирийски бежанец. Не стига, че са го оставили в България, ами и безчинства.
Плюете по Костов, който не допусна България да бъде залята от бежанци както Македония, обаче глупостта на следващите правителства набъркали България в различни конфликти забравяте. И сега Цецо с единствената си мозъчна гънка решава да пусне в България бежанци от фронтовата линия, сред които може да има и военнопрестъпници. По никакви международни спогодби България не е задължена да приема бежанци и най-доброто, което можем да направим е да стоим настрана от всякакви конфликти.
03 Октомври 2012 10:05
Все сме в България и все българи управляват страната. Преди години нашето правителство отказа да приеме бежанци от съседнитте страни по време на последните балкански войни, не канеше и опозициите им, въпреки, че ги погкрепяше. Нямаше атентати у нас. Сега нашето правителство кани сирийската опозиция и приготвя палатков лагер. Има и атентат в Сарафово. Като се напълни и официално с бежанци, дали терористичните действия няма да се засилят у нас? Дали има връзка между атентата и външната ни политика? Кое кара България да приема сирийски бежанци? Какво е общото между България и вътрешното положение в Сирия? Защо не храним бездомниците си, а ще храним сирийски бежанци? Те като какви идват у нас? По силата на каква спогодба България приема сирийски бежанци и подготвя лагери? Защо се намесваме в сирийският конфликт все по- ясно?
03 Октомври 2012 10:11
И защо не търсят убежище в Турция, много по естествено е - защо бият път през цяла Турция? Каква е позицията на Турция за бежанците?
03 Октомври 2012 10:14
Българите може и да нямаме капацитет да приемаме бежанци, то за нас си нямаме вече капацитет та за други. Обаче територията с надпис България има, и е достатъчно Марси да щракне с пръсти, и тук ще дойдат и 100 000 сирийци, ако в УСА решат че това им е нужно. Да се надяваме че не им е нужно.
03 Октомври 2012 10:42
н. младенов щял да ги настанява и в хотела в Правец ...
03 Октомври 2012 11:05
България да приема само сирийци-християни. Мюсюлманите да си стоят в Анадола. Диарбекир ги очаква..! Терористи не ни трябват.
03 Октомври 2012 11:20
hamer,"доброутро",Турция "не приема" бежанци от Сирия.Ти къде живееш бе момче,на Марс ли?Турция вече прие над 90 000 бежанци.
03 Октомври 2012 11:27
БГ е малка и бедна. Всички "бежанци" - обратно в туркието, дето подклажда войната в Сирия. А тоя швестер външния - вън от кабинета.
03 Октомври 2012 11:27
FIRST2,много дискриминационно го раздаваш,турците не ги делят хората на мюсюлмани и християни,когато става въпрос за хуманитарна помощ.И кой ти дава право да определяш всички мюсюлмани за терористи?Когато БКП в миналото приемаше истинските терорости и мафоиоти от Турция,никой гък не казваше,а сега се опълчили срещу нуждаещи се бежанци,бягащи от геноцида на тиранина Асад.Ти знаеш ли,че хиляди мюсюлмани са дали живота си за твоята и моята свобода???
03 Октомври 2012 11:46
Абе Турция подля бая бензин в огъня дето е обхванал Сирия. Щом могат да разпалват огън у комшията би трябвало да си поемат и последствията, а да прехвърлят въглените и на нас, не е много добросъседско. Дет се вика демокрацията иска жертви , а ние дадохме за 22г поне 2 милиона.
03 Октомври 2012 11:47
Ти знаеш ли,че хиляди мюсюлмани са дали живота си за твоята и моята свобода???
Да, защото са били истински българи и са били горди да умрат за анаватан: Натисни тук Миналата година ходихме до Злагоград и на паметната плоча до реката половината имена на загиналите през войните бяха турски. С наследниците им сега обаче нещата май не стоят така.
А иначе Турция е мощна държава и може да приеме още 100 хил. бежанци. Не се оплаквайте
03 Октомври 2012 12:03
RumenS,Турция не запали войната в Сирия,дори ислямиста Ердоган беше приятел на Асад.Въстанието в Сирия започна в резултат на Арабската пролет със мирни антиправителствени демонстрации.Но след като тиранина Асад нареди да се стреля срещу мирни демонстранти и проля невинна народна кръв,започна въоръжения бунт за свобода.Сирийският режим от 50 и повече додини насам подкрепя международния тероризъм и е в черния списък на Америка.Бешар Асад е един от най-големите терористи в света.
03 Октомври 2012 12:06
Rakita,това са много малка част,аз имам впредвид друго.
03 Октомври 2012 12:14
Епа, нали и аз това казвам де, борба за свобода, жертви и т.н. Никъде не съм писал че Турция е подпалвача на тази война, но Турция с истински ентусиазъм взе да помага на борците за свобода /и фактически за производството на бежанци/, та мисълта ми е, че не е добросъседско да ни прехвърлят последствията от глупостите си на нас.
03 Октомври 2012 12:59
Но след като тиранина Асад нареди да се стреля срещу мирни демонстранти и проля невинна народна кръв,започна въоръжения бунт за свобода.

E взе пример от кюрдската борба за независимост..
03 Октомври 2012 13:05
Разбира се, че България няма готовност да приеме дори и един бежанец. Глупакът, изрекъл подобно твърдение, ако е толкова готов, да ги приема у тях.
Ако имахме готовност да приемаме бежанци, защо тогава нямаме възможност да построим къщи на нуждаещите се цигани от Перник? Всичката Мара втасала, доволни сме от доходи, от пенсии, от цени, та и бежанци ще приемаме.
03 Октомври 2012 15:25
дори ислямиста Ердоган беше приятел на Асад.

Интересно какво развали това истинско приятелство? Но много моля не започвай пак "жаждата за свобода на ...", "арабската пролет в...".
Ако толкова се грижеше за свободата до сега кюрдите, ах пардон, "планинските турци" отдавна да имат поне автономия.
03 Октомври 2012 16:15
Част от тези 1000 ще са "подбрани" преди браздата.За заселване в ЕC.А при влизане в "Шенген" според ,май Дъблинско споразумение,ще са вечно връщани в България,без да можем да ги експулсираме.Каквото и да проповядват!
03 Октомври 2012 16:22
03 Октомври 2012 08:38
В него човекът направо си казва, че предпочита въпросните "бежанци" да не бъдат разселвани из страната, а да се настанят компактно в Сранджа-Сакар.
Интересно е за Странджа!Преди месец в жълт вестник някои призоваваше за "демилитаризация" на Странджа-Сакар?
03 Октомври 2012 17:18
Според конвенцията за бежанците първата сигурна страна е и последна. Не е ясно как ще дойдат до България бежанци от Сирия без да минат през друга страна. Изглежда че българските управници искат да се набутат там дето не им е мястото и да въвлекат и Европа в конфликта.
03 Октомври 2012 17:26
Само преди няколко дни бедната държава България обяви че няма 900млн лева и затова ще се надупи на руснаците да си строят газопровод както си искат и при каквито си искат условия.
Сега глупака Никола Казаков обявява че България може да поеме 1000 бежанци. Този навярно е смятал само легла и няма никаква представа колко струва един бежанец на ден. Умножено по 1000, само за един месец, ще е непосилна за държавата сума.
03 Октомври 2012 17:45
http://www.segabg.com/article.php?id=553913
Правителството определи 4 зони за бежански лагери
15 Юли 2011

Натисни тук
Национален план за действие при временна закрила в Република България
Натисни тук
03 Октомври 2012 17:53
timbuktu,кюрдска борба за независимост няма в Турция,има терор на ПКК,това е лява терористична организация,която е промита с леви идеи и се използува като маша от враговете на Турция,90% от кюрдите не подкрепят ПКК,колко пъти ще го повтаряме.Турция е демократична страна,докато в Сирия има диктаура и в Сирия борбата е за социална свобода и демокрация.
03 Октомври 2012 18:30
Това ще бъде голяма грешка!

По-добре дайте палатките и средствата на Турция; подпомогнете Турция в подпомагането на бежанците, а не пряка помощ!

Би било самоубийство!...

Миледстващата...
03 Октомври 2012 18:51
Каква Странжа, какъв Сакар, я сиктер от тука! И оня швестер във външно що мълчи, няма ли пак да ги покани у Правец, че в Сирия стана доста напечено за тях... Ибасхси тъпаците!
03 Октомври 2012 18:54
Конуре бе, що не се скриеш с тома "90% от кюрдите не подкрепят ПКК" че ставаш смешен! Само преди дни плачеше некъв от Туркието, че ги финансирали кюрдски бизнесмени от Западна Европа - зер като се усетят извън Туркието и веднага си спомнят подкрепят ли или не ПКК, и пари дават... Нали ти казах - като сте толкова сигурни направете един референдум за автономия! Да видиш тогава кво подкрепят и кво не...
03 Октомври 2012 20:14
samweims от 03 Октомври 2012 09:27 , ...
03 Октомври 2012 23:07
Турция обстрелва Сирия в отговор на смъртоносната атака срещу град Акчъкале
03 октомври 2012
Турция обстрелва днес Сирия в отговор на снаряда, който падна турския град Акчъкале от сирийска територия и отне живота на петима турци, предава АФП.
„Нашите въоръжени сили в пограничния регион незабавно са реагирали на тази отвратителна атака, като са обстрелвали цели, посочени от радара”, поясняват от офиса на премиера.
САЩ изразиха възмущението си от обстрела срещу турския град Акчъкале
Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви днес, че Вашингтон е „възмутен” от сирийския обстрел срещу турския град Акчъкале, при който загинаха петима души, включително три деца, предава АФП.
„Ние сме възмутени от това, че сирийците са изпратили изстрели извън своята граница. И изказваме съжалението си за загубата на хора от турската страна”, каза Клинтън, след като сирийски снаряд попадна на територията на турски град през границата.
Държавният секретар допълва, че това е една „много опасна” ситуация.
НАТО ще проведе спешна среща, след като сирийски снаряд уби петима души в Турция
НАТО ще проведе извънредна среща, след като снаряд, изстрелян от сирийска територия, отне живота на петима турци в турския град Акчъкале, предава АФП.
Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се е свързал с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, и е било решено Съветът на НАТО да свика среща незабавно.

04 Октомври 2012 15:12
Доси ,Вярно е че събират пари в Европа(пкк) но насила,ако откаже някой го убиват,или му палят магазина.Много малко бизнесмени може би дават пари без заплаха.Ти познаваш ли известния певец от кюрдски произход Ибрахим Татлъсес(императора)в Турция и знаеш ли, защо пкк стреля по него и го осакати???
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД