:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изселници в Турция съдят България в Хага за геноцид

Етнически турци искат премахване от държавните архиви на имената, дадени им по време на т.нар. възродителен процес, и настояват за обезщетения
Етнически турци, пострадали от т.нар. възродителeн процес, подадоха жалба в Международния наказателен съд в Хага за съдебно разследване за геноцид срещу българската държава. Жалбата е подписана от Сезгин Мюмюн, шеф на гражданска организация "Федерация Справедливост-България". Той я подава и от името на още 10 изселнически организации в Турция. Копия от нея са пратени на главния прокурор Борис Велчев, премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев, правосъдния министър Дияна Ковачева и шефа на парламента Цецка Цачева.

Към жалбата са приложени 117 страници документи, издадени от български държавни институции. Според изселниците от тях е видно, че "от времето на началото на т.нар. възродителен процес от 50-те и особено от 70-те и 80-те години до настоящия момент в Република България се провежда политически и етнически мотивирана систематична геноцидна престъпна държавна стратегия, насочена срещу повече от 1 500 000 български граждани с турско етническо самосъзнание и мюсюлманско вероизповедание". Жалбоподателите посочват, че съдебното дело, образувано срещу една съвсем малка част от хората, отговорни за преименуването, се разследва вече 20 г. Зад този факт прозирал "противоправният стремеж за фактическо оневиняване на престъпните лица или поне за обезпечаване на тяхното пожизнено спокойствие". А това означавало отказ от ефективно правосъдие и "всичките онези институции и личности, които са обезпечили и обезпечават фарсовото провеждане на разследването по това съдебно дело, фактически имат статуса на съучастници в престъплението".

В документа се твърди, че геноцидът продължава и до днес, тъй като институциите отказват да поправят някои от последствията от т.нар. възродителен процес. Все още не са премахнати от регистрите на ГРАО всички български, руски или други имена, които са били насилствено наложени. В жалбата се изтъква, че това не само нанася тежки морални рани, но и води до "тежки материални щети в сферата на наследствените права и взаимоотношения". Друг проблем бил отказът на държавата да възстанови безусловно българското гражданство на онези, които са били насилствено лишени от него. Напомня се също, че все още пострадалите не са компенсирани. Имало и пречки за използването на турския език на общинско ниво.

Депутатите от управляващото мнозинство не бяха притеснени от акта на изселниците. Юристи от ГЕРБ коментираха пред "Сега", че делата в международния съд в Хага са много бавни и трудно ще бъде доказана вина на държавата по повечето от обвиненията в жалбата.

Специалисти по международно право обясниха пред "Сега", че жалбата срещу България в Хага има два основни недостатъка: първо, пред Международния наказателен съд могат да бъдат изправени физически лица, а не държави; второ, съдът няма пълномощия срещу престъпления, извършени преди 1 юли 2002 г., когато влезе в сила неговият устав, подписан в Рим.

През август от организацията на Мюмюн съобщиха пред медиите, че срокът за разследване по делото за т.нар. възродителен процес, известно от 1990 г. като дело № 1, е удължен с три месеца. Това е станало след настояване на "Федерация Справедливост" и организациите на българските изселници в Турция.

Разследването на престъпленията по време на т.нар. възродителен процес започна през 1990 г., след като материалите по случая бяха отделени от мегаделата срещу управниците преди 1989 г. То се водеше от тогавашната прокуратура на въоръжените сили, която вече не съществува. Повдигнати бяха обвинения срещу Тодор Живков, ген. Димитър Стоянов, Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински за проповядване и подбуждане на расова и верска вражда. После обаче обвиненията бяха смекчени. Делото срещу единствения все още жив подсъдим Георги Атанасов бе спряно, но през януари 2001 г. бившият премиер отново бе привлечен като обвиняем.

Проблем с това дело възникна в средата на 90-те години, когато Военната колегия на Върховния съд го върна за ново разследване, но с изричното указание да бъдат разпитани стотици свидетели на т.нар. възродителен процес. В хода на разследването са били установени имената на общо 446 души, които са лежали в затвора в Белене. Досега са разпитани 326 от тях. Останалите 120 бивши затворници не са давали показания, защото живеят в Турция.

През януари тази година за първи път българският парламент осъди т.нар. възродителен процес с декларация. "Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим", се казва в документа, предложен от съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов. Тогава депутатите призоваха българското правосъдие и главният прокурор да направят всичко необходимо да бъде приключено делото срещу виновниците за т. нар. възродителен процес. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ, пише още в документа.

270
9571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
270
 Видими 
25 Септември 2012 19:35
Тракийските бежанци да заведат дело за геноцид срещу Турция!
25 Септември 2012 19:39
С цифрата 1 500 000 са прегънали пръчката доста яко. Цели се и още нещо - нека не ги подсещам, ако не знаят, какво точно.

Нахалството е голямо, особено ако си припомним терористичните им изяви и убитите български граждани.

Този Мюмюн, не трябваше ли отдавна да е в затвора?
25 Септември 2012 19:44
Не само тракийските бежанци, ами 500 години?
25 Септември 2012 19:47
Ама кой им подаде тоз ишмар Народното събрание по предложение на боклукът Костов Нали народното събтрание само си гласува, че е имало геноцид. Когато има едни такива боклуци, да дават такива предложения и други боклуци да гласуват- ей това става.
25 Септември 2012 19:47
Ама кой им подаде тоз ишмар Народното събрание по предложение на боклукът Костов Нали народното събтрание само си гласува, че е имало геноцид. Когато има едни такива боклуци, да дават такива предложения и други боклуци да гласуват- ей това става.
25 Септември 2012 19:47
Ама кой им подаде тоз ишмар Народното събрание по предложение на боклукът Костов Нали народното събтрание само си гласува, че е имало геноцид. Когато има едни такива боклуци, да дават такива предложения и други боклуци да гласуват- ей това става.
25 Септември 2012 20:01
Първо да си върнат паспортите и личните карти с български имена. Ама не искат.
25 Септември 2012 20:03
КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ! ВСИЧКИ ПРЕСЕЛВАНИЯ БЯХА ПО ДВУСТРАНИИ СПОРАЗУМЕНИЯ.
ВСЕ ЕДНО ПРЕСЕЛНИЦИТЕ ОТ СЕВРНА ДОБРУДЖА ДА СЪДЯТ РУМЪНИЯ ЗА ПРЕСЕЛВАНЕТО СИ В ЮЖНА.
25 Септември 2012 20:08
Ако проблемът наистина съществуваше, той можеше да бъде решен веднага по времето на Тройната коалиция. Кой знае защо тогава не го спомена никой.
Разочарован съм от предизборните ходове на ДПС - повтарят се до втръсване.
25 Септември 2012 20:16
Нахалството е голямо, особено ако си припомним терористичните им изяви и убитите български граждани.


Нали? А въпросните терористи не бяха ли и по съвместителство и сътрудници на ДС?
===
Що се отнася до декларацията, приета от НС по предложение на И. Костов, другари, тя е за "етническо прочистване", а не "геноцид". Но си продължавайте все в тоя дух - нищо старо не забравили и нищо ново не научили.
25 Септември 2012 20:18
Махаме двойното гражданство и разглеждаме лични искове . Трябва да неутрализираме "колективния" натиск на Турция по Стратегическото направление на нейната инвазия към Европа . Това не е нашия "процес", а мащабна Провокация-предвестник на днешната "пролет" по никое време в страните от Халифата . Наблюдаваме откровен Политически тероризъм , подкрепян от САЩ и техните послушници на Запад . Колонел Марси да побърза , щото ще опере пешкира ...
25 Септември 2012 20:20
А въпросните терористи не бяха ли и по съвместителство и сътрудници на ДС?
Ти си им прочел досиетата или просто си глатолиш седесарските мантри?
25 Септември 2012 20:20
Чудна работа? В България всички турци са си с турски имена - по телевизията, в правителството - къде ли не?

25 Септември 2012 20:23
Нека първом Сезгин Мюмюн пробва да си върне кръщелното име в Турция, защото съм сигурен че не се е казвал Мюмюн, пък после съди България!
25 Септември 2012 20:33
Какви етнически турци в България ?
Ако не ме лъже паметта след края на Руско-турската освободителна война ( 1877-1878 ) всички етнически турци се изселват в Османската империя. В България остават потомците на насилствено приелите исляма българи.
25 Септември 2012 20:36
Meydger, ама аз откога пиша това тук по форумите, и само спорят с мен. Точно така, абсолютно си прав и има и колкото искаш доказателства и от самата Турция!
25 Септември 2012 20:49
Че, що да не я съдят България. Нали през януари, Гарррвънът, грррачеше, грррозно, зловещо от трибуната на НС, че е имало геноцид. И ДСБ, СДС, ГРОБ, БСП и най-накрая, аман-заман и ДПС, приеха въпросната декларация за геноцид на българският народ над турският. Та ще си плащаме, като винаги. Въпросът е? Как така и въз основа на кой закон, трябва да си заличаваме архивите? Все пак там може да се открие истината. Пък доколкото знам, такива документи са с постоянене срок за съхранение. Вечни. Да се знае от следващите поколения кога, какво и защо е станало.
25 Септември 2012 20:50
Нали? А въпросните терористи не бяха ли и по съвместителство и сътрудници на ДС?

Не, не бяха, но виж сътрудници на турските тайни служби - бяха. И си платиха за това.
25 Септември 2012 20:52
А въпросните терористи не бяха ли и по съвместителство и сътрудници на ДС?
Не, бяха платени сътрудници на турското разузнаване. Очаквам от Държавна агенция Архиви, след като публикува решенията на Политбюро, да публикува делото по разкриване на атентатите. Както и докладите на Второ Главно за дейността на турските служби в България. Ако ги мързи да работят тази работа, могат да извадят и да публикуват доклада на проф. Гълъбов до правителството, написан през 1936 год. и посветен на дейността на турската организация "Туран" в Царство България.
25 Септември 2012 20:52
Нали? А въпросните терористи не бяха ли и по съвместителство и сътрудници на ДС?
Айдяяяя историчарът БОНГО-БОНГО-БАРАБОНГО пак се изпуснал за да омириши Форума. Той да не е бил сътрудник, че знае. Мисля, е за геноцид се говореше, ама между етническо пречистване и геноцид разликата не е голяма за западните съдии. Все ще ни осъдят. Като имаме си майцепродавци като Костов така ще ни съдят.
25 Септември 2012 20:55
Костof,Костof,осъзна ли какъв предател си?Юда Искариотски!
25 Септември 2012 20:58
Летец, не става въпрос за мързел, а за държавна политика. Всеки сам може да ходи в архивите и да чете. Те, от ДАА, няма нищо да публикуват. Бъди сигурен. Трябва им заповед отгоре, каквато няма да дойде.
25 Септември 2012 21:01
1 500 000??? е да разбира се, компрадорчетата от ГРОБ приеха декларация и се ИЗВИНЯВАХА разбираш ли, заедно с гнусният мавър естествено...
СЕГА идва кака марси и разцеплението е неминуемо ако не увиснат на въжето...
П.С.
Още от следващият ден, календара е координиран разбира се - вече се моля за Трета Световна, та да мирясат убийците на Килъри и демагозите на ФЕД-МВФ/СБ най-накрая...
25 Септември 2012 21:08
Наследниците на насилствено помохамеданчените българи също трябва да заведат дело.
25 Септември 2012 21:16
Всеки сам може да ходи в архивите и да чете.
Дано да се сети да вземе и ксерокопия... Не са кой знае какви пари. После да ги сканира и да ги сложи някъде в мрежата... Аз лично съм набелязал някои архиви... И теми...
25 Септември 2012 21:16
И запомнете - няма български граждани от турски произход. Това са българи, които са се поддали на натиска да приемат исляма. А те как са го приели ........ плющят свинско, та гледай и ум да ти зайде и говорят, че спазват традициите мюсюлмански ...... Да им е честито!
25 Септември 2012 21:16
ivoto_sega, да, най-вече те!!!
25 Септември 2012 21:19
ivoto_sega, точно насилствено приелите исляма трябва да заведат дело! Какво излиза? Че именно те водят това дело в Хага! Парадокс!
25 Септември 2012 21:39
Нали? А въпросните терористи не бяха ли и по съвместителство и сътрудници на ДС?

(бонго-бонго 25 Септември 2012 20:16)

Питомецът на Миклухо-Маклай би следвало да даде доказателства, че т.нар. ДС е организирала терористични удари чрез български граждани с (псевдо) турско самосъзнание, свой агенти, срещу невинни българи - граждански лица. Линк нещо така, моля, документ от архивите и пр. - но не от кухнята на партийни дейци като антуража на Костов и сие магистралки и други такива..

За един, двама се знае, че са били доносници на ДС - напр. Доган. Но и не изключва двойната му игра с турското разузнаване - ако не веднага още тогава, то по-сетне със сигурност е сменил стопаните си.
Известно е също, че въпросната турска служба е работила активно всред турчеещите се българи-мюсюлмани и има пръст в атентатите. Не напразно от българска страна им е било подшушнато, че ако не престанат, кюрдите ще получат достатъчно оръжие... фактите са много. Има също и за действията на турското посолство по онова време - подстрекателствата за изселване и пр. и пр., а когато числеността на изселниците нарасна - биха отбой и затвориха границата...

Така, че хайде по-леко на завоите...
25 Септември 2012 21:40
Що се отнася до декларацията, приета от НС по предложение на И. Костов, другари, тя е за "етническо прочистване"...



Та , ако може Бонго малце да ни разясни. Що е туй, етническо прочистване? Което са правили турците в Източна Тракия, през Междусъюзническата война, когато башибозукът е клал наред, мирни хора и е изпепелявал българските села и градове? Или, когато благодарение пропагандата на турските емисари в България, аркадашите отиваха да пазаруват в ЦУМ и с огромните бохчи на "Ладите" и "Москвичите", запрашваха по-живо, по-здраво къмто Къпъ Куле? Някаква разлика, като прочистване и геноцид да виждаш, уважаеми Бонго? Или си поклонник, на мрачният ти идол Иван Костов?
25 Септември 2012 21:49
Не че очаквам дървените глави да уврат, но нека цитирам текста на декларацията:
Ние, народните представители от 41-то Народно събрание,
- Като се позоваваме на най-високите достижения на европейската и световна мисъл, на международното право в областта на правата на човека и малцинствата,
- Като се позоваваме на Европейската харта за правата на човека и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи,
- Като изразяваме огромното си съжаление за това, че от началото на демократичните промени, в продължение на 20 години, българската правосъдна система не съумя да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, в това число и за така наречения „Възродителен процес”,
- Като изразяваме категоричното си убеждение, че за подобни престъпления не може да има давност,
ЗАЯВЯВАМЕ:

1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и така наречения „Възродителен процес”.
2. Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.
3. Призоваваме българското правосъдие и Главния прокурор на Република България да направят необходимото за приключване на делото срещу виновниците за така наречения „Възродителен процес”. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ.

====
Да принудиш 350 хиляди от една общност да разпродават набързо имота си и да напуснат родните си места, да не би да не е етническо прочистване.
Да не би целта на Възродителния процес да не беше случайно да ги направи силом българи и то такива "българи", както го разбираха умните комунистически глави.
И да видим какво пише в иска (по СЕГА):
Жалбоподателите посочват, че съдебното дело, образувано срещу една съвсем малка част от хората, отговорни за преименуването, се разследва вече 20 г. Зад този факт прозирал "противоправният стремеж за фактическо оневиняване на престъпните лица или поне за обезпечаване на тяхното пожизнено спокойствие". А това означавало отказ от ефективно правосъдие и "всичките онези институции и личности, които са обезпечили и обезпечават фарсовото провеждане на разследването по това съдебно дело, фактически имат статуса на съучастници в престъплението".

Предупреждава ли декларацията , че има опасност България да бъде изкарана виновна като се забатачва разследването и делото срещу конкретните и реални виновници? Предупреждава. Получава ли се точно това СЕГА? Получава се. Защото в Хага съдят България, а не конкретните виновници за "Възродителния процес"
Има и един друг основен въпрос: От тези 20 г. ДПС беше поне 11 г. във властта, от тях 7 мандатоносител, а 8 в управляваща коалиция. Президентът Първанов 8 години беше президент с изричната подкрепа на ДПС. Неговият съветник, Борис Велчев беше избран за главен прокурор с одобрението на на ДПС. И какво направи ДПС за придвижване на процеса - ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. Какво направи ДПС и по въпроса за махнето на насилствено наложените имена от регистрите на ГРАО - ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.
И тук идваме на въпроса за мръсната симбиоза ДС, Възродителен процес и генезиза на ДПС. И всяко разравяне на това изпражнение "Възродителен процес" показва тази симбиоза, показва истинската биография и на терористи на на борци за "права и свободи".
И да, Абдула Чакър, Саафет Реджеб, Емин Мехмедали и брат му Сабри Мехмедали са били агенти на ДС. Това, разбира се, не означава автоматично, че ДС организирала атентата на гара "Буново". И тримата обвинени и осъдени за атентатите от 1983 г. също са били сътрудници на ДС. Но поражда и много интересни въпроси. Също като въпроса за това как се получава, че действащият агент на ДС, Меди Доганов оглавява нелегалната партия "Турско национално-освободително движение в България"...
Но вие продължавайте с мантрите....
25 Септември 2012 21:56
Част от кампания, очевадно оркестрирана в туркието. И тоя маймун, и гадовете от "депесе" за задължителен турски, и сборището пред съда в Пазарджик при откриването на процеса срещу талибаните.
25 Септември 2012 22:00
Ами ще я съдят, Бонго! Ти и Иван Костов от вашият джоб, да си ги вадите парите и да плащате! Кой ви плаща да ги пишете такива декларации за "етническо прочистване", срещу България? Само на еничарите, като тебе, които не признават опустушенията на турците в Източна Тракия, които трябва да плаща съгласно Ангорският договор!
25 Септември 2012 22:11
Ами ще я съдят, Бонго! Ти и Иван Костов от вашият джоб, да си ги вадите парите и да плащате! Кой ви плаща да ги пишете такива декларации за "етническо прочистване", срещу България?


Удивително нещо е простотията! (принципно твърдение, провокирано от поста ти, но не и отнасящо се за който и да е форумец)
С или без тази декларация, искът за геноцид (а не за етническо прочистване) щеше да бъде внесен в Хага. * Самият факт, че не се говори за етническо прочистване в иска, а за геноцид показва, че искът не е базиран на тази декларация.
От друга страна, тази декларация СЕГА може да послужи на България да покаже, че има поне политическа воля за решаване на проблема с виновните - зер най-висшата власт, Народното събрание, я е приело.
__________
*Конкретно за щурави:
Натисни тук
Ethnic cleansing is not to be confused with genocide;
и нататък връзките и отликите между двете.
25 Септември 2012 22:16

четвъртък, 15.06.2006
Задържане под стража разпореди като постоянна мярка съдът в Хасково за Сезгин Мюмюн, избягал миналия петък от полицията край Свиленград. На паркинг “Генералово” в близост до граничния пукнт, мъжът изостави колата си, натъпкана с 40 килограма амфетамин.

Натисни тук
2006 г. 40 килограма амфетамини. Сега сме 2012. Защо лицето Сезгин Мюмюн още не е в затвора ?


25 Септември 2012 22:17
Не могат да съдят България, защото уважаеНИят другар Тодор Живков ги изпрати на екскурзионно отпътуване с уан-уей-тикет и със спомоществователството на комшийския ибрикчия.
25 Септември 2012 22:17
...50-те и особено от 70-те и 80-те години до настоящия момент в Република България се провежда политически и етнически мотивирана систематична геноцидна престъпна държавна стратегия, насочена срещу повече от 1 500 000 български граждани с турско етническо самосъзнание и мюсюлманско вероизповедание"

То излезе, че е почти като да избиеш 1 500 000 арменци и хиляди българи, бежанци от Тракия...
25 Септември 2012 22:21
Да добавят към документите на делото доносите на доган и другите дс-доносници от дпс, за да се види ролята им в целия процес-от подготовката до изпълнението.
25 Септември 2012 22:21
Еничарино, Бонго! Правиш ли разлика, между целенасоченото избиване на българите в Източна Тракия и "екскурзията" на "турците" къмто Къпъ Куле? Там където ги чакаха телевизионните камери и много други екстри, които нашите баби и деди бягащи от дивашкият башибузук не са и сънували? Твоите декларации и тези на Костов ,никой българин не го интересуват. Важното е вие да си плащате парите за това, което пишете без капка доказателства за етническо прочистване.
25 Септември 2012 22:26
"Геноцид" е термин, дефиниран в международното право. Виж "Конвенция за превенция и наказания за извършване на геноцид"... И двеста реда да изпишеш с глупости, не можеш да намериш поне малко съответствие между историята на възродителния процес и дефиницията. Защо не съдят и турския премиер, онзи нисичкия, дето ги подкокоросваше... "Идвайте, майката родина ще ви приеме"... А после, след като бройката на исзелниците достигна естествения прираст, натрупан от 1952 год., едностранно пусна бариерата... Ейде стига с тази "половин" история! Преди само едната половина, сега - само другата. Това ли ви е "науката" история?
25 Септември 2012 22:31
Бонго много жлъч, а истината е една някой има интерес, не рови в старите чаршафи там мирише на стари к...ви,и няма изпиране дори и с химикал...
25 Септември 2012 22:33
Правиш ли разлика, между целенасоченото избиване на българите в Източна Тракия и "екскурзията" на "турците" къмто Къпъ Куле? Там където ги чакаха телевизионните камери и много други екстри, които нашите баби и деди бягащи от дивашкият башибузук не са и сънували? Твоите декларации и тези на Костов ,никой българин не го интересуват. Важното е вие да си плащате парите за това, което пишете без капка доказателства за етническо прочистване.


Ти наясно ли си какво означава "да приготвиш екстри" за 350 хиляди бегълци? В момента една много по-богата и просперираща Турция има проблеми с многократно по-малко бежанци от Сирия!
И какво общо има Възродителния процес на Българската комунистическа партия с действията на османска Турция три поколения преди това.
Всъщност такива като тебе трябва да платят, ако случйно България бъде осъдена по този идиотски процес. Защото очевидно е, че ти подкрепяш това - конкретните виновници за Възродителния процес да не бъдат наказани и съучастваш по този начин на размиването на вината и прехвърлянето и върху цялата държава.
25 Септември 2012 22:36
конкретните виновници за Възродителния процес да не бъдат наказани
Включваш ли и пожарникарите, командвали взводове в Делиормана?
25 Септември 2012 22:36
Да принудиш 350 хиляди от една общност да разпродават набързо имота си и да напуснат родните си места, да не би да не е етническо прочистване.

Бонго,
кой ги е принуждавал бе ? Ти имаш ли представа, че след като отвориха границите народа сам се юрна. Що милиционери от паспортните служби станаха милионери, щото турците нямаха търпение да получат паспорт и заминат за местото, което си го представяха, като рай.
---
Никой никого не е гонил ! Точно обратното ! Мъчеха се да ги задържат, защото реколтата бе за прибиране, а и фабриките закъсваха.
25 Септември 2012 22:39
И какво общо има Възродителния процес на Българската комунистическа партия с действията на османска Турция три поколения преди това.
Има. И това са двата "възподителни процеса", осъществени от Царство България. Не от комунистическата партия, а от Царство България... Това е и неизменната политика на Турция към населението с турско самосъзнание след 1924 година... Виж доклада на проф. Гълъбов от 1936 год. Отиди в архива на Външно и им го поискай...
25 Септември 2012 22:40
за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, в това число и за така наречения „Възродителен процес”,

Бонго,
я кажи думата "асимилация" може ли да се отнася към "мюсулмани" ? Може ли да се отнася към религия ? Асимилира се етнос, а не религия.
25 Септември 2012 22:44
Седят си, седят си, пък нещо се сетят да мръднат, за да ги забележат... В момента ни подготвят за ентическа криза, в която да скрият престъпната си политика към държавата България понастоящем... Ето това правят... И насаждат злоба и омраза с такива тъпи "инициативи"... Досега не успяха... Не успяха и с циганите... Но усилията продължават...
25 Септември 2012 22:46
Я някой да ме подсети кога лицето Иван Йорданов Костов наклепа уж родината си с предложението за тази декларация ? Кога бе съвместното заседание на българското и турското правителства в Анкара, след което дойде решението за спирането на АЕЦ "Белене" и гарантиране високите цени и пазара за ИванКостовият "американски ТЕЦ ?
-
Заради печалбите си от ТЕЦа ли Костов сътвори този безобразен сакатлък, на който сега разни наркотрафиканти се позовават за да изкарат някое евро ?
25 Септември 2012 22:47
след като отвориха границите народа сам се юрна

Мисленето на тези хора ти е напълно чуждо, страхувам се. Говорил съм с много изселници и всички под една или друга форма са ми казвали - "Показаха ни, че не ни искат. Че приемат това което сме."
И нито един от тях не е обвинявал България или българите - поне пред мен. най-много са стигали до "комунистите" в обобщенията си.
25 Септември 2012 22:48
я кажи думата "асимилация" може ли да се отнася към "мюсулмани" ? Може ли да се отнася към религия ? Асимилира се етнос, а не религия.

Разбира се, че може.
Но ти си кажи рецитациите за Костов, който те изгони от държавна работа.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД