:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гръцки синдикалисти получавали по няколко пенсии

Най-много данъци в страната укриват лекари, инженери, учители и адвокати, сочи ново изследване
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
99-годишният гръцки ветеран от Втората световна война Георгос Лабракос (в центъра) участва в протест на офицери от запаса срещу правителствените мерки пред парламента в Атина.
Икономическата криза и опитите да се спестят обществени средства извадиха на бял свят скандална разпоредба от 1937 г., от която са се възползвали над хиляда синдикалисти и която е струвала на държавата три милиона евро годишно, разкри местният в. "Етнос". Парите се изплащат от специален фонд на националния осигурителен институт ИКА и са събирани от вноските към института. Получатели са лидери и главни секретари на различни синдикати и членове на ръководството на най-големия синдикат в частния сектор - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ). На практика синдикалните лидери са можели да получават три пенсии - основна, допълнителна пенсия от осигурителния фонд в конкретния сектор и още една допълнителна пенсия от специалния фонд на ИКА. Според информация на изданието втората допълнителна пенсия се е движила между 200 и 600 евро, но е имало случаи, в които е достигала 1000 евро.

Изследване на Стопанската камара на Гърция показва, че най-много доходи укриват тези професии, които са най-добре представени в парламента - лекарите, инженерите, учителите, счетоводителите и адвокатите. Всяка година държавата губи от данъчни измами на тези професии 11.2 милиарда евро - сума, напълно съпоставима с 11.8 милиарда евро бюджетни съкращения, които правителството трябва да направи, за да одобрят кредиторите изплащането на следващия транш финансова помощ. Изследването е направено от Маргарита Цуцура от университета в Чикаго и Николаос Артаванис от Техническия университет в американския щат Вирджиния. Учените взимат данни от банките за вноските, които клиентите правят, за да си погасяват заемите и ги съпоставят с декларираните от тях облагаеми доходи. Те също приемат, че хората на заплата трудно могат да я скрият и се насочват към свободните професии - лекари, адвокати, журналисти, хора на изкуството, борсови агенти, учители. Изследването им показва, че средно всички хора на свободна практика отделят 82% от доходите си за покриване на задълженията си към банките. За някои професии като лекари и инженери този процент е 155 на сто, а при адвокатите - 100%. В световен мащаб е прието, че за да живее нормално, човек може да отделя не повече от 30% от доходите си за кредити.

Според изследването причините за укриване на доходи в Гърция са две - едната е, че в страната голяма част от икономиката е неофициална и за нея няма документи, които да удостоверяват, че е извършена икономическа активност. И втората е, че политическата класа няма интерес да ликвидира данъчните измами, защото тя самата произлиза от професиите, които най-много укриват данъци.

17
3439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
19 Септември 2012 20:47
Това за укритите доходи спокойно могат да го напишат и за БГ, вероятно сумата е по-малка, но се отнася за същите свободни професии.
19 Септември 2012 20:56
В световен мащаб е прието, че за да живее нормално, човек може да отделя не повече от 30% от доходите си за кредити.

Да, при нормални лихви 3-4% сигурно е така, но какво да се прави при 2-3 пъти по-големи лихви, каквито са у нас?...
19 Септември 2012 21:11
Икономическата криза и опитите да се спестят обществени средства извадиха на бял свят скандална разпоредба от 1937 г

Май пак някой е бързал да предаде материала, без да го прочете внимателно.
19 Септември 2012 21:14
но какво да се прави при 2-3 пъти по-големи лихви, каквито са у нас?...


Работи се на 2-3 места, при пълен работен ден. То затова и работата толкова.
19 Септември 2012 21:16
Гърчулята са най-големите крадци и измамници в Европа.
Откраднаха 350 милярда евро.
Няма да върнат и един цент.
Лошото за тях е че вече никой няма да им даде и 1 цент.
Ще трябва да живеят с това което изкарват.
БВП ще падне до нормалните си стойности - 50% от сегашното.
Същото важи за заплати, пенсии, помощи и т.н. 50% надолу всичко.
Безработицата ще е 20%-25% за десетилетия напред.
20 Септември 2012 02:49
........Според изследването причините за укриване на доходи в Гърция са две - едната е, че в страната голяма част от икономиката е неофициална и за нея няма документи, които да удостоверяват, че е извършена икономическа активност. И втората е, че политическата класа няма интерес да ликвидира данъчните измами, защото тя самата произлиза от професиите, които най-много укриват данъци.

Oбаче има и трета причина - укриването на данъци е национален спорт в Гърция и те се борят да влезе в олимпийската прорама където златият , сребърният и бронзовият медали са за гръцките лекари , адвокати и инженери.
20 Септември 2012 06:16

Да, при нормални лихви 3-4% сигурно е така, но какво да се прави при 2-3 пъти по-големи лихви, каквито са у нас?

Много просто - да НЕ се взема кредит! Засега. А скоро ще има и други алтернативи.

____________________________________
Кредитът - модерното робство

20 Септември 2012 08:00
Телено въже и яка селскостопанска техника срещу банкоматите ?
20 Септември 2012 09:19
Като няма какво друго да направят, започват опити за насъскване и разделяне на обществото. Ако в едно гръцко семейство и двамата са лекари, можеха преди години да си позволят заплатата на единия да отива за покриване на кредити. Вижте от кого е направено изследването и къди. В САЩ.
Боза.
И сега могат да го правят. Едната заплата погасява заеми, другата храни семейството.
20 Септември 2012 09:24

Много просто - да НЕ се взема кредит! Засега. А скоро ще има и други алтернативи.


Именно. Това е решението. Иначе ти излиза през носа. От друга страна, който не е силен в главата, е силен в краката.
20 Септември 2012 12:27
А нашите по колко получават?
20 Септември 2012 13:39
Браво!Гръцките данъчни откриха топлата вода...ма до сега не са се напъвали,щото слънцето по гръчко грееше безплатно,българи и всекаква друга беднотия им гледаше посраните баби и дедовци,работеше черната работа,спеше по колиби в полето и плантациите им,за византийците оставаше само да гледат надменно и да ни се присмиват ехидно,да си оставят селскостопанската техника на нашата граница докато "протестирайки" плюскаха скара и пиеха по заведенията на граничната зона
20 Септември 2012 14:05
Те също приемат, че хората на заплата трудно могат да я скрият и се насочват към свободните професии - лекари, адвокати, журналисти, хора на изкуството, борсови агенти, учители

Ъъъ, откога учителите станаха със "свободна професия"? Или и в Гърция децата масово вземат частни уроци, понеже държавата не осигурява качествено образование? В такъв случай май родителите (все пак накрая клиентът плаща цялата сметка) не би трябвало да плащат допълнителни данъци на държавата, която не им е осигурила дължимите "услуги" срещу вече платените данъци...
20 Септември 2012 16:29
Гръцки синдикалисти получавали по няколко пенсии

Каква изненада!
Тоз почтен и работлив народец...
20 Септември 2012 16:33
българи и всекаква друга беднотия им гледаше посраните баби и дедовци,работеше черната работа,спеше по колиби в полето и плантациите им


само не разбрах защо пишеш в минало време или наистина вярваш, че българите вече не го правят.
20 Септември 2012 17:27
Не случайно на мафията другото име е синдикати.
20 Септември 2012 18:01
Те и лекарите в България са толкова "свободна" професия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД