:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмите ще внасят корпоративен данък по нови правила

Отпада голяма част от бумащината около декларирането на налозите
Серия от облекчения за декларирането и внасянето на корпоративния данък и данъците върху доходите на физическите лица ще влязат в сила от 2013 г. Задължението за авансово внасяне на корпоративния данък на месечна основа занапред ще важи само за големите фирми. Данъкът върху представителните и социалните разходи вече ще се внася на годишна вместо на месечна основа. Облекчава се и редът за деклариране на отделни категории доходи на физическите лица.

Това е записано в законопроекта за изменение на Закона за ДДС, с който се променят и други 6 закона. Промените не бяха представени детайлно от финансовото министерство, макар да касаят огромен брой данъчно задължени фирми и лица.

Най-много са промените в реда за изчисляване и внасяне на авансово дължимия корпоративен данък. От авансово привеждане на данъка ще бъдат освободени всички фирми, които имат приходи от продажби за предходната година до 300 000 лв. Досега лимитът бе 200 000 лв. При по-големите фирми вноските ще се превеждат ежемесечно само ако приходите от продажби са надхвърлили 3 млн. лв. Ако този праг не е достигнат, парите ще се внасят на тримесечие. В момента месечното авансово внасяне на данъка бе задължително за всички с приходи над 200 000 лв. и с реализирана данъчна печалба за предходната година. Самите авансови вноски вече ще се изчисляват на база прогнозирана печалба за текущата година вместо печалба за предходната година. Фирмите ще заявяват очакваните си печалби и новия размер на авансовите вноски с годишната си декларация за 2012 г. За да се избегне начисляването на лихви при неточно прогнозирани вноски, ще бъде завишен прагът на допустимото разминаване между авансово внесен и окончателен данък от 10 на 20%.

От 2013 г. отпада и задължението за фирмите да плащат дължимия данък върху извършени представителни и социални разходи до 15-о число на месеца, следващ извършването на разхода. Част от тези разходи и в момента се признават за необлагаеми, като например раздаването на ваучери за храна до 60 лв. на месец, но при надхвърляне на този праг и други условия, стават дължими. Занапред тези данъци ще се внасят до 31 март на следващата година.

Променят се и сроковете за внасяне на дължимия данък върху отделни категории доходи на физическите лица. Фирмите занапред няма да внасят на месечна основа дължимия данък върху доходи от стипендии, авторски възнаграждения, дивиденти и други суми с нерегулярен характер, а ще трябва да се издължат в едномесечен срок след края на тримесечието, за което са възникнали тези доходи. Въвежда се и ново изискване по линия на годишното деклариране на изплатените доходи на електронен носител. Справката ще се предоставя само на електронен носител при фирми, изплатили доходи на над 5 физически лица. В момента изискването е за 10 физически лица.



ПРОМЕНИ

Ново увеличение на част от акцизите ще има през 2013 г. Акцизът за газьола и керосина се вдига от 630 на 645 лв. на 1000 литра. Това ще доведе до ново поскъпване на дизела. Ставката за данъка върху интернет хазарта ще бъде 7% при 15% за традиционния хазарт. По-ниският налог ще влезе в сила след получаване на изрично становище на ЕК, че не представлява непозволена държавна помощ.

12
9328
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Септември 2012 19:42
Всяка стъпка за подобрение на бизнес-средата - пирон в ковчега на БСП-ДПС мафията и форумната им амбразура!
17 Септември 2012 20:13
Не трябва ли майсторите първо да отпишат 2-3-400 000 фирми, пък после да ги облекчават при внасянето?
17 Септември 2012 20:31
Фирмите при това предвиждане на печалбите са в ролята на заека - защо си с шапка, защо без...
------------------------------------------------
Блогът на Генек
17 Септември 2012 21:45
Всяка стъпка за подобрение на бизнес-средата - пирон в ковчега на БСП-ДПС мафията и форумната им амбразура!


Действително бизнес-средата МНОГО ще се подобри след повишаване акцизите на газьол и керосин. БСПДПС мафията ще се придвижва с бракувани велосипиди и от изпосталелите им гърбове ще стърчат пирони - ще се молят за сносни ковчези, но няма да получат. А от 1 април догодина се очакват реки от мед и масло, слепите ще прогледнат, хроми ще подскачат като зайци, хора с умствени увреждания масово ще се записват в ГЕРБ. А Той ще ги наблюдава с благ поглед, пресмятайки новата резервна скамейка.
17 Септември 2012 22:24
Naturally, не разбираш за какво става дума! Няма и да разбереш.
18 Септември 2012 09:06
А иначе е добре! Защо това е в закона за ДДС не го разбирам, ама сигурно е за конспирация?
Лошото е, че основното бреме е в осигуровките, с които храним зеленочорапковците-пенсионери. Това им позволява във фертилна възраст да предлагат работната си сила без договори и така се завърта един "параграф 22"!
18 Септември 2012 11:17
Да живеят изборите! Защо не го направха преди 3 години? Нещата, които променят, са доста отдавна в сила, не са кой знае колко мащабни и щом толкова са замилели за бизнеса защо не поработят в посока реалното му стимулиране ? Напр. фирма, която внася данък социални, представителни, експлоатация леки авт. и прочие ежемесечно има файда да го прави по-редовно, тъй като по логиката на тези промени всичко ще трябва да се плати накуп в един месец - че тази промяна нищо няма да ПРОМЕНИ реално; дори се натовари бизнеса. Авансовият данък си е желателен и един вид полу-задължителен за нормално работещо предприятие, също за да не се натрупа голяма сума през март следв.година - аз напр. си внасям по 100 лв./ месец КД, въпреки че нямам това задължение, ама как се вадят 1200 лв наведнъж да речем..., така че и това облекчение не е кой знае какво. Намаляването броя на декл. чл.73 лица е в улеснение на НАП, защото сега ги карат да въвеждат харт.носител, а така ще им влиза инф.направо и ще могат да се освободят от персонал. Това с прогнозата за печалбата в тези неясни, скапани, стагнирани условия също е пълна нелепост - хората не знаят дали ще имат поръчки за следв.месец, а тия искат прогнози - тъпотия! И накрая - некомпетентните журналсти ще ни проглушат ушите с това колко е замиляло правителството за нас, ама на практика нещата не са съвсем така, както изопачено ги представят. Положителното в посочените промени може да се търси в отпадането на задължителните срокове за периодиката, понеже ай си пропуснал да платиш 5 лв. данък представителни, ай са ти начислили лихви...
18 Септември 2012 13:11
Какъв корпоративен данък, какви пет лева? Гигант като Лукойл е на загуба и не внася корпоративен данък, какво да говорим за лошо ръководените ЕТ-та, ООД-та и други такива.
18 Септември 2012 13:16
...лошо ръководените ЕТ-та, ООД-та и други такива.

А може би това са добре ръководените такива!?
18 Септември 2012 13:25
Не, ударението е на : и не внася корпоративен данък. Добре, че държавата си прибира гарантираната "печалба" от 20% и акцизите, иначе
18 Септември 2012 14:03
Къде са амбразурчиците, да ни кажат колко лошо е това ... ?
18 Септември 2012 15:34
Авторката треба да е наясно, че 99.9% от бумащината си остава. И, че не бумащината е проблемът.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД