:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандалните бивши земеделски пиарки отчетоха дейност, но пропуснаха сумите

Страницата на агропрограмата във Facebook вече събрала цели 500 почитатели
След като предизвикаха скандала с обществена поръчка за 50 000 лева за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ във Facebook и Twitter, двете бивши пиар служителки на Агенцията за храните, спечелили договора, вчера пуснаха проформа отчет. На сайтовете на ПРСР в двете социални мрежи Кристина Спасова и колежката й Лора Димитрова са отчели в 18 точки свършената работа от 3 август до 12 септември 2012. Фирмите на двете дами получиха контракт за петцифрена сума, но от публикуваното изобщо не става ясно колко пари са похарчили през посочения период - на 5-те страници "отчет" няма споменат и 1 лев.

Отсъствието на финансова част в отчета не е изненадващо, защото повече дейности всъщност са елементарни и не оправдават голямата сума на контракта. Сред свършеното фигурират например промяна на адреса на сайта на агропрограмата във "Фейсбук" "с цел по-лесното й запомняне и намиране", преименуване на специално създаденото приложение в страницата във Facebook от "ПРСР" на "Полезна информация", публикуване на линкове, изработване и поставяне на бутони на официалната страница на ПРСР, които да отвеждат към неофициалните й варианти в двете социални мрежи, и др. В документа е отчетено и "ръчно" публикуване на новини от администратор на страницата. Записана е и "изработка и поставяне на бутони на официалния сайт на ПРСР, които да отвеждат потребителите към страниците на ПРСР във Facebook и Twitter", тестване на страниците и "оправяне на бъгове". Проведено е и "официално представяне на двете страници на 31.08.2012г. чрез разпространяване на съобщение до медиите и подробна презентация, представяща възможностите и предимствата на страниците на ПРСР във Facebook и Twitter".

Дори и след скандала, който показа, че администрациите, подчинени на министър Мирослав Найденов, харчат пари със спорна ефективност и при съмнения за конфликт на интереси, интересът към публикациите за агропрограмата в двете социални мрежи остава слаб. В заключение на скромния 18-точков отчет е записано, че страницата в социалната мрежа вече се радва на 500 последователи и е имала видимост от над 7700 Facebook потребителя. Това обаче не е трудно да се постигне - само в МЗХ и подопечните му ведомства към края на м.г. работят над 13 000 души, които е достатъчно веднъж да влязат в страницата на ПРСР или да я "последват".

Имената на бившите пиарки станаха печално известни в края на миналия месец. Тогава стана ясно, че те стоят зад регистрираната в края на м.г. фирма "Кей Ем Ком", която сключи контракт със земеделското министерство за популяризиране на Програмата за селските райони въпреки липсата на опит, при спорно състезание и съмнителна цена. За краткото си съществуване "Кей Ем Ком" е успяла да се сдобие и с два скъпи апартамента в София, както и с дружествен дял в предприятие за биообработка на храни.



(Д)ЕФЕКТ

През годините за реклама на агропрограмата са наливани огромни суми, а ефектът е повече от спорен. Само преди дни стана ясно, че страната ни е на път да загуби стотици милиони евро заради слабото усвояване на европарите. За да избегне опасността до края на годината, България трябва да усвои 385 млн. евро, съобщи преди дни говорителят на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт, цитиран от БГНЕС.



15
3900
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
17 Септември 2012 19:40
Само преди дни стана ясно, че страната ни е на път да загуби стотици милиони евро заради слабото усвояване на европарите.

Стана като в приказка: тези, за които са парите, гледат как други ги "усвояват".
17 Септември 2012 19:57
Интересно защо карат на ръчно публикуване, като могат да пишат с краката си и пак ще има пилешки пържоли.
17 Септември 2012 21:59
И това са само две лигли, доста ниско в йерархията, че и извън ведомството. Около Миро Ветеринаро вероятно има тлъст добитък с пъти повече задигнати кинти, но до тях никой не може да се добере...
17 Септември 2012 22:21
Явно всичките от Мирковото министерство са харесали страницата
17 Септември 2012 22:29
Абе, "аграрките" са като совите - не са това, което са!
17 Септември 2012 23:00
"(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г., бр. 78 от 2010 г., в сила от 5.10.2010 г.) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, се изисква предоставяне на най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел определяне на основателността на предложените разходи.
(5) (Отм., нова - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г., изм., бр. 78 от 2010 г., в сила от 5.10.2010 г.) За разходи по ал. 1, чиято стойност възлиза на повече от левовата равностойност на 15 000 евро или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-голяма от левовата равностойност на 15 000 евро, предложени от един доставчик, за които са определени референтни цени, се изисква предоставяне на една независима оферта в оригинал, която съдържа фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи. Кандидатът представя и заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните изпълнители/доставчици.
(6) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2010 г., в сила от 18.05.2010 г., изм., бр. 49 от 2011 г., в сила от 28.06.2011 г.) В случаите по ал. 4 и 5 може с цел определяне на основателността на предложените разходи изпълнителният директор на РА със заповед да определи оценяваща комисия, която да се произнесе относно обосноваността на разходите. В състава на комисията се включват лица, притежаващи квалификация и опит в съответната област."
Това е стандартен текст от всички указания за кандидастване по европейски програми. Обърнете внимание на т. 6, където ясно се казва, че при съмнение за нереални цени на офертите те могат да бъдат проверени от специална комисия. тоест, още в самото начало са можели да хванат далаверата, ако разбира се са искали това.
18 Септември 2012 00:44
Обществена поръчка за създаване на акаунти във Facebook и Twitter, със добавяне на малко снимчици и текствов материал? Че там в министерсвото нямат ли си ИТ-специалисти на заплата, които да създадат тези два акаунта? Всичко това е толкова елементарно! И за това някой е броил 50 хил.? Това ако не е престъпление, тогава кое е престъпление?
18 Септември 2012 00:54
При тоя шум само 500 likes? Е, ако това са ПР-ки, аз съм консерва копърка. Да не говорим, че тая професия трябва да се изхвърли на боклука по принцип, защото самите й принципи противоречат на вяскакви разбирания за морал и чест.
18 Септември 2012 11:01
Няма нищо чудно в цялата работа – това си е стил на Мършата от време оно – пиарът като инструмент за печалба или за унищожаване на пречките за такава. А тези двете госпожици срещу 50 бона са организирали не е ясно какво, но поне със сигурност – „два скъпи апартамента в София, както и дружествен дял в предприятие за биообработка на храни”. Впрочем, на кого ли принадлежат тези активи сега, след като е приключило краткото съществуване на "Кей Ем Ком", знае ли се?
18 Септември 2012 11:07
Разхищенито, чрез Подаряване на над 160 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ за "задание",

което може да бъде свяршено в часовете по информатика от ВСЕКИ ученик в България

е ПРЕСТЪПА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ!!
18 Септември 2012 11:50
Някак ме съмняваза 50 000 да могат да се купят 2 апартамента. Но друго ми е интересно - понеже го гледя този тъп случай от начало, мои приятели програмисти включително една моя приятелка в телеком ми каза, че тия приложения за страниците в социалките не са никак евтини. В зависимост от това колко е сложно си стигат и то 5 цифрени суми. Та има ли някой тук, който да разбира малко повече, че да ни светне колко струва вграденото приложение?
18 Септември 2012 12:25
DK_7, за приложения във ФБ страница наистина може да се плати солидна сума. Обаче в страницата на ПРСР НЯМА нищо, което да попада дори и в графата 'средно сложно'. Понеже се занимавам с този бизнес ето и малко конкретика: работя за онлайн бизнес, чийто профил във ФБ е от особена важност. Понеже нямаме вътрешен ресурс да поддържаме страницата, решихме да аутсорснем развитието и поддръжката на ФБ страницата на специализирана дигитална агенция (една от известните такива, а не някакви 2 кифли без опит). И така: създаване на страницата - (информация, снимки, продукти, промоции и т.н.) - 1500 лв. Разработване на приложение (нищо особено, но и не съвсем просто такова) - 2500 лв. Набиране на фенове с ФБ кампания - текстови карета във ФБ с линк към фен страницата: 7 000 лв. Това са еднократни разходи. След това: месечен хонорар за поддръжка на акуанта (поддръжка, упдейтване на информация, отговори на въпроси на фенове, месечен рипорт към нас и т.н.) - 1000 лв!!!!!! Разултати след 2 месеца: около 20 000 фена. Общо разходи: 13 000 лв. Разход за фен: 13 000/20 000 = 0,65 лв. Бих казал дори, че не съм особено доволен от резултатите.

За сравнение страницана на ПРСР: 500 фена за 50 000 лв = 100 лв за фен!!!!
18 Септември 2012 13:11
Скандално е какви неща се случват пред очите на всички. Скандално е, че всички си мълчат пред лицето на истината. Скандално е, че ГЕРБ са още на власт.
18 Септември 2012 13:52
Кое му е скандалното?
Миро мършата на три пъти е "осветен", как дъни със шут фиска и преко това си станА министер, ще и още е!
18 Септември 2012 14:23
"Феновете са ни скъпи!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД