:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дянков: Ако трябва, пак ще пляскаме руснаците

НЕК проучва възможността за увеличение на иска си за АЕЦ "Белене"
 
"Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме". Така коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков исканата от "Атомстройекспорт" неустойка от 1 млрд. евро. Той определи тези искания като смешни и посочи, че руската компания е губила доста дела в Европа. "Ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас. Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс", каза вицепремиерът.
"Самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", категоричен е Дянков.
Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации. "Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат", допърни той, цитиран от БГНЕС.
Юристи на Националната електрическа компания проучват какви са основанията на руската компания "Атомстройекспорт" да увеличи иска срещу страната ни заради отказа от строителството на АЕЦ "Белене" до 1 млрд. евро и дали и българската страна да не направи същото.
Първоначалният иск на "Атомстройекспорт" срещу НЕК бе за обезщетение от 58 млн. евро. Руската компания го внесе през юли 2011 г. в Международния арбитражен съд в Париж. През октомври 2011 г. НЕК също внесе иск за 61 млн. евро срещу руската компания "Атомстройекспорт", но в арбитражния съд в Женева.
"Атомстройекспорт" са обосновали увеличаването на иска си с факта, че в момента проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 година, а НЕК все още отказва да възстанови направените разходи и загуби. Исканията на "Атомстройекспорт" включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта, стойността на оборудването с продължителен цикъл на производство, загуби и други. Общата сума на увеличения иск е най-малко 1 милиард евро, посочват от "Атомстройекспорт".
239
6651
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
239
 Видими 
12 Септември 2012 08:18
Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации. "Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат"

Противоречи си - хем случаят е изолиран и става дума за определена компания, хем е "типично руски опит".
12 Септември 2012 08:20
"Ако трябва, пак ще пляскам топките", казало дупето.
12 Септември 2012 08:24
Ако трябва, пак ще ги пляскаме

Горките руснаци! Предполагам, че са се подмокрили от страх.
12 Септември 2012 08:27
руската компания е губила доста дела в Европа
......
не е лошо да се каже колко - щото "доста" изглежда все едно че атоместрой са построили десетки, стотици ядрени централи в европа послдните 20 години и всяко второ дело го губят - а това едва ли е така.

Нищо де - както показва опита герберистките облигации Много се търсят на външния пазар, имат Много Добри кредитни условия и Лихви (които са заради политическата Воля на кабинета), и това 1 млрд евро, 2 млрд лева не сме казали - не са му Ги дали на Бочко, за да натрие носа на враговете.
12 Септември 2012 08:29
Вече всики разбраха, че всяка договорка с Русия е предпоследна ! Какво да очакваш от Атомстрой, когато Путин се държи като махленски бабаит - спомнете си как реагира преди месец , когато за сетен път се счепка с ЕС ! "На какво мислят да се топлят ? Може би на дърва ?! Ами те и дървата са у нас..."
12 Септември 2012 08:30
"Ако трябва, пак ще ги пляскаме"
Кои ше ги пляскате, костурките ли?
12 Септември 2012 08:33
"Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации."
***
E, oсвен ако не ги напляска. Ама вероятността някой друг да изяде шамара май е по-голяма.
12 Септември 2012 08:33
Ако трябва, пак ще ги пляскаме".

Ама те дали ще разберат Монка, че ги пляскаш?
Иначе - браво Монка!
Де да можеше и мен някой да ме "напляска" с млрд. Евро?
12 Септември 2012 08:34
Ако трябва, пак ще ги пляскаме" Сигурно ще играят на пражолки.
12 Септември 2012 08:38
И това е финансов министър ?!
Малоумник...
12 Септември 2012 08:41
Май вече е късно, но нещо трябва да се направи!
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, който го превръща в основа на своята психологическа теория. Това чувство се заражда в детството, когато субектът осъзнава природната си слабост. Още в първите си години детето си дава сметка, че го заставят да върши това, което не желае, и не му позволяват да направи това, което би искало. По отношение на възрастния то се намира в положение на подчиненост, понякога тягостна за него. Ако родителите изискват от детето си да постъпва свръх неговите възможности, чувството за непълноценност се затвърждава и установява трайно със своите потискащи последствия. Детето се затваря в себе си, избягва действието и намира спасение в утешителните мечтания, лекувайки раните си с илюзии. Понякога комплексът за малоценност кристализира около действителен недъг (говорно разстройство, непривлекателност) или около индивидуална характеристика, преценявана като отблъскваща (нисък ръст, лунички). Най-често той става повод за подценяващо поведение (грубост, подигравателност, деспотизъм, самохвалство) или се изразява в депресивни мисли. За да се избегне създаването на комплекс за малоценност, е необходимо да бъдат насочени усилията към създаването около детето на климат, който да съдейства за развитието му. Едновременно с приучаването му към необходима житейска дисциплина родителите не трябва да проявяват излишна авторитарност; от друга страна, те трябва да му помогнат да осъзнае своите възможности и своята ценност, като създават около него поводи за успешни прояви.
12 Септември 2012 08:47
"Ако трябва, пак ще ги пляскаме".

Кога сме ги пляскали бе, Монка?Когато Стоян Ганев щеше да ги съди за пропуснати ползи и нанесени вреди ли?Пляскай Монка, пък после ще се чудим що плащаме такъв скъп газ,петрол и т.н.Само се опасявам да не дойде дивизията "Феликс Джерджински " да ти изпляска един зад врата!Егати малоумника!
12 Септември 2012 08:54
Или пък може би... http://www.radiuscity.ru/articles.aspx?id=2592
12 Септември 2012 08:56
Как ще се развият нещата според мен. Руснаците ще получат примерно 200млн, вместо 1млрд и идиота ще го изкара това като голяма победа. Вземайки предвид, че реалния иск е за 58млн, руснаците ще са на кяр със 140млн. Обаче герберастията ще отчете голям шамар, който са нанесли на лошите и любимите фризьорки на Интела ще вият от кеф. Та така...
12 Септември 2012 08:59
Това герберастко недоразумение вярва ли си !?!Ега ти и смешника!
12 Септември 2012 08:59
Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс", каза вицепремиерът.


Да плачеш ли, да се смееш ли ...
12 Септември 2012 09:00
Естествено, че няма да вземат 1 милиард. Исковете винаги се надуват. Най-вероятно - една трета до 50%.
12 Септември 2012 09:07
Дянков: Ако трябва, пак ще пляскаме руснаците


Аха, с голо дупе по .... мъдните торбички!

Браво Монка!
12 Септември 2012 09:13
Предвиждам споразумение за 1/4 от сумата по иска - 250 милиона - и всяка страна да си поема разноските - още 50 милиона за най-добрите адвокати в света
12 Септември 2012 09:15
Норано е преди избори да се изперква, но някои очевидно изкукват.
.
Най-вероятно този иск на руснаците е застраховка, че няма пак да се врътнем и да се откажем от Южен поток.
12 Септември 2012 09:18
Много глупаво изказване! С това изказване на Дянков само си усложняваме ситуацията.
Истината е, че България пропусна златния шанс да бъде енергиен център на Балканите и на Европа! От, което се възползваха Турция и Германия, може би и Румъния и Сърбия. В България се води много глупава икономическа политика през последните 23г.
По-глупава не може и да бъде.
12 Септември 2012 09:19
Тоя руснаците като го пернат и ще му размажат фасона. Ама седнал да ми се отваря у нас пред електорат селски, аха. Демек, прави кефа на чалга стадото.
12 Септември 2012 09:19
Боже, колко мъка...
Дали в нормална държава не следва оставка?...
12 Септември 2012 09:21
Така ще е като му дават отпуска от лудницата...Но пък и другите от кучкарника МУ са със жълти книжки,та...за тиквите е нормално,а за народа-кошмарно.
12 Септември 2012 09:25
Какъвто и да е изхода на делото, сумите да се изплащат в жълти стотинки. Превозваческите фирми да гласят камиони, подходящи за превозване на дребни монети. Ще има държавна поръчка.
12 Септември 2012 09:28
Цял екип от калинки работи по случая! Браво Бойко! Браво Монка! Браво Дилянчо!
(снимка: натиснете тук)
България е отдолу.
12 Септември 2012 09:32
Не България сама пропусна златния шанс да бъде енергиен и комуникационен център на Балканите. Помогнаха й съществено.
Слугинажът, Санчо, е най-голямото зло, което може да застигне един народ!
12 Септември 2012 09:35
редник 12 Септември 2012 09:19
Боже, колко мъка...
Дали в нормална държава не следва оставка?...

Ами прав си редник! Крайно не професионално изказване за министър да не каже по силна дума.
Аз не съм чувал министри да се изказват така, даже и да са от най-силните и големи държави.
Нашия слаботелесен Дянков щял да пляска . Ние Албания и не можем напляска.
12 Септември 2012 09:35
Змей - за снимката

Дянков започна кариерата си в България с просташки изказвания. После като че ли се школува малко, досущ като Трайчо, дето си смени прическата на селски ерген. Явно, обаче, простащината е доминанта при мутроченгетата - Трайчо го махнаха, а Дянков пак се изявява като счетоводител на ТКЗС.
12 Септември 2012 09:36
Зло(бно)то джудже е стъпило на главата ни и от там се репчи. Обаче като замахнат да ударят, той бързичко ще се скрие и ще го отнесем ние. Зер сефте става така.
12 Септември 2012 09:38
Zmeja 12 Септември 2012 09:32
Те , че ни натиснаха от Европа и САЩ натиснаха ни, но ние сме си виновни сами преди всичко. Нормалните държави и бизнеси се договарят и пазарят. А нашите са много дашни , даже и като не ги натискат, което си е идиотия.
12 Септември 2012 09:41
Дьянков, молись, чтоб тебя только выпороли. А то и шлепнуть им нипочем...
12 Септември 2012 09:43
Тавагишчи, Путин сега дали ще прати Таманската дивизия да свали Дянков, а? А може би и Боко ще бутнат? Че и дренки ще донесат?
12 Септември 2012 09:46
Такова изказване върви като за футболен запалянко...
12 Септември 2012 09:46
Манрико,

Недей да задаваш въпроси, ами кажи ся как Дянков щял да напляска Русия. Интересно ми стана. Пак добре че няма да ги наритва бабаит Дянков.
12 Септември 2012 09:47
Истината е, че България пропусна златния шанс да бъде енергиен център на Балканите и на Европа! От, което се възползваха Турция и Германия, може би и Румъния и Сърбия.
България все още Е енергиен център на Балканите и все още изнасяме ток за всичките си съсдеди. Турция не прави нищо в тжва отношение - на площадката в Аккую няма нищо построено, а атомната централа там е все още в проектна фаза. На Турция лесно няма да й бъде позволено да стане атомна сила, тъй като страната е потенциален плацдарм и дори театър на бъдещи военни действия.
Белене все още не е загубена кауза - твърде е възможно да се строи, стига да се разберат за комисионните, като в момента ми се струва, че точно това се обсъжда в задкулисието на отношенията между България и Русия. Аз нямам нищо против, стига някой друг да поеме масрафа за тази централа и строителството й да не оскъпи цената на тока за населението и бизнеса.
12 Септември 2012 09:48
Думите са приемливи за деца от детската градина. Обикновено тогава възпитателката се намесва и обяснява на хулиганчето, че по този начин само си вреди. Обикновено към 6 годишна възраст децата осъзнават това. Да останеш на това ниво 40 години по-късно? Много, много опасно умствено увреждане. За съжаление, нито имаме опозиция на място, нито имаме журналисти на място.

ПП Изказването от 9:43 достига подобни "висоти" на интелекта. Пази, Боже, от манриковците, дянковците са тяхно следствие.
12 Септември 2012 09:48
Забележителен тъпизъм! Ако някой си мисли че така брани националният интерес - в голяма грешка е!
12 Септември 2012 09:48
Manrico 12 Септември 2012 09:43
Не ставай смешен. Ние сме пропаднала държава, сляп ли си? За политиците да не говорим.
Какво да ни бутат? Плевнята?
12 Септември 2012 09:50
Забележителен тъпизъм! Ако някой си мисли че така брани националният интерес - в голяма грешка е!


Монката брани единствено интереса на СБ
12 Септември 2012 09:50
Спомням си случая с лицензите за АК47 които руснаците искаха.... Тия хора нямат правна култура. Бяха даже напаткали патент в EPO.... за нещо дето се произвежда от 60 години...

Руснаците сега взимат ли някакви пари за лицензи на АК47?
12 Септември 2012 09:51
Първо Дянков ще ги напляска, сетне Боко ще ги нарита, а накрая Плевньо ги просва по очи на земята. Ииии........ кеф за Манрико !
12 Септември 2012 09:51
Подобен изказ на зам. мин. пред.
Къде живеем
12 Септември 2012 09:53
Той и дежурния вижда, каква е работата, но като му е навита плочата - какво да каже? Брътви си безсмислиците.
12 Септември 2012 09:55
Оооппс, а Фидосова ще им стъпи на врата, пеейки на Герб химна. Тъй де, да се вижда кой е победител.
12 Септември 2012 09:58
Живеем в бедна държава, управлявана от бедни духом , недорасли по ум политици. Какъвто лидерът, такива и министрите му...
12 Септември 2012 09:59
ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата

Ъхъ, във всички съдилища по всички земни кълбета. ГолЕмо разбиване ще падне. Ще изглежда точно по този начин Натисни тук
Този малоумник вместо да плещи глупости що не гарантира добрия изход от съдебния спор за България с личното си имущество
12 Септември 2012 10:02
Е, ако някой още не беше разбрал колко е тъп тоя...Освен платените амбразурчици, разбира се...
--------------------------------------------
Блогът на Генек
12 Септември 2012 10:06
Ако трябва, пак ще пляскаме руснаците
Защо пък не! Пляскането е похват, често използван в деликатните международни дела. И както е добре известно, пляска не този, който е прав, а този който е по-силен.
...Дано Дянков да си е направил добре сметката...
12 Септември 2012 10:07
Почти в същия смисъл, тон и ред на "мисли" се изходи по БТВ рано сабахле и Дилянчо, употребявайки най-малко 20 пъти думата "несериозно", но в интерес на истината, без " да наплясква". Имали разработени три варианта. Сега се изпълнявал вариант Б (съдебен), който щял да срази руснаците. Имали и един още необявен.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД