:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,766,006
Активни 228
Страници 13,629
За един ден 1,302,066

Митниците променят скандално условия по крупна поръчка за компютри

Зейна поредната вратичка за корупция при възлагането на дейности с пари на държавата
Агенция "Митници" е наложила скандални промени в крупна обществена поръчка за доставка на компютри. В хода на вече течаща процедура митниците са решили да променят куп технически характеристики на желаната техника. Това на практика подменя предмета на поръчката, което е недопустимо по закон. От агенцията обаче опитват да се измъкнат през поредната вратичка за корупция, зейнала в правилата за възлагане на дейности с пари на държавата.

На 6 август подопечната на Ваньо Танов агенция е обявила поръчка за закупуването на 544 персонални и 130 преносими компютъра с прогнозна стойност 650 000 лв. без ДДС. От фирмите се иска да имат изпълнени поне 5 договора за доставка и поддръжка на компютърна техника за последните 3 години на обща стойност минимум 1 млн. лв. без ДДС, а офертите ще се класират само по показател най-ниска цена.

Срокът за получаване на документацията според първоначалното обявление е 21 август. Ден преди изтичането му - на 20 август, митниците са решили да извършат промени в поръчката. Промените включват куп корекции на техническите характеристики - сменена е мощността на захранващия блок от минимум 350 на минимум 280 вата, добавено е изискване за операционна система - MS Windows 7 Professional, променени са изискваните драйвери, въведено е изискване мониторът да е със същото лого като компютъра, клавиатурата и мишката и др.

Според експерти промените са приети в драстично нарушение на Закона за обществените поръчки. Възможността за корекции на обявлението или документацията бе разрешена при последните промени в ЗОП от февруари т.г., но се допуска само при три случая - когато промените целят да осигурят законосъобразност на процедурата, за отстраняване на пропуски или на явни фактически грешки. Законът категорично забранява при такива промени да се изменят и/или доставките по обявения предмет на поръчката. Свидетели сме на поредния случай, в който възложителите четат закона, както им отърва, коментират специалисти.

СЪМНЕНИЯ

Това са съществени промени, които засягат значително крайната цена на техниката, коментираха и фирми от IT бранша. Според тях новите условия са в ущърб на българските фирми, които асемблират компютри, и дават предимство на вносителите. На фона на новите изисквания, с които кандидатите следва да се съобразят, крайният срок за внасяне на оферти е удължен само с ден - от 30 на 31 август.
24
4404
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
28 Август 2012 19:48
По 1157 лв.с ДДС на компютър, при това само 20% са лаптопи.
Дори и с изискването всички компоненти да са с еднакво лого (сещам се за Хюндай, НР, Леново) пак трудно ще се достави такава конфигурация за повече от 600 лв. и то по цени на дребно, за десктоп.
Някой ще каже, че ОС не е евтина. Да, ама нали на всеки 3 г. даваме по 60-80млн. за ОС и Офис на М$ за ДА? Или митниците не са част от ДА?
Ясно е, че поръчката вони, дори и без допълнителните промени. Прилича на поръчка тип "получаваш за такива пари, но 25(30,40,50)% връщаш в касичката на властимащите".
28 Август 2012 21:57
Компютри или компоти?
28 Август 2012 22:10
Ммм дааа,
Някой знае ли колко пъти се сменят компютри, автомобили за 12 години. Щото преди 12 години взех среден клас за това време и още карам с него.
29 Август 2012 03:58
сменена е мощността на захранващия блок от минимум 350 на минимум 280 вата,

Само тва говори, че първоначално за заложили слаби параметри на компютрите, които сега стават още по-мижави. Компютри, които ползват такива захранвания на дребно и с ДДС струват около 400 лв.. А според сметката излиза, че на едро, при това много на едро, след, като ще ги купуват само от фирми с оборот само от 5 такива сделки от 1 милион лева, те ще ги купуват за по 1157 лв.. Кой ще прибере разликата от близо 800 лв. на компютър ?
-
За 1157 лв. от магазин на дребно, може да се купят последните модели най-мощни лаптопи. За най-новите игри и видео обработка. Компютри, които те посмъртно не могат да натоварят. Що направо не си ги купят от магазина ? Аааа няма как да откраднат по 800 лв. от компютър.
-
И наистина, колко пъти ще купуват Уиндоуса и Офиса ? Един път за цялата администрация, а после за всяко звено по отделно ?
29 Август 2012 08:13
Али Баба и Брайтман,
Личи си че не сте се занимавали с обществени поръчки.
Обявената е максимално възможната цена!!!
Цената, на която ще се изпълни ще бъде доста по-ниска - зависи от участниците.
29 Август 2012 08:36
Личи си че не сте се занимавали с обществени поръчки.

Ами няма как, след като има дискриминация и ограничаване на конкуренцията по имуществен признак. Нормалните хора не правят по един милион лева обороти, особено само от 5 поръчки.
-
А иначе, ако говорим сериозно, то на всеки занимаващ се с бизнес е ясно що е то обществена поръчка, що е то комисионна и как се съотнасят.
29 Август 2012 08:54
Като изтече година от спечлването на конкурса, защото тогава обикновено започват доставките, компютрите няма да имат и половината от цената си от предишната година. Пълна гуша.
29 Август 2012 08:56
Нямя нищо по-лошо от това, българска фирма асемблатор да ти достави компютри.
29 Август 2012 09:17
Личи си че не сте се занимавали с обществени поръчки.

Верно не съм. Но пък следя медиите. И виждам една постоянна закономерност. - печелят се с цена, по-ниска от максималната, да речем, в случая, с 10 лв. на компютър.
Освен това нормално човек се пита как така в големите техномагазини 1 десктоп на дребно, и то от сравнително висок клас се продава за до 600 лв., а 1 лаптоп е около 1000, то защо и поръчката не е в тези граници, а в двойно по-големи?
И си спомням как навремето си купих )асемблирах) една много добра за него момент Пентиум-конфигурация + принтер за около 1300 лв., а спечелилият поръчката за оборудване на джипитата ги снабди с 486-конфигурации за по 2500 лв.
29 Август 2012 10:36
"От фирмите се иска да имат изпълнени поне 5 договора за доставка и поддръжка на компютърна техника за последните 3 години на обща стойност минимум 1 млн. лв. без ДДС, а офертите ще се класират само по показател най-ниска цена."

Не параметрите на компютърната конфигурация е разковничето, а кои точно фирми в България отговарят на горното условие. Аз се обзалагам, че е една.
29 Август 2012 10:52
zumer,
винаги една фирма ще спечели поръчката, а всички останали не. Коя ще е точно, освен за спечелилата и загубилите поръчката, няма значение. Лошото е, че се прилага дискриминация и се ограничава конкуренцията, а от там и ефективното разходване на парите на данъкоплатеца.
-
Специално тази поръчка всека една компютърна фирма може да я изпълни. Не е никаква философия да купиш определен брой компютри от Китай.
29 Август 2012 11:09

Brightman
Напълно съм съгласен, че тази поръчка всяка една компютърна фирма може да я изпълни. Вярно е, не е никаква философия да купиш определен брой компютри от Китай. Но пък колко фирми в България имат изпълнени поне 5 договора за доставка и поддръжка на компютърна техника за последните 3 години на обща стойност минимум 1 млн. лв. без ДДС. И си мисля, че в статията не са описани и други дискриминационни условия които са залегнали в условията на поръчката- например 10 инженера, 12 чистачки и други абсурдни неща. В практиката си съм се нагледал на всякакви чудесии, като резултата е да спечели точно определено фирма, а другите по възможност да не бъдат допуснати до класиране.
29 Август 2012 11:12
"Възможността за корекции на обявлението или документацията бе разрешена при последните промени в ЗОП от февруари т.г., но се допуска само при три случая - когато промените целят да осигурят законосъобразност на процедурата, за отстраняване на пропуски или на явни фактически грешки."
По промените за които се пише в статията става ясно, че се отстраняват пропуски в поръчката.
Явно неграмотно е описано първоначалното задание.
В случая не мисля, че е незаконно, но определено говори за на ниско професионално ниво и неграмотност на възложителите на поръчката. Ако пък и "наще хора" са купили компютрите от Чина и са направили сделката с такива параметри - нищо ново под слънцето... Ще гърмят, та ще се късат!
29 Август 2012 13:09
въведено е изискване мониторът да е със същото лого като компютъра, клавиатурата и мишката и др.
- е с това са ограничили играта само до сериозните играчи - леново, делл, хп и горе долу това е
лиценза за вин7 изпускате от сметката - това не е пиратска система с вин от замунда - предполагам ще има изискване и за офиси (не съм сигурен как вървят оем лицензите но....)
тааа - евтино евтино - колко да е евтино - най ниска оферта на делл востро (най нисък клас машина, с най ниско ниво на съпорт (3 години и то не про) и хардуеър + вин хоум премиум (професионал е по скъп) и 19" монитор - отново най нисък клас.
Dell E-series E1913S 19'' (48cm) Std LED monitor VGA only (1280x1024) Black £119.00
VOSTRO DESKTOP 260 BTS £229.00 (Selected models discount included)
Windows® 7 Home Premium 64bit MUI
Intel® Pentium® G850 Processor (2.90GHz, 3MB )
3Yr Basic Warranty - Next Business Day
Dell KB212-B Quietkey USB Keyboard Black
Integrated Video,GMA X2000
500GB (7,200rpm) Hard Drive
16X DVD+/- RW Optical Drive (DVD & CD read and write)
Dell MS111 USB Wired Optical Mouse

Total excl. VAT £408.00
VAT Rate 20%
Total incl. VAT £489.60

толкова. Това е без доставка и с предварително наложен дискаунт - Get £ 120 off selected Vostro model. Конвертирането в Лева всеки може да си го направи сам - и да речем ще има отстъпка за количество на едро но колко ще е? И това е машина най нисък клас с почти никаква поддръжка - предполагам повечето пишат на нещо по мощно.

Иначе най мощен лаптоп за 1157 купувам 2. Аз до момента не съм чувал за нормална бизнес машина под 700Е и то вероятно от аутлет - джентълментския набор стандартно си върви около 800+ до 1300-1400 Е в зависимост от натягането и екстрите (говорим за машина която да се използва 2 години с райт офф на 3та)

В ощи линии цената не е висока - но са изрязани локалните асемблери ако не броим някоi в стил гръцките изцепки в стил плесио turboX или подобен.
29 Август 2012 13:27
айде да не ми даваш цени от смахнатия ингилизки пазар.

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=545090
дали е достатъчно "бизнес машина", а интеле?

VAIO! i3, 4GB RAM, Win7 за 1179 лв с ДДС. на дребно!
29 Август 2012 13:52
Интеле, машините от Лондон ли ще ги купуват? Ето ти подобен на "твоя" DELL за 850 лв. с ДДС, заедно с монитор 18,5". А и защо да е точно DELL?
И да беше чел по-ранните коментари...на всеки 3 г. .се дават по 60-80 млн. за ОС и Офис от М$ за ДА. Или митниците не са от ДА?
29 Август 2012 13:53
Съжалявам хатерас - цените в Англия по принцип са по ниски от тези в Бг.

Vaio E са от всякъде потребителски клас мобилни решения - пластмаса, лъскав екран с малка резолюция, без портове за разширение, ТПМ, док и т.н. Това се взима за вкъщи - да разглеждаш фейсбук в "сони стайл" => не и за работа. В никакъв случай това не е машинка която да издържи две годишен ежедневен тормоз или постоянно мъкнене напред назад.

Не ми се спори на тема техника - реалните работни решения са всеизвестни и общопризнати - латитюд на делл, пробук Б на HP (голям боклук), с много уговорки L на Леново и естествено Т сериите, тошиба протег, за големите началства - епъл. Какви са цените - всеки може да си провери сам.

----
Да AliBabah, оптиплекса отговаря.

Причината за разликата в цената е че
1. няма включен в офертата уиндолс
+
2. офертата на техно е за аутлет
(предходното поколение Оптиплекс (380) като най вероятно говорим за закупен на едро рефърбишед или ретайърд сток, което скромно са пропуснали да обявят)
.

Както и да е - актуалния стартов Dell OptiPlex 390 е на цена £349 - просто серията е по скъпа от вострото което съм посочил горе.
Това отново е с отстъпка.

Между нас казано - делл като работни станции са отврат - специално и востро и оптиплекс - поне старите им модели бяха с ужасно шумни вентилатори.

Това естествено
29 Август 2012 14:14
Промените включват куп корекции на техническите характеристики - сменена е мощността на захранващия блок от минимум 350 на минимум 280 вата, добавено е изискване за операционна система - MS Windows 7 Professional,


Аааааа, сега разбрах защо тази поръчка не е към онази за Държавната администрация. Ами тук поставят условие за Windows 7, а пък ония после ще им сложат Windows 8. Всичко е измислено - акъл бръснач, глава шамандура.

А моето заключение е стандартно:

ГРАБЯТ НИ ПО ОСОБЕНО НАГЪЛ И БЕЗОЧЛИВ НАЧИН!
29 Август 2012 15:06
Стига си се гънал, интеле.
Дал съм ти за пример точно Сони-то защото предпочитаните от теб (и от мен, също ) марки ще струват поне със 100 лева по-малко.
Дел-а на Алибаба - цената на Технополис е безумна, но пък и никой с всичкия си няма да купи компютър от Технополис.
Единичен лиценз за 64b Win7 Pro е 280 лева с ДДС. За 700 лиценза цената ще е далеч по-ниска /предполагам под 200 лева/
Като цяло иде реч за поредната гнусна далаверка.
29 Август 2012 15:54
Б.Б.:
"Ало, Ваньо..."
(Ти си знаеш 'що още те държа на тази голяма държавна заплата?...Избори идват. Пари трябват.
На БОРКОРА не му пука, ама Цецо пита, дали пак да не се позавърти около синът ти?)








29 Август 2012 15:55
Интеле, казваш аутлет. Е, и?
За какво ще се ползват тези машини, че да търсим най-новото и най-мощното на пазара? За метерология? За филмови ефекти? За CAD? За игри?
Силно се съмнявам да е за нещо повече от документообработка, ИНет и мейл. Мислех си някои от тях да са сървари, ама със залижените параметри - няма начин. Лаптопите вероятно са за същото за мобилните групи. Ако ти ще купуваш компщтри със свои пари за горните цели за топ-модел ли ще кихаш или за нещо около и под средното (съдейки от параметрите)? И за какво ще ти е Уин 7 Про? Изобщо Уин 7 за какво ти е? Ще попълваш екселски таблици или Уорд документи със 6 ГБ РАМ?
Ама когато парите са дътжавни и очевадно залагаш условия за 1-2 фирми, то явно си се споразумял с тези фирми. Дали за оъчисления в предизборната касичка, дали за даренийце за МВР, дали за назначение на наш човек за вайсмениджър...това няма да научим.
29 Август 2012 17:43
Вижте аз не казвам кое е правилно и кое не.

Просто подчертавам още веднъж - при така зададените параметри - цената е реалистична, но възможните доставчици далеч не толкова много. Спъващото в случая са изискванията за ВИН (1) (оем лиценза е може би 45-70 евро за асемблер) и пълен брандинг на системите.

Още веднъж - до колко е правилно не коментирам. Зависи от нуждите и от преценката. Зависи и колко е гаранцията и каква е поддръжката.

Ако наистина класират плесио или мутлтидрама ще е очевидна далавера. (споменавам плесио тъй като са една от двете или трите фирми в Бг които реално имат беърбон собствени сглобки за мобилни компютри - колко са стока друга тема)
Ако е делл / хп / леново с наистина 3 годишна поддръжка тогава нещата са нормални.

И да аз си попълвам ексела и ппт-то на лаптоп с 8гиги рам - неприлично скъп ако трябва да сме 100% откровени но машината се използва зверски вече над 2 години като все още успява да запази визия за пред клиенти.

Не знам - самата заигравка със изискванията сочи че се цели доставчик, въпроса е дали някой ще се сдобие с нова кола за услугата, или просто се прави услуга.
29 Август 2012 23:45
Просто подчертавам още веднъж - при така зададените параметри - цената е реалистична

Процесоре,
язък ти за ника. Хал хабер си нямаш от компютри. Всъщност от кво разбираш ?
-
Имам оферта за теб - кво ще кажеш да ти продавам компютри на "реалстичните" ти цени ?
30 Август 2012 15:12
Олеле Играч,

Кандидатстваш да ми станеш доставчик ли?
Я хвърли една реалистична оферта да се посмеем дружно.
стига да поемеш отговорност за доствки, ще те промотирам на пазар, честна пионерска.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД