:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Смешен плач: Министър Игнатов брани националната сигурност

Просветното министерство спретна патриотарска защита на Ботев и Левски и подмина глупостите в учебниците
Снимка: Юлиан Савчев
"Кабинетът "Борисов", тоест цялото правителство, е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история!", каза просветният министър във втора извънредна пресконференция за три дни.
Правителството рязко втвърди позицията си към авторите на доклада за стереотипите в учебниците и обяви, че всяко посегателство на историята ще се третира като заплаха за националната сигурност. Вчера просветният министър Сергей Игнатов даде втори извънреден брифинг за три дни по скандала, на който раздаде емоционални оценки за авторите на доклада и "геройски" защити присъствието на Ботев и Левски в учебниците, макар че никога не е имало опасност те да бъдат махнати от там. Абсурдът е още по-голям, тъй като именно министерството на образованието одобрява съдържанието на учебниците. Министърът обаче не пожела да коментира ще се занимае ли ръководеното от него ведомство и с откровено глупави текстове и примери в учебниците, които нямат отношение към националните герои.

"Министър-председателят и цялото правителство разглеждат образованието и науката като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност!", заяви вчера Игнатов. Той подчерта, че истерията не е от страна на правителството, а безпрецедентният ход с две пресконференции през ден е "в отговор на тревогата на хората". "Във "Фейсбук" има голяма активност. Майките са разтревожени и затова казваме спокойно да си пращат децата на училище. Ботев няма да бъде изваден, Левски няма да бъде изваден!", гарантира за пореден път министърът.

Истерията за мястото на Ботев и Левски в учебниците започна по повод изследване на Комисията за защита от дискриминация съвместно с Дружеството на психолозите за стереотипите и предразсъдъците в учебниците. В над 20 доклада са изследвани текстовете и илюстрациите в учебния материал от 1 до 7 клас за евентуална дискриминация по религиозен, етнически, сексуален и полов признак. В раздела за дискриминация по етнически признак широк екип от експерти, сред които и представители на просветното министерство, коментират представянето на турците като поробители. В докладите се срещат констатации, че е излишно в граматически задачи да се дава пример "да гледа турчин че бесней над бащино ми огнище", защото така се нагнетява напрежение. Най-много обаче разбуни духовете препоръката да се обяснява на децата, че за османската полиция Васил Левски е бил нарушител на реда. Нито в докладите в изследването, нито в обобщаващия текст обаче има препоръка за изваждане на автори и произведения от учебниците. Интернет форумите и социалните мрежи останаха с впечатление, че Ботев и Вазов ще изхвърчат от учебниците заради гневното писмо на шефката на издателство "Просвета" Йоана Томова до комисията.

"Цялото правителство е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата на намаляване на дискриминация и политическа коректност", коментира патетично министърът. Той определи за абсолютна гавра с нашето минало препоръките за Левски. "България е възникнала преди повече от 1300 години, ние не сме някакви пришълци тук за 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим каквато и да е промяна в това отношение. Левски остава и си поставям въпроса кой пък смее да задава въпроса дали остава или не?! Ботев остава, Вазов остава. Остават абсолютно всички, които са изградили духовната тъкан на съвременна България", увери Игнатов.

Министърът обаче предпочете да подмине с уклончиви отговори въпроса кой носи отговорност за другите глупости в учебниците, които нямат нищо общо с политкоректността. Учебниците изобилстват от примери като "Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция", "ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите" и т.н.

Този проблем се посреща с мълчание и от издатели и учени. Запитан от "Сега" дали ще се направи ревизия на тези текстове, министърът отвърна, че "във всички учебници, където се появява нещо, което се смята за непедагогично, то е отстранявано на момента". Въпреки че министърът подписва заповедите по кои учебници ще се учи в училищата, а те се одобряват от комисия в подопечното му министерство, Игнатов категорично не намира собствена или институционална вина за случая. Той прибягна до любимото на ГЕРБ оправдание, давано неизменно дори в третата година от мандата, че голяма част от учебниците са одобрявани в периода 2004-2006. Не пропусна да се застрахова и че откъсите са извадени от контекста.

В поредния ден от скандала всички начело с министъра се постараха да се разграничат от доклада. "Комисията е независим орган и като такъв трябва да бъде уважавана, но като независим и свободен гражданин ви казвам, че тези неща са гавра с българската история", заяви Игнатов. Усилията му явно са в резултат на публично изразената изненада от членове на комисията, според които просветното министерство е съдействало при провеждането на изследването, а негови представители са били в екипа. След като на първия извънреден брифинг във вторник Игнатов замеси в поръчката и социалното министерство, вчера мъгляво намекна, че правилно се е разделил с някои свои експерти, включително и със зам.-министъра Мукаддес Налбант, която фигурира в авторския екип на изследването. Новият състав на антидискриминационната комисия пък побърза да прехвърли вината на стария, провел изследването. Днес извънредна пресконференция дава комисията.
105
6700
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
105
 Видими 
16 Август 2012 20:05
.
Заглавието казва всичко.
.
"Какво ще го търсиш
в усоите, дето
и хищника днеска не броди."
.
Тези хора искат да ни удавят
в клишета.
.
16 Август 2012 20:09
..."цялото правителство е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история"....Бре, патриотище невиждано и нечувано до сега, бреееее........хехехехехехе.....Семки и бонбонки за матриала. МилицЮнерти ги могат тия лакърдии и активни мероприятия. Сега ще оправдаят присъствието на гоУемия в учебниците наред с Левски и Ботев?!
16 Август 2012 20:17
Абсолютно невярна статия!

Не е вярно, че:

защити присъствието на Ботев и Левски в учебниците, макар че никога не е имало опасност те да бъдат махнати от там.


Не само Ботев и Левски са нежелани там. И Ангел Каралийчев също, и редица приказни герои от мъжки пол (Котаракът с чизми, всякакви там принцове, войници и пр.), както и Паисий Хилендарски и т.н.. Това, че не е пряко казано да се махнат, а доста дебело се намеква, изобщо не променя нещата.

Абсурдът е още по-голям, тъй като именно министерството на образованието одобрява съдържанието на учебниците.


Никакъв абсурд няма тук, това твърдение изобщо няма връзка с горното. А министерството може и да одобрява учебниците, но авторите им са подложени на силен медиен (както и в рамките на професионалните гилдии) натиск от страна на т. нар. либерална общност в България (известни по форумите като либерасти).

16 Август 2012 20:18
Официална комисия сътворява официален доклад...
Проба...проба...проба...пробив...
------------------------------------------------
Блогът на Генек

16 Август 2012 20:21
Из доклада:

Не е изненадващо, че в анализите на История Славянобългарска доминират коментари за „пробуждането на българския род”, възхвали на противодействието на „чуждопоклонниците и родоотстъпниците” и пр. В раздела „Човекът в българския свят” литературните произведения не са поставени в историческия контекст, липсват изобщо коментари за отношението към тогавашните и днешните турци.


Не се казва какви коментари трябва да има към Паисиевата история, но намекът е ясен.
16 Август 2012 20:23
• Пример за подхранване на негативни стереотипи извън темата за етническите общности: Казус за негативни послания по отношение на увреждането и на изоставянето на деца: Разказът на Ангел Каралийчев „Майчина сълза” (с. 40-41) за „сакатото лястовиче”, изоставено от майка си, която е заминала на юг и моли вятъра да му занесе майчината сълза.

Извод: Тук се внушава, че изоставянето на „сакатите” деца е норма, а не негативно явление, внушава се примирение с такава съдба на изоставените деца. Тези аспекти на проблема изобщо не са адресирани в коментарите, в тях се говори само за силата на майчината любов, без да се коментира изоставянето на детето – „сакатото лястовиче”, което не може да лети - от неговата майка.


Някой може ли да измисли по-малоумна интерпретация на този коментар. Въобще всичките анализи в тези доклади са нищожни от научна гледна точка, писани са сякаш от престараваща се гимназистка.
16 Август 2012 20:30
И тия пичове, като всички от това правителство, са имали само двойки по литература.
16 Август 2012 20:33
Буря в чаша вода. И правителството се вживява в ролята на брегова охрана. Хем излишно, хем безопасно, хем "ефектно".
16 Август 2012 20:48
Майка му стара,дайте някаква електронна поща на тази пуста комисия и пращайте примерно,такива произведения...

Ти ли си, мале, тъй жално пела,

ти ли си мене три годин клела,

та скитник ходя злочестен ази

и срещам това, що душа мрази?



Бащино ли съм пропил имане,

тебе ли покрих с дълбоки рани,

та мойта младост, мале, зелена

съхне и вехне люто язвена?!



Весел ме гледат мили другари,

че с тях наедно и аз се смея,

но те не знаят, че аз веч тлея,

че мойта младост слана попари!



Отде да знаят? Приятел нямам

да му разкрия що в душа тая;

кого аз любя и в какво вярвам -

мечти и мисли - от що страдая.



Освен теб, мале, никого нямам,

ти си за мене любов и вяра;

но тука вече не се надявам

тебе да любя: сърце догаря!



Много аз, мале, много мечтаях

щастие, слава да видим двама,

сила усещах - що не желаях?

Но за вси желби приготви яма!



Една сал клета, една остана:

в прегръдки твои мили да падна,

та туй сърце младо, таз душа страдна

да се оплачат тебе горкана...



Баща и сестра и братя мили

аз да прегърна искам без злоба,

пък тогаз нека измръзнат жили,

пък тогаз нека изгния в гроба!
16 Август 2012 20:56
Казах ви,дайте ми адрес и да ги засипем гадовете.



Не плачи, майко, не тъжи,

че станах ази хайдутин,

хайдутин, майко, бунтовник,

та тебе клета оставих

за първо чедо да жалиш!

Но кълни, майко, проклинай

таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди

по тази тежка чужбина —

да ходим да се скитаме

немили, клети, недраги!

Аз зная, майко, мил съм ти,

че може млад да загина,

ах, утре като премина

през тиха бяла Дунава!

Но кажи какво да правя,

кат ме си, майко, родила

със сърце мъжко, юнашко,

та сърце, майко, не трае

да гледа турчин, че бесней

над бащино ми огнище:

там, дето аз съм пораснал

и първо мляко засукал,

там, дето либе хубаво

черни си очи вдигнеше

и с оназ тиха усмивка

в скръбно ги сърце впиеше,

там, дето баща и братя

черни чернеят за мене!…

Ах, мале — майко юнашка!

Прости ме и веч прощавай!

Аз вече пушка нарамих

и на глас тичам народен

срещу врагът си безверни.

Там аз за мило, за драго,

за теб, за баща, за братя,

за него ще се заловя,

пък… каквото сабя покаже

и честта, майко, юнашка!

А ти ’га чуеш, майнольо,

че куршум пропей над село

и момци вече наскачат,

ти излез, майко — питай ги,

де ти е чедо остало?

Ако ти кажат, че азе

паднал съм с куршум пронизан,

и тогаз, майко, не плачи,

нито пък слушай хората,

дето ще кажат за мене

„Нехранимайка излезе“,

но иди, майко, у дома

и с сърце сичко разкажи

на мойте братя невръстни,

да помнят и те да знаят,

че и те брат са имали,

но брат им падна, загина,

затуй, че клетник не трая

пред турци глава да скланя,

сюрмашко тегло да гледа!

Кажи им, майко, да помнят,

да помнят, мене да търсят:

бяло ми месо по скали,

по скали и по орляци,

черни ми кърви в земята,

в земята, майко, черната!

Дано ми найдат пушката,

пушката, майко, сабята,

и дето срещнат душманин,

със куршум да го поздравят,

а пък със сабя помилват…

Ако ли, майко, не можеш

от милост и туй да сториш,

то ’га се сберат момите

пред назе, майко, на хоро

и дойдат мойте връстници

и скръбно либе с другарки,

ти излез, майко, послушай

със мойте братя невръстни

моята песен юнашка —

защо и как съм загинал

и какви думи издумал

пред смъртта и пред дружина…

Тъжно щеш, майко, да гледаш

ти на туй хоро весело,

и като срещнеш погледът

на мойто либе хубаво,

дълбоко ще ми въздъхнат

две сърца мили за мене —

нейното, майко, и твойто!

И две щат сълзи да капнат

на стари гърди и млади…

Но туй щаг братя да видят

и кога, майко, пораснат,

като брата си ще станат —

силно да любят и мразят…

Ако ли, мале, майноле,

жив и здрав стигна до село,

жив и здрав с байряк във ръка,

под байряк лични юнаци,

напети в дрехи войнишки,

с левове златни на чело,

с игляни пушки[1] на рамо

и с саби-змии на кръстът,

о, тогаз, майко юнашка!

О, либе мило, хубаво!

Берете цветя в градина,

късайте бръшлян и здравец,

плетете венци и китки

да кичим глави и пушки!

И тогаз с венец и китка

ти, майко, ела при мене,

ела ме, майко, прегърни

и в красно чело целуни —

красно, с две думи заветни:

свобода и смърт юнашка!

А аз ще либе прегърна

с кървава ръка през рамо,

да чуй то сърце юнашко,

как тупа сърце, играе;

плачът му да спра с целувка,

сълзи му с уста да глътна…

Пък тогаз… майко, прощавай!

Ти, либе, не ме забравяй!

Дружина тръгва, отива,

пътят е страшен, но славен:

аз може млад да загина…

Но… стига ми тая награда —

да каже нявга народът:

умря сиромах за правда,

за правда и за свобода…
16 Август 2012 21:06
Вгледайте се само и просто , в стила на неоосманците на българска почва . Според тях , дъжд ги вали , но те са длъжни бодро да крачат към Виена . Повече по тези въпроси , на самоподготовка и в Неделно училище ...
16 Август 2012 21:28
Позицията и тонът на статията ме наведоха на мисълта да питам - абе депесарят Делян Пеевски да не би вече да е купил вестника?
16 Август 2012 21:37
А твоите писания по темата ме накараха да се запитам дали операта и тенорното пеене са част от българската култура, каквото и да значи това
16 Август 2012 21:39
Този още какво трябва да направи, за да си заслужи оставката?! То като се замисля: с Боко начело, че цялото правителство...
16 Август 2012 21:58
Авторката Ванина Стоянова
Тази статия за приемен изпит в Отровено Общество ли е?
16 Август 2012 22:01
Авторката Ванина Стоянова е смешна и със заглавието и с тона в статията си а не министъра. Разбира се че всяко извращение с историята ни е заплаха за националната сигурност и трябва да не се допуска.
16 Август 2012 22:02
"Цялото правителство е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата на намаляване на дискриминация и политическа коректност", коментира патетично министърът. Правилно е казал министъра. Управляващите дано да удържат на позицията си по този въпрос.
16 Август 2012 22:31
От т.н. Комисия за дискриминация обещаха, че утре ще публикуват имената на организациите и "експертите", изготвили доклада. Залагам една бутилка 10 годишна гроздовица, че ще има имена и НПО-та близки до Сорос.
16 Август 2012 22:32
Гьонсурати par excellence.
16 Август 2012 23:33
За ГЕРБ - винаги без коментар
16 Август 2012 23:40
Дискриминацията е била по време на 500- годишното османско Владичество над българския Народ- представителите на който са били лишени от много политически и граждански права през този "мрачен" за българската Нация период! И тъкмо тази Дискриминация към българския Народ тогава е причината да се появят български революционери, личности и автори( и творбите им), като Левски, Ботев, Чинтулов, Вазов и т.н.!
Сега Дискриминация, чрез някогашните дела и авторски творби на тези велики българи, НЯМА и НЕ може да има, тъй като техните действия и творби са били РЕАКЦИЯ срещу Дискриминация тогава!!!
Дискриминация би било СЕГА, ако се (за)мълчи или преиначава Причината за действията и творбите на тези велики българи- борци за НАЦИОНАЛНО освобождение на българския Народ от 500-годишното османско Владичество!
16 Август 2012 23:51
*** на децата им е рано да анализират история чрез силни и емоционално заредени творби. На всичкото отгоре, една голяма част от тези деца няма да учат критично историята и в главите им ще остане каша за същността на турското робство, за провала на българското управление и политика при падането на българското царство и за смисъла на Възраждането. За сметка на това в сърцата им ще бъде посята с омразата (към "поробителя" или и към други?), явно за радост на кретените във форума.

И това е за българските български деца, ами българите от турски произход? Тези деца как се възпитават? Сигурно с патос рецитират как турчин беснее над бащино огнище... ....
***И какви са последствията? Средният българин от турси произход, разбрал-недоразбрал историята, се втурва да гласува за етническа партия, защото от малък е закърмен с идеята, че е различен и по-малко български гражданин. Другият "чист българин" пълни урните с бюлетини на всеки смахнат вожд яхнал шовинистичната вълна. Дали ще е болен лидер или банско чучело няма значение - важното е да е срещу врага! По-добре да крадат тези, отколкото онези. Накрая - всички бедни, но за сметка на това байганьовци на власт....

Мисля, че въпросът е много сложен и дълбок и е редно знаещите и можещите да се изправят срещу недомислиците в учебниците и образованието. Ето и мой личен опит.

От мъничък съм слушал разказите на родителите ми и роднините за робството, учили са ме и на стихотворенията и песните на Възрожденците. На 4 годинки вуйчо ми ме е качавал да масата в хоремага да рецитирам "Хаджи Димитър"...И "Опълченците на Шипка" знаех. Чудесно, ама на 6 годинки в английската забавачка се случи някаква учителка с по-разкрепостено мислене и направи сценка, в която децата представляваха различните европейски народи. Облечени в носии трябваше да предствяме някаква държава. Познайте на кого се падна да е "турчин" и каква беше реакцията?... Не, не съм ревал, просто заявих, че няма да стане. И след дълги разговори и увещания с родители и учителки пак не стана. Толкова от едно дете. Не им набивайте тъпите си комплекси. Гордост - да. Ама, гордост се основава на постижения, а не с размахване на робството под път и над път. Децата трябва да се индоктринират с достижения и позитивни емоции, а когато узреят да анализират другото. Тъпо и безсмислено е да развяваш баташкото клане пред първокласник. Голяма гордост, няма що! Сега си спомням, че точно в Батак ми завързаха чавдарската връзка. И точно така тъпо и безсмислено е да набиваш в главата на дете, че страданието безчет години в робство е нещо забележително. Не е. Срам е дори по Вазов. Затова по-кротко с патриотарското тупане в гърдите. Оставете на децата щастливото детство и им дайте правото да оценяват когато могат.
16 Август 2012 23:56
Какво толкова пък. За сметка на това пък в учебниците по история ще се изучават такива титани на българския дух, като Борисов и Плевнелиев.
Не сте ли доволни?
17 Август 2012 00:01
Чудесно, ама на 6 годинки в английската забавачка

Леле, кой набор си моето дете?
17 Август 2012 00:11
Fantata 16 Август 2012 23:51, знаем, че си друговерец, що не се занимаеш и помогнеш на турското образование и какви работи учат турчетата от рано в училище?
17 Август 2012 00:13
Аууууу....като във вица за кучето дето броило питиетата на съпруга...

Жана, със сигурност съм ти "батко'...
17 Август 2012 00:18
Когато човек е прост, това обикновено е задълго. Ппростият си е прост - титлите и званията не могат да скрият този тъжен факт.
17 Август 2012 00:24
Лъве, друговерец, не.... По-скоро съм видял повече и имам мнение кое работи и кое не.... И какво ни засяга нас турското образование? Ако, има по него да се мерим да си бяхме останали под турско...
17 Август 2012 00:26
Жана, със сигурност съм ти "батко'..

Ъъъ, ми аз що съм ги пропуснала тез "английски забавачки" Все на едни таквиз простички, български налитах
17 Август 2012 00:38
Fantata
17 Август 2012 00:48
Нямам представа как се е развивало образованието докато съм се образовал... Само помня, че много се променяше - активност да има. По мое време имаше още немски и френски. След това имаше и такива гимназии, но в добавка с руски....
17 Август 2012 00:56
Единия ходил на "английски забавачки", а Фантата, щото много е видял и живял помнел още "немските и френските забавачки", а после и "руските забавачки".
Дименцията дрънка, това забавачки, гимназии, интернет и интернат све там.
17 Август 2012 01:08
По английските забавачки ходеха тогава децата на репресираните и дисидентите (дето ги немаше), вчерашни демократи, а днес - бокоборци.
17 Август 2012 01:30
На английска забавачка всяко дете можеше да се запише. Стига да желае. Съвсем като на амбразурата - само по желание....

Деменция, деменция, ама е придобита, не е нелечима вродена умствена недостатъчност...
17 Август 2012 01:42
Аз съм на 40г., но не помня английските или руски забавачки.
17 Август 2012 02:03
FANTATA,
Сегашните български турци НЕ са онези неканени в България "гости" турци от Османската империя- дори и да имат някаква далечна етническа връзка с тях!
Сегашните български турци са БЪЛГАРИ по Националност и нямат нищо общо с турската Нация- а ако искат да имат, "Прав им път и здрав им кон!"(кола, автобус, влак, самолет, обувки) до Република Турция!
Това, че сегашните български турци са мюсюлмани и че са от турски Етнос, или се самоопределят за такива, НЕ ги прави "турци" по Националност! Точно както, например, австрийците НЕ са "германци"/"немци"!
А ако сегашните български турци считат и чувстват, че имат нещо общо с онези турци- завоеватели на българската Нация и държавата й, трябва да се ИЗВИНЯТ на българската Нация за тези 500 години властване над нея!!!
17 Август 2012 02:29
FANTATA,
Я сега така протяжно и обстойно обясни: защо българските турци НЕ честват българския НАЦИОНАЛЕН празник "3-ти март" и НЕ ходят на паметника на връх Шипка!
Та нали те са част(неразделна!) от българската Нация!
А "3-ти март" и паметника на връх Шипка са символите на "възкръсването" на българската Нация и на третата българска държава!
Българската държава, МОН или който и да е им пречи или забранява ли?!
При това, ДПС и сие искаха паметник на Сюлейман паша на връх Шипка и улица "Осман паша" в Плевен! К`во му казваш на това, а?!
17 Август 2012 03:04
16 август 2012
Докладът на Комисията за защита от дискриминация трябва да претърпи промяна. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.
Това е целенасочен, умишлен, некоректен и недобронамерен доклад. Той трябва да бъде преработен на базата на реалната ситуация. В най-скоро време Синдикатът на българските учители ще излезе с декларация. Ние смятаме, че това е един голям балон, така, както беше с Баташкото клане, заяви тя.
По думите й - нищо общо няма османското робство с днешните политики и с днешните социално-икономически, политически отношения със съседна Турция.
Някой, ако се припознава в онези пет века, това е негов проблем, а не на българското общество. Смятам, че това е съвсем умишлено, че това е създаване на изкуствено напрежение и призовавам Комисията за защита от дискриминация с новия председател да преразгледа анализа, каза Янка Такева...
17 Август 2012 03:44
Fantata
Трудно ще убедиш българския лъв.
И какво сега?!? Да не би нашите консервативни форумци да смятат, че са потомци на роби. Естествено ще да е - ако е имало робство. Но е абсурд и всички го знаем това. Тогава какво? Кое мотивира тази невероятна активност?!? Първична омраза към непознатия ли е? Самосъжаление ли е? Завист ли е? Не зная точно кое, но явно споменаването на "турско" възбужда първични чувства неподвластни на разума. Е, не е ли тъпо? Точно пък по нашите ширини. Дето кой взел, кой дал, никой не знай. Гени? Айде бе? Повечето власи по нашия край са вече българи. А същите тези влашки цигани са били преселени за да служат на политиците отвъд Дунава, да доказват, че тези земи не са български...Циганите станаха българи. Цопоните, шопите де, татарите, половината турци, гагаузите, гърчолята, макетата и помаците каквито и да мислят че са, траките де са...Та кого срещу кого настройваме? Кога най сетне в България ще стане ясно, че българин е гражданско понятие и че всички сме българи. Кога?!? И докато средновековно мислещи, свободно пишещи и веещи знамена индивиди безотговорно осакатяват децата си още в училище, в съседна Турция първите уроци в училище са за разбиране и толериране на различността. Дааа, хората се учат. А ние спорим за неща които за много други са минало. Да, ама ние сме по емоциите. Като циганите - повечето от тях умират след като кажат "Глей се'а к'во ша направа". И ние така, целите сме в ла.на, ама не ни пука. Важното е да сме горди.
Ако използвам стиховете поместени от анастаси за емиграцията, за прокудените от бащиния дом, ми се ще да запитам, аз кого да мразя? Ами останалите 2 милиона дето са вън от "бащиното огнище". Ние кого да мразим анастасеее? Това сегашно обезкървяване на нацията по-маловажно ли е? Тогава, през турско, България се е запазила (спести ми обясненията си защо). Ами сега дали? И трябва ли да пишем стихове за лошите българи и да проклинаме таз "черна прокуда, дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина..."
17 Август 2012 04:41
Много е смотан този министър. От една простотия произведе проблем "заплаха за националната сигурност". Защо не си го държат за красота , но да не излиза да говори пред медиите, а най-вече да не върши нищо, че каквото сътвори все е голяма глупост. Самият Игнатов е заплаха за националната сигурност ако му се даде власт.
17 Август 2012 04:54
При това, ДПС и сие искаха паметник на Сюлейман паша на връх Шипка и улица "Осман паша" в Плевен! К`во му казваш на това, а?


Ще кажа, че ако нямаш предразсъдъци, ще виждаш историята като един преживян урок, а не като повод за изливане на отрицателни емоции.
Да не би да искаш да кажеш, че аз имам някаква вина за тези 500г. Такива като теб вменяваха, а и продължават да вменяват вина на днешните етнически турци в България, за неща които са станали мнооого преди да се родят. По този начин ни карате да търсим друга идентичност, изключвайки българската. Толкова ли е сложно за разбиране. Ако е толкова сложно, поканете си психолози, позволете им да ви обяснят. Ама не като в случая с Батак, дето такива като тебе оревахте света, че някой ви отнема илюзиите. И досега един със здрави нерви не излезе да каже, че българи с българи са се клали. Страх ги е от сътворената и втълпена лъжа. И тази лъжа се използва като основен повод за насочване на омразата към турците. Да се лъже по такъв повод е дързост пред Бога.
Та затова не ходим на Шипка. Защото такива като тебе не ни приемат.
17 Август 2012 04:59
А ти к'во му казваш на това, че има паметник на българските войни паднали в битката при Одрин? Обясни? Бас държа, че ще се скриеш.
17 Август 2012 05:16
Пара, ще ти отговоря със закачка от фолклора на проектните мениджъри: "Ако изглежда като патица, ходи като патица и квака като патица, то вероятно е патица." Така и с българските турци.... Изглежда да са с турски произход.... Има си сред тях такива които едва говорят турски, но са с перфектен български. Ако не им чуеш името няма и да разбереш, че са с турски произход. И винце си пийват. Нищо лошо няма, че са с турски произход. Няма лошо и да хранят топли чувства към Турция. Лошо е когато България усещат като мащеха. Лошо е и когато ние самите правим така, че те да усещат България като мащеха. Не сме нито първите, нито пооследните изправени пред проблема за лоялност на гражданите с чужд произход. Японските американци са ярък пример през ВСВ. Ако, толкова си напушен на американсикия пример, можеш да погледнеш Русия и куп народи които си живеят със собствени традиции като лоялни граждани.

Ние какво правим? На НС написано с едри букви за съединението, а национален празник е 3-ти март. Ама, наистина трябва да си много луд за да се надяваш българските турци да се чувстват съпричастни на този празник. Ха, да видим дали щяха да отбягват отбелязването на 24 май за национален празник? Ние като българи едно говорим, а друго вършим. Ти на такива имаш ли доверие? Казват ти, че трябва да сме единни, ама ти натриват носа с националния празник, с поезията на Ботев и Вазов, непрестанно вменяване на вина за 500 години робство.

Значи, ако се опитваш да обединяваш хората без дискриминация (в случая по произход), нужно е да търсиш общото. Какво е това общо, което можем да празнуваме, отбелязваме или с което просто да се гордеем заедно с българските турци? 3-март определено ни разделя. Няма как да е обединяващ. Нужно е нещата които ни обединяват да са по-ценни за всички ни, отколкото тези които ни разединяват. Тогава единството е истинско и "съединението" не е само дума на стената на НС.

Забележете, никой не казва да изкараме Левски и Ботев от учебниците, а 3-ти март да изпратим в забвение. Просто си спомнете дали Левски се е борил да съборим турската власт или да построим чиста и свята република. С кое е останал в историята? Защо е негодуванието на хората от поясненията, че той все пак е нарушавал османските закони? Защото хората усещат, че се подменя идеята за чиста и свята република с баналното събаряне на турската власт. Чистата и свята република е съзидателното в подвига на Левски. И последно, чистата и свята република Левски не изключва населението с турски произход. Ха, сега да се огледаме колко чиста и свята република сме построили за 135 години!...
17 Август 2012 05:59
СТРАННО ми е, че някой може да омаловажава нахалството подлостта на "комисия", която доносничи за поезията и националните си герои "в учебниците" – направено по нареждане, поръчка или каквото и да било друго от Европейска или ква да е другоЕвропейска страна!

РАВЕНСТВО???

Не се заблуждавайте, че става дума за учебници и че можело децата "да разберат неправилно" историята на България! Много добре си я разбирахме, когато бяхме на тяхно място!

Турция се опитва да замаже зловещия си образ в Историята и ползва съвременните си еничари!...

Следващата стъпка ще е направо забрана на тази поезия и да се напомня изобщо за Турското нахлуване в БГ, после за Германското - из цяла Европа, после за Руското...

Направо ме е срам да чета тази статия - а ако има и други простотии в учебниците - борете се с тях по достоен начин, а не като омаловажавате наглото посегателство на куп продажници!

Не мога да се начудя НА КАКВО са способни някои хора в България, за да заслужат внимание и няколко гроша от страна на поредния си Наставник!

СРАМ!

Миледи (с отвращение...)
17 Август 2012 07:10
Още нещо...

Ненавиждах училището - (както и всички по мое време!), учех само колкото да не ме опердашат у дома за нисък успех, но и досега помня 2 - единствени - стихотворения, които с удоволствие научих на изуст - Хаджи Димитър и О, Шипка! А, и това за Кочо (Честименски), което ме потресе силно...

И досега предпочитам ДА ГИ ЗНАМ И ПОМНЯ тези факти от историята, па ако ще Европа да не остане много доволна!

Те да почнат да търпят (както българите го правят!) "роми"те, и да приемат Турция в ЕУ - като са толкова благородни! Все пак турците от половин век им чистят клозетите - заслужили са си!

Българските поети и учебници им били неудобни! Лицемерни йезуити!

Миледа (възмутителна...)
17 Август 2012 07:15
Nebol, ти какъв смяташ, че си? Сигурен съм, че грешиш какъв си.
17 Август 2012 07:16
Оооо, сюлейманпашовата колона допълзя...
Скайспирит,
ето го пак списъкът:
Ръководен екип на изследването :
Кемал Еюп – председател на Комисията за защита от дискриминация
Лало Каменов – зам.председател на Комисията за защита от дискриминация
Есен Фикри – член на Комисията за защита от дискриминация
/Хм, от трите имена, двете са...Добре де – демокрация! Но, все пак.../
Експертен състав на референтна група по независимото изследване:
1. Ралица Сечкова - експерт по социално планиране на социалните услуги към „Уницеф-България”
2. Георги Богданов - изпълнителен директор на Национален ромски център ”Свети Георги”
3. Ванина Стоянова - Етнолог
4. Грета Савчева - представител на Комисията за защита от дискриминация.
5. Татяна Кметова - изпълнителен директор Фондация „Център за изследване и политики на жените” гр.София.
6. Кристина Йорданова - главен асистент по „Българска литература след Освобождението до Първата световна война” към Софийски университет „Св.Климент Охридски”
7. Камелия Илиева - представител на Комисията за защита от дискриминация
8. Боян Захариев - експерт към Институт „Отворено общество”
9. Проф. Ирина Колева - преподавател в катедра „Етнология” към Софийски университет „Св.Климент Охридски”
10. Елка Божова - експерт „Национално сдружение на религиозните общности”
11. Людмила Драгоева - управител на „Център за социална рехабилитация и интеграция”
12. Веселина Билял - представител на Комисията за защита от дискриминация
13. Станка Шейновa – експерт Министерство на образованието, младежта и науката
14. Пенка Иванова – директор на дирекция в МОМН
15. Мукаддес Налбант - независим експерт в сферата на образованието
16. Иван Игов – Сдружение „Дружество на психолозите в България”
17. Методи Коралов – преподавател в СУ „КЛ.Охридски” гр.София и експерт към сдружение „Дружество на психолозите в България”
-------------------------------------------------------
Блогът на Генек


17 Август 2012 07:24
"Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция", "ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите"

къде бяха тия учебници като бях ученик
17 Август 2012 07:25
Фанта, в България няма турци. След Освобождението не е останал нито един. Всичкото турчеещо се у нас е помохамеданчено.
17 Август 2012 07:48
Колеги, най-великият българин-Левски, като добър познавач на народопсихологията, ако и да не е бил член на Съюза на Психолозите, който трябва да бъде премахнат в настоящият си вид заради РОДООТСТЪПНИЧЕСКИТЕ СИ СЪЖДЕНИЯ,та той лично в пресмъртното си писмо е прозрял,че ще се пръкнат едни дребни убоги хорица, с които-
Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно

останалото-Натисни тук
горе главите, след книгата на Хайтов за пхредателите и предателствата в България, ще излезе и нов том-за съвременните предатели на българската вяра!!
Тя,историята, си знае работата...щото и до утре да се пъчат и мъчат да се набутат в учебниците, нищите духом и родотстъпниците, ще влязат, но само като пример за ПОКОЛЕНИЯТА-КАКВИ РОДОТСТЪПНИЦИ СА БИЛИ!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД