:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бившият енергиен министър ще връща заплати заради конфликт на интереси

Компетентният орган реши, че Трайчо Трайков се е облагодетелствал лично от концесия на "Каолин"
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков до последно отричаше да е имал облага от концесията на "Каолин", но комисията го уличи в конфликт на интереси.
Бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков е бил в конфликт на интереси, постанови вчера ресорната комисия. Решението потвърди пред "Сега" шефът на органа Филип Златанов. Според комисията Трайков е действал в частен интерес през 2010 г., когато е внесъл в МС предложение за предоставяне на концесия на "Каолин" АД, в което той самият има 278 акции. Нещо повече - сам е участвал в гласуването, вместо да си направи отвод. Въпросната концесия е за добив на подземни богатства от находище Балабана, Силистренско. Бившият министър ще трябва да върне министерските си заплати за времето от внасянето на предложението до гласуването на концесията. Шефът на комисията Златанов не можа да си спомни за колко месеца става въпрос. На Трайков ще бъдат наложени и две глоби. Едната - между 5 и 7 хил. лв., е за самото нарушение, а другата - между 7 и 10 хил. лв., за това, че не си е направил отвод при гласуването. Бившият министър не бе открит за коментар.

Трайков заемаше поста министър на икономиката и енергетиката от август 2009 до март 2011 г., когато бе отстранен от премиера заради провален бизнес форум в Катар, въпреки че отговорността за това бе изцяло на външното ни министерство. Истинските мотиви за уволнението на Трайков така и не станаха ясни.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси бе сезирана от самия Трайков в началото на юли след медийни публикации, че е осигурил на "Каолин" договор за милиони, докато самият той притежава акции в дружеството. Тогава той поиска проверката с аргумента, че вярва в компетентността и съвестта на юристите в комисията въпреки политическия квотен принцип, по който е съставен органът.

В имотната си декларация от септември 2009 г. Трайков е посочил, че има акции в "Каолин" и "Софарма", а в декларацията си за конфликт на интереси от август 2009 г. е записал, че към момента на встъпването си в длъжност притежава "портфейл от акции, търгувани на БФБ". По-късно в интервю за столичен всекидневник той обяви, че е спечелил 20 лв. дивидент от акциите си, и допълни, че концесията за добив на варовик, станала обект на разследването, е пристигнала при него от Министерството на околната среда с "регистрирано търговско откритие", което по закон предполага концесия по право.



------------- ПРОЦЕДУРАТА

Решението, с което се установява конфликт на интереси, може да се оспори от заинтересованото лице пред съда по реда на Административнопроцесуалния кодекс. В едномесечен срок от влизане в сила на решението пък председателят на комисията издава наказателно постановление за налагане на административно наказание, което също може да се обжалва, но по реда на Закона за административните нарушения и наказания.



20
2663
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
16 Август 2012 20:16
А Калина Илиева кога?
Че и майчинство си взима близо 2 бона.
16 Август 2012 20:20
Тоя скокна високо над нивото си на компетентност, както всички от кабинета, но и изневери на името си и в е затова ще плаща.
В тва семейство на дон Боца, брато, си има "Omerta".
16 Август 2012 20:59
Подслушано без СРС:
"- Тоз вече не е от наш'те!
- И от кои вече е бе аратлик, от наш'те ли?
- Бе де да знам, ама наш'те казаха че не бил вече от наш'те!"

16 Август 2012 21:17
Бившият министър не бе открит за коментар.

Беше открит от БНТ, обаче, и каза, че ще се отнесе към съда.
16 Август 2012 23:25
Може да са прости иначе, но пък са отмъстителни, керата
16 Август 2012 23:58
От Горещите новини вчера:
Комисията започна проверката по сигнал на самия Трайков след серия от репортажи по ТВ 7.
"Сезирам лично Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото вярвам в институционалния подход при установяването на истината в България", каза Трайков. Той подчерта, че е наясно, че комисията е съставена на политически квотен принцип, но вярва в компетентността и съвестта на юристите, които са натоварени с ангажимента да се произнесат по подобни въпроси. "Трябва да имаме доверие в институциите, за да има гаранции за прозрачност, както на сегашните, така и на всички следващи управляващи", допълни той.

Натисни тук
Тоя защо се бута сам между шамарите?
17 Август 2012 07:10
Тоя защо се бута сам между шамарите?


Щото беше свикнал да е медийна "звезда" и СЕГА изпитва абстиненция от съмнителната "слава". Пребиваването в който и да е кабинет, правителствен офис и всеки подобен мурафет води до необратими увреждания. Например самият Трайчо получи уголемяване на челцето за нема и 3 години под мъдрото Му ръководство, а може и от чемберите да е...
17 Август 2012 08:54
Тоя защо се бута сам между шамарите?
Бута се защото има да покрива далеч по-скъпо струващи игрички! Те затова те!
Мисли, че всички са с по един ганглии, подобно на Тиквонии, ама има още помнещи от къде изпълзя на припек!
17 Август 2012 09:21
И Каолин и Софарма са едни печатници на мръсни пари, убежище на далавераджии и монополисти.Софарма вече трябваше да бъде конфискувана и изобщо да спре да функционира, след всички далавери на Донев, извършвани посредством нея, а за фантома Каолин просто думи нямам.
17 Август 2012 10:18
Трайчо Трайчо,
що ти трябваше да правиш сметка на Лукойл за цените на горивата,а не си затрайка?Те сега ще ти покажат как се пърди в джамия и се вика на ходжата "пезевенк"!
17 Август 2012 10:53
А защо чак сега му търсят конфликта? Къде спаха 2 години? Или трябваше Трайчо да стане неудобен, за да започнат да му търсят сметка?
17 Август 2012 10:54
Трайче си беше лобист по начало. Нека си спомним откъде дойде - от една западна ел. разпр. монопол компания. Там яко се облажваше,ама в случаят с акциите в Каолин яко се издъни. Защо бе Трайче не си даде отвод при гласуването за концесията на Каолин? Ами от лакомия,отвръща Трайче! Ама народът има поговорка при такива случаи,за лакомията! Много съмнителна личност е Трайче - писал съм го много пъти. Това е най-неуспешният избор на Боко за министър след този на Вежди Рашидов. Мисля че това е само началото на лобистките издънки на Трайче. Тепърва ще бъде разследван и за други далавери. Сакън,дано не е взимал и комисионни под масата,знае ли човек! Министър беше - не е шега работа.
17 Август 2012 10:55
А защо чак сега му търсят конфликта? Къде спаха 2 години? Или трябваше Трайчо да стане неудобен, за да започнат да му търсят сметка?


Трайчо преди 20 дни в интервю за Нова спомена 2 варианта за намаление на цените на горивата. Защо но беше отразено това не знам. Защо държавата не работи по тези варианти за намаляне на цената също не знам. Знам само, че като почне да говори за горивата на Трайчо бива показан жълт картон.
17 Август 2012 12:01
фърсте, за това от мен още при назначаването си беше повдигнат въпроса дали не в конфликт на интерес от "прокурист"(ухо на авситрийците)от ЕВН в министър, а за приватизацията на държавния дал на ЕВН няма ли да го разследват, а за "горна арда"? отделно за личните му приятелски назначения по компаниите
17 Август 2012 12:38
Трайчо беше един от малкото професионалисти в правителството на герб. Абсолютно не случайно - един от двамата или тримата направили кариера и заели висша изпълнителска позиция в чужда компания - човек които знае какво е интервю за работа.

Останалите герб са свързани или собственици на местен мутро бизнес или чисти политически / парникови развития - справка лилето от магистралите и например министър миро.

Точно поради тази причина му се размина пътя с тиквонии и останалата щурмова група на простотията и шуробаджанащината.

Днес се опитват хем да му затворят устата да не говори преди избори - хем да изгладят по косъма отчаяните лумпен болшевики и кор пролетариат как ЕТО Той бие и по мръсните капиталисти, подведоха го лобистите но ТОЙ наказва.
Фарс - но това правителство се крепи на злобата и насъскването на плебеса и шуробаджанащината.
17 Август 2012 12:57
При Трайков е повече въпрос на заяждане. Интересът реално е за жълти стотинки.
Истинският конфликт на интереси е политически и криминален: да си етнически(а) евреин(ка) външен министър и да вземаш решенията за отношението на България към близкоизточните конфликти; да си етнически турчин и да ръководиш комисията по дискриминация; да си мафиот и да използваш държавната машина за да водиш борба с другия клан на мафията;... както и много други подобни.
17 Август 2012 13:02
Подслушано без СРС:
"- Тоз вече не е от наш'те!
- И от кои вече е бе аратлик, от наш'те ли?
- Бе де да знам, ама наш'те казаха че не бил вече от наш'те!"
т'ва напрао чаламба
17 Август 2012 14:53
Еми така е при мафията, обвяват ли те за чужд, почват, да те гонят!
17 Август 2012 16:34
По-добре настоящ собственик на 200-300 акции, отколкото бивш собственик на фирми за контрабанда на цигари и амфетамини, ама....
17 Август 2012 18:15
Другарчета - бившия министър има 278 акции.

Цена в момента според инфосток.бг 2.377 - 600 кинта. Фарс и смях в залата.

Естествено - за средния гербер червейчето на кукичката е магическата дума акции .
По горе има един отреагирал.

Просто герберите реагират на самата думичка - то'а има акции а не едната честно изработена пенсия значи ясно е - мръсник, мафиот, гнусен капиталист.
На тази жалка заигравка почива ПР машината на ГЕРБ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД