:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ се зае ударно да подобрява бизнес средата

Държавата набеляза 271 мерки, които трябва да изпълни за месец и половина
План с 271 мерки за облекчаване на бизнеса чрез намаляване на административната и регулаторната тежест пусна за обсъждане правителството вчера. Той предвижда да отпаднат 45 услуги, с които се предоставят документи, които държавата сама може да си набави по служебен път, да се редуцират книжата за 88 услуги, да се съкратят сроковете при 59 услуги и т.н. Дотогава ще се създаде и електронен регистър за 17 услуги, а още 30 ще се случват по служебен път. Задачата на кабинета обаче изглежда на ръба на възможното, тъй като срокът за изпълнение е 30 октомври т.г.

Част от промените са свързани с една от болните теми на дружествата - необходимостта фирмените отчети да се подават отделно в приходната агенция, в Националния статистически институт и в Агенцията по вписванията, вместо данните да се придвижват лесно и бързо по служебен път. Планът посочва, че търговците, които ще могат да се възползват от това, са около 300 000 - ще им се спестят време, нерви и разходи.

Друга промяна предвижда гражданите да могат да си вадят свидетелство за съдимост, без в него да е отбелязано за каква цел то може да се използва. В момента документът е с давност 6 месеца и може да послужи само веднъж - пред изрично посочена в него институция. Идеята е хората да не си вадят документа по няколко пъти, а да ползват този, с който разполагат, многократно в рамките на половин година. Никъде в плана обаче не се предвижда намаляване или отпадане на таксата за свидетелството.

С промени в Закона за съдебната власт пък ще се даде възможност справка за съдимост да се прави и онлайн. За целта обаче трябва да се промени Законът за съдебната власт и да се изгради централна база данни "Съдимост".



ЕВЪРГРИЙН

Това са поредните мерки за намаляване на административната тежест, които правителството на ГЕРБ лансира. Докато писането на мерки върви повече от добре, реалното изпълнение на голяма част от тях куца. Преди година министерството на икономиката анализира 20 закона, близо 240 подзаконови акта и почти толкова европейски документи, за да състави план за облекчаване на бизнеса. Бившият вече министър Трайчо Трайков дори обяви, че от 2014 г. с новите мерки фирмите ще спестят 313 млн. лв. годишно. През май държавата поръча ново допитване как да се намали административната тежест.
32
4271
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
15 Август 2012 19:57
Точка първа - намаляване на бюрокрацията...Точка втора - държавата да си плати борчовете на бизнеса...
-------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
15 Август 2012 20:08
Като знам кои станаха бизнесмени,как да не повярва човек,че са се заели.
15 Август 2012 20:17
Затова винаги уважавам управляващите от всички кульори и гранки! Каквото кажат - и го правят! Слава на такива люде и помисли дръзновени! За изпълнението... 270 в 30.... Звучи обнадежаващо....
15 Август 2012 20:33
Не вярвам. Какво пречеше прочутият търговски регидтър да се създаде от регистъра на съда? Цега им се губели 300 000 фирми. Ами да си ги намерят.
15 Август 2012 20:36
.
15 Август 2012 20:38
.
15 Август 2012 21:09
"Онова, което държавата би могла да направи е по отношение на инвестиционнния климат и макроикономическата среда, по отношение на корупцията, търговското право и правосъдие, дейността на администрацията. Мерки и дейности за създаването на работещи и платежоспособни пазари в рамките на страната също не биха навредили."

откъс отИнвестиционният климат в България, 2012


15 Август 2012 21:22
Всяка добра новина за България - Пирон в ковчега на БСП-ДПС мафията!
15 Август 2012 22:01
.
15 Август 2012 23:48
NATURAL 15 Август 2012 21:22
Всяка добра новина за България - Пирон в ковчега на БСП-ДПС мафията!


Три години минаха, а ежедневните лъжи на ГЕРБ продължават да са "добра новина" за някои. Тц,тц ...
16 Август 2012 01:05
А суперсекретната координатна система използвана в България няма ли да пипнат. В момента България е единствената страна в Европа и една от малкото в света (ако не броим бившите републики от СССР) със засекртени географски координати. За всеки проект трябва да отидеш при лицензиран геодезист в ранен етап и зачестяват случаите когато геодезисти злоупотребяват като си позволяват да издават фалшиви скици, особено когато става въпрос за многомилионни проекти.
Досега няма нито един осъден, дори и с отнет лиценз. Секретността и гилдийната солидарност ги спасява.,
16 Август 2012 01:23
Да разбираме, че инициирането на проекта и фазата на планиране са приключили и остава само изпълнението. Искам да видя как ще стане за 30 дни. Такваз технология ще е челен опит за всяка администрация по света....
16 Август 2012 01:23
Да разбираме, че инициирането на проекта и фазата на планиране са приключили и остава само изпълнението. Искам да видя как ще стане за 30 дни. Такваз технология ще е челен опит за всяка администрация по света....
16 Август 2012 01:24
Да разбираме, че инициирането на проекта и фазата на планиране са приключили и остава само изпълнението. Искам да видя как ще стане за 30 дни. Такваз технология ще е челен опит за всяка администрация по света....
16 Август 2012 07:53
Значи да четем:"ГЕРБ се зае ударно да скубе бизнеса за да си осигури изборите"
16 Август 2012 10:21
Бау-бау, подтичвайки край кервана....и тихо виртуално ръмжене.
16 Август 2012 10:23
зачестяват случаите когато геодезисти злоупотребяват като си позволяват да издават фалшиви скици, особено когато става въпрос за многомилионни проекти.
Шако,
никой геодезист НЕ издава скица, редовна или фалшива. В ЗУТ и ЗКИР е са посочени органите, издаващи скици - Агенция по кадастъра (АГКК), община и общинска служба земеделие. Ако за територията няма план, карта или КВС, геодезист извършва заснемането и създаването, предава материалите на горепосочените организации, и някоя от тях -според реда, издава скицата. Преди да я издаде, тя трябва да провери достоверността и точността. Ако ти се смяташ за компетентен - издай си я сам. Колкото до секретността - тя отпадна когато Д.Луджев беше военен минитър. Иначе - факт е, че голяма част не е покрита с кадастрална карта, а на друга плановете са от Ферднандово време, но за това не са виновни геодезистите - това е държавна политика. Тя продължава със същата инерция(почти отрицателна скорост)
16 Август 2012 10:50
А ще остане ли каталогът с 10-тината бюджетни кода, по които осигуряваме работника всеки месец? Т.е. 10 платежнини нареждания, 10 такси за банков превод (доста раздути напоследък) и 10 златни възможнисти да объркаш нещо, за което после да те глобят солено
16 Август 2012 11:13
А ще остане ли каталогът с 10-тината бюджетни кода, по които осигуряваме работника всеки месец? Т.е. 10 платежнини нареждания, 10 такси за банков превод (доста раздути напоследък) и 10 златни възможнисти да объркаш нещо, за което после да те глобят солено
Че как ще има нужда от толкоз бюрократи, ако това го няма????
16 Август 2012 11:15
тия изобщо знаят ли какво е бизнес среда/ бизнес без готов продукт няма
16 Август 2012 11:24
ГЕРБ се зае ударно да подобрява бизнес средата
Ударът подобри бизнес средата на ГЕРБ.
16 Август 2012 12:33
Гого, тука нещо баламосваш. Да, верно е институциите "издават" в смисъл подпечатват скиците, но геодезистите ги правят. Няма как един кмет или който и да е да им провери работата, защото не разбира. А те наистина вече прекаляват. По думите на шефа на Агенцията по кадастъра било нормално да има до "50% грешки в кадастрална карта". НЕ знам как е в страната, но в София наскоро един от районите спечели дело срещу тях защото бяха си позволили в кадастъра да начукат хиляди декари общински имоти за частни. И за тая работа няма нито един наказан. Забутали биле папката с актовете за общинските земи, горките.
Ако мине номера.
И за координатните системи баламосваш. Да, координатите на система 1970г не са секретни от времето на Луджев, но трансформационните параметри към нормалните все още СА. Не, че е проблем да си изтеглиш програмка он нета и си ги провериш. Обаче в момента не може да работи професионално и официално нито един европейски геодезист, ако не получи допуск до "суперскретните" им трансформации от масонската им ложа.
Всички фалшификации (а те се увеличават лавинообразно при значимите проекти) с имоти са извършени с участието на първо място на геодезист и нотариус, разбира се.
разсекретяването на координатната система би нанесло непоправим удар върху мафията им и отпушило бизнеса.
16 Август 2012 13:54
В текста са цитирани само три мерки.
Редакцията може ли да публикува и останалите.
Всеки от нас коментиращите е специалист в дадена област и би коментирал това което познава като материя.
Бих допълнил колегата генек с трета точка-
Бизнесът да се разплати помежду си.
Опа, това май няма как да стане.
Все едно банката в един миг едновременно да си прибере всички кредити и да изплати всички влогове.
16 Август 2012 14:01
ни в клин,ни в ръкав от моя страна, но какво стана с правителствения самолет за физкултурно ползване? Май това съобщениице е за забравяне на изцепките от вчера.
16 Август 2012 14:16
Като знам кои станаха бизнесмени,
и аз знам - по-кадърните от тебе
16 Август 2012 14:23
Всички фалшификации (а те се увеличават лавинообразно при значимите проекти) с имоти са извършени с участието на първо място на геодезист и нотариус, разбира се.
разсекретяването на координатната система би нанесло непоправим удар върху мафията им и отпушило бизнеса.
и двете твърдения са неверни, Шако.
16 Август 2012 14:27
Джони, ми кво да стане с правителствения авион. Тука е така - другаде по друг начин. По-добре ли е да стои паркиран отклокото да изкара некой лев пък и полтите да натрупат летателни часове.
Имаме да наваксваме все пак. Наскоро ми се наложи да стоя цял месец в президентска резиденция в една държавичка и домакините ми казаха много-много да не се показвам да не съм дразнел местните от опозицията.
Много вода има да изтече по нашите земи дорде си надвием на масрафа и позволим лукса да държим паркиран правителствения ни самальот само за важни нужди. Ами той до скоро си беше едно руско ТУ, дето не можеше да прелети океана и като ни тръгнеше Президента се връщаше на сред път с аварийни кацания и премеждия. На сегашния лизинговите вноски си му текат, независимо дали се използва или не и е по-добре да хвърчи, макар и за физкултурни цели, отколкото да подяжда опоскания бюджет на Дянков.
Напълно разбираемо е, че точно червените скачат срещу изпалзването ме не по предназначение, защото го считат за лична обида поради номенклатурната си потомствена закваска. Те си държат на тия неща още от времето на соца при Тато, когато заплащането уж бе равно но благинките за номенклатурата ги отличаваха от простолюдието. Друго си беше да ти готвят по-специални манджи, по-специални резиденции, по-специални коли със шофери да водят отрочето на школо на държавна сметка и пр. А сега всеки киртак, стига да не е съден може да си плати и ходи на море в Ексиноград и се води на правителствен самолет.
16 Август 2012 14:39
червените скачат срещу изпалзването ме не по предназначение, защото го считат за лична обида поради номенклатурната си потомствена закваска.
червените удобно забравят как преди първите демократични избори селяндурина добри джуров ходеше на предизборна агитация с военен хеликоптер, а лак се и гордееха с това тогава!
16 Август 2012 14:47
Те нали си казаха как ще подобряват бизнес средата - като стимулират строенето на офиси със стотици служители в тях.
Новата амбразура кефи максимално, все едно чета форума от преди 3 години.
16 Август 2012 16:06
Курдо,
Това,че Добри Джуров и ко. са ходили с воени хеликоптери някъде по лична работа значи ли,че наследниците на обслужващия ги персонал домогна ли се до власта трябва да правят същото?Нали за това висяхме по площадите за да го няма това-а пък то се върна тъпкано!
16 Август 2012 19:18
Дами и господа, просто ГЕРБ ударно решават да поизпълнят предизборната си пhttp://www.gerb.bg/uf//documents/Programa_za_evropeisko_razvitie_na_Bulgaria.pdfрограма - "Приоритет V - Подобряване на бизнес-средата", но се опасявам, че ще я свършат по същият начин както изпълниха "Приоритет ІV - Данъчни стимули - да оставим парите при хората и бизнеса"
16 Август 2012 19:21
Оклепах линка нещо Програма на ПП ГЕРБ за Европейско развитие на България
Поучително четиво е ;-)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД