:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов и Станишев готвят "ядрени" избори догодина

Парламентарният вот идното лято ще съвпадне с референдум за АЕЦ "Белене"
За първи път от 42 години насам у нас ще се проведе национален референдум. Премиерът, правителството и партия ГЕРБ подкрепят допитването "за" или "против" АЕЦ "Белене", но под условие - то да съвпадне с парламентарните избори догодина. Това разпореждане дава вчера Бойко Борисов на заседанието на кабинета, става ясно от стенограмата.

-------

Преди месец кабинетът спря проекта за втора атомна централа със санкцията и на парламента. Година преди това Борисов бе сред горещите привърженици на "Белене". От вчерашната стенограма се разбира, че премиерското "за" референдума всъщност е "против" централата, като Борисов пледира за изграждането на VII и VIII реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Премиерът предлага допитването за втора атомна централа да се проведе с парламентарния вот догодина, за да се спестят 30-40 млн. лв. от бюджета. Да съвпаднат двата вота, ще е доста трудно, тъй като според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление вотът трябва да бъде насрочен до 6 месеца след внасянето на подписката в парламента. БСП я внесе на 27 юли. До три месеца след това парламентът трябва да вземе решение, в следващите три месеца президентът Плевнелиев трябва да насрочи дата за гласуването. Законът допуска известно отлагане, тъй като при проверката на подписите в ГРАО спира да тече тримесечният срок, в който парламентът трябва да се произнесе.

"30 години нищо не е направено, така че за няколко месеца не е проблем", е аргументът на Борисов за съвместяването на двата вота. Той обещава лично да дари няколкостотин хиляди подписа на Станишев, ако не му достигнат. "Ако от 700 (хиляди) и да има 100, 200 хиляди фалшиви, голяма работа - колкото трябва, ще му ги дам аз. ГЕРБ ще му ги даде. Но да знаят хората - не е почтено. Върти всеки ден и обяснява: пазел референдума от ГЕРБ. Аз преди три-четири месеца говорих за референдум след срещата с Плевнелиев, ако си спомняте, защото искам и хората да знаят и в края на краищата, ако решим да извадим 22 милиарда и да задължим пет поколения напред, да го правим. Народът е суверен, нека го каже, това е важна тема. Ние сме абсолютно "за", заявява Борисов.

Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката "Белене"? Това бе въпросът, който "Коалиция за България" зададе на гражданите и събра 770 000 подписа.

Премиерът настоява бюлетината за референдума да е дълга и отдолу да бъдат изредени всички условия, при които ще се строи "Белене". "Като се напише "за" или "против", отдолу да се напишат условия. Ако си "за" - това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един мерцедес за централата", обяснява Борисов. И натъртва поне десет пъти, че проектът ще струва минимум 22 млрд. лв., което означавало скъп ток. "И Станишев прекрасно го знае. Просто той действа подло в момента към българите", отсича премиерът. Според него вотът "против" трябвало да се тълкува като подкрепа за енергийната ефективност и зелените енергии.

Борисов твърди, че Станишев е можел с един подпис да реши въпроса за изграждането на АЕЦ "Белене", но след посещение в САЩ "се уплаши и направи рязък реверс". "Оттам си идва с обратна тяга и прави всичко възможно да добута неподписването на проекта до идването на ГЕРБ. Това е истината", обобщава премиерът. И продължава: "И неговите съпартийци, ако имат доблест и чест, нека да го кажат - и Първанов, и Румен Петков, и Овчаров - всичките, които са участвали в преговорите, са питали защо не го подписа. Но това не им е пречело да подпишат кредит за половин милиард, да смукнат от "Париба" и да го похарчат за гьола". Борисов не посочва дати, но най-вероятно има предвид единственото официално посещение на Станишев в САЩ от 15 юни 2008 г., точно година след визитата на Джордж Буш в София, когато американският президент нарече лидера на БСП "мистър Клийн".

"Не знам какви бълнувания са породили в съзнанието на г-н Борисов връзки с мое официално пътуване в Щатите. Мога обаче да кажа ясно, че за разлика от него не определях външната политика на България според своите пътувания навън - в САЩ, ЕС или другаде - българската политика се правеше в България", не закъсня и коментарът на Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП. Той допълва: "Никога не сме зависели от прегръдки и потупвания по рамото в чужбина. Никога не е имало "реверс" в нашата политика спрямо централата". Соцлидерът припомня, че неговото правителство е сключило договор на стойност 3.997 млрд. евро още от януари 2008 г., и за пореден път попита откъде управляващите цитират "митичните 22 млрд." от доклада на консултанта HSBC, който "така и никой не видя". Станишев напомня, че м.г. правителството обяви цена от малко над 6 млрд. евро. По отношение на условията, поставени от Борисов, референдумът да е заедно с изборите Станишев коментира: "Добре е г-н Борисов да осъзнае, че нито провеждането на референдума, нито датата му не са в неговите правомощия. Така че личните му предпочитания нямат значение, ако България все още е правова държава".

За собствения си "реверс" спрямо "Белене" Борисов обяснява: "Ние защитавахме "Белене" до момента, докато не си направихме сметката и излезе на HSBC 22 милиарда. Ако беше излязло някъде от порядъка до 10 милиарда, както я пресмятахме, аз щях да го подпиша веднага. И до 12 милиарда щях да го подпиша..."

Борисов използва повода, за да мотивира противниците на ядрената централа срещу БСП. "Зелените да видим какво ще кажат. Обикновено те са най-активни в такъв случай. На Орлов мост бяха много активни, а сега за "Белене" на Станишев, скъпото "Белене", са пасивни", отбелязва премиерът. Настървява и сините да реагират: "Най-вече колегите от "Синята коалиция". Нали това уж беше тяхна кауза, че са успели да спрат "Белене"? Сега ме оставиха, Станишев пак всеки ден се занимава с мене и с ГЕРБ, те все едно не са живи!".

При наличието на над 500 000 подписа парламентът не може да спре допитването, освен ако темата му противоречи на закона. Това не е първата подписка в защита на ядрените ни мощности. През 2005 г. ВМРО и Гражданският комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" събраха половин милион подписа за референдум срещу затварянето на III и IV реактор. Впоследствие подписката бе обявена за изгубена от тогавашния шеф на НС Огнян Герджиков.



--------ПРОЦЕДУРАТА--------

Управляващите ще трябва да направят сериозна еквилибристика със законовите срокове, за да изпълнят желанието на премиера и да забавят провеждането на референдума до юни-юли догодина, когато ще са редовните парламентарни избори. Заради парламентарната ваканция председателят на НС Цецка Цачева ще изпрати списъците с подписите за проверка в ГРАО през септември. След като приключи проверката, за която няма срок, трябва да се произнесе парламентът. После идва ред на президента да насрочи датата, която трябва да е не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 3 месеца от обнародването на решението на депутатите.

България има малък опит в провеждането на национални референдуми. Първият е проведен на 19.11.1922 г. - тогава с бели и черни бюлетини избирателите определят дали министрите от кабинетите на Гешов, Данев и Малинов са виновни за националните катастрофи. Вторият референдум "Република или монархия" е на 8 септември 1946 г., а с третия - на 16 май 1971 г., е приета втората републиканска конституция.

103
4623
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
103
 Видими 
01 Август 2012 20:03
Премиерът настоява бюлетината за референдума да е дълга и отдолу да бъдат изредени всички условия, при които ще се строи "Белене". "Като се напише "за" или "против", отдолу да се напишат условия. Ако си "за" - това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един мерцедес за централата", обяснява Борисов.

Преди да поставя каквито и да е било условия към народната воля, Боко да беше прочел това:
Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. - амбразурчиците да се понапънат да се сетят откъде е.
.
А поведението и съгласието му е плитко, дори и за него - преброяването на резултата ще се прави от тези, които ще броят и изборните бюлетини и после всичко ще се официализира в протоколите на ОИК, там, където лани всички бяха с председател, зам и членове от ГЕРБ.
01 Август 2012 20:34
22 милиарда / 7 милиона = 3150 лева за нов Мерцедес. Аз точно сега си търса некаква кола. Радвам се, че не бързах да купувам, това определено е добра оферта. Мейла ми е актуален, моля който там от дистрибуторите на Мерцедес или от правителството движи нещата, да се свърже с мен!
01 Август 2012 20:44
AliBabah,
Той е широка душа, "прост чиляк" и е над тези нещица, разните му там Конституции....
01 Август 2012 20:47
Всъщност, има ли значение, кали ще
внасяме ток от чужбина или ще ползваме
същия от собствена централа, след като ще
е еднакво скъп?

Ако се строи ядрена централа, то тя ще е частна
и нечия. Няма да е държавна и национална, че
да бъде “наша“ гордост.

Внасяме ли ток - то вече е ясно.

Станишев заиграва с националното чувство у народа.
Бойко със свалени гащи е надупен на запад.

Единия служи на източните интереси.
Другият на западните такива.
Никой от двамата не служи на България.
Не виждам смисъл да се обсъжда тази тема.

Все ми е тая, дали ще има Белене или не.










01 Август 2012 20:48
Всички на референдума.Твоят глас е твойта власт.
01 Август 2012 20:52
Извинявам се ама някакъв бъг се появи...

Бобърче

01 Август 2012 20:47

Всъщност, има ли значение...


Бобърче, мило, бобърче сладко, ядрената енергетика е ИНДУСТРИЯ и като всяка индустрия има нужда от спезциалисти и от развитие на наукоемки отрасли... А всяка частна собственост винаги може да бъде национализирана за ползу роду. Справка: Венецуела...
01 Август 2012 20:56
Индустрия, но не в национални ръце, а в корпоративни и частни, такива.
Първо ще трябва да чакаш, да се възстанови СССР, че тогава да настъпи национализация в БГ.
В Европа такъф филм нема да се прожектира скоро.
За справка - Гърция я разпродават “на парче“.
Акцентирай на островите.




01 Август 2012 21:08
Бобърче , по същата логика - да закрием всички фирми - те и така са частни и да внасяме всичко .А работните места ? Строеж и експоатация на
АЕЦ знаеш ли каква заетост създава ?
01 Август 2012 21:13
"Ако се строи ядрена централа, то тя ще е частна
и нечия. Няма да е държавна и национална, че
да бъде “наша“ гордост."
.
Некои млекопитающи не загряват. Става дума за ДЪРЖАВНА АЕЦ, която ако печели поне ще облегчи държавния бюджет и в крайна сметка нас, най-бедното народонаселение в Европа.

01 Август 2012 21:23
... Това разпореждане дава вчера Бойко Борисов на заседанието на кабинета, става ясно от стенограмата.

И с'я к'во - имаме ли в момента Парламент и Конституция, или пак минахме на "Член Първи"... с двата висящи Параграфа.
01 Август 2012 21:56
Казвам ти дъще , сещай се , Вова и ни дай отсрочка за този проект . А иначе , 2 в 1 е пълна Политическа глупост , щото ГЕРБ трябва да получи втори мандат и да официализира строителството на АЕЦ-а . Баф , тъпата ситуация , а като как ще реагира Колонел Марси Райс , ще зависи и от ... "развитието" на Иранската кампания ...
01 Август 2012 22:03
Бобърче

01 Август 2012 20:56

Първо ще трябва да чакаш, да се възстанови СССР, че тогава да настъпи национализация в БГ.
В Европа такъф филм нема да се прожектира скоро.

То и през 1988 г. се бяхме запътили с бодра крачка към комунизма, ама на... препънаха се комунягите. Така че ния филми всякакви сме гледали и с ковбойци и с идианци и заже с Брус Ли и занем, че преди на напишат КОНЕЦ на екрана нищо не е ясно!
01 Август 2012 22:14
Абе, че те приватизираха електроразпределителната мрежа вие за нова държавна АЕЦ бълнувате..
01 Август 2012 22:38
Изборите ВИНАГИ са били такива.
Задунайското малцинство, турското малцинство и индобългарското малцинство срещу Майка България.
01 Август 2012 23:13
Първо директното питане за АЕЦ Белене е изместване на темата - не можем (ние народа) да вземем рационално решение базирано на смисъла от АЕЦ, опасностите, ползите и т.н. докато главите ни са замътени от въпрос, който не е опасността на ядрената енергетика, а опасността от родните ни политици - същите, които ни подготвят за цена, която дори руски мафиот ще се засрами да поиска от когото и да било. Можем да спорим, колкото си щем за плюсовете и минусите на АЕЦ-а, но онова, което направи целия проект безсмислен не е нито руската енергетика, нито дори руската небрежност, нито рисковете на атома въобще, а умението на родните ни политици да потапят "едни пари" в мегаломански количества неизвестно къде. След всичко, което се изяде за нищо и като имаме пред вид какви животни виреят в ГЕРБ и БСП и колко им куркат коремите - финансовата радиация от стартирането отново на тоя проект с тия "строители" със сигурност ще е над нормите. Какъв е смисъла да говорим тогава за ядрена енергетика? А иначе, че Станишев стана смешен с тоя референдум си е до голяма степен негов проблем, но Борисов определено е наш проблем с тия заявки как той само ще даде едни няколко стотин хиляди подписа.
01 Август 2012 23:47
Ако Боко наистина иска да съчетае изборите с референдума е по-тъп отколкото очаквах. По-сигурен начин да мобилизираш комуняшката сган, пардон, електорат, просто не мога да си представя. Да се надяваме, че е просто нормалният му рефлекс, първо плещи врели-некипели, пък после мисли и се съветвай...
02 Август 2012 00:26
Проблмът на Боко с тоз рефрендум е друг. Централите на ГЕРб по места не спят. Те следят. И знаят нещо, което не им харесва. А то е, че в подписката за референдум са се включли не само членове на БСП. И точно там ги стяга чепикът. Изнервя ги променливата "народна" лИбофф. Защото обяснението защо скача цената на тока не мина. А като го увеличат още веднъж, хептем няма да мине. А второ увеличение ще има. И то преди парламентарните избори.
02 Август 2012 01:21
/:/ "Година преди това Борисов бе сред горещите привърженици на "Белене".
.............................................................................
НЕ само преди година, а и по време на предизборната кампания за Избори 2009, Б. Борисов и ГЕРБ обещаваха(ЛЪГАХА, се оказа!) да достроят и пуснат в експлоатация АЕЦ "Белене"- и така Б. Борисов и ГЕРБ спечелиха(чрез ИЗМАМА!) гласовете на Мнозинството от българския Народ(гласовете на гласувалите Избиратели), а и подкрепата на "Атака" за Правителството на ГЕРБ и за Мнозинството на ГЕРБ в Парламента!!!
02 Август 2012 01:38
Наскоро Любен Дилов-син го каза много точно: отношенията между гербаджиите и социалистите са една непрестанна игра на народна топка
02 Август 2012 01:52
Мдаааа, "А' и "Б" отборите на БКП заедно ни готвят референдум за АЕЦ Белене. "В" отборът предвидливо подписа закриването на реакторите в Козлодуй.
02 Август 2012 04:47
Колкото до Белене,то е ясно,че там далаверата секна.Изгониха инвеститора,който и на мен не ми е ясно защо ни беше.Вече почнаха да ни изтръскват джобовете да плащаме централата,лошото е,че плащаме без да получим нищо насреща!Т.е. на нас не ни
е проблема колко ще струва сиренето,а да ни дадат такова за парите!Такава грандиозна измама като спирането на Белене само на най-наглите и кретените може да хрумне!Енергийните мафии купиха политиците и управляващите,за да могат да си прокарат техните проекти/ТЕЦ,ВЕИ и пр./.Сега за всеки проект и всяка жица и керемида ще си прибират пая,а на нас ще ни вдигат цените да си ги избият.Далавера за десетки години напред и печалби за всички заинтересовани!Пък Белене кво?!Почти готова,вероятно и държавна,само на входа и изхода могат да застанат и да доставят дреболии.Е,нема да стане!Мафии и управници са там,за да печелят и то яко.Но ми се струва,че някои вече достатъчно си напълниха джоба и знаят,че при следващото раздаване няма да го могат,та що да не пуснат един блъф/допитване,колкото и ние да замязаме на демокрация?!
02 Август 2012 07:39
Аз мисля, че заглавието казва всичко. И на двата "колоса" на полит-живота в БГ въобще не им пука дали ще има централа след години. По-важен за всеки от тях е периода, докато се построи (нещо като своеобразна солунска митница).
Ако Дмитриевич милееше за АЕЦ Белене, какво направи за построяването й през мандата си!?
Aко народният любимец Боко толкова не искаше проекта, защо си сменяше мнението по няколко пъти на ден!?
02 Август 2012 07:47
Тамам ще се преброим -
кой българин, кой задунаец, турчин или циганин.
Мобилизацията на българите ще е върховна!
02 Август 2012 07:49
Некои млекопитающи не загряват. Става дума за ДЪРЖАВНА АЕЦ, която ако печели поне ще облегчи държавния бюджет и в крайна сметка нас, най-бедното народонаселение в Европа.

М-да-а. Едни не загряват за облегченията на бедните чрез задължение за 22 милиарда, а другите не прочетоха какво им говорИ вчера любимия плешив вожд - проблемът с Белене бил междукорпоративен. Т.е. БСП се грижи за защита на своя дял в корпорациите.
Референдума няма как да съвпадне с изборите. И сергишев не иска това, въпреки че това е единствения му шанс да събере 4,6 милиона гласоподаватели. Другия пък по неизвестни причини се обяви за 2 в 1. Дали и той няма някакъв корпоративен интерес, за който ръцете му ще бъдат развързани от гласувалите "За"?
02 Август 2012 07:49
Абе струва ми се че този референдум ще е точно толкова обективен като референдума преди 42 години. И няма как иначе: налис си имаме Партия и Вожд начело и ЦК ('к' като калинка).
02 Август 2012 07:59
Некои млекопитающи не загряват. Става дума за ДЪРЖАВНА АЕЦ, която ако печели поне ще облегчи държавния бюджет и в крайна сметка нас, най-бедното народонаселение в Европа.

Тома Неверни, ако печели - добре. Какво правим ако НЕ печели? Защото и такива прогнози се чуват. При това от хора специалисти в енергетиката.
02 Август 2012 08:09
Ну, Станишев, ну погодииии! Съвсем заприличаха на заека и вълка от филмчето.
02 Август 2012 08:24
Нападаща орлице, много турски сериали гледаш. Думата е таман. Може и да е турцизъм, но в българският е с Н накрая. А, ако, ще се броим, то предпочитам да не съм от тези "българи", към които ти се пиричисляваш. Някак много семпли ми се виждат, от към интелект.
02 Август 2012 08:25
Тамам ще се преброим - кой българин, кой задунаец, турчин или циганин.

По думите си личи отдалече - задунаец от тюркски произход.

02 Август 2012 08:28
Премиерът настоява бюлетината за референдума да е дълга и отдолу да бъдат изредени всички условия, при които ще се строи "Белене". "Като се напише "за" или "против", отдолу да се напишат условия. Ако си "за" - това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един мерцедес за централата", обяснява Борисов.
Защо всичко това да го пише на бюлетината? Всеки докато го прочете, докато гласува,трябва да се гласува няколко дена. Нали затова е предизборната(предреферендумна) агитация? Или да оправдаемЕ 30-40 милиона с хартия и отпечатване на бюлетини. А колко биха стрували исканите от ГЕРБ избори за кмет? От общинския бюджет, при липса на средства за възстановяване, ами ако пак Янакиева спечели-няма ли да са излишно хвърлени пари?
02 Август 2012 08:32
22 милиарда / 7 милиона = 3150 лева за нов Мерцедес. Аз точно сега си търса некаква кола. Радвам се, че не бързах да купувам, това определено е добра оферта. Мейла ми е актуален, моля който там от дистрибуторите на Мерцедес или от правителството движи нещата, да се свърже с мен!
Алоу, авто-продавачи, равнявайте се по сметките на премиера и си настройте ценоразписите на автомобили с класа под Мерцедеса. А пък втора ръка - да няма 4-цифрени числа.
02 Август 2012 08:35
Нищо повече от въпроса не трябва да пише. И никой няма да си даде зор да чете въобще какво пише. Справка - подписката. Всички си мислеха, че се подписват за изграждане на Белене и поевтиняване на тока, а излезе, че се били подписали за развитието на атомна енергетика въобще. Все едно, че ако не се изгради Белене, ще закрием атомната енергетика в Бг.
Галя го е казала добре оттатък - тотално закъснял проект, който е трябвало да се реализира преди поне десет години. След като турци, румънци и чехи си строят техни централи, тока от нашата ще си го слагаме под дюшеците. И ще си плащаме за това.
02 Август 2012 08:36
02 Август 2012 08:43
Тук ще останат само нашите планини зелени.


Да бе, зелени! Правите ли сметка колко зелена боя ще отиде да ги боядисат след като им резнат дърветата и ги обърнат на писти?
Ние не можем произведе нужнато количество пръдня за толкова боя. Ще трябва да я внисаме.
02 Август 2012 08:45
Защо ни е да произвеждаме според една Банка скъпа атомна енергия?
На кого е нужно високотехнологично производство в България?
Ще произвеждаме клечки за зъби!
Имаме евтина зелена енергия и с нея всички стоки и услуги поевтиняват всекичасно.
Хората богатеят, расте потреблението на яхти, дворци, самолети.
Защо ни е допитване за АЕЦ?
У нас всички, които не четат, не пишат, не говорят български език, които не искат бъдеще за България, всъщност са най-големите специалисти по енергетика.
Със спестените пари от допитване ще се купуват билети за бъгарските граждани към чужбина.
Тук ще останат само нашите планини зелени.

Въпросът е какво ще правим с тази енергия, за колко време и на каква цена.
На всички, стига да не е самоцелно, а да носи ползи.
Произвеждаме клечки за зъби.
Благодарение на закона за ВЕИ, ще плащаме за тази евтиния 20 години напред. С, или без Белене.
По дворци и яхти на глава население сме на първо място.
Не ни трябва допитване, нужна е експертна оценка и воля за строеж.
Същото се отнася и за украински, испански и други граждани, заели се да ни оправят. Някои за 800 дни, други за по-малко..
Може и цървули.
И любимите червени.
02 Август 2012 08:55
По въпроса има много какво да се пише, но основните неща трябва да се припомнят редовно. Появиха се едни 22 милиарда (неизвестно каква валута) и започват да се повтарят като светата истина. Фактите какво завари като проект АЕЦ Белене сегашното управление в средата на 2009 г
- договор за изграждане на стойност 3.997 млрд евро (overnight cost)
- дялове в изграждането - 40% Атомстройекспорт (Русия), 30% на консорциум между Сименс и Арева (Германия+Франция) и 30% за България (поръчки за български заводи и строители)
- Осигурено финансиране от 700 млн евро от еврофонда Евратом
- Осигурен голям германски инвеститор за 49% от проекта, който дава 1,3 млрд евро за дела си от "гьола" и направеното до момента, като поема 49% от финансирането.
- Договорено индексиране на инфлацията за френско-немския дял и за българския дял, приключващи преговори за индексирането на руския дял.
- Поръчано оборудване което се изготвя дълго, за да не се бави (съответно оскъпява) проекта
Само за отбелязване - 1.3 милиарда от германския инвеститор и държавна гаранция (не пари от бюджета) за 0.7 млрд евро от Евратом осигуряваха 51% държавен дял от АЕЦ Белене без нито лев от държавния бюджет и съдружие с реномирана немска фирма.
Това беше състоянието тогава. Ако сега е докарано до нещо друго трябва да се каже какво е сегашното състояние и кой го е "осигурил".
02 Август 2012 08:57
Като добавка за незнаещите, 3 (три) големи и реномирани западни фирми бяха направили икономически анализи на проекта АЕЦ Белене и бяха представили резултатите си. Заключенията и на трите бяха за високо-ефективен и много печеливш проект. До средата на 2009 година резултатите седяха на правителствени сайтове. След това бяха махнати.
02 Август 2012 09:04
Аз пак да попитам, откъде ще дойдат парите за строежа на Белене? Бюджетни пари няма, основните банки се отдръпнаха, а от руснаците не ни дават да вземем. Та откъде?
02 Август 2012 09:05
Политпроститутките напоследък все едно са си плюли в устата - "Ние също сме за Референдум, НО...." и почват с простотиите.
Като най-тиражираната е - "Народът е зрял и мъдър само по време на избори, но за Референдум все още не е дорасъл."


02 Август 2012 09:38
Задунайското малцинство, турското малцинство и индобългарското малцинство срещу Майка България.
Стачкуващия орел,
пропускаш Лигата за задокеанско цунегъзие, Клъстера на мутрофилите, както и воините-тъщофоби от Ордена на съветските зетьове за равни права с фикуса.
02 Август 2012 10:00
Няма "спиране на срока", както пише в статията, по времето на проверката в ГРАО. Има тримесечен срок, след внасяне на подписката, в който парламента трябва да излезе с решение и после има 2 до 3 месеца срок, в който трябва да се проведе референдума - така е по закона. Има една вратичка, ако има нередности в подписката председателя на параламента уведомява инициативния комитет и има един месец за отстраняването на нередностите и тримесечния срок започва отново да тече след отстраняването на нередностите. При всички положения обаче, няма как ГЕРБ да протака провеждането на референдума чак до парламентарните избори.
Колкото до изцепките на ББ за дълга бюлетина с пояснения, то не е лошо всеки преди да говори за това, да прочете закона и да не го нарушава или да не дава предложения за нарушаването му.
Чл. 10.
(4) В предложението за национален референдум се включват един или няколко въпроса, на които гражданите отговарят с "да" или "не". Въпросите се изписват на общоупотребим български език, кратко, точно и ясно.

Кратко, ясно и точно ...
Информационно-разяснителна кампания
Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) За провеждане на информационно-разяснителна кампания се прилага съответно Изборният кодекс, като се гарантират еднакви възможности за представяне на различните становища по предмета на референдума.
(2) Всеки гражданин има право да получи информация за различните позиции по въпроса или въпросите на референдума. Общините предоставят безвъзмездно на инициативния комитет и на застъпници на алтернативната позиция подходящи помещения за провеждане на обсъждания и други прояви по въпроса или въпросите на референдума.
(3) Информационно-разяснителната кампания започва 30 дни преди датата на произвеждане на референдума и приключва 24 часа преди него.

Има си цял раздел в закона за тези пояснения, които ги иска ББ.
Бюлетини за референдума
Чл. 17. (1) Бюлетините за произвеждане на референдума са бели.
(2) Всяка бюлетина съдържа:
1. надпис "Национален референдум";
2. въпроса или въпросите, на които гласоподавателите трябва да отговорят и срещу които има две хоризонтално поставени оградени полета с надписи "да" и "не" в тях.
(3) Думите "да" и "не" се изписват с еднакъв едър шрифт.
(4) В случаите, в които референдумът се произвежда с повече от един въпрос, всички въпроси се изписват в общата бюлетина, като поредността следва поредността в решението на Народното събрание. Въпросите се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия и срещу всеки въпрос хоризонтално са поставени оградените полета с надписи "да" и "не" в тях.

Къде според закона трябва да е пояснението за Мерцедеса на Бойко Борисов?
А къде ще се поясняват лъжите за Мерцедеса?
02 Август 2012 10:06
За изборите през 2011-та пак се надуваше балона с лъжите, че щели да се спестят пари, ако се проведат едновременно два избора. Е, видя се, че пари не се спестиха, но хаоса се увеличи многократно.
Приемане или отхвърляне на предложението - предмет на референдума
Чл. 23. (1) Предложението, предмет на рефендума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Ако се проведат едновременно парламентарни избори и референдум, кои са последните избори за Народно събрание? После най-елементарно ГЕРБ може да направи така,ч е валидните бюлетини за референдума да са по-малко от валидните бюлетини за парламентарните избори - все пак всяка изборна секция се ръководи от ГЕРБ и ГЕРБ определят кои бюлетини са валидни и кои не са валидни - познато като "Бай Ганьо прави избори".
02 Август 2012 10:23
Къде според закона трябва да е пояснението за Мерцедеса на Бойко Борисов?

Как къде - поразгледай по-внимателно Чл.17/алинея(2) дето си го цитирал, и одма ше ти светне ламбата, че пустата му й алена Алинея е достатъчно "обтекаема".
.
И за "2 в 1" не си прав - сроковете посочени в Конституцията не позволяват повече врътки.
Дори и на Цецка номера с "ваканцията" няма да мине, тъй като тряба се ликвидира входящия Дневник в деловодството на Парламента(подпечатан е с печатите на всички парламентарни групи).
Сергейчо нали затова толко натискаше за крайния срок на Подписката, гиди й тарикатчето му...
Видно е, че юристите в БСП излязоха достатъчно "печени", успяха да натикат Бойчето в ъгъла, зад фикуса, и Той хъката-мъката.. "Ама и ний сме за Референдум".
.
Накратко казано - "Фани единия, па удри другия", е най-точното описание на ситуацията в момента.
Единия подписал ама недостроил, другия аха да подпише няколко пъти, ама изхарчил резерва за магистрали..
02 Август 2012 10:27
Heat,

Съмнявам се, че когато Станишев или пък Той говорят за строеж на БЕЛЕНЕ, си мислят, че ще се строи в посочените от теб параметри... За това и някои тук говорим, че строеж на БЕЛЕНЕ не е изгоден и ще бъде вреден - ако тръгне този проект, той няма да се осъществява според правилата и от некорумпирани експерти и специалисти, а от лъжливи и крадливи политици .... Някой по-горе попита защо си е тръгнал немският инвеститор - може би защото точно това е разбрал ...
02 Август 2012 10:37
А най-ще радва Сидеров как ще шизофренира на референдума.

От една страна ще иска само в българите в България да гласуват, защото ще се решава бъдещето на България. От друга обаче му трябват гласовете на Доган от Турция, които не са малко на брой, защото ако не събере избирателна активност и хоп - референдума е невалиден. Въобще цирка е пълен.
02 Август 2012 10:39
Една Пешка

Heat иска да види АЕЦ"Белене" построен, затова си внушава, че референдумът има нещо общо с прекратения от ГЕРБ АЕЦ"Белене". Обаче в същото време е умен и някъде вътре подозира, че свърши то - АЕЦ"Белене" е в гробищата, ще трябва да се почва от НУЛАТА. Което му докарва големи вътрешни терзания.
02 Август 2012 10:46
Така, така ... Аз пък ще разказвам приказки на децата по изборите. За един АЕЦ, дето си имал ... държава. Другата приказка за държавата, дето си има ... АЕЦ, съм започнал да я забравям от толкова ... разказвачи наоколо.
02 Август 2012 10:46
"Народът е зрял и мъдър само по време на избори, но за Референдум все още не е дорасъл."

И за диференцирани ставки по ДДС - тоже!
02 Август 2012 10:49
Аз викам да карат по ред.
Първо насрочват референдума за Козлудуй. Подписката също е в парламента или поне би трябвало да е.
После за Белене. Може и двата.
Така че да не подскачат и потриват кунки, а да карат по ред.
02 Август 2012 10:54
Борисов и Станишев готвят "ядрени" избори догодина

В интерес на истината това заглавие беше пророкувано от Firmin още вчера в този Форум ... за което поздравления
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД