:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българите искат ЕК да продължи да надзирава съда и МВР

Едва 40% от хората смятат, че правителството води енергична битка с организираната престъпност и може да се разчита на добро правосъдие у нас
Гражданите и управляващите отново рязко се разминаха в мнението си по ключов въпрос за бъдещето на страната. За разлика от правителството, което настоява да бъде прекратен унизителният механизъм, чрез който Европейската комисия да наблюдава съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в България, 77% от гражданите одобряват неговото съществуване и искат той да продължи. Едва около 40% от хората вярват, че правителството води енергична борба с организираната престъпност. Толкова смятат и че може да се разчита на добро правосъдие у нас.

Това показва проучване на института "Отворено общество", обявено вчера. Изследването има за цел да направи преглед на петте години, през които действаше механизмът за сътрудничество и проверка. В сряда ще излезе последният мониторингов доклад за този период и ЕК ще каже дали прилагането на механизма ще продължи, или ще бъде прекратен. Очакванията са, че докладът ще е критичен, а мониторингът ще продължи.

От изследването на "Отворено общество" става ясно, че българите всъщност не виждат кой знае каква промяна през петте години надзор от ЕС. Половината анкетирани смятат, че работата на полицията, съда и прокуратурата изобщо не се е подобрила, а част от тях - че тя дори се е влошила. И малките положителни промени обаче се отдават именно на наблюдението на ЕК. Над 78% от българите смятат, че трябва да има наблюдение върху съда, полицията, организираната престъпност и борбата с корупцията не само в България и Румъния, но и във всяка държава членка. 75% подкрепят идеята ЕК да може да налага и санкции за неефективно правосъдие и на страни, в които нивото на корупция е високо.

Прави впечатление, че дори интервюираните в изследването на "Отворено общество" съдии разглеждат мониторинга като свой съюзник за отстояването на принципа за независимост на съдебната власт. Те се опасяват, че без него директното политическо влияние върху назначенията в съдебната система би било още по-драстично.

Според експертите, направили изследването, чрез механизма се упражнява постоянен натиск за продължаване на реформите в правосъдието. Чрез него би могла да се подобри и отчетността в прокуратурата, полицията и съда, както и координацията между институциите. Сред интервюираните експерти обаче доминира и разбирането, че механизмът не реализира в пълна степен капацитета си да предизвика промяна по отношение на подобряване на качеството на правосъдие в България. Те смятат, че това се дължи както на вътрешни съпротиви срещу реформите, така и на слабости на самия механизъм. Като една от най-сериозните се посочва, че ЕК се фокусира върху върховенството на закона, ефективността на съдебната и административната система, а в далеч по-малък обем следи правата на човека, възможностите за произвол, върху забраната за дискриминация и равенството на всички пред закона.

Според авторите на изследването наблюдението трябва да продължи, но съдържанието и целите на механизма трябва да бъдат преосмислени. Предлага се и изрично залагане на мерки за подобряване на законодателния процес.



ОЧАКВАНИЯ

Предстоящият мониторингов доклад на ЕК ще бъде един от най-критичните, които сме получавали досега. Това прогнозира директорът на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова в интервю за БНР. На същото мнение са юристът Йонко Грозев и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според Иванка Иванова един от основните проблеми на страната е, че не е осъществила структурни промени в съдебната система и така е достигнала максималния ефект, който може да се постигне с механизма за партньорски контрол. "При сегашната структура на нашите власти ВСС ще продължава да произвежда такива скандални решения като уволнението на съдия Мирослава Тодорова, обясни Иванова. Според нея правителство, което се крепи на подкрепа на независими депутати, трудно може да прави структурни промени.
23
3340
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
15 Юли 2012 19:46
Добре, де, 77% искат наблюдението от Брюксел да продължи. Това означава, че не вярват на ГЕРБ да осигури вътрешен и правов ред в страната.
Защо тогава половинат биха гласували (и гласуват) за ГЕРБ?
Айде после някой да каже, че не си заслужаваме приматите, дето ни управляват.
15 Юли 2012 19:48
Мръсните, гадни, подкупни съдии, които станаха толкова независими, че съсипаха България. Престъпниците си стоят на свобода и си карат джиповете, а по затворите лежат дребни хорица предимно.
15 Юли 2012 20:25
Мръсните, гадни, подкупни съдии,


Я да видим: през миналата година съдиите са произнесли осъдителни присъди при 97,5% от заведените дела, а в досъдебна фаза поради давност са прекратени 58,500 дела.Та,"гадни,подкупни" са...полицаите и прокурорите ?
15 Юли 2012 21:24
Некадърници.Подслушване,следене, полицейски акции с гръмки имена и накрая лайна.
15 Юли 2012 22:56
Баровци да ви поздравя с тази новина от Фейс-а
Anonymous Bulgaria спряха сайта на ГЕРБ, заради незачитането на граждански права!!!

допълнителна информация

ANONYMOUS BULGARIA спряха сайта на политическа партия ГЕРБ поради цитирам "Протестираме срещу незачитането на нашите граждански права. Разделението на, което сме подлагани и мизерните условия на живот. Както и срещу всички корумпирани хора на власт". ANON


линкче към vbox Натисни тук

Наздраве на ЦеЦоу.

Към момента = 21:55 CET http://www.gerb.bg - връща една красива празна страница -> почти като съзнанието на избирателите на ГЕРБ.
15 Юли 2012 23:15
Закрийте държавата и готово. То и без това една държава...
15 Юли 2012 23:38
А колко са тия , които вярват ,че съдът се бори енергично с престъпността.
15 Юли 2012 23:57
а колко са тези които вярват че съда трябва да се бори с престъпността

съда отсъжда,
с престъпността се бори полицията,
прокуратурата обвинява уличените от полицията

97% осъдителни пруисъди съдът е виновен за ...обикновенна неграмотност?

И между другото Вие как точно борите престъпността, като я
оневинявате,
легализирате,
давате и правомощия,
имунитет
вкарвате я в официалната власт?

бивш охранител свързан с мафиоти
единствения премиер в европа със съпруга жертва на атентат - кола бомба
човек обвинен в педофилия,
силов министър забогатял през рушвети
с тях България Бори престъпност и Корупция

РанЪт е виновен

----
Забравяте или искате да убедите нас,
че ГЕРБ не се опитва да реформира системата, а да я овладее.
Претъпността се нуждае от контрол.
Да видим до къде ще стигне
16 Юли 2012 00:16
AliBabahДобре, де, 77% искат наблюдението от Брюксел да продължи. Това означава, че не вярват на ГЕРБ да осигури вътрешен и правов ред в страната. Защо тогава половината биха гласували (и гласуват) за ГЕРБ?

Можеш и сам да си отговориш - защото не виждат алтернатива. Поне засега. Ти кого ще посочиш. Ще бъда приятно изненадан, ако получа отговор. Ха де, имаш думата
16 Юли 2012 01:50
ЦЕЛИ "40% от хората смятат, че правителството води енергична битка с организираната престъпност и може да се разчита на добро правосъдие у нас."
От къде намерихте тези 40%? Дали все още цели 40% от мат'ряла са слепи и глухи?!
16 Юли 2012 05:02
След всяко съдебно решение съдиите трябва да застават пред детектор на лъжата, за да отговорят, дали по съвест са взели решението. Казвам това, защото патих. Психическата травма остава с години.
16 Юли 2012 05:37
Абе, каквото и да хортувате тука, пригответе се за още едно 4-годишно управление на Боко. Останалото са булшит и мокри мечти.
16 Юли 2012 07:28
Ние нямаме проблем.
В българия обче има една статия как избори вече се купуват с обещание за работни места

Още малко Бочко, и Бг със сигурност ще бъде първия записан в историята случай на емиграции от Европа към Северна Корея - за да гоните стандарт на живот

Глад, мизерия и болшевизъм - този хубав герберизъм
16 Юли 2012 07:34
чисто и просто срокът на комисията изтече. трябва да се организира нова с други приоритети, но при тия намаления на бюджета на ЕС едва ли.
16 Юли 2012 07:52
Колкото повече се дъвчи дъвката на „реформата в съдебната система” – толкова по-преживно става очакването да се реформира "вълк" в агне" и/или „каруца” в „компютър”. С уволнението на съдия Тодорова, ВСС доказа теза, за която отдавна е критикуван – съдебната система не може да бъде реформирана, а само почистена от корумпираните магистрати – в дисциплинарно производство продължаващо до три месеца, което вече пет години членовете на ВСС отказват да приложат спрямо над 100 магистрати, за които са сезирани. Докато не бъде решен проблемът с магистратската престъпност превърнала правовата държава (с върховенство на закона и равенство пред закона) в магистратска държава (с върховенство на корумпирани магистрати) до съдебната зала ще достигат по-малко от 5% от престъпленията и техните извършители – за да могат членовете на съдебната гилдия да се бият приматно в ангелските гърди как 97% от делата приключвали с осъдителни присъди – пропускайки главното – предимно на „кокошкари” и на „покаяли” се мафиоти (за пореден път прецакали системата) – за да получат присъди за срок под предвиденото минимално наказание лишаване от свобода.

Как ВСС стана съучастник в организирана престъпна дейност с участие на 28 магистрати http://www.buda-la.com/articles/view/103
Как ВСС покровителства нови осем магистрати за документни измами и за участие в организирана престъпна дейност, и как създаде Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията”, при положение, че в България 23-години умишлено не се въвежда легална дефиниция на „корупция” – извън инвалидната й тъждественост с „подкуп” http://www.buda-la.com/articles/view/102
16 Юли 2012 09:51
Добре, де, 77% искат наблюдението от Брюксел да продължи. Това означава, че не вярват на ГЕРБ да осигури вътрешен и правов ред в страната.
Защо тогава половинат биха гласували (и гласуват) за ГЕРБ?

77% искат наблюдението да продължи, защото не вярват, че някоя от съществуващите партии могат да осигурят вътрешен и правов ред в страната.
А половината гласуват за ГЕРБ, защото на останалите сюртуци може да се разчита още по-малко. Вземи за пример правовия ред на БСП, ДПС, РЗС, ДСБ, СДС...
16 Юли 2012 11:11
Защо тогава половината биха гласували (и гласуват) за ГЕРБ?

Защото от тройнотърбухата ламя по-голямо зло НЯМА!
16 Юли 2012 11:56
Хората не вярват на политиците и магистратите
16 Юли 2012 13:37
Мненията във форума доказват недвусмислено, че пасажерите заслужават екипажа на кораба или че между кормчиите и пътниците разлика няма.
16 Юли 2012 14:27
Мненията по-скоро показват, че всички кормчии са водили и ще водят кораба към дъното. Светлото бъдеще обхваща само малка част от населението, или както се изрази един кютук - "Не можахме да сведем ползите от ЕС до по-голям кръг от хора".
16 Юли 2012 14:42
Не викайте на помощ ЕС, викайте Неволята!
16 Юли 2012 14:58
да продължи!
16 Юли 2012 18:00
Anonymous Bulgaria спряха сайта на ГЕРБ, заради незачитането на граждански права!

Партизански атаки на всички фронтове. Дръж се Бойко
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД