:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ценовите гафове на ДКЕВР за тока ще повлекат лавина от дела

Вдигането на тарифи в последния момент съсипва бизнеса, твърди стопанската камара
Ангел Семерджиев
Ценовата политика на държавата в енергетиката и последните решения на регулатора ДКЕВР вещаят лавина от дела. Синдикатите поискаха уволнения в комисията заради изненадващото поскъпване на тока с 13% от 1 юли, а десетки собственици на соларни инсталации, чиито разрешителни за пускане в експлоатация са блокирани от Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), се канят да съдят държавата. По предварителни данни на Българската фотоволтаична асоциация ДНСК е стопирала процедурите за 100 мегавата соларни мощности. Заради забавянето тези инвеститори изпускат високата преференциална цена за изкупуване на тока, която бе валидна до 30 юни - средно 485 лева на мегаватчас, и ще получат двойно по-ниската цена от 1 юли - около 236 лв. за мегаватчас, която пак е висока на фона на 42 лв. за тока от АЕЦ "Козлодуй".

Преференциалните цени за енергията от слънце важат за 20 години напред от момента на пускане в експлоатация на дадените съоръжения. При вятърните инсталации този срок е 15 години. Проблемът идва от непредвидимите решения на ДКЕВР, която едва в началото на юни обяви, че ще намали драстично изкупните цени на електроенергията от слънце. Това принуди инвеститорите във фотоволтаици да направят и невъзможното, за да въведат спешно в експлоатация съоръженията и да хванат по-изгодните цени. Според неофициална информация обаче в ДНСК е имало устна заповед на 28 и 29 юни да не се издават никакви разрешителни за ВЕИ, дори ако е изтекъл 5-дневният срок от издаване на Акт 16. Именно заради това ощетените смятат да си търсят правата в съда.

Нелогично е увеличението на цените да се обяснява само с въведените в експлоатация нови ВЕИ-мощности през последните 6 месеца, а проблем е както драстичното поскъпване на тока - до 16% за малките фирми, така и обявяването му в последния момент, заяви вчера Българската стопанска камара (БСК). "В края на миналата седмица бяхме шокирани от скока на цената на тока за бита с 13% вместо с 10% (каквото беше предварителното решение на ДКЕВР), но при коментарите си нито енергийният министър Делян Добрев, нито Ангел Семерджиев дадоха обяснение за ефекта на тези цени на състоянието на малките фирми. Не може и не трябва енергийните цени да се определят дни преди влизането им в сила. Това е рецидив в поведението на ДКЕВР, който пречи на бизнеса да планира развитието си, да формира инвестиционната си политика и да създава ясна конкурентна среда", заявяват от БСК.

Независимо от високите изкупни цени обаче някои инвеститори в съоръжения за производство на ток от ВЕИ са недоволни от размера на влезлите в сила от 1 юли преференциални цени, научи "Сега". Причината е, че възвръщаемостта на капитала, която ДКЕВР използва при определяне на цената, е 7% - при приблизително разпределение от 70% привлечен капитал и 30% собствен. Основният елемент от цената - капиталовите разходи, се определят от държавната комисия по неясна методология, основаваща се на усреднени цени на ВЕИ-съоръженията на международни пазари. Освен това регулаторът не взема под внимание, че цената на заемния капитал може да е много различна, оплакаха се от бранша.

Проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), започнала в края на миналата седмица, ще обхване всички ВЕИ паркове, които имат Акт 16 през последните три месеца, уточни днес регионалният министър Лиляна Павлова. Анализът за фотоволтаиците у нас се прави от екипи не само на МРРБ, а и на ДНСК, МИЕТ, НЕК и от ДКЕВР, допълни министърът. "Не мога да ви кажа като брой колко са решенията, които бяха отменени, и други разрешения, които не бяха издадени. По документи се показа, че те все още не отговарят на изискванията", посочи тя в отговор на въпроси на медиите каква е предварителната информация.

От ръководството на КТ "Подкрепа" пък обявиха, че синдикатът ще изпрати писма до премиера и до председателя на Народното събрание с искане да бъдат уволнени председателят и членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради високите цени на тока. "Считаме, че ДКЕВР вече е вреден. Трябва да има независим регулатор, но с други хора", коментираха от "Подкрепа".

Въпреки всичко това обаче засега не се наблюдава никакъв отлив на инвеститори от ВЕИ. По последни данни на браншовите организации към момента влезлите в експлоатация съоръжения за производство на ток от слънце са 600-650 мегавата, а от вятър - около 550 мегавата. Реално работещите инсталирани мощности в страната за производство на електроенергия са общо около 8000 мегавата, въпреки че заедно със "студения" резерв и неработещи мощности те достигат близо 12 хил. мегавата. При сегашната консумация на електроенергия от индустрията и бита посочените мощности са напълно достатъчни, дори има възможност и за износ на електроенергия в региона. През следващите години обаче според различни варианти за консумацията на електроенергията у нас и в региона ще са необходими нови мощности. Особено като се има предвид, че някои ТЕЦ-ове ще излязат от експлоатация, а след 20-30 години ще ги последват и работещите сега 2 блока с общо 2000 мегавата на АЕЦ "Козлодуй".

70
6149
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
02 Юли 2012 19:56
Нова комисия, нова наредба за регулиране на цените на електроенергията, нови методики. Но преди всичко - 100% смяна на комисарите. Има ли още някой да си вярва, че брадатата корумпирана номенклатура Семерджиев ще въвежда либерален пазар
02 Юли 2012 20:06
Ама за Ангел Семерджиев ли става дума?
... В края на 2006 г. става изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД.
С Решенение на МС от 25.09.2009г. е назначен за председател на ДКЕВР.
Отговаря за цялостната дейност на комисията

Какво да му коментираш...


02 Юли 2012 20:10
Цифрите от последния абзац...нещо не схващам.
Нали до 2020 г. трябва 16% от инсталираните мощности да са от ВЕИ.
Е, пише, че вече имаме 1200 МВт, а таванът е 1600 МВт. Значи ни остават още едни 400 МВт...един парк. При това в тези 1200 МВт не влизат ВЕЦ.
Закъде тогава напират инвеститори?
Отделно, излиза, че призивът на Боко да забавим темпото си е поредното популистко изхождане; то вече няма какво да се забавя.
.
И още не съм чул никой официален орган да каже каквото и да е по повод новата компонента в цената на тока невъзстановяеми разходи. Това откраднатият от циганите ток ли е, фурнаджийските извъртания на Боко за Белене и дължимите от това неустойки ли е или пък споменатите в статията идващи дела от ВЕИ-инвеситори, които ще бъдат спечелени? И защо аз и вие трябва да плащаме каквато и да е причината?
02 Юли 2012 20:46
AliBabah, не забравяй - НЕК и трите ЕРП-та, още навремето(2009-та), сами си признаха за 25 до 30% загуби по "трасето" и от кражби на ток!
Но в момента ги джиткат на будалите, дето си плащат сметките като крепостни!
Същото е с "Топлофикация", същото е и с ВиК!
Та питам аз - кому първом тряба се обадим по телефоно, и да му теглим майната?!
02 Юли 2012 20:55
а след 20-30 години ще ги последват и работещите сега 2 блока с общо 2000 мегавата на АЕЦ "Козлодуй".

Пети блок излиза от експлоатация 2017 г., а шести 2019 г.. Сега сме 2012 г.. С други думи единият блок излиза от експлоатация след 4 години, а другият след 6.
Теоретично, с вероятност клоняща към нула при сегашните отношения с Русия, може да има удължаване но с по няколко години.
02 Юли 2012 21:00
Играят си с хората, докато безработните се увеличават - http://www.sofiapost.net/2012/07/11475/
02 Юли 2012 21:10
Альоууу, ДКЕВР ли йе?
02 Юли 2012 21:13
И като го видя това оцъклено брадато нещо се сещам, че Сатан също е паднал агнел. Много паднал Ангел.
02 Юли 2012 21:27
Едно нещо е ясно като бял ден - Семерджиев краде нагло и в особено големи размери.
Законът определя два показателя, които са еднакви за всички инвеститори - 20-годишен срок за изкупуване по преференциални цени и норма на възвръщаемост 7%. Как е възможно цената хем да е в съответствие със закона, хем да е една и съща за всичките десетки обекти, въведени преди 30 юни? Амчи и на децата е ясно, че обектите са различни. Един е на хубаво място и е направен с по-малко пари, друг е на по-лошо място, че е и по-скъп. При еднаква цена, вторият ще го изплатим за 20-те години по закон. Първият обаче ще си върне инвестициите за 5 години, но ние ще му плащаме преференциална цена още 15 лета, а той ще си дели пачките със Семерджиев.
Факт е, че схемата на кражбата е наредена още от троеустата, но какво прави Семерджиев? Вика ДАНС? Поправя нещата? Точно обратното, така "доразвива" далаверата, че ще има да се дивят и следващите поколения. Определя цени, различаващи се два пъти, за обекти, въвеждани в два поредни дни. И ни убеждава, че и двата ще се изплатят точно за 20-те години по закон, при двойно различни цени даже и да са съседни и напълно еднакви. Не знам дали успя да излъже някого, но за мен това е абсолютно неопровержимо доказателство, че Семерджиев ни надува с поне двойно по-високи цени на тока от ВИ.
02 Юли 2012 21:50
Всички болести са от ядове , а ядовете ги създават ГАДОВЕ
02 Юли 2012 22:53
Два-три въпроса смного голяма трудност към Минпреда:Бай Любен 02 Юли 2012 21:20
Колко ли ще струва на бюджета /данъкоплатците/развалянето на договорите за ел.енергия от ВИ и цените се изравнят със средната от АЕЦ,ТЕЦ,и големите ВЕЦ? И,ако стане,дали ще намалят цената?Щото,си мисля,че целийот бум за ВИ е именно заради тези преференциални цени и,че са раздавани щедри подкупи/комисиони/на правилните хора и, че именно тези правилни хора от ББ надолу никога няма да сторят това.Това са мнооооого пари за връщане,не са някакви мижави бонуси.Можеби мистър Уорлик ще спомогне за една червена революцийка и у нас,а? Може,ама надали!!!
02 Юли 2012 22:56
Този на снимката гробът го вика. Не стига, че облсужва мафията, а ние с нашите данъци му плащаме заплатата и му издържаме агенцията.
02 Юли 2012 23:34
аради забавянето тези инвеститори изпускат високата преференциална цена за изкупуване на тока, която бе валидна до 30 юни - средно 485 лева на мегаватчас, и ще получат двойно по-ниската цена от 1 юли - около 236 лв. за мегаватчас, която пак е висока на фона на 42 лв. за тока от АЕЦ "Козлодуй".


Мноо обичам разни тъпанари да ме кандърдисват за нещо, което явно не е така, както го представят. Естествено с нечисти цели. Ето последното твърдение, че токът от АЕЦ "Козлодуй" е 42 лв. за мегаватчас. Като забравят, че дори и някъде да се посочва тази цена, тя далече не е реална и не включва маса разходи, които се отчитат по други пера и перушинки. Но колко реално излиза от джоба народен, тия ментарджии на дребно никога няма да кажат. За това, че огромни разходи предстоят, но по чисто комунистически начин ще бъдат покрити от държавния бюджет, т.е. от моя и вашия джоб, урвенски се мълчи. За по-лековерните и "патриотично" настроени объркани глави само ще напомня колко евтин излезе токът в Чернобил и Фукушима. А нашите ядрени мошеници ако решат, могат да взривят централата, ако има чалъм да й вземат застраховките. При едно такова развитие си представям колко години ще траят разните му експертизи, колко дълго ще се почесва прокуратурата, колко пъти ще се отлагат дела с години и накрая ще излезе, че виновни няма. Затова час по-скоро да изгоним боклуците, мошениците и крадците и да ги пратим на бунището на историята.
03 Юли 2012 00:38
Няма как циганите да са откраднали 25-30% от тока. Това са глупости, за да крият далавери.
03 Юли 2012 01:30
Аз съм виждал в късна есен в Столипиново (преди времената ЕРП-тата да бъдат продадени на "професионалисти"Пружина от двойно легло вързана към 220 волта ток и изкарана на двора. Пружината беше нажежена до червено.Не знам колко киловата на час е опъвала като количество ток,но беше феерично и мангалите цъкаха цъкаха карти на една дървена маса сложена до въпросната пружина да им грей Ама 25-30% кражби и на мен ми се видят много за 200-300к цигани,особено тия новите собственици на ЕРП-та изобщо не се поплюват и все по трудно се краде от тях.
03 Юли 2012 01:56
Sorry, а ти по каква причина беше в маалата, може би кражба, може би грешка, или родова принадлежност...
03 Юли 2012 01:59
Може НПО- защитаваща правата(да крадат ток!) на циганите?!
03 Юли 2012 02:24
Ква грешка бе Meat Столипиново преди 15-20 години,пък и до сега (зависи какво ти трябва) беше търговският център на Пловдив Купувах разни неща от братчедите,предимно контрабандни за лична употреба естествено!
03 Юли 2012 02:30
Най вече злато,да не си помислиш,че освен циганин съм и наркоман
03 Юли 2012 07:36
Винаги докато е имало балъци ще има и тарикати
Балъци сме всички ние.Време е да се вземем в ръце и променим статуквото.Иначе всичко ще стане по 5 лева както казваше един познат хлябът , сиренето, месото,тока,водата и заплатите................
03 Юли 2012 08:11
Ангел Семерджиев: Пак ще има поскъпване на тока
- Песимистичните очаквания са за 20%, но шефът на ДКЕВР не ги приема
2 юли 2012, 09:08
София, България
Ангел Семерджиев Пак ще има вдигане на тока. Цените се правят на основание на очакванията на операторите на НЕК и разпределителните дружества. Затова не приемам критиките на Делян Добрев, че ДКЕВР е знаел, че повишението на цената на тока ще бъде по-висока от предварително обявения 10 % скок още преди четири месеца. Това каза пред bTV председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Натисни тук
03 Юли 2012 08:21
Хитро!
Докато хората се чудят дали ще има протест или не, те ще набабанят серия от увеличения.
После ще се преговаря за последното увеличение...
Ама онези националисти как изпоплашиха гейовете на парада.... "Тих бял Дунав се вълнува... Бум, пляс...."

03 Юли 2012 08:26
Вярно бе, като се замислих, 30% загуби, то излиза, че циганите притежават заводи.
03 Юли 2012 08:26
Аз като един енергетик на малка фирма, след вчерашните изчисления, установих, че поскъпването на ел.енергията е 15 и повече процента. Доставчика е ЕОН и сме на СН. Въобще не са 13%, както ги обявиха! А за личната си сметка за ток ме е страх и да си помисля...
03 Юли 2012 08:43
На мен ми е много чудно при постоянно оредяващо, обедняващо и застаряващо население, кой ще ги плаща тези цени на ток, вода и горива?!... Ако целта е да се накарата хората да пестят, то в България отдавна се ползва по-малко електричество на човек от населението, отколкото в Европа (мисля, че сме на второ или трето място по този показател). Та накъде повече питам? С газ и свещи ли да си светим?
03 Юли 2012 08:45
Вече бе казано, кога и как закриваме блоковете на АЕЦ "Козлодуй" (срокът за експлоатация на 5 блок на АЕЦ Козлодуй изтича 2017 г., а на 6 блок - до 2021 г.)> Драмата не е, че „преместването" на единия блок от Белене в Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години. Драмата не се състои във факта, че с отказа от проекта за АЕЦ "Белене" на практика се ликвидира атомната енергетика на България. Драмата е, че без АЕЦ „Белене“, още 2015 година, ще се наложи внос на енергия, защото България закрива 2 175 МW мощности от ТЕЦ. И както бе модерно да се пита, някой представя ли си, какво ни очаква след една петилетка?
03 Юли 2012 08:58
И синдикатите се събудиха за скока в цените.Синдиката предвижда инфлационен натиск в огромни размери, рязко намаляване на свитото вече потребление, верижни фалити и повишаване на и без това голямата безработица.
Сигурно са прави.
Да попитам ли аз къде спаха от синдикатите като се гласуваха и преправяха престъпните закони последните години?
Къде бяха синдикалистите и си мълчаха за откровено лобистки интереси,защитаващи собствениците на соларни и ветропаркове и на производителите на "биогорива"?
Не знаят ли синдикатите,че производството на биогорива води до голяма степен до поскъпване храните в световен мащаб,води до катастрофално изтощаване на почвите и унищожаване на хумуса?
Знаят ли синдикалистите кои точно са собственици на фотоволтаични паркове и ветрогенератори и каква точно е очакваната им печалба?
Какво мислят защитниците на народа за поскъпването на природният газ с 4,88 % от 1 юли 2012 г.,при положение,че до вчера ни обещаваха намаление от 11%?
Натисни тук
03 Юли 2012 09:28
Когато тикватурата на мутрориата е издигната в култ и най-важната работа на пасмината,определила се за журналисти,е да лъскат имиджа на наглия Лъжец,вдигането на енергиите е все едно вдигане на рейтинг.Доказа го поредното кълчене на Шебек бей и отразяването му в националните мадии.
03 Юли 2012 09:29
42 лева от АЕЦ и 485 лева от фотоволтаици за мегаватчас!
Очевадно имаме нужда от АЕЦ Белене и ток за по 40-50 лева за мегаватчас.
03 Юли 2012 09:37
42 лева от АЕЦ и 485 лева от фотоволтаици за мегаватчас!
Очевадно имаме нужда от АЕЦ Белене и ток за по 40-50 лева за мегаватчас.
Какво стана с референдума, защо не върви подписката? Досега само от членовете и симпатизантите в големите градове да я баха събрали...
03 Юли 2012 10:15
XYZxyz,
03 Юли 2012 10:21
Крайно време е дружествата да започнат да си събират от всички длъжници парите за ток, вода, газ... Да няма превилигировани цигани, отдалечени райони, кражби по трасето, загуби при пренос, които се калкулират на съвестните платци. Първо трябва пред законите всички да са равни, нарушителите да понасят цялата строгост на закона за нарушенията, които са направили... и чак тогава да се правят корекции на цените. По какъв начин едни имат да плащат сметки от години, а на други им се спира подаването на енергия за месец, или се отзовават в съда? Защо не се освободи пазара на енергия и да има произволен брой доставчици както примерно е за бензиностанции, или аптеки... Какво се цели- всички да спрат да си плащат сметките, да си създадем съвременен чартизъм, или какво? Какво всъщност се цели с най- високите сметки за газ в ЕС? А на дизелово гориво? Изследва се къде е границата на търпение, или какво? И това всъщност е държавна политика провеждана чрез регулаторните й органи. Ценовите гафове не са на ДКЕВР, те провеждат държавната политика в сектора и едва ли има значение като цяло кои точно хора са членове на комисията. Нека сменят всички и да видим дали цената на енергията ще намалее. Няма нали?
03 Юли 2012 10:23
зЗащо никой не знае, къде и как се събират подписите за референдума? Алоооуу, БСП - спите ли? Кажете ясно, щото ще почна да мисля, че Кирил Добрев е прав, че без Първанката и с този съсел СС БСП е суперслаба!!!!!!!!!!
03 Юли 2012 10:38
зЗащо никой не знае, къде и как се събират подписите за референдума? Алоооуу, БСП - спите ли? Кажете ясно, щото ще почна да мисля, че Кирил Добрев е прав, че без Първанката и с този съсел СС БСП е суперслаба!!!!!!!!!!
Именно. Нека не забравяме, кой беше наречен "Мистър Клийн" не от кого да е, а от републикансикя президент на САЩ Дж. У. Буш. Същият Мистър Клийн направи една първа копка на площадката на Белене и нищо повече. А сега застава начело на една кампания, която до момента е чиста проба ПР-пушилка и нищо повече.
03 Юли 2012 10:50
Някои тук малко са недоразбрали какво им цитирах снощи.
По признание на НЕК и енергийните разпределители, Общите загуби им варират между 25-30% както следва:
1. Производственни загуби до 1.5%
2. Технологични загуби от пренос в мрежа ВН(високо напрежение до 440KV) между 5- 8% - до 4% от самата конструкция(ел.техника, срещу нея не се рита), а останалото в зависимост от метео-условията(скъсани далекопроводи, токови удари от мълнии и пр.)
3. Загуби на разпределителните дружества от пренос по мрежа НН(ниско напрежение до 380 волта) - около 3-5%, причини - виж т.2
4.Загуби от масови кражби на ток - 10 до 15% че и повече! Участват не само циганите, но и всички останали.
Т.е. от всички загуби, кражбите са около половината.
.
P.S. Понеже тук някои се възмутиха от високия процент загуби на ток, да ви припомня ли колко са загубите на "Софийска вода"АД, или сами ше се сетите?
Айде от мен да мине - над 60%
.
P.P.S. А загубите в "Топлофикация" нека ви ги каже Heat.
Но не го псувайте, той е невинен!

03 Юли 2012 11:16
XYZxyz


42 лева от АЕЦ и 485 лева от фотоволтаици за мегаватчас!
Очевадно имаме нужда от АЕЦ Белене и ток за по 40-50 лева за мегаватчас.


А дали тока от АЕЦ"Белене" ще е 40-50 лв и дали тока от фотоволтаиците ще е 485 во веки веков?
03 Юли 2012 11:17
Лично аз бих излязла да протестирам,срещу ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА,продала България и българите за жълти стотинки.След 23 години"демократични"реформи дълбаем дъното.Масова мизерия за 90% от хората.
03 Юли 2012 11:25
Вчера казах ,но днес ще повторя - мосово излизане на улицата със сопи и ... без право на обжалване.
03 Юли 2012 11:27
... во веки веков?

Дистрибуте, дедо казва тенкю, и по-точно - "От твоите уста, в Божиите уши!"
Дай Боже да векувам.
Само че има една малка особеност - Аз лично искам да живея нормално СЕГА!
А не После...

03 Юли 2012 11:31
OLDMAD

Само че има една малка особеност - Аз лично искам да живея нормално СЕГА!
А не После...


И как АЕЦ"Белене" ще ти помогне да живееш нормално СЕГА, а не после?

Можеш ли да ми обясниш, ама в големи подробности, защото точно за това иде реч в моя по-горен пост.

Edit: Ааа има начин - ако си служител в Риск Инжинеринг и другите подобни крадливи червенокомунистически фирмички, които се надяваха да отхапят огромен залък от баницата АЕЦ"белене"
03 Юли 2012 11:40
Тройната коалиция била виновна! Дрън,дрън! НА КАЛПАВ ПОЖАРНИКАР МАРКУЧЪТ МУ ПРЕЧИ!
03 Юли 2012 11:51
И как АЕЦ"Белене" ще ти помогне да живееш нормално СЕГА, а не после?

Мдам.
Както винаги, Мирча Кришан и "Краставицата"!
Аз ти говоря за цената на тока от ВЕИ, която служи за оправдание на ДКЕВР за повишаване цената на "микса"!
.
АЕЦ "Белене" също влиза в Моят раздел "После".
Не се прави на мотика pls., демагогията не ти е първа сила.
03 Юли 2012 11:59
OLDMAD

Аз ти говоря за цената на тока от ВЕИ, която служи за оправдание на ДКЕВР за повишаване цената на "микса"!


Аз пък говорех на XYZxyz относно тезата:

42 лева от АЕЦ и 485 лева от фотоволтаици за мегаватчас!
Очевадно имаме нужда от АЕЦ Белене и ток за по 40-50 лева за мегаватчас.


А и многократно съм заявявал, ако наистина сте ми чели постовете, че ДКЕВР са пълни некадърници и от години поддържат субсидиите за ВЕИ по-големи от германските, дори и в момента са такива и/или сравними, при положение че имаме над 25% по-голям слънчев ресурс, т.е. една и съща инсталация ще прави 25% повече ток за една година.

Така, че за повишението на цените на тока са виновни ДКЕВР и Праламентът, вкл и опозицията, защото всички знаеха за този проблем, но никой нищо не каза.

Отделно ДКЕВР и парламентът са виновни, че има тотална непрозрачност за това:
1. Колко пари се събират от добавката за Зелена енергия.
2. Колко и какви договори има сключени със собствениците на ВЕИ и (най-важното)
3. Колко киловат часа и на какви цени се изкупува от ВЕИ проектите

Тези данни трябва да се дават месец за месец и да се знае - колко пари са събрани от добавката за зелена енергия, колко са изразходвани и т.н. Ето например В Германия има пълна яснота по въпроса:
http://www.germanenergyblog.de/?p=9771

According to data from http://www.eeg-kwk.net, by the end of May 2012 the TSOs in 2012 had already paid out EUR 6,024,363,986.29 in feed-in tariffs and EUR 907,796,499.11 for the new EEG market premium (§ 33g EEG), the EEG flexibility premium (§ 33i EEG) and market and flexibility premium transfer payments (§ 35 (1a) EEG). Income from the EEG surcharge in the same period amounted to EUR 6,085,880,308.71.
ь

Така, че не се опитвайте да ми слагате думи в устата и т.н. Говорим за различни неща.
03 Юли 2012 12:02
АлиБаба
още не съм чул никой официален орган да каже каквото и да е по повод новата компонента в цената на тока невъзстановяеми разходи.
официално под тази компонента е цената която плаща НЕК заради "хубавите договори " на Ив.Костов с американските ТЕЦове и точно тази компонента дига най много, но крият щото са щото са 1404МВт базова мощност и НЕК плаща дори когато не работят, другото са когенерациите така нареченото ефективно използване на горивото,като лидер там е БРИКЕЛ на ковачки,макар че брокел си класически тец който подава пара на брикетна за производство на брикети както и захранва Гълъбово с пара т.е. тъй като използват отпадъчната топлинна енергия от производството на ток (която много електроцентрали просто изхвърлят през охладителните си кули) за отопляване на околните местности(Гълъбово и брикетна фабрика) взимат друга цена по-висока от колкото класическа ТЕЦ .
Днес се грледа закона за енергетика в НС интересно какво ще гласуват, най-точно е да направим като испанците,цялата им "зелена енергия" се търгува на електрическата им борса- ОМЕЛ. Приемат нашите в закона за енергетика един параграф че договорите за изкупуване за 20 години отпадат когато заработи нашата борса , атя о края на годината трябва да тръгне и цената за ВЕИ се формира на пода на борсата (виж испанския модел който е правен на времето от нордпуул) и всичко пито платено
всеки ден инфо за търгуваните количества и цена и накрая на месеца средно претеглена, и всички информирани.

Отделно делата които са образувани на гражданина Анг. Семерджиев като изп.директор на Булгартрансгаз за злоупотреби в големи размери, защо седят покрити в Прокуратурата,има две вероятности 1-за пари или 2 че лесно могат да го манипулират.
03 Юли 2012 12:20
ще съдят таратанци, жалко че нито журн.екип не беше на 30.06.2012г. пред НЕК да види каква навалица, беше да се подават документи в последния момент за присъединяване без да са прочели решението на ДКЕВР ,че за тази година на НЕК е определено 0 количества допълнително . Всяка година ДКЕВР определя по-колко от какво НЕК да купува.
03 Юли 2012 12:22
Вистинка да пита официално НЕК в периода 01.06-30.06.2012г , колко заявления са подадени за присъединяване и от кого, интересна статия ще стане ,стига на редакцията да и се занимава.
03 Юли 2012 12:25
mamut

Вистинка да пита официално НЕК в переиода 01.06-30.06.2012г колко заявления са подадни за присъединяване и от кого интересна статия ще стане ,стига на редакцията да ми се занимава.


Не им се занимава. Лично съм им писал през сайта да разследват колко по-големи са субсидиите за ВЕИ в България в сравнение с Германия и да направят един исторически анализ на отношението и да питат "от къде на къде даваме много повече пари от Германия?", но без резултат.

Даже им бях приложил и таблички с историческите субсидии в Германия и България.
03 Юли 2012 12:27
В този ред на мисли в Групата за ВЕИ във Фейсбук:

http://www.facebook.com/groups/172169062843817/

мина една таблица, която изчислява за колко години се избива една ВЕИ система само от спестяване на ток, т.е. ползване нейния ток вместо тока от мрежата:

http://bit.ly/LrRWPW

Разгледайте я.
03 Юли 2012 12:46
Европарите за селските райони отиват за соларни централи и за поскъпване на тока и всички цени.
Задължителното изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници доведе основно до поскъпналия с 13 на сто ток и въпреки това Фонд "Земеделие" продължава да отпуска европари за изграждането на още девет соларни централи,с парите за селските райони.
Още близо 6.5 млн. лв. от европрограмата за развиете на селските райони ще отидат за още по-голямо поскъпване на тока т.е.за фотоволтаични проекти и за 11 къщи за гости.
Натисни тук
03 Юли 2012 12:52
А защо изобщо са тези "компоненти"? За да ни залъгват, че цената на тока е 10 ст дневна и 2-3 нощна? Ами като прибавим компонентите - става 18 дневна и 12 нощна, и сега още 13 %...
Ами то може да ни кажат, че бензинът е 1 лв, и с доставка тук, после там, разливане, преливане, изпарение става 2.50.
И защо трябва да плащаме несъбраните вземания? Когато си ги съберат, ще ни ги върнат ли???
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД