:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Протестиращите срещу закона за горите били с объркани глави

Социолози тестват настроенията сред населението с въпроса: Какъв искаш да бъдеш - богат или "зелен"
Протестиращите срещу промените в закона за горите младежи са с объркани глави и защитават чужди интереси - на страни като Австрия и Швейцария, които вече са инвестирали в зимен туризъм. Това обясни Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг при представянето на изключително странно социологическо проучване за настроенията по този проблем. Изследването е направено в 13 общини, сред които са Банско, Разлог, Сапарева баня, Берковица, чиито жители бяха организирани и проведоха контрапротест в подкрепа на поправките в горския закон. Един от въпросите е: "Какъв трябва според Вас да бъде приоритетът на държавата на настоящия етап от икономическото ни развитие?", а отговорите са: "Приоритет трябва да бъде развитие на икономиката, за да се осигури по-висок стандарт на населението" или "Опазване на околната среда, дори в ущърб на икономическото развитие".

83% от хората в планинските туристически райони смятат, че не е имало разяснителна кампания за закона за горите, а 75% се чувстват лично неинформирани по въпроса. "Протестите всъщност показаха, че управляващите не са си свършили работата да обяснят на хората какво печелят и какво губят", заяви Радева. Това била и причината за объркаността на протестиращите младежи.

Радева категорично отрече да защитава корпоративни интереси и да има личен интерес в ски туризма. Единствената й връзка бил фактът, че е председател на местното туристическо сдружение в с. Бели Искър до Боровец, където организира ежегодния празник на зелника. Тя обаче пропусна да спомене, че беше член на комитета на спорния проект "Супер Боровец" и притежава парцели в село Бели Искър, което по проекта трябваше да стане курортна зона в Рила. Изследването пък е поръчано от пиар агенция "Янев и Янев", която от години обслужва различни министерства. По данни на "Медиапул" собственичката й Елена Вълчева-Янева е личен медиен съветник на банкерката и мажоритарен собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова.

Днес предстои и публично обсъждане на поправките в Закона за горите. Всички заинтересовани страни трябваше да дадат своите становища до 1 юли и от тази възможност са се възползвали над 25 екоорганизации и граждански сдружения, както и "Витоша ски". Според "Витоша ски" съществуващата в момента нормативна уредба не дава никаква възможност за реализиране на инвестиционни намерения, а целта на протестите е да отблъсне инвеститорите. Фирмата не е съгласна да изчака да се изготви план за развитие, преди да се приеме законът, защото това ще отнеме години. Тя предлага конкретни текстове към закона, като набляга, че не желае да се променя предназначението на земята за ски писти, лифтове, съоръжения за изкуствен сняг, открити съоръжения, обслужващи, спортни, културни и религиозни нужди, както и второстепенни постройки, свързани с тяхното функциониране. Точно това предлагаха и управляващите във върнатите промени в закона за горите. Екоорганизациите пък настояват за увреждащите природата дейности, като строителство или монтиране на съоръжения, да се заплаща такса за промяна на предназначението. Ако ще има улеснения, те трябва да бъдат съобразени с принципите на свободна конкуренция, да не се допускат произвол от държавните органи и избирателност кога и за кого да започнат тръжни процедури, предлагат еколозите.



Отбой

Спортното министерство се отказа от раздаването на хижите за дългосрочно ползване на спортни организации и ще оттегли предложенията за промени в закона за спорта. Като отпор и на тези поправки вече е организиран протест. От Българския туристически съюз също изразиха недоволството си от това, че ще се наложи да преустановят дейността, си за да се задоволят нуждите на инвеститори, които отдавна имат апетити към по-големите хижи.



43
5007
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
02 Юли 2012 19:55
Ако критерият за "необъркана глава" на управляващите се свежда до безпрекусловно подчинение на бекрайният нонсенс, леещ се от заседанията на Партията Му и Лобито Му и слугинско облизване на Топките Му (дело, с което са се заели достойните бг журналя), то дано винаги ме поставят под знаменателя природозащитник опозиционер! Хаста ла викторя семпре, господа Недостойници!
02 Юли 2012 19:57
Г-жа Мира е специалист по зелника.
Факт.
02 Юли 2012 20:00
Това обясни Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг при представянето на изключително странно социологическо проучване за настроенията по този проблем.


Не е изключително странно, а изключително срамно.
02 Юли 2012 20:06
Магистралката Янова-Радева говори за морал?
--------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
02 Юли 2012 20:09
"Социолозите" пак доказаха, че всичко може да се натъкми и дори... да се "докаже". И такива манипулират разбирането на българина за нормалност! Няма ли как такива "социологически проучвания" да бъдат дадени под съд за манипулация и промиване на мозъци?
02 Юли 2012 20:09

Какъв искаш да бъдеш - богат или "зелен"?


Лила. И тук таме бяло
02 Юли 2012 20:09
Г-жа Мирослава Янова - Радева от Варна е едно от най-хлъзгавите същества от женски пол в последните 20 години присъстващи в обществения живот. Не зная, кой е г-н Радев, оженил се за плужек, но явно е имал далавера

По-противна ми е само Еуглена Ангелова и донякъде Светослава Стаева - Тадаръкова, ама те не са и по калибъра на Мира.
02 Юли 2012 20:16
Абе помним обясненията на Мира през 2001 г. как Стоянов ще разкости Гоце още на първия тур. Та и сегашните й обяснения.
.
А на въпросът й - богат И "зелен". Чувствам се умерено и от двете и това ми харесва
02 Юли 2012 20:30
Тая толкова пъти досега си е плюла на сурата и е размазвала плюнките, че хилядите псувни и проклятия за сегашната й мерзавска изцепка няма я стреснат.
02 Юли 2012 20:36
Радева категорично отрече да защитава корпоративни интереси и да има личен интерес в ски туризма. Единствената й връзка бил фактът, че е председател на местното туристическо сдружение в с. Бели Искър до Боровец, където организира ежегодния празник на зелника. Тя обаче пропусна да спомене, че беше член на комитета на спорния проект "Супер Боровец" и притежава парцели в село Бели Искър, което по проекта трябваше да стане курортна зона в Рила. Изследването пък е поръчано от пиар агенция "Янев и Янев", която от години обслужва различни министерства. По данни на "Медиапул" собственичката й Елена Вълчева-Янева е личен медиен съветник на банкерката и мажоритарен собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова.
Ама хич никакви интереси не защитава .Обективна отвсякъде - особенно отзад малко под кръста
02 Юли 2012 20:55
Протестиращите срещу промените в закона за горите младежи са с объркани глави и защитават чужди интереси - на страни като Австрия и Швейцария, които вече са инвестирали в зимен туризъм. Това обясни Мира Радева,.....

Нещо като "слуги на световния империализъм". Благодаря на лейката за инфото.
02 Юли 2012 21:01
А гората на Витоша гори ли гори...
02 Юли 2012 21:45
Тая не я ли сайдисваше по-младо от нея ??? Що още я гони нервата ?
02 Юли 2012 21:46
Обзалагам се, че резултатите на ГЕРБ при проучванията на Радевия МБМД са винаги много високи.
02 Юли 2012 21:53
Педер@сите НЕ са единствено от мъжски пол.
02 Юли 2012 21:55
Проучването е било на принципа "‌С Анджелина Джоли ли искате да си легнете тази нощ или предпочитате да хванете трипер от магистрална жрица?"
02 Юли 2012 22:00
зелник, зелник, ама си е баница
02 Юли 2012 22:03
зелник, зелник, ама си е баница


Каква баница, със спанак?
02 Юли 2012 22:04
Тъмните сделки на WWF
Как точно функционира кръстоската "панда + печалба" и какви тъмни сделки се крият зад глобалния знак "екологично чисто", научаваме от една книга, която излезе току-що на германския пазар - под заглавието "WWF: черна книга". В нея авторът Вилфрид Хуисман представя факти, които сериозно подкопават доброто име на екологичната организация.

Книгата на Вилфрид Хуисман ни отваря очите за тъмните страни на WWF. Четивото е свидетелство за задкулисните далавери на една влиятелна политическа сила, която в комбина с големите "акули" от аграрния сектор се държи като колонизатор спрямо местното население. След прочита на тази книга няма как да не си променим мнението за сладката Панда на WWF, четем в рецензията на в. "Ди Велт" за книгата на Вилфрид Хуисман.

Wilfried Huismann: Schwarzbuch WWF, Gütersloher Verlagshaus
Натисни тук
02 Юли 2012 22:12
Проучването е било на принципа "‌С Анджелина Джоли ли искате да си легнете тази нощ или предпочитате да хванете трипер от магистрална жрица?"


Това са все хубави въпроси от сорта на "Кое предпочитате...

...да пиете кафе или да Ви бият два часа в полицията?"

...да получите шестица от тотото или да бъдете анално пенетриран/а от среброгърба горила?"

...да отидете на море или да Ви падне тухла на главата?"



---------------
По време на иракската война, социолозите в Щатите питаха "Подкрепяте ли нашите момчета в Ирак?" Еми кво да кажат респондентите освен, че подкрепят синовете си. И така излиза, че войната е популярна.
02 Юли 2012 22:25
Мира Янова (Радева) преди беше момиче за поръчки, а сега вече е станала бабе за поръчки. И от много употреба съвсем е обръгнала, та не прави опит да си тури едно смокиново листо барем.
02 Юли 2012 22:33
Тва тлебе е от новите приказки.
Богат или зелен - Жаба или принц.
Начи има едни приказни същества наречени "инвеститори" дето само с поглед праят от сека реститутска жаба, принц
02 Юли 2012 22:38
"Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг"

Ай стига бе! Сериозно ли?

03 Юли 2012 00:00
На тази псевдоанализаторка мога да й подам едно единствено нещо - "Валтер", за да се гръмне.
Но като я знам колко е некадърна, ще вземе да оплеска и тая работа, и като нищо ще вземе да гръмне някой, който е около нея ;-)
Скромното ми не-професионално мнение е, че медиите изобщо не следва да отразяват коментари на "специалисти" като въпросната. Но като си знаем медиите, уви, и това няма да се случи...
03 Юли 2012 00:10
Социологичната прост***ция, чийто най-виден представител е въпросната "социоложка", отново достигна небивали висини....А ни чакат догодина и избори, малий, малий, какви ли чудеса ще пробутват на медийното стадо, тази и останалите "магистралки".....
03 Юли 2012 00:41
Преди три-четири години едни приятели, които имат вила в "Бели Искър ме заведоха на Фестивал на зелника или Рок фестивал/аматьорщина някаква/ и там въпросната дама с влажен поглед сочеше вековната борова гора и обясняваше как оттам ще минава лифта за Боровец, и какви перспективи има пред това село и колко парцела била купила, вилни селища, конни бази, абе Васюкинска история. Цял ден ме гони да ми продава парцел от 600 квадрата за 100 000€/ било без пари направо/, едвам се отървах. Затова си мисля, че можеше с поне още двайсетина процента да завиши подкрепящите (м)ин(е)веститорите.
03 Юли 2012 02:19
уМира далъжанова
03 Юли 2012 06:30
Протестиращите защитават интересите на европейски държави, като Австрия и Швейцария??? Ех, ако можеше да се изкара, че защитават, някакви руски интереси или пък марксиско комунистически, ех......ех, ех ама пълен кеф няма;-) Като остава сарказма на страна и започва да ми се повръща;-) Тъжно!
03 Юли 2012 07:50
Абе.... Кво се занимавате с тая дърта урва... Да не й е за пръв път да се маскари пред камерите! Педофилка...
03 Юли 2012 08:06
Красив е "БЕЛИ ИСКЪР"... МНОГО КРАСИВ... и МНОГО, МНОГО сладък
03 Юли 2012 09:04
Това е то "професионалната" социология в момента у нас; по света дали е така?
03 Юли 2012 09:21
Нищо изненадващо. Доста отдавна не намирам моя отговор при подобни социологически анкети. В случая Мира Радева просто е прекалила, като не е изимитирала, че уж покрива повече възможни отговори с отговорите в анкетата. Може би просто не си е направила труда - така и така е ясно, че ни лъжат.
Всъщност това започна още веднага след 1989-та година, когато СДС замени досегашното "По-добре здрав и беден, отколкото болен и богат" с седерасткото "По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен". Е, някои седерасти станаха богати, дали са здрави не знам, че там много се стреля, а над 90% от българите сме в втората седерастка група - бедни и болни.
03 Юли 2012 09:59
Чудя се, пиарите на Цеко, Цветелина и прочее симпатични люде, наистина ли не разбират, че тотално си пресолиха манджата?
Ето и един коментар в блога какво би могло да се случи оттук нататък с обществената енергия, генерирана в протестите:
Натисни тук
03 Юли 2012 10:06
Звездопад!
Маргарита Михнева, Люба Кулезич, Мира Янова, Диляна Грозданова, Валерия Велева, Дияна Найденова...и десетки още знайни и незнайни палавнички
03 Юли 2012 10:23
За съжаление с обърканите глави са избирателите пред урните...
03 Юли 2012 11:21
Чии всъщност са обърканите глави? Логично е, неправилно зададен въпрос да получи неправилен отговор. Интересно какъв би бил резултата от проучването, ако на въпроса: “Какъв трябва според Вас да бъде приоритетът на държавата на настоящия етап от икономическото ни развитие?", отговорите са: "Приоритет трябва да бъде развитие на икономиката, ДОРИ В УЩЪРБ НА ОКОЛНАТА СРЕДА." или "Приоритет трябва да бъде развитие на икономиката ЧРЕЗ ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ.” Госпожо Радева, България може да има икономическо развитие, без да съсипва приподата!!! И, моля Ви, не приписвайте на цяло едно поколение собствената си обърканост.
03 Юли 2012 11:33
"Какъв трябва според Вас да бъде приоритетът на държавата на настоящия етап от икономическото ни развитие?", а отговорите са: "Приоритет трябва да бъде развитие на икономиката, за да се осигури по-висок стандарт на населението" или "Опазване на околната среда, дори в ущърб на икономическото развитие".


Не й е сефте това на Мирославката и със сигурност не й е за последно.
Някъде 97-98, когато Мултигруп и Костов се караха за Булгаргаз - цесия - Кремиковци, уважаемата беше публикувала в "Стандарт" подобно "изследване" с много по-грубиянски "въпрос". Нещо от рода на "Спорд Вас, кой защитава интересите на държавата в спора за Кремиковци? 1. Избраното по демократичен път спасително за България законно правителство на Иван Костов или 2. Доказано бандитската групировка Мултигруп?". Но пък интелигентната манипулация на изследвания не е за всяка уста лъжица.
03 Юли 2012 12:29
Опроверженията на WWF по филма и книгата на Хуисман още от миналата година има тук:
http://wwf.panda.org/wwf_news/press_releases/silence_pact_pandas_wwf.cfm
03 Юли 2012 12:34
Какъв искаш да бъдеш - богат или "зелен"
ами аз искам да съм, богаато зелен с банкноти, ако може плийз, не само мира да лапа. иначе главата на сина и била объркана, ами при такава майка, детето може и да се срамува от нейните приказки и действия, а в компанията която е дали няма да го бъзикат сега ,а децата(юношите) понякога са много жестоки в това отношение.
03 Юли 2012 13:40
Оставете жената, нека пита, нека знае. Тя толкова си може...
Прави впечатление обаче как се е нагушила с имоти в Бели Искър, изглежда от прокарването на лифт зависи дали ще успее да ги пробута на някого...
03 Юли 2012 17:39
"Фабрикуване на съгласие" – Ноам Чомски
Потърсете и ще ви стане ясно как Мира Радева си заработва парите.
03 Юли 2012 18:05
Не мога да твърдя,че съм активен природо-защитник,но със сигурност мога да твърдя,че имам личен принос в залесяването с тополи и борови дървета на терени потенциално опасни за свлачища или речна ерозия още от ученическите ми години.Тогава,от 1949 до 1964,всяка пролет съм правил това организирано от така противните на някои "модерни" адепти на неокапитализма организации - пионерска и комсомолска.Питам се, защо сега не могат да се организират учениците да вършат тази полезна работа?Дали,щото на сегашната ни държава не и е нужно залесяване и свързаното с него трудово и патриотично, природолюбиво възпитание на младите или има други по-важни причини,свързани с новите ни евроатлантически "цинности"? Знам ли???
03 Юли 2012 18:35
Това мнение на госпожата Радева за младежите не е ли съставомерно. Моля Жана за мнение..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД