:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гръцки и румънски фирми се спасяват в България

Антикризисните мерки оскъпиха няколко пъти правенето на бизнес в южната ни съседка
Сериозен ръст на гръцките и румънските фирми, работещи у нас, отчете вчера Националната агенция по приходите. Само за една година фирмите с изцяло гръцки капитал, които развиват дейност в България, са се увеличили с 1582, или 72%. През 2010 г. година дружествата със 100% гръцки капитал в страната ни са били 2199, сега са 3781, съобщи НАП. Близо половината - 1535, са регистрирани в Благоевград, в София са 1381 фирми, а в Пловдив - 200.

Интересът за бизнес у нас нараства и при румънските компании. Почти 50% повече фирми с румънски капитал са подали данъчни декларация за 2011 г. в сравнение с предходната година - от 272 те са станали 401. Най-много регистрирани фирми с участие от северната ни съседка има в териториалните структури на НАП в Русе - 169, следват тези в София - 121, и Варна - 21.

НАП обяснява засиления интерес на гръцки и румънски фирми към българския пазар със стабилността на икономика на страната в последните няколко години, както и с по-ниската данъчно-осигурителна тежест. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров обясни, че страната ни е в пъти по-благоприятна от Гърция за бизнес в последните 3 години. "Заради кризисните мерки там фирмите трябва да плащат 20 извънредни данъка", каза Бъчваров. Освен това корпоративният данък в Гърция варира между 20 и 25%. А пък минималната работна заплата е 586 евро - значително над средната заплата от 350 евро в България. И на фирмите им е по-изгодно да наемат работници у нас.

Бизнес интересът на румънските дружества вероятно се дължи на това, че в северната ни съседка преките данъци за фирмите са с около 8% по-високи, отколкото тук, коментира Росен Бъчваров. "Например данък печалба в Румъния е 16%, а в България е 10%", обясни той. Капиталът за регистриране на фирми в България също е символичен - 2 лв., а транспортните услуги, имотите и наемите са по-евтини.

Броят на гръцките компании в Румъния също е нараснал - с 12% от 2009 г. насам - там вече са над 5200. Гръцките фирми в Албания пък са се увеличили през периода от 2010 до 2011 г. с почти 200.

НАП припомни на българите с имоти в Гърция, че дължат данъци в южната ни съседка. На интернет страницата на приходната агенция всички притежатели на недвижимо имущество в Гърция могат да намерят полезна информация за дължимите данъци там.

Напоследък интересът на българи към покупка на имоти в Гърция се увеличи заради спада на цените. С 9.9% са се понижили цените на имотите в Атина, а в курортите намалението е 8.2%. За последните 5 години имотите в Солун са поевтинели с почти 13%. Брокерите все още не отчитат голям ръст на сключените сделки в южната ни съседка, защото в момента много от потенциалните купувачи чакат цените да паднат още - прогнозите са за спад от още 2-3%.







2
1741
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
29 Юни 2012 09:46
Така е , регистрират се, защото в Румъния има Съд, който тикна в Дранголника дори един бивш румънски примиер, Адриан Нъстасе, опитал дори да си пръсне черепа с пищов. Но това не му помогна, естествено. А в България...абе в България си командва съдия Стоева от "Седем часа разлика".
29 Юни 2012 10:38
А българите се спасяват в Германия, Франция, Норвегия, САЩ и Нова Зеландия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД