:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът в Страсбург окончателно застопори тавана на пенсиите

И последната инстанция отказа да разгледа казуса
Таванът на пенсиите у нас не беше осъден и на последната възможна инстанция. Голямата камара на съда по правата на човека в Страсбург е отказала да разгледа обжалването на 9 български пенсионери срещу решението на 7-членен съдебен състав на същия съд, който през м.г. потвърди, че таванът на пенсиите не накърнява правата на хората, а държавата може да налага такива ограничения. Жалбите бяха подадени в Страсбург още през 2004 г.
В камарата участват 17 съдии и тяхното заседание беше последният шанс за справедливост за българите, ощетени от тавана. Адвокатът Михаил Екимджиев беше песимист още след като обикновеният състав не откри несправедливост в ограничението, тъй като камарата разглежда жалби в изключителни случаи, които засягат интереси от голямо значение, а не на отделни хора.
Въпреки това още над 200 българи продължават да се борят в Страсбург срещу несправедливото решение държавата да им изчислява пълните пенсии, а да им дава толкова, колкото прецени. Техните жалби са от 2008 г. "Формално съдът е длъжен да ги разгледа, но за съжаление прогнозата е, че той ще се съобрази с аргументите на решението си от м.г. - че става въпрос за бюджетни политики и държавата има право на законодателни инициативи, с които да пази финансовата си стабилност. Ако обаче има някоя изключително силна жалба, с аргументи, за които ние не сме се сетили, макар че е малко вероятно, може и да мине", смята Екимджиев. Основният аргумент в жалбите на неговите клиенти беше, че като изчислява пълната пенсия и определя временен таван на ограничението, държавата създава легитимно очакване у хората, че един ден ще си вземат всичките пари. Със законодателни инициативи обаче падането на тавана на пенсиите постоянно се измества и вече е прехвърлен чак за началото на 2014 г., и то само за новоотпуснатите.
През м.г. съдът в Страсбург прие също, че не е нарушен справедливият баланс между обществения интерес и интереса на отделните граждани, тъй като до 1996 г. вноските по пенсионните осигуровки са били единствено за сметка на работодателите.
Към края на 2011 г. държавата прибира над 100 млн. лв. от 48 700 пенсионери с изчислени над 700 лв. пенсии. В момента таванът се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход, който трета година е замразен на 2000 лв. Битката срещу тавана на пенсиите започна покойният вече главен прокурор Иван Татарчев, който постави проблема пред Конституционния съд. 12-те конституционни съдии обаче приеха, че той не нарушава правата на хората. За самите съдии таван на пенсиите няма. През 2010 г. по жалба срещу НОИ Върховният административен съд отново поиска от КС да прецени има ли нарушение на закона, като се дават по-малко пари за старост, отколкото са изчислени. Съдиите обаче потвърдиха старото решение.
48
11290
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
06 Май 2012 19:01
Техните жалби са от 2008 г.

Там е грешката! Както е окончателно установено от форумната колективна интелигентност, съдът в Страсбург е против Боко, а не срещу троегъзите. Значи трябва да се пусне жалба от 2009, а за по-сигурно от 2010 година и таванът гарантирано ще падне!
06 Май 2012 19:15
държавата има право на законодателни инициативи, с които да пази финансовата си стабилност

И защо тогава някои големи страни от ЕС искат общоевропейско изравняване на данъци и мърморят, че България е решила данъците й да са ниски?
Както и да е, това не е толкова важно; по-важното е, че съдът даде направо каре аса в ръцете на управляващите и таванът ще си седи и след 2014 г. Който и да е на власт тогава, а това ще е веднага след изборите, ще има колосален недостиг в НОИ и ще удължава срока перманентно.
Разбира се това ще подтикне хората още по-изобретателно да крият пенсионни осигуровки, но кой във властта ще мисли толкова напред.
06 Май 2012 19:18
защо Манрико? В смисъл теб таванът на пенсиите устройва ли те?

оставям на ръка някаква неразбрана злобичка срещу тези гадни пенционери - намираш ли че таванът е оправдан>?

Аз веднага ти казвам - за мен не е, лично този таван е неизгоден за мой близки и е справедливо да бъде премахнат.
Иначе какво е твоето мнение?
------
БТЛ относно намека "пенсионерите са срещу боку" - опасявам се коуега че най твърдата щурмова част на боцеваците е именно сред пенсионерите - това младо, толкова народно момче, което така много напомня, така обещава че може някак .... да ги накаже предателите и да се върнат "добрите стари времена"

не забравяй че не само похватите, но и посланията на лидера ви са дълбоко тоталитарни и популистки по смисъл - електоратът му преди всичко са оцелелите "истински" комунисти / болшевики и никой друг.

Остави това но не смятам че вярваш че човекът "конгречюлейшънс" и кохортата му слабо образовани неграмотни народници, са избор на работещата част от населението - изключвам най синьо оцветената част на якичките за която Той е бог.

Прочие, преценявай си сам - но се опасявам че се нахвърляш срещу своите си.
06 Май 2012 20:04
защо Манрико? В смисъл теб таванът на пенсиите устройва ли те?

оставям на ръка някаква неразбрана злобичка срещу тези гадни пенционери - намираш ли че таванът е оправдан>?

Закачката ми очевидно е към форумните дудуци, които се надяват на Страсбург като доставчик на дренки of last resort, не към пенсионерите. За пенсиите и тавана - проблемът идва от правилото за трите най-добри години преди 1997. Заедно с хора, осигурявали се цял живот върху високи доходи, има и тарикати, които изкуствено са си вдигнали осигуровките за три години преди пенсионирането. Според мен справедливото решение е да се даде право на ощетените от тавана да поискат преизчисление на база осигурителния доход за всички години преди 1997, не само за три. И ако така преизчислената пенсия е над тавана, да им се даде.
06 Май 2012 20:19
Конституционните съдии решиха, че таванът на пенсиите не нарушава правата на пенсионерите и е законен. Същевременно решават, че за тях таванът не важи. Поскажете ми подходяща дума с която да нарека това.
06 Май 2012 20:19
така така - форумните дудуци - единствените дренкари които чакат на страстбург.

зарежи тази че много скоро ще стигнеш до брайтмена и кайли - оти е справедливо на висчки да им е по равно

от 97 до момента са минали 15 години
15 години през които цели три управлява и вашия възлюбен.
а монетарна реформа беше много по отдавна
кога трябваше да се измени правилото за трите години
догогоди? по догодина? тази година?
от 3 примерно да станат 5 после да станат, шест, десет и лека полека да се нормализира.
М? кой трябваше да го направи ? Или до ога ще го пазим това осъзнато нефелно "до 700".

Да ти кажа ли каква е врътката?
че масовия избирател кълве на "дигаме минималната" много повече цоц лежач има чувствителен към намеци "ей сега ще залича разликата между това че ти не си работил, и оня там дека се бриже за мноо умен че бачкотил 40 лазарника"
да ти припомня ли твоето управление баш кое барна пък ти да си правиш изводите кои в кой край на спектъра са и колко подскачат прашките ?


идиотщина какая та - любопитно същата герб болшевики кашимерия която подскача срещу плоския данък няма проблем да тегли от парите на "богатите" но би подскочила като ужилена ако стане въпрос за дигане на тавана (оно е срещу народа)

Парадокси парадкси, ама да не задълбаваме че е неделя вечер
06 Май 2012 20:40
За стотен път казвам: - За бога братя, не внасяйте, повече от нужното, пари за пенсия след като няма да доживеете да ги получавате.
06 Май 2012 20:40
За пенсиите и тавана - проблемът идва от правилото за трите най-добри години преди 1997. Заедно с хора, осигурявали се цял живот върху високи доходи, има и тарикати, които изкуствено са си вдигнали осигуровките за три години преди пенсионирането. Според мен справедливото решение е да се даде право на ощетените от тавана да поискат преизчисление на база осигурителния доход за всички години преди 1997, не само за три. И ако така преизчислената пенсия е над тавана, да им се даде.

Тук съм напълно съгласен с манрико. Пенсиите над тавана се получават само заради доходи, получени в периода 1987 - 1997, при това - в три 'най-добри'. По новия закон високи пенсии могат да получат само фуражките, които успяват да натрупат като Андрей Иванов по 120 години. Ако се направи преизчислението, предложено от манрико, тия с пенсии значително над 700 лв ще се окажат може би стотици, максимум - 2-3 хиляди.
06 Май 2012 20:49
Абсолютно правилно решение на съдията Страсбургски!
Подържам с две копита идеята, пенсионната възраст да се вдигне до 90г., а на оцелелите да не се плаща пенсия, а еднократна награда от 100 000,00лв!
06 Май 2012 21:11
Значи подходът трябва да се промени. В Конституцията пише, че всякакви привилегии на българските граждани са недопустими, вкл. и на базата на служебно положение. Да се иска от Брюксел, да се премахне привилегията на конституционните съдии по отношение на тавана на пенсиите. Този път не вярвам да има отказ. И когато това стане, ще падне таванът за всички. Естествено.
06 Май 2012 21:34
Чичо Петко, най-меката подходяща дума е ДЕБЕЛООЧИЕ.
06 Май 2012 21:35
Имам 2 простички въпроса.Някой знае ли?
1. Колко пенсионера в България получават минималната пенсия без да имат право на това?
2. Колко парички на година отиват за изплащането на тази разлика между реалната пенсия и получаваната минимална пенсия??
Просто искам да го сравня с тези 100 милиона лева, макар,че и те ми се виждат изсмукани от пръстите.
06 Май 2012 21:36
Какво мрънкате бе?
Хората имат план да изпълняват - до 10 години населението общо в света трябва да се намали поне с 30%!
На България е изчислен съответния дял от намалението и съответно се вземат всички мерки спуснатата задача да се изпълни в срок!
06 Май 2012 21:37
Пенсиите над тавана се получават само заради доходи, получени в периода 1987 - 1997, при това - в три 'най-добри'.
Това може би е било така до 2004-5.

Не забравяйте че днес сме 2012. Злия Виденов период е отминал преди 15 години, а средния трудов период на индивида май е между 36-38 години.
До кога да се пазят уравновиловките заседнали заради хипер инфлацията?
5 години? 10? 15? 20?

На 700лева им е изпята и социалната и практическата стойност преди поне 4-5 години.
Пробл;ем че темата е чувствителна а всите партии зависят в много голяма степен на ниските и уязвимите доходи и класи, в това число и пенсии.

Милицията си е башка - тях никой не смее да ги пипа. Ама с другите какво правим ?
06 Май 2012 21:42
Сухар,кефиш ме.Абсолютно прав си да ти кажа.Прокурорите и разни други келеши ще изреват на умрело.
06 Май 2012 22:16
Процесоре, бъркаш.
Просто след 1997-а никой не може да се осигурява на повече от определения таван. Поради което пенсиите, които се получават, са не особено високи. След корекцията, която въведе коефициент като години трудов стаж, пак се оказа, че високи пенсии могат да имат само фуражките, защото на 60 години се оказват с повече от 50 години трудов стаж. И това 'повече' е 50-100 лв.

Ония с по 2000- 3000 лв пенсии всичките са благодарение на огромни заплати 3-4 години в периода 91 - 96.
06 Май 2012 22:26
Айде бе!! 2000-3000 лева пенсия...Има ли ги такива, пък дори и да ги има, колко човека са?? Дай да стъпим на официални данни,а не да гледаме тавана и пишем
06 Май 2012 22:51
Жалко и срамно е да пренебрегнеш проблемите на хората с минималните или малко над тях пенсии и да ревеш за "несправедливостта" да се ограничат максималните пенсии, които по правило биха се вземали ЕДИНСТВЕНО от тарикатите на "прехода", които са и активни участници в най-големия обир на народа в историята на България! Жалки ревльовци-мутрафони!....
06 Май 2012 22:57
Тодоре, кажи сега колко хора получават минималната пенсия БЕЗ да имат право на това..Не забравяй,че има и Закон за социалното подпомагане
06 Май 2012 23:43
тоше аз не рева, аз отбелязвам

рев се носи от една група която не знайно защо свързва "народа" със социалните помощи и най ниските доходи. ако трябва да сме 100% откровенни "народа" е някъде медианата. Само че колкото медината, така и тези с най ниски, така и тези с най високи - всичките са народ.
Прави си изводите но имай предвид че ми е втръснало от всякакви змейове и змеици които прикриват собствената си позиция, и по често липсата на сносна аргументация, зад "народа" и се изживяват като някакви несвестни говорители кой знае от къде пуснати.

Аргументът на калки, както и твоя, бяха валидни НО до едно време.
само като пример ако се погледнете и двамата имате постинги срещу максималния осигурителен праг, очевидно е че дори и според вас времето на тавана изтече, но до тук добре - махаме максималната осигуровка или я правим пет хиляди лева и от там нататък какво следва?

напомням ви още веднъж - времето на голямата криза мина преди 15 години - това правило въведено заради нея трябва да се държи до кога?
тези които се пенсионират днес, които се пенсионират утре за периода 2000 - 2012 какво са правили семки ли са люпили?
И тук идва втория момент - от поне десетина години насам укриването на данъци и осигуровки е масов спорт - как смятате да го премахнете без да предложите нещо насреща

мислете ги малко тези работи преди да се плъзгате по линията на най малкото съпротивление - само като пример пълно е с народ който прибира месечно по 500-800-1500 че и повече лева но се осигурявама на някакви минимални прагове. тях какво ги правим и до кога - те са народ или обикновени крадци ?
За любимците на народа патентния данък и осигуровки на 240 въобще не коментирам (сметнете ги само колко са като бройка) но тяхните пенсии един ден кой ще ги плаща, защо с какво ?

Проблемът има много повече от едно измерение и определено не мисля че сте в правилната позиция.
07 Май 2012 01:59
intel_inside:"тези които се пенсионират днес, които се пенсионират утре за периода 2000 - 2012 какво са правили семки ли са люпили?"

За тези(вчерашните) с минималните и близки до тях пенсии знам, че построиха ЦЯЛАТА тежка и лека промишленост на България - всичко по Живково време! За онези(днешните), за които ти говориш - не знам какво са работили - нищо се не види направено - може и семки да са люпили! Ако ТИ виждаш нещо, което са направили - посочи го, та да знаем всички!...
07 Май 2012 09:22
Откъде накъде хора, на които са вземали по 200 лева удръжки за пецния ще продължават да "внасят" парите, които има се полагат над 700 лв и след като са се пенсионирали?!! Не е вярно, че това са доходи преди 97 година. За каква финансова стабилност става дума в този случай. Чист грабеж.
07 Май 2012 09:26
Аргументът на калки, както и твоя, бяха валидни НО до едно време.
само като пример ако се погледнете и двамата имате постинги срещу максималния осигурителен праг, очевидно е че дори и според вас времето на тавана изтече, но до тук добре - махаме максималната осигуровка или я правим пет хиляди лева и от там нататък какво следва?

Никога не съм се изказвал против таван на пенсиите. Против тавана на осигуровките - да, но това е съвсем друго.
Ако бъде увеличен таванът, тогава може да има и съществено увеличение на пенсиите.

При сегашния закон таванът се постига, ако си се осигурявал на макс от 97 до датата на пенсионирането без дупка и имаш 35 години трудов стаж. Оттам нагоре - само с по-голям трудов стаж и/или с огромен коефициент преди 97-а. При 40 год трудов стаж и плътно 15 години осигуровка на макс се получава пенсия до 860 лв, което би трябвало да е теоретичния максимум. И понеже хора с 15 години осигуровки на макс практически няма, играта идва когато някой изкара над 50 години трудов стаж, а това са най-вече фуражките.

Ще кажеш, че не са само фуражките, ами, да речем, миньорите. Да, ама не. Миньорите се осигуряват по първа категория, защото работят при вредни условия. Работят 20 години а им се зачитат 30. Даже едно време при соц-а им забраняваха да работят повече от 10 години под земята и те си унищожаваха паспортите, за да могат да поработят още време за високи заплати. Ако миньорите можеха да работят по 40 години (каквото им трябв, за да изкарат 50-60 год. трудов стаж), тогава техният труд не би бил вреден и няма основание да се брои 2 за 3.

Между другото, колкото напредва времето, толкова повече пада относителният дял на коефициента преди 97-а, така че нови пенсионери с по 2000 лв няма начин да се появят, а те са именно протестиращите.
07 Май 2012 09:31
Да добавя.
пълно е с народ който прибира месечно по 500-800-1500 че и повече лева

Ако се осигуряваш на 1200 лв/мес няма начин да стигнеш тавана от 700 лв пенсия с по-малко от 53 години трудов стаж. При 1000 - 62 години.
07 Май 2012 10:17
Таванът на пенсиите си е съвсем справедлив и не трябва да отпада, поне докато размера на пенсията не стане резултат от всички осигуровки през целия трудов стаж. Премахването на тавана на пенсиите при сегашните условия ще си е огромна несправедливост.
07 Май 2012 10:18
времето на голямата криза мина преди 15 години - това правило въведено заради нея трябва да се държи до кога?

Ами според КСО на Нейков, таванът трябваше да падне през 2010 г.
После гопромениха за 2012 г. След това - за 2014 г.
Но това съдебно решение им разързва ръцете да го отлагат, докато вече няма кой да получава повече от тавана.
Обаче по този начин се излъчва едно послание от властта към хората - колкото и да бачкате, каквито и осигуровки да внасяте, ние ще намерим начин да не ви плащаме пенсии според общ. договор, а споредколко пари можем да отделим. И е очевадно, че все повече хора схващат това послание и реагират адекватно.
07 Май 2012 10:20
Като коментирате тавана на осигурителната сума, не забравяйте, че той е от само няколко години и ще трябват поне още 70-80 години, за да говорим за него сякаш винаг е съществувал.
07 Май 2012 10:22
Има огромна разлика между пенсиониралите се до, ако не бъркам, 1999 година и пенсиониращите се да кажем сега. До 1999 година се взимаха само 3 години за основа на пенсията, което води до несправедливостта.
07 Май 2012 10:27
Всичко според мен е много просто. В България, както и в много други държави има солидарна пенсионна система, а не индивидуална. Дори да си се осигурявал на много повече, можеш да вземеш до определен таван, останалото отива за другите, за да им се осигури поне малко по-висока пенсия. Между впрочем, това е в повечето страни в Европа и навсякъде има таван на пенсиите, просто така е при държавното осигуряване. В САЩ е обратното - всичко е индивидуално - ако искаш се осигурявай, ако не искаш - не, на каквато искаш сума, ако искаш се пенсионирай на 50, твой проблем. По подобен начин е направена (или поне замислена) и солидарната здравна система - плащат се различни вноски (бедния плаща за богатия, здравия плаща за болния), получава се еднаква грижа. Това е положението и няма съд, който да го отмени, това е въпрос на държавен суверенитет. Като си с толкова високи доходи, направи си допълнителна пенсионна застраховка или просто си спестявай за старини...
07 Май 2012 10:52
Някой знае ли, кои категории нямат таван на пенсии - освен конституционни съдии? Депутати? Премьери? Председатели на НС?
07 Май 2012 11:16
Защо пропускате държавната финансова пирамида, наречена: Допълнително задължително пенсионно осигуряване?
А проблемът с тавана на пенсиите ще изчезне закономерно и от самосебе си. Миньорите силикозата ги мори рано, пилотите не доживяват 65 год, Тях ги мори инфаркта. Подводничари отдавна няма. Парашутистите не се различават от пилотите.
Те за това другарите управляващи отлагат премахването на тавана във времето. Икономията нараства с времето.
Аз съм една "фуражка" с 26 год. стаж като военен пилот и 84 год. трудов стаж.
07 Май 2012 11:23
animali,
като резултат тавана на пенсиите може би наистина води до увеличение с 2-3 или 20 стотинки на останалите пенсии, но не това е основното. Основното е, че тавана на пенсиите отстранява една по-голяма несправедливост, за сметка на една по-малка несправедливост. По-голямата несправедливост е, че хора, които цял живот са се осигурявали на някакви минимални суми, но имат три последователни години точно преди пенсионирането им преди 1999-та с огромни осигурителни суми и те сега би трябвало да имат пенсия от да кажем от по 10 хиляди лева, че и повече. По-малката несправедливост е, че има други хора, които са се осигурявали дълго време на суми, които сега им дават право на пенсия малко или повече по-висока от сегашния таван на пенсиите.
07 Май 2012 11:42
Тази несправедливост трябва да се премахне, а не да се компенсира с друга, т.н. "по-малка" несправедливост.
07 Май 2012 11:48
В КСО има изведени 5 основни принципа. Единияг е "РАВНОПОСТАВЕНОСТ" на осигуряваните.
Когато се изчисляват пенсиите, алгоритъмът е еднакъв за всички-т.е има равнопоставеност. Но когато изчислената пенсия надхвърли 700 лева, тя се стопира на 700- къде е тук равнопоставеността ??? За конституционните съдии да не коментираме - те се явяват арбитър от последна инстанция за проблем, който е решен в тяхна полза / при това не за трудов стаж от над 40 години, а просто за един мандат в КС/.

Това е справедливостта в Р. България !!! Или по точно от наследството на Н.Р.България - разбирай социализма.
07 Май 2012 12:39
Обаче по този начин се излъчва едно послание от властта към хората - колкото и да бачкате, каквито и осигуровки да внасяте, ние ще намерим начин да не ви плащаме пенсии

Посланието не е в тавана на пенсиите, а в пенсионната възраст.
07 Май 2012 12:53
А някой не се ли е сетил да се аргументира пред Страсбург, че за президентът, вицепрезидентът, председатялят на парламента и членовете на конституционния съд НЯМА таван? Не е ли явна дисктиминация спрямо онези, за които ИМА- летци, миньори и химици- няколко хиляди "отделни хора", за които жалби не се разглеждали??? Не трябваше ли всички да са равни пред конституцията???

КСО е образец на човешка тъпота много над 10 дихона (10 лидии вероятно)- никаква икономическа и правна обосновка- (защо точно 35 на сто от максималния осигурителен доход, а не 20 или 80? не е ли самия максимален осигурителен доход ОГРАНИЧЕНИЕ)... единствено прах в очите на средния избирател с пенсия около 200 лева и отксоро пред ЕС колко много бюджетни икономии се правят.

И тъй като ЕС и неговите протежета Страсбург изкарват такива решения и опрощават милиарди дългове на византийците, т.е. стимулират лъжите, дните на този политически Франкенщайн са преброени.
07 Май 2012 12:53
Аз съм една "фуражка" с 26 год. стаж като военен пилот и 84 год. трудов стаж.

За да имаш 84 години трудов стаж срещу реални 26, би трябвало да са ти внасяли осигуровки в размер около 75% от осигурителната ти база. Това - за да си понесъл еднаква осигурителна тежест.
Само че, на теб са ти внасяли максимум 35%. Което означава, че за 26 реални години са ти внесли колкото човек 3-а категория внася за 40 и, следователно, при изчисляване на пенсията трябва да ти се брои 40 год стаж. Ако ти я изчислят на база 84 години, ще имаш половин незаслужена пенсия.

Забележи, аз не коментирам колко е опасен и натоварващ труда на военния летец. Коментирам само колко са му били вноските ДОО. Все пак, винаги остава отворен въпросът дали военният летец лети или е вече на канцеларска служба. Предполагам, на Михо Михов са му броили пилотски стаж и докато беше начгенщаб.
07 Май 2012 12:54
А някой не се ли е сетил да се аргументира пред Страсбург, че за президентът, вицепрезидентът, председатялят на парламента и членовете на конституционния съд НЯМА таван?

Някой би трябвало да се е сетил, че тези хора, както и съдиите от КС, се пенсионират по друг закон.
07 Май 2012 13:06
Чичо Петко
06 Май 2012 20:19
„Конституционните съдии решиха, че таванът на пенсиите не нарушава правата на пенсионерите и е законен. Същевременно решават, че за тях таванът не важи. Поскажете ми подходяща дума с която да нарека това.”
Ето и друго подходящо – престъпници в тоги.
След 1989 г. непрекъснато се говори,че пенсионната система трябва да е солидарна. Само че липсва каквато и да е солидарност.Напротив.Фалшива форма на”солидалност” има с някакъв таван на пенсиите.Иначе системата наистина трябва да е солидарна защото става дума за хора,които вече са дали на обществото каквото са могли и трябва да освобождават място за идващите след тях,които да работят активно и за държавата,и за солидарност в обществото и за своята пенсия,която да е достойна.А не да дремят с жълти гащи на работа до дълбока пенсионна възраст,когато ще се пенсионират с пенсия водеща до размисъл – какво изобщо са правили цял живот. Ето пресен пример от т.н. „преход”.Тези,които са станали пенсионери до 1989г. изведнъж бяха поставени в съвсем други условия на живот – всички до едно по-лоши за тях и влошаващи се до ден днешен.Това е поради една много проста причина – икономиката на държавата за много кратко време беше стопена от управляващите я партийни „експерти”, а без работеща икономика не може да има никаква солидарна пенсионна система. Такава система е мъчително поддържана. Това,което на работещите до 1989 г. им е било задължително удържано /без тяхното мнение/ от заплатите и ефективно, повтарям ЕФЕКТИВНО е задържано в РЕАЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД за тях /това са техни пари/,изведнаж изчезва.Парите от фонда са ОТКРАДНАТИ -ЕФЕКТИВНО!! И до сега никой – включително и този т.н.Конституционен съд, не търси наказание и възмездие за огромните изчезнали пари – това са парите на хората, които са получавали по-малки от и без това малките си заплати.Ако това възмездие не се потърси, всички работещи днес - осигуряващи се коректно и чакащи един ден пенсия, могат да бъдат почти абсолютно сигурни,че парите им ще бъдат отново ОТКРАДНАТИ – ЕФЕКТИВНО,пак по някаква схема.Такова е положението в България!!Това дори вече се опитва и се подготвя общественото мнение с подключени клакьори.А всички вярващи на условно наречените, с внушение за доверие - частни пенсионни фондове,че няма да бъдат излъгани поне от тях, те трябва да се поинтересуват що за фондове са това и какви са частните лица,които ги управляват!! Без нова, истинска промяна в държавата никога няма да има дори перспектива за солидарна пенсионна система!! Най-нагло се лъже,че преди 1989 г.нямало пенсионен фонд – за да не се търси от обществото наказателно преследване.А Прокуратурата ще се самосезира за това престъпление,но на кукуво лято. В същото време тези работещи не са могли да управляват своите пари трупани в пенсионнтият им фонд. Такива са били условията по ногавашен закон.Режийните разходи обаче преди 1989 г. бяха в десетки пъти по-ниски и пенсиите за това време може да се оценят като относително добри за тогавашните условия на живот.И изведнъж се слага позорно нисък таван на пенсиите,за всички – държавата продължи най-нагло да краде пенсионерите.Същата крадлива държава изведнъж започна рязко да увеличава режийните разходи на хората с десетки пъти повишение!! От тогава насам непрекъснато се говори как работещите трябвало да издържат пенсионерите и как това е все по-трудно – трудно е защото новата бандитска „политико-икономическа класа” осигури както съсипване на икономиката,така и породената от това демографска криза. Бъдещето на държавата – младото поколение,започна да бяга. Преди не можеше да бяга заради липсата на демокрация,след „демокрацията” започна да бяга заради фалшивата демокрация.
07 Май 2012 13:07
ПРОДЪЛЖЕНИЕ
След 1989 г. се измени напълно живота и се разруши старата система за живот,а възрастните пенсионери бяха окрадени и за срам и позор на управляващите държавата, българският пенсионер се оказа смачкан и опозорен.И излезе, че той като че ли въобще не се е осигурявал и пенсията му вече става в десетки пъти по-ниска за една и съща дейност в сравнение с тези които са започнали да се осигуряват и пенсионират при съвсем други условия.При това тези пенсионери са работили цял живот и са създали това, което беше тотално откраднато – и изработеното от тях и парите им.Това е продължение на тоталитаризма по нова, „демократична” схема. Толкова „демократична”, че пазителите на Конституцията днес без абсолютно никакво основание са осигурили себе си и някои други „заслужили” - извън ограничителния закон за пенсиите за да защитят не равенството,а НЕРАВЕНСТВОТО пред закона в днешната българска полудържава.Иначе приказките за солидарна пенсионна система продължават да се леят от всички правителства до сега.Системата може да се определи като солидарна,когато работеща икономика осигурява много близки по размер пенсии за близки осигурителни вноски и то когато няма таван за осигурителните вноски.Тогава няма да има и широко отворената ножица допусната в сегашната система – има изчислени пенсии по 3000 лв. и то при хора,които съвсем не са се осигурявали дълго време,а и не са работили дълго време.А други са работили цял живот и то при уж подобряващи се условия, но получават мизерна пенсия от 136 лв.!!И за смях и позор сегашният социален министър се хвали как е увеличена минималната пенсия с ЦЕЛИ 9 лв. без да говори за галопиращата инфлация,която предварително е изяла три пъти по 9 лв.Ниска била производителността на труда.При мъждукаща икономика обаче производителността на труда няма никакво значение.При това икономиката ни е толкова изостанала и нискоефективна,че увеличение на производителността й дори с 200% няма да помръдне ефективността й. Моралът на този Конституционен съд се оказа смрадлив и това е причината да не им пука на повечето от членовете му например,че по Конституция в частта за здравеопазването:”Гражданите имат право на здравно осигуряване,ГАРАНТИРАЩО им достъпна медицинска помощ и на БЕЗПЛАТНО ползване на медицинско обслужване при условия и по ред определени със закон”. Контролира ли Конституцианният съд условията и реда в законите обезпечаващи този член на Конституцията??Не,разбира се защото резултатите в здравеопазването са плачевни.За пенсиите си обаче са се погрижили „пазителите” на Конституцията.Не виждам основание да се вярва в някаква бъдеща солидарна пенсионна система,освен ако целият доказал се Измет в досегашната полудържава не бъде измЕтен и НАКАЗАН за причинени огромни вреди.Ако няма кой да изметЕ Измета само ще се приказва напразно защото те сами никога няма да се променят. Така всички виновни ще си рупат сладко,сладко извън ограничителната пенсионна система,когато след продължително бездействие те се пенсионират.Страсбург ли трябва да ни оправя простотиите?От къде на къде? А доколкото знам жалващите се в Страсбург са военни пенсионери,които са гледали безучастно как криминално се ограбва държавата,което криминално действие те трябваше да прекратят!Иначе за чик сме ги наричали „народна армия”? Сега се жалват за пенсийките,които така кротко чакаха.Всъщност пенсиониралите се много преди тях военни сега получават около три пъти по-ниски пенсии от изчислените на жалващите се блеещи с пагони при ставащото след 1989 г. И то за служба,която не се е различавала от тяхната,напротив.Сигурно тези жалващи се искат да им се признае лоялното бездействие към криминално проведените промени в държавата?! Късно е чадо.
07 Май 2012 13:31
Пенсионерски клуб "Пътнико свиден" интерпретира Страсбург.
07 Май 2012 14:30
А други са работили цял живот и то при уж подобряващи се условия, но получават мизерна пенсия от 136 лв.!!

А в ония, хубавите години, вземаха цели 25 лв земеделска пенсия и беше "пей сърце" ?

Каменов, споделям емоциите ти, но не трябва да се пишат глупости, защото така се дискредитира идеята.
07 Май 2012 15:15
Калки

„Каменов, споделям емоциите ти, но не трябва да се пишат глупости, защото така се дискредитира идеята.”
Като става дума за глупости - коя идея,бе Калки? И къде видя емоции?
Май не четеш внимателно.Остави ония, хубавите години.136 лв. е сегашна пенсия.Пей сърце.
07 Май 2012 15:59
Таванът на пенсиите може да си отпадне по естествен път, като се промени закона. Просто трябва на всички пенсиите да се изчисляват на основата на всичките осигуровки през целия им трудов стаж, т.е. да отпадне сегашното положение, че от преди 1999-та се взимат само три години по избор. Така ще се постигне равнопоставеност, която някой преди мене искаше, а аз бих го нарекъл справедливост. Внасял си по-голями осигуровки по-дълго време - нормално е да взимаш по-голяма пенсия.
Съвсем отделен е случая с фуражките, заради които обаче пенсионната система няма да живне. Не става с два пъти по-малко години трудов стаж, два пъти по-дълъг период за получаване на пенсия и да пъти по-голяма пенсия за фуражките, пенсионната ни система да живне. За да е така, трябва осигуровките на фуражките да са ОСЕМ пъти по-голями като размер, а те не са.
07 Май 2012 16:01
Калки 07 Май 2012 14:30
А в ония, хубавите години, вземаха цели 25 лв земеделска пенсия и беше "пей сърце" ?

За тази земеделска пенсия, колко осигуровки са внесени преди това?
07 Май 2012 16:18
За любимците на народа патентния данък и осигуровки на 240 въобще не коментирам (сметнете ги само колко са като бройка) но тяхните пенсии един ден кой ще ги плаща, защо с какво ?

Най-голямата заблуда е, че ако сега плащаш големи осигуровки, вместо (примерно) с тези пари да отгледаш едно дете повече, един ден ще имаш по-голяма пенсия. Тцъ! Ако плащаш сега големи данъци и осигуровки, вместо да гледаш деца, един ден ще имаш още по-малка пенсия. Парите за пенсия се харчат днес и няма пряка връзка между това колко си платил днес, че толкова пенсия да чакаш утре. Независимо каква е системата, ако утре няма кой да ти заработи пенсията, забрави че някога си плащал за нещо си. Това е толкова проста и елементарна истина, че не знам как даже уж умни хора се хващат на баснята, че ако днес плащаш високи осигуровки това ти гарантира висока пенсия в бъдеще.
07 Май 2012 16:53
Роки Балбоа 07 Май 2012 16:18,
има абсолютни и относителни размери на пенсиите. Относително голяма осигуровка сега, ти гарантира относително голяма пенсия след пенсионирането в сравнение с останалите пенсии. Относителнно малка осигуровка сега, ти гарантира и относително и абсолютно малка пенсия след пенсиониране. В голяма заблуда си, че с малки осигуровки сега, ще получиш голяма пенсия след време.
07 Май 2012 16:57
честно казано аз нямам проблем с хора които твърдят че внасянето на вноски за пенсия е безмислено и които предпочитат тук, днес и сега да отгледат 1 - 2 деца.
Абсолютно смислено и въпрос на избор.

Имам проблем обаче с хора които 1. днес не внасят пари за пенсия, 2. утре не само започват да получават минимална такава, но и да се оплакват "народ", "справедливост" "ама как така с 126 лева", или по изгладената версия за голямата правда и малката правда

не знам - аз каквото съм имал да кажа по темата съм го казал.
Архинахалството на другаря Живков дори няма да го коментирам (по неговите думи излезна че всички набор след 55та не са работили, защото "добрите стари времена ........"- пълна дивотия естествено, но уви все още се приема).

Относно схемите за източване от пенсиониращите се днес (ама те внасяли 3 години - лъжливо по много) - пътят за решение е ясен - започват да се отчитат не 3 а примерно 5, а след 2 години последните 10 трудов стаж (нека да видя кой ще прави дългосрочна схема за пенсионна измама, при отчитане на последните десет години стаж )

Проблемът доста очевидно има решение но то не е изгодно за определени групи от населението и политически сили които разчитат на именно на техния вот. В този смисъл пенсионната система е от една страна заложник на лошо управление, от друга е оставена като някакъв мизерен но все пак "социален" клапан и одушник на натрупаното напрежение (може да не е много, но ги прецаках, они крадоха и аз крадох - много съм пекан).

В този смисъл - увеличението на минимум и намаляването на разликата между внасял / не внасял (а това е политиката) По Същество представлява официализиране на на старата българска логика "он ме лъже че ми плаща, я го лъжем че работим".

Кой има интерес от това, защо и т.н - всеки може да разсъждава сам. Предполагам че за част от населението виновни отново ще се окажат злите сили и Световния Заговор .

Както и да е, личното ми мнение е че в среден и дългосрочен план - популизма и отричането на личното за сметка нна лесното хлъзгане "амма народа, ама социалното" ще излезнат на много хора през носа.

Само като невинно напомняне - народа е около медианата, социалното което получава толкова голямо обгиржване ... хъм - не точно.
Точно Кое имаме интерес да се стимулира?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД