:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса се отказва от лимитите за болниците

Финансирането отново ще е за преминал случай, а не с фиксирани бюджети
Финансирането на болниците отново трябва да мине на пазарен механизъм от догодина, тъй като настоящите лимити под формата на фиксиран бюджет не са ефективни, смята новият управител на здравната каса Пламен Цеков. Той ще предложи модел, в който на лечебните заведения да се плаща както преди - за преминал случай, и смята, че по този начин пазарът и пациентите ще определят кои са добрите болници. Почти 10 г. клиниките обаче получаваха пари именно за отчетен случай, което доведе до постоянни преразходи в бюджета на касата и почти двоен ръст на хоспитализациите. Затова по времето на тройната коалиция бяха въведени известни лимити под формата на бюджети за всяко лечебно заведение. От ГЕРБ не само запазиха бюджетите, но и ги направиха още по-строги, поне на книга.

Според Цеков обаче спускането на фиксирани бюджети за болниците е изчерпан механизъм, тъй като на практика всяка година касата разплаща на болниците и отчетената над тях дейност. "Имаме преразход в болничната помощ за първото тримесечие в почти всички болници", мотивира се той пред "Сега". "Болниците не трябва да имат бюджети и трябва да минат на пазарен механизъм, на друг вид бюджет, разпределен по друг механизъм", смята той. Според Цеков те трябва да имат ограничения не под формата на бюджет, а под формата на дейност.

Бюджетът на касата за болнична помощ трябва да се раздели на приоритети, смята Цеков. На първо място е спешната помощ, след това, например, детските болести, после онкологията, сърдечно-съдовите болести и на последно място са плановите операции. За различните дейности ще се залагат и обеми, за които НЗОК плаща. Според Цеков в момента около 50% от платените от НЗОК случаи са спешни и техният лимит за дейност, т.е. обем ще е приоритетен и няма да може да се намалява. За плановите операции обаче ще може да има бюджет и обем в национален мащаб, които ще могат да се коригират, т.е. ако парите на касата не стигат, тези дейности биха могли да бъдат разсрочени във времето. "Именно те са тези, които могат да буферират и бюджета на касата, и бюджета на една болница", поясни управителят на НЗОК.

Той смята, че новият модел няма да доведе до листи на чакащи, по-големи от 2-3 месеца. Тепърва обаче ще се обмисля как да се контролират болниците, тъй като при подобен модел всички пациенти изведнъж ще станат спешни, за да могат клиниките да получат пари за тях веднага, а броят на приетите за лечение може да скочи бързо. Предстои да се реши и как ще се определят лимитите за дейност на ниво болница, но шефът на касата смята, че те няма да имат твърди ограничения за брой преминали случаи. Няма да има и лимит на направленията за хоспитализации при личните лекари, както има за прегледите при специалист.



С ЕДИН УДАР

"Новото финансиране ще ограничи и появата на нови болници, защото сега те се появяват и получават гарантиран бюджет от касата. Ако се върне пазарният механизъм и те се конкурират за пациенти, а не за бюджет, ще останат само добрите болници и пациентите ще определят кой ще работи и кой не. А в момента касата определя кой ще е на пазара и кой не, а не пациента", смята Пламен Цеков. Предстои идеята да се доизбистри и да се предложи за обществено обсъждане.

--------

Интервю с Пламен Цеков - в "Наблюдател"

18
3253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
06 Май 2012 20:38
От шантавите опити на малоумници в управлението на здравеопазването пострадаха и баща ми, и майка ми.
И за двамата имаше възможност да им се удължи живота, но клиничните им пътеки ги заведоха на онова по-хубаво място.
Но, така ще е, докато ни управляват идиоти - вече пчти 70 години.
Ако не сте чели първия виц в хартиеното издание на вестника от събота... Прочетете го! Самата истина си е.
06 Май 2012 21:52
Какви разходи покриват клиничните пътеки?Нека шефа на НЗОК бъде така любезен да го направи публично.
06 Май 2012 22:07
Боже, събери си вересиите!
После никой да не се чуди, защо в малките селища не ще да живее никой, а в големите има стотици кардиохирургии....
06 Май 2012 22:58
Какви 70 години са те подгонили, бе, Бай Дан - склероза ли, що ли?! Допреди 23 години здравеопазването ни беше между най-добрите в света! Едва след като избухна "демокрацията", идиотите Иван Костов и Димитър Игнатов, с цел да може здраво да се краде, въведоха това, което, не знам защо, днес наричат здравеопазване!...
06 Май 2012 23:13
Все по-неадекватни и неадекватни решения, намерения, а Куба е на първо място в света по здравеопазване.
06 Май 2012 23:50
До Тодор Живков.Работила съм и при старата система,работя и днес по новите правила.Здравният модел който се прилагаше преди промените е в пъти по добър от сегашния.От така наречената реформа спечелиха една малка част от медиците,спечелиха много пари.Останалите колеги, лекари,сестри,санитари и др.са у кереча.
07 Май 2012 02:09
Много си права, rodolubec_bg, точно така е!
Kaily:"Все по-неадекватни и неадекватни решения, намерения, а Куба е на първо място в света по здравеопазване."

Навремето НИЕ БЪЛГАРИТЕ учихме Куба на здравеопазване - предадохме им нашата стара система (СЕМАШКО)! Ако не бяха идиотите хайдук-черпаклии на демокрацията Иван Костов и Димитър Игнатов, днес българското здравеопазване можеше да мери сили с кубинското!...
07 Май 2012 08:57
Няма начин,целта на доктора не е най-правилно и точно да се изразходват средствата на данъкоплатеца за здравеопазване,а да оправи своите колеги лекари,как да взимат повече парички,тоя филм вече го гледаме 20 години!!! То бива бива наглост но лекарстката такава няма край,вместо първата му работа да е високите цени на лекарствата,през които изтичат десетки милиони в ръцете на такива като Огнян Донев от Софарма и фрамацветичния картел,той милия се заел да оправи болниците,как да взимат повече пари.И сега ще започне едно хоспитализиране на куцо,кьораво и сакато и то уж все спешни за да могат лекарите да изкарат по някоя хилядарка,а пациента ще трябва и да си плаща за избор на екип,иначе никой няма да го погледне и така ще си я караме.Кой ще ги контролира милите ни доктори,да не злоупотребяват и кога в България ще има осъдеб лекар за лекарска грешка???
07 Май 2012 09:16
Тъй тъй Тодаре, Мноого си беше добра. Ма какви опашки имаше само, а? Хирурзите как хубаво копаха на нивите?
В поликлиниките се висеше с часове, лекарства имаше само с "връзки" и си се лекувахме с бабешки рецепти.
То вярно, че бабешките рецепти бяхо доста по-ефективни...
07 Май 2012 10:37
07 Май 2012 10:39
07 Май 2012 10:40
Тепърва обаче ще се обмисля как да се контролират болниците, тъй като при подобен модел всички пациенти изведнъж ще станат спешни, за да могат клиниките да получат пари за тях веднага, а броят на приетите за лечение може да скочи бързо


Тука е заровено кучето. Докато постановката е не да се лекува и поддържа здравето на нацията, а да се осигуряват пари за оцеляване на болниците, т.е. държавата и болниците да се надхитрят, няма да има оправия никога ,и здаве няма да има. Има само търговия и търгашество със здравето на хората.
07 Май 2012 11:01
Цялото ни здравеопазване ще мине на ломски тертип; слушайте Дарик, в момента дискутират трансплантациите - 0 от началото на годината...
07 Май 2012 11:06
07 Май 2012 11:10
07 Май 2012 11:17
07 Май 2012 14:57
Бай Дан, срамно е да се лъже и манипулира така, както го правиш ти! Много сме онези, които ПОМНИМ! Аз помня, бивайки доста пъти пациент, а rodolubec_bg помни, работейки за здравеопазването ТOGAVA и СЕГА! В края на краищата има и статистика, чиито данни разобличават безсрамните лъжи на манипулаторите на "демокрацията"!... ...
07 Май 2012 17:32
Много хора още помним Тодоре. ПОМНИМ.
И сме ходили по бригади с лекарите от окръжна болница, и сме тичали до София за лекарства, и сме чакали по полвин ден на опашки.
И Помним кои "корифеи" правеха и продължават да правят т.н. "здравна рИформа".
И тогава и сега газим в едни и същи л....на на на нашето "здравеопазване"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД